melwinek 02.12.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Dobrze. Gdzie kupujesz ten węgiel i ile ma popiołu. Na pobliskim składzie. Z 125 kg węgla wychodzi około 15-20l popiołu. Nie wiem ile to kg. Fakt jest taki, popiół wyciągam co załadunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart1500 02.12.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Dostaliście jakiś dowód zakupu Czarnej Perły? Faktura,czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 02.12.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Przyjdzie Ci pocztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart1500 02.12.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Do odesłania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 02.12.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Ja pitolę, ale kombinacji z tą Czarną Perłą Do mnie wczoraj dojechała dostawa 2 T Silvera z Bartex'u. Poprosiłem o zapakowanie w worki jutowe i tak dostałem. Na stronie www jest po 799, a Perła po 660 pln. Ciągle zastanawia mnie ta "oszczędność" Wiem, wiem, zabrzmiało jak reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 02.12.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Na stronie www jest po 799, a Perła po 660 pln. Ciągle zastanawia mnie ta "oszczędność" No to jest 140zł na tonie:) Jak nie spalisz dobrze Silvera za 799 tylko zakosujesz np to tak samo pójdzie go wiecej np w komn jeśli mam przewymiarowany piec i nie potrzebuje tylu KW energii Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 02.12.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Spalę go dobrze, bo spaliłem już jedną tonę i bardzo ładnie się wypala po korektach sterownika 140 na tonie to w moim przypadku aktualnie dwa miesiące palenia. Czyli 70 złotych miesięcznie przepłacam, około 2,3 złotego dziennie za mój spokój, brak potrzeby zrzucania koronek spieków z palnika, popiół raz na kilkanaście a nie kilka dni No, ale różne mamy w życiu priorytety . Zamiast siedzieć w kotłowni wolę posiedzieć w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 02.12.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Do odesłania? Tak. Czyli 70 złotych miesięcznie przepłacam, około 2,3 złotego dziennie za mój spokój, brak potrzeby zrzucania koronek spieków z palnika, popiół raz na kilkanaście a nie kilka dni No, ale różne mamy w życiu priorytety . Zamiast siedzieć w kotłowni wolę posiedzieć w salonie Koronek nie zrzucam. Oprożniam kocioł co 6 dni. Popiołu rzeczywiście jest sporo bo dwie szufladki Rbr ekouniwersal 11kW. Poza tym groch bardzo ładnie się spala. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 02.12.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Perła jest sucha, już półtora miesiąca stoi w piwnicy w otwartych workach, w zasobniku zero rosy. Załączam jeszcze zdjęcie tego, co było na palniku po około 1,5h pracy (od czasu, jak ogarnęłam temat po powrocie z pracy) na ustawieniach 6/74, 1% dmuchania z przysłoną ok 1cm Sądzę , że w końcu zmieniłaś ustawienia pieca 6/60 bądź 5/60 oraz zmniejszyłaś tę przysłonę do 0,5 cm po tym co piszesz wyżej bo w innym przypadku to nigdy nie dojdziesz do pełnego zadowolenia gdyż u miet55 wygląda to 100 % lepiej niż u Ciebie. Jeszce jedno ustawienia dmuchawy to masz w % czy biegach bo już nic nie rozumiem jak w % to zrób 20 % . Jak dalej popcorn który jest mocno sklejony i po walnięciu go pogrzebaczem nie rozpada się do zjedź z nadmuchem do 18 % . To zdjęcie mogła byś zrobić tak by było widać rant retory tak jak miet55 bo nie widać czy jest lekka górka powiedzmy do 2 cm powyżej ranta czy żar jest zapadnięty w palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 02.12.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Wracam do wcześniej juz zadanego pytania. Jak mieszać Perłę z Wesołą? Mój pomysł, to wsypywać do zasobnika na przemian po ok.5-10kg Czy może tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 02.12.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Wracam do wcześniej juz zadanego pytania. Jak mieszać Perłę z Wesołą? Mój pomysł, to wsypywać do zasobnika na przemian po ok.5-10kg Czy może tak być? Witaj kolego widzę że zamieszkujesz w mym byłym województwie ja dokładnie wychowywałem się w okolicach Rypina ale życie tak się ułożyło iż zamieszkuję na wschodzie kraju gdzie zima jest trochę straszniejsza od tej co w centrum. Ale do rzeczy. Ja posiadałem 2 tony ruskiego ekogroszku z poprzednich zapasów marnej jakości więc w tym roku zakupiłem wesołą od firmy prestiż Gwoźdźa w big bagu 1 t i mieszam 2 worki ruskiego na worek wesołej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 02.12.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Ja jednak myślę o mocniejszym wymięszaniu, tak żeby nie bylo że dzień pali się wesoła a następny dzień perla. W sumie to do tego testu mam tylko 2 worki perły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sab.ja 02.12.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Witam. A co sadzicie o odsiewce z wesołej, tzw ekomial 25-27 MJ? Teraz pale ruskim i mieszanej z ekogrochem wesoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 02.12.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Teraz pale ruskim i mieszanej z ekogrochem wesoła. Jak to robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sab.ja 02.12.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Wsypujemy workami na zmianę i mała łopatka mieszam już w podajniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 02.12.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Wsypujemy workami na zmianę i mała łopatka mieszam już w podajniku. Mieszaj w zasobniku - więcej miejsca jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sab.ja 02.12.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Mieszaj w zasobniku - więcej miejsca jest W zasobniku.poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.12.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Podziwiam Was z tym mieszaniem ...Że wam się chce ... To nie lepiej kupić mniej kaloryczny opał ale łatwy w spalaniu i trochę więcej spalać ale za to nie bawić się w mixy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 02.12.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Podziwiam Was z tym mieszaniem ... Że wam się chce ... Jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedzieć. Wielu się tak podniecało Perłą, ze pomyślałem żeby samemu spróbować. Pali się już u mnie ze 4h a pierwsze odczucia podpowiadają mi, ze na sezon gdzie temperatury będą o okolicy +5C i więcej, to u mnie może nawet się sprawdzi. Zasypałem 50kg i jestem ciekawy na ile godzin starczy. W najbliższych dniach temperatury powietrza mają być podobne, więc będzie jakieś odniesienie. Ciekawi mnie również w jakim stopniu Perła zabrudza piec. Z wesołej miałem trochę tego... Czyściłem co 150-200kg zużytego groszku. Kolejnym testem będzie właśnie MIX. To nie lepiej kupić mniej kaloryczny opał ale łatwy w spalaniu i trochę więcej spalać ale za to nie bawić się w mixy ??? Ja nie mam problemu ze spalaniem groszku Wesoła. Mimo tego, że dochodziły słuchy, że jest problem z jego paleniem - mi się to chyba całkiem nieźle udaje. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 03.12.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 http://bokka.pl/up/0aecf73309aee430786d24a2ebb2d912.jpg Przywiozłem właśnie 4 worki Perły. Jest lekko wilgotna, więc niech przy otwartych workach się podsuszy. Chcę wstrzelić się w zbliżone temperatury na zewnątrz. I tak na pierwszy ogień pójdą 2 worki Wesołej żeby zobaczyć na ile godzin starczą. Później tak samo Perła a na koniec zrobię mieszankę. Widok jaki zobaczyłem po 12 godzinach palenia przerósł moje oczekiwania. Przestaję się dziwić problemom jakie ma ekokarolina. Żaden z poprzednich groszków jakie wsypywałem (ekoret, egroszek, wesoła, rusek z firmy Lechpol) nie stworzył na retorcie czegoś takiego. Generalnie wszystkie wymienione groszki dobrze mi się spalały. Po otwarciu drzwiczek ta bryła jeszcze się żarzyła. Po jej usunięciu pojawił się dosłownie lej. http://bokka.pl/up/1f9113a2eaf91b800e1179f16055f25c.jpg full size http://bokka.pl/up/1f9113a2eaf91b800e1179f16055f25c.jpg Musiałem czym prędzej dozować groszek na retortę http://bokka.pl/up/1534139aed6876641223c9b174969551.jpg Co jest z tą Perłą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts