kalfred 28.01.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Dziś kupiłem cztery worki po 25 kg eko groszku Piekło żółty - z kop. Chwałowice (dawny Pieklorz żółty) Takie podają wartości: Granulacja 5 - 25 [mm], Kaloryczność 27 MJ/kg, Popiół 4-7 [%], Siarka 0,4-0,6 [%], Spiekalność 0-10 Każdy worek zważyłem i jest dokładnie25kg, choć mokry ale czego sie spodziewać obecnie. Wysypałem na piwnicę i jak przeschnie to zasypię na próbę. Czy ktoś pali tym groszkiem? Jakie uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 28.01.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 ile poszło Ci do tej pory ? Na pudle bym się znalazł Od 28 sierpnia 2015 do dziś 4050KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokrzywa83 29.01.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Kilku znajomych kupiło ten groszek latem. Zadowoleni. Domy maja po 200m2 do ogrzania. Waga była oka, latem oczywiście był suchy. Pali się dobrze. Zostawia trochę spieków. Pewnie można na ustawieniach jeszcze to wszystko dopracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawzim 29.01.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 A w OBI pojawił się jakiś eko Czarna Perła ale inne worki. widział to ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 30.01.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Niebieski z super opału okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo ładnie wypala, popiół sypki. Trochę bardziej czarny wymiennik, ale to pewnie wina mokrego opału jaki przyszedł. Chociaż w workach jutowych ładnie dosycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 30.01.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Czy ktoś mi wytłumaczy różnice w Pieklorzu? Widzę, że ten groszek jest z Chwałowic jak również z Piekar. Z Piekar obecnie nosi nazwę Skarbek ale i też widzę o tej samej nazwie z Bobrka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilsyga19 30.01.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Dziś kupiłem cztery worki po 25 kg eko groszku Piekło żółty - z kop. Chwałowice (dawny Pieklorz żółty) Takie podają wartości: Granulacja 5 - 25 [mm], Kaloryczność 27 MJ/kg, Popiół 4-7 [%], Siarka 0,4-0,6 [%], Spiekalność 0-10 Każdy worek zważyłem i jest dokładnie25kg, choć mokry ale czego sie spodziewać obecnie. Wysypałem na piwnicę i jak przeschnie to zasypię na próbę. Czy ktoś pali tym groszkiem? Jakie uwagi? Ja pale tym węglem od około tygodnia. Kupiłem go 2 tyg temu. Nie mam odniesienia do innego groszku ale był u mnie znajomy który pali od 2 lat groszkiem od lokalnego sprzedawcy za 720 zł za tone(sam musi zapakować go i przywieść do chaty) i oglądał mój popiół i mówi, że popiół wygląda bardzo dobrze. W połowie tego pojemnika w piecu popiół wygląda jak na środę popielcową a w drugiej połowie też ok, trochę większe gródki i kilka nie pełnym wypalonych "groszków" ale to i tak nic w porównaniu do tego co ma kuzyn który pali PERŁA - pierwszą tonę zamówił latem i mówił ze pięknie się paliło zamówił drugą i mówię do niego że czytalem na forum ze perła trochę sie pogorszyła to mówi teraz, że mu wywróżyłem to bo spieki się robią takie, że musi raz na kilkanaście godzin chodzić i wyciągać to z pieca.. Groszek (PIEKLORZ żółty , kupowałem na wegiel24.info) jest trochę mokry i skrapla się w podajniku ale cudów nie ma, mogłem kupić latem. Pale 4 dni ( chata nie dogrzana , nie ocieplona 120 metrów, strop terivaplus, dach wełna 15 cm ale ta najdroższa) poszło mi około 110kg, w domu 21 stopni. Za węgiel zapłaciłem 800 zł z wysyłka. Kolega jeździ po 720 zł do castoramy ale musi tej pojechać (paliwo okolo 40zł) i sam to zapakować i wypakować ale popiół wygląda u niego lepiej. Ja jestem zbyt leniwy na takie rzeczy W książce którą dostałem od producenta SKAM-PREMIUM 12KW jest napisane jakie groszki polecają a jakie nie. Ogólnie zalecają żeby latem palić węglem mniej kalorycznym a na zimę polecają najbardziej PIEKLORZA ale z PIEKAR (1000 zł tona) lub anmaga ale nie golda. Nie polecają za to tego węgla który kupiłem teraz tylko PIEKLORZA z CHWAŁOWIC czy jakoś tak. Piszę tam, że to że węgiel jest bardzo kaloryczny nie oznacza, że bedzię najlepszy dla danego pieca etc. Mogę zresztą to zeskanować i wrzucić jak ktoś chce poczytać. Edytowane 30 Stycznia 2016 przez kamilsyga19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 31.01.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Sprawa się rozwiązała. Już wszystko wiem o groszku Skarbekhttp://weglokoks.pl/index.php/media-o-nas/aktualnosci/ekogroszek-skarbek-najlepszy-wegiel-ze-slaskaW tym opisie jest coś zakręcone. Czyli który lepszy z Bobrka czy Piekar? Edytowane 31 Stycznia 2016 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 01.02.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Bobrek bardziej spieka od Piekar - sami podają że ma do 20Ri ale jest też bardziej kaloryczny :http://weglokokskraj.pl/pl/oferta-handlowa/skarbek Edytowane 1 Lutego 2016 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
styks 02.02.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Na pudle bym się znalazł Od 28 sierpnia 2015 do dziś 4050KG Sporo. Te grube rury jednak do wymiany A dlaczego aż od września? Tak zimno? Ja od 1 października do dzisiaj 97 worków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 02.02.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 28.08 włączyłem piec. Początkowo dla CWU, później w październiku CO. Grube rury są poza kotłownią i tak zostanie, najważniejsze to ocieplić teraz chałupe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 04.02.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) W tym sezonie palę Eko Silesia z PG SILESIA w Czechowicach o deklarowanej wartości opałowej 26Mj zakupiony w firmie Emax z Czechowic po 520 zł luzem (znajomy kupował w czerwcu i podobno był po 490 zł).Jak ktoś jest z okolic Czechowic lub w mieszka w niedalekiej odległości to polecam tą firmę. Generalnie pali się dobrze z tym że jest dość mocno spiekalny, Ri <20 co powodowało tworzenie się dużych spieków. Po zmniejszeniu nadmuchu i korekcie w podawaniu problemy zniknęły. Myślę, że pomogło tęż zmniejszenie mocy kotła do 70% (kocioł "Witkowski" 19KW, sterownik Iryd Pid). pomimo że udało się opanować spieki to samego popiołu i tak jest dość sporo, producent deklaruje 12% ale myślę, że jest go więcej. Rok temu paliłem "Chwałowicami" i szufladę popiołu wyjmowałem co 3-4 dni, przy Silesii w ostatnie duże mrozy codziennie. Częściej trzeba również czyścić wymiennik, minimum raz w tygodniu. Generalnie groszek ze względu na swoją cenę i kaloryczność godny jest polecenia chociaż niedoświadczony palacz może mieć z nim problemy. Edytowane 4 Lutego 2016 przez lesiu681 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 05.02.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witam !Co myślicie o zakazie palenia węglem w Krakowie - śmiać się czy płakać.Wszystkich potraktowali jednakowo nie zważając kto jaki ma piec i jak dymi ... a jak tego zakazu dopilnują .....będą karać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.02.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witam ! Co myślicie o zakazie palenia węglem w Krakowie - śmiać się czy płakać. Wszystkich potraktowali jednakowo nie zważając kto jaki ma piec i jak dymi ... a jak tego zakazu dopilnują .....będą karać ??? pewnie wystarczy podejrzeć wylot z komina kamerą termowizyjną - nawet nie trzeba wchodzić na teren posesji (czyli koniec dyskusji na temat wpuszczania lub nie straży miejskiej). potem tylko mandacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 06.02.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 pewnie wystarczy podejrzeć wylot z komina kamerą termowizyjną - nawet nie trzeba wchodzić na teren posesji (czyli koniec dyskusji na temat wpuszczania lub nie straży miejskiej). potem tylko mandacik No tak !...ale z pieca gazowego też lecą spaliny, z pieca na olej opałowy podobnie i to nie wiem czy nie więcej. A przy mojej sprawności pieca temperatura spalin nic nie powie "bardzo mądrym strażnikom miejskim" jak jeszcze ich nie zlikwidują ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 06.02.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 może wezmą na węch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.02.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 No tak !...ale z pieca gazowego też lecą spaliny, z pieca na olej opałowy podobnie i to nie wiem czy nie więcej. A przy mojej sprawności pieca temperatura spalin nic nie powie "bardzo mądrym strażnikom miejskim" jak jeszcze ich nie zlikwidują ! zapewne czarno na białym widać (albo można uzyskać taką informację), czy dom ma przyłącze gazowe, czy nie. jeśli nie ma przyłącza gazowego, to komin musi być zimny. jeśli jest przyłącze i komin ciepły - to oznacza kominek, czyli problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 09.02.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Różne paliwo różnie syfi masz kociołek, ja dla przykładu czyszczę po spaleniu 150- -200 kg groszku. A jak często czyścicie palnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 09.02.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja czyszczę retortę ze 2 razy w roku - wtedy też ją uszczelniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 09.02.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja czyszczę retortę ze 2 razy w roku - wtedy też ją uszczelniam Jaki piec i z czym wiąże się uszczelnienie. Czy wymieniasz sznur, czy tylko go dociskasz mocniej dokręcając? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.