pawko_ 16.01.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Cały rok to jest 2,5 tony. Więc dwa lata będzie to 5 ton. 1, 2-1,4 to samo cwu poza sezonem grzewczym za dwa lata. Więc 3,6-3,8 tony to będą dwa sezony grzewcze przy takich zimach. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 16.01.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 chciałbym uzyskać taki wynik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 17.01.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Cały rok to jest 2,5 tony. Więc dwa lata będzie to 5 ton. 1, 2-1,4 to samo cwu poza sezonem grzewczym za dwa lata. Więc 3,6-3,8 tony to będą dwa sezony grzewcze przy takich zimach. Z ciekawości spytam. Jaka powierzchnia domu, parterowka czy pietrus, jaki kociołek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 17.01.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Parterowy, temp. 20 stopni, całość ogrzewanie podłogowe. Powierzchnia 160 m2 włącznie z garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.01.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Parterowy, temp. 20 stopni, całość ogrzewanie podłogowe. Powierzchnia 160 m2 włącznie z garażem. A bez garażu ? Bo przecież garażu się nie liczy do powierzchni mieszkalnej , a tylko tak jest ogrzewana do docelowej temp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 17.01.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Ogrzewany jest do stopni 15. Bez garażu 125m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa83 17.01.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Witam. To mój pierwszy sezon z piecem na podajnik. Odnośnie ekogroszku. W lipcu kupiłem 1 tonę w firmie: bio-pol http://ekogroszek-sklep.eu/eko-groszek/ekogroszek-pieklorz-sklep.Nie polecam. Towar wybrakowany ( na każdym worku brakowało od 1 do 1,8 kg ). Może dlatego, że było bardzo ciepło i towar był suchy. Po wystawieniu opinii na all zadzwonili do mnie i powiedzieli, ze waga była zepsuta i wyrównają różnicę. No oka. Wsypałem eko do skrzyni zdziwiłem się czemu tak pyli. Teraz wiem. W eko są połupane coś w stylu kamieni. Pyliło , żeby się kamyszki zabrudziły. Mam jeszcze kilka zamkniętych worków ale w nich pewnie bedzie to samo. Jak widzę jakieś w skrzyni to wybieram do wiaderka. Ciekawe ile się z tony uzbiera.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 17.01.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Parterowy, temp. 20 stopni, całość ogrzewanie podłogowe. Powierzchnia 160 m2 włącznie z garażem. Swietny wynik, mam podobny dom ale musze liczyć min. 3, 5 tony i to bez cwu w lecie, bo kolektory sloneczne robią robotę. Podejrzewam jednak albo ponadnormatywne ocieplenie i rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 17.01.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Wentylacja grawitacyjna, budynek nieosłonięty przez inne budynki. Bardzo duże przeszklenia od południa i zachodu. Ocieplenie jeżeli chodzi o wieś to na pewno ponad normatywne. W porównaniu do forum dziurawiec- takie domy to może budowali ale 10lat temu Edytowane 17 Stycznia 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 17.01.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Wentylacja grawitacyjna, budynek nieosłonięty przez inne budynki. Bardzo duże przeszklenia od południa i zachodu. Ocieplenie jeżeli chodzi o wieś to na pewno ponad normatywne. W porównaniu do forum dziurawiec- takie domy to może budowali ale 10lat temu [/QUte Są dwa wytlumaczenia: Świetny palacz albo świetny opał. A może dwa w jednym- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 17.01.2016 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Przecież pisał że ma 20 stopni w chałupie, inny lubi mieć np. 23/24C lub więcej, a to już będzie wyższe zużycie opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokodom 18.01.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Czy ma już ktoś jakieś doświadczenia z palenia ekogroszniem SŁOŃCE 26 ? Nie wiem, czy jestem kiepskim palaczem, ale mam wrażenie, że ten ekogroszek jest słabszy od perły. Optymalne nastawy jakie udało mi się ustawić to, czas podawania 4s, czas pauzy 50s, przesłona 20% (przy perle ok 10%). Efekt jest taki, że węgiel pali się bardzo dobrze na całej średnicy paleniska, nie spieka się, popiół bardzo drobny, płomień wysoki ok 25 cm. Jednak pomimo zadeklarowanej większej wartości opałowej czas nagrzewania kotła jest o wiele dłuższy niż na perle Edytowane 18 Stycznia 2016 przez kokodom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micro-jr 18.01.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 ja mam 220 (50m2 technicznych 16C) i 170 podlog (teraz 22) i w zeszłym roku 3t poszło (z CWU) solary czewiec - wrzesien) (tona perły) nie widzę w tym nic dziwnego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.01.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Jak się chwalimy to ja też U mnie grzanych do około 22 stopni jest 165 m2 powierzchni po podłogach (parter + poddasze). Garażu nie liczę ... Schodzi mi około 2,5 tony opału na cały rok . Nie kupuję najdroższego i najbardziej kalorycznego opału , raczej staram się aby opał pakowany kosztował 600-800zł max. Obecnie od połowy września do dziś poszło około 1,07 tony opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 19.01.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Kaszpir, Dach pieknie ocieplony + rekuperator i piekne wyniki ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 19.01.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Ogrzewany jest do stopni 15. Bez garażu 125m2. Dlatego właśnie porównywanie spalania i komfortu w dwóch rożnych obiektach nie ma najmniejszego sensu ja np. dzisiaj w garażu nieogrzewanym miałem 15st a przy podłodze auto pokazywało 12st (temperatura na dworze -12st) w piwnicach nieogrzewanych mam cały rok temperaturę w zakresie 18-25st poza te wartości jeszcze temperatura nie wyszła. Niektórzy piszą że ogrzewają piwnice i garaże a temperatury mają niższe niż ci co ich nie ogrzewają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 19.01.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Kaszpir, Dach pieknie ocieplony + rekuperator i piekne wyniki ogrzewania. I kociołek nieprzewymiarowany. Ja wprawdzie mam też 14kW Aqua duo Staporków ale palnik Brucer, jak tu wyczytałem, ten sam co u mnie wsadzany do kotłow 40 kW. Pytanie czy nakładki typu szamotowe cegly, lub nakladka Minertu jest w stanie zdecydowanie obniżyć spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micro-jr 19.01.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 I kociołek nieprzewymiarowany. Ja wprawdzie mam też 14kW Aqua duo Staporków ale palnik Brucer, jak tu wyczytałem, ten sam co u mnie wsadzany do kotłow 40 kW. Pytanie czy nakładki typu szamotowe cegly, lub nakladka Minertu jest w stanie zdecydowanie obniżyć spalanie. brucer ma kilka wersji palnika z różnymi mocami. Porównaj wymiary z kimś kto ma na pewno małą moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkedziora 19.01.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Cześć chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami. W domu jeszcze nie mieszkam ale palę. Kupiłem czarną perłę jest trochę wilgotna spaliłem już z pół tony. Miałem problem bo przy dużych jakiś czas temu mrozach zrobiła mi się kula żużlu która zablokowała się w retorcie i zawleczkę urwało. Zmniejszyłem na maxa nadmuch na -50% i zrobiłem wszystkie kaloryfery w domu na 2,5 na termostatach a były na maksa. Problem w zasadzie zniknął spieki są niewielkie. Tylko chyba za bardzo ciemny dym jest więc będę nadal kombinował. Piec mam SAS slim 17kW chata 120m2 użytkowej wszystko ocieplone i 3-szybowe okna. Doglądam piec co 3 dni. Niestety ustawień do większości z was nie mogę porównać bo na sterowniku mam wartości procentowe (większość ma sekundy) . I liczyć mi trudno bo pid mi zmienia ilość w zależności od aktualnej mocy z jaką pracuje kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.01.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 jasiekjak masz aqua duo Stąporkowa to tam jest mała ekoenergia wstawiana z zaokrągloną koroną palnika z jednej stronyduża ekoenergia i stary Brucer mają wymiary komory spalania paliwa 19x11cm a Twój palnik ma jeśli dobrze pamiętam 15x11cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts