SUSPENSER 04.12.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Ta cena to za Komorany w workach. Ale Perła chyba nie ma deklarowanych 24-25? Bo według testów Suspensera: Czarna Perła - deklarowane 25 MJ/kg - wynik 15,88 MJ/kg Komorany - deklarowane 19,8 MJ/kg - wynik 15,12 MJ/kg Więc wnioski nasuwają się same, jakby Perła miała 25 to bym się nie zastanawiał Ostatnie testy są w zmiennych warunkach dlatego nie podstawiam ich do rankingu, ale faktycznie wynik Perły jest słaby, zbyt słaby jak na 25 MJ/kg, raczej dałbym jej 23 MJ/kg jak słabemu rosyjskiemu np. Barter z LM. Nie mam obecnie Komoran u siebie więc nie mogę ich porównać w podobnych warunkach, ale jak będę miał okazję wezmę worek ze składu i sprawdzę. Przetestowałem też ostatnio Carbo Smar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 05.12.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Czy mogę poprosić o podpowiedz jaki groszek mocniejszy kalorycznie od czarnej perły mam kupić na zimę? Mam ogniwo M jeszcze nie odpalone i tylko 2 t perły i duży/400m dom/.To mój pierwszy kocioł z podajnikiem więc pewnie będę jechała na automacie bo to ustawianie to czarna magia dla mnie jest.Myślałam o ,,wesołej''ale ponoc to problemowy groszek dla początkujących.Co więc innego kupić w wysyłkowych składach bo u mnie to tylko rosyjski węgiel na miejscu ze względu na bliskość granicy z Rosją.Proszę o pomoc bo przecież trzeba czekać na wysyłkę długo a święta za pasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 05.12.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Czy mogę poprosić o podpowiedz jaki groszek mocniejszy kalorycznie od czarnej perły mam kupić na zimę? Mam ogniwo M jeszcze nie odpalone i tylko 2 t perły i duży/400m dom/. Uważam,że dobrym rozwiązaniem będzie zakup groszku Silver z Bartexu. Kol. @Coobah zachwala ten węgiel,spalił 1 t i dokupił kolejne 2 t(opis 2 str. wcześniej) Możesz pomieszać z perłą sypiąc do zasobnika na przemian po pół worka,resztę wymiesza się sam w koszu. Pozdrawiam. http://bartexwegiel.pl/sklep/polski-wegiel/21-polski-ekogroszek-pieklorz-silver-0000000000921.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamerg 05.12.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Posiadam od roku piecyk Kotły Leszka, 12kW z kwadratowym palnikiem, sterownik ST-37RS. Do tego czasu paliłem czechem. Zresztą tak doradzono mi u producenta. Byłem dość zadowolony. Cena mała, tylko ilość firanek w piecu mnie przerażała. 2 razy w tygodniu, czyszczenie. Ale do rzeczy. Kolega w pracy polecił właśnie perłę i idąc tą drogą najpierw sprawdziłem 2 worki. Było ok. Oczywiście ustawienia wentylatora 20% i przesłona na 1cm. Pali się to dobrze, czystszy piec, troszkę więcej popiołu. Ale patrząc na zużycie to szału nie ma. Mniej problematyczny niż inne groszki ( kilka worków sprawdzałem z pobliskich składów w zeszłym roku, łącznie z miałem), tylko kaloryczność wychodzi taka sama jak czecha. Najważniejsza sprawa to ilość dostarczanego powietrza. Trzeba tak ustawiać aby żar był czerwony a nie biały. W innym wypadku robią się spieki. Ojciec ma inny piec i kupił pieklorza, który pali mu się strasznie. Po zmieszaniu z perełką jest bardziej ok. Wychodzi na to że bardzo dobry byłby ten węgiel do mieszanek. Wydaje mi się że czech będzie dużo mniej problematyczny ( firanki w piecu), jeśli będzie sterowany przez PID. Strasznie kopci po przejściu w podtrzymanie i wtedy właśnie pojawia się problem. Na kamiennym groszku i miale tego nie zauważyłem. Zastanawiam się nad wymianą sterownika na PID. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez hamerg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 05.12.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Fotki z paleniska, zabrudzenia kotła i popiołu podczas palenia Silver'em: http://lh3.googleusercontent.com/-y3fNxDBHsTE/VmLH8RwC3UI/AAAAAAAAElE/xY2zAzlDgdM/s800-Ic42/IMG_20151205_121132.jpg http://lh3.googleusercontent.com/-vjhJ_r4zbw8/VmLIBNqy_2I/AAAAAAAAElM/Pl_38Q6e1EY/s800-Ic42/IMG_20151205_121140.jpg http://lh3.googleusercontent.com/-AQDcpWbTS1Q/VmLIFTjZoQI/AAAAAAAAElU/PIZInvKCst8/s800-Ic42/IMG_20151205_121232.jpg http://lh3.googleusercontent.com/-y5YRrmuH5ww/VmLIKUTgpKI/AAAAAAAAElc/mKR98mQLDUI/s640-Ic42/IMG_20151205_121658.jpg Ja jestem zadowolony i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wismar101 06.12.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Jak liczysz te 270PLN Dla mnie to 150PLN bo Retopal nasz po 800 z transportem Ja za pieklorza płaciłem 860 luzem + 40 workowanie z transportem .Dodam że za perłę płaciłem 635 PLN Edytowane 6 Grudnia 2015 przez wismar101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 06.12.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Nie palę węglem, znam tę problematykę od drugiej strony - sąsiedzi palą. Podawajcie też w tym wątku jaki dym z komina leci przy paleniu danym węglem. Na przykład "Czarny Pieklorz Super Power - w okolicy dym z komina wyczuwalny, ale można oddychać". Albo "Eko Perła Hyper Black Energy - zaduch z komina ogromny, dymu tyle, że do domu nie trafiłem". Może znajdą się tacy, którzy uwzględnią to przy wyborze paliwa na zimę. *Nazwy węgla przykładowe Edytowane 6 Grudnia 2015 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.12.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 U mnie przy żadnym z testowanych dymu z komina nie było widać, więc nie ma sensu tego podawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 06.12.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Dym był tylko przy rozpalaniu. Tak samo jak wyżej normalnie nie zauważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 06.12.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Patrząc z dołu nic nie widzę, gdy wszedłem na dach celem przefugowania komina to dopiero widziałem śladową ilość w jasnym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.12.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Czy mogę poprosić o podpowiedz jaki groszek mocniejszy kalorycznie od czarnej perły mam kupić na zimę? Mam ogniwo M jeszcze nie odpalone i tylko 2 t perły i duży/400m dom/.To mój pierwszy kocioł z podajnikiem więc pewnie będę jechała na automacie bo to ustawianie to czarna magia dla mnie jest.Myślałam o ,,wesołej''ale ponoc to problemowy groszek dla początkujących.Co więc innego kupić w wysyłkowych składach bo u mnie to tylko rosyjski węgiel na miejscu ze względu na bliskość granicy z Rosją. Proszę o pomoc bo przecież trzeba czekać na wysyłkę długo a święta za pasem. A ten duży dom masz jakoś ocieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodziasty 07.12.2015 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Przetestowałem też ostatnio Carbo Smar. I co możesz powiedzieć o tym specyfiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 07.12.2015 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 A ten duży dom masz jakoś ocieplony? Tak-dom z lat 80 steropian 8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 07.12.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Czy ktoś wie gdzie można kupić tani rosyjski eko (np czarna perła) pakowany w workach 10-15kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 07.12.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Nie palę węglem, znam tę problematykę od drugiej strony - sąsiedzi palą. Podawajcie też w tym wątku jaki dym z komina leci przy paleniu danym węglem. Na przykład "Czarny Pieklorz Super Power - w okolicy dym z komina wyczuwalny, ale można oddychać". Albo "Eko Perła Hyper Black Energy - zaduch z komina ogromny, dymu tyle, że do domu nie trafiłem". Może znajdą się tacy, którzy uwzględnią to przy wyborze paliwa na zimę. *Nazwy węgla przykładowe Kurczę, ja mam dopiero od niedawna piec i bardzo chciałam zobaczyć pierwszy dymek z komina. A tu nic , zero, zawiodłam się. Palę Czarną perłą. Producenci od zaduchu i czarnego dymu raczej nie spalają węgla tylko bardziej przetworzone produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 07.12.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Czy ktoś wie gdzie można kupić tani rosyjski eko (np czarna perła) pakowany w workach 10-15kg? W necie na przykład, sklep Super opał, ale pakowane po 25 kilo. Po 20 kilo był pakowany jakiś węgiel w OBI, brunatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 07.12.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 W necie na przykład, sklep Super opał, ale pakowane po 25 kilo. Po 20 kilo był pakowany jakiś węgiel w OBI, brunatny. No własnie po 25 kg to jest tego pełno wszędzie. mnie chodzi właśnie o worki po 10-15kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.12.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 No własnie po 25 kg to jest tego pełno wszędzie. mnie chodzi właśnie o worki po 10-15kg. po co Ci to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 07.12.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 No własnie po 25 kg to jest tego pełno wszędzie. mnie chodzi właśnie o worki po 10-15kg. A może by tak se poguglować trochę http://www.gwozdz-wegiel.pl/sprzedaz_wegla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 07.12.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Przetestowałem też ostatnio Carbo Smar. Też jestem ciekaw tego cudownego środka - napisz coś .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts