miet55 09.02.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 U mnie to wygląda tak: myślę, że ten sznur wytrzyma trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 10.02.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 no to jak masz sznur i nie podwiewa bokami to git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.02.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Witam ! Co myślicie o zakazie palenia węglem w Krakowie - śmiać się czy płakać. Wszystkich potraktowali jednakowo nie zważając kto jaki ma piec i jak dymi ... a jak tego zakazu dopilnują .....będą karać ??? Poczytaj ten wątek:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245743-Aby-ka%C5%BCdy-wiedzia%C5%82-jak-pali%C4%87-bez-dymu-petycja-do-Ministerstwa-%C5%9Arodowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micro-jr 11.02.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 No tak !...ale z pieca gazowego też lecą spaliny, z pieca na olej opałowy podobnie i to nie wiem czy nie więcej. A przy mojej sprawności pieca temperatura spalin nic nie powie "bardzo mądrym strażnikom miejskim" jak jeszcze ich nie zlikwidują ! idź w gaz + powietrzna PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKa 12.02.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 A ja przetestowałem ostatnio Ekogroszek Platinium firma Prestige z Bytomia. Węgiel z Wesołej. I powiem wam że testowałem już różne wynalazki od najtańszych do najdroższych głównie LeroyMerlin i Castorama i stwierdzam że ten ma najlepszy stosunek jakość/cena. Mało spieków praktycznie sam popiół i jak czyściłem piec raz na tydzień tak teraz może raz na 2-3tygodnie czyszczę. Jestem mega zadowolony cena 20,70 za worek bo mam rzut beretem więc sobie sam podjeżdżam po 10 worków. Ale chce jeszcze przetestować Pieklorza z Bytom.Piekary i sprawdzić jak się będzie do tego miał.Dom mam ok 200m2 przy temp 24-26stopnie mam tylko podłogówkę w całym domu jedynie w łazienkach mam dwa grzejniki plus CWU do 65stopni podgrzewa raz dziennie koło 18.00 tak mam ustawione na sterowniku i zużycie mam gdzieś max. 500-750kg w zależności czy mrozy były na miesiąc. Przy tej tej jak teraz max 0,5 tony mi idzie. Do tej pory paliłem 23 MJ EQUATION z Leroy to zużycie miałem gdzieś ponad tonę na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 12.02.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Czarna Perła jest znowu dostępna. Zamówiłem wczoraj. Zobaczymy czy różni się czymś od tej z jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
styks 12.02.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 A ja przetestowałem ostatnio Ekogroszek Platinium firma Prestige z Bytomia. Węgiel z Wesołej. I powiem wam że testowałem już różne wynalazki od najtańszych do najdroższych głównie LeroyMerlin i Castorama i stwierdzam że ten ma najlepszy stosunek jakość/cena. Mało spieków praktycznie sam popiół i jak czyściłem piec raz na tydzień tak teraz może raz na 2-3tygodnie czyszczę. Jestem mega zadowolony cena 20,70 za worek bo mam rzut beretem więc sobie sam podjeżdżam po 10 worków. Ale chce jeszcze przetestować Pieklorza z Bytom.Piekary i sprawdzić jak się będzie do tego miał. Dom mam ok 200m2 przy temp 24-26stopnie mam tylko podłogówkę w całym domu jedynie w łazienkach mam dwa grzejniki plus CWU do 65stopni podgrzewa raz dziennie koło 18.00 tak mam ustawione na sterowniku i zużycie mam gdzieś max. 500-750kg w zależności czy mrozy były na miesiąc. Przy tej tej jak teraz max 0,5 tony mi idzie. Do tej pory paliłem 23 MJ EQUATION z Leroy to zużycie miałem gdzieś ponad tonę na miesiąc. brzmisz jak reklama w TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 12.02.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 brzmisz jak reklama w TV Cuda panie, zużycie dwa razy mniejsze. Czlowiek by chcial zmniejszyć o 10-20 procent a tu od razu 50 procent. To nie tak, że się wysmiewam, też bym tak chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 12.02.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Cuda panie, zużycie dwa razy mniejsze. Czlowiek by chcial zmniejszyć o 10-20 procent a tu od razu 50 procent. To nie tak, że się wysmiewam, też bym tak chciał. Bardzo dużo zależy od pogody na zewnątrz. Wystarczy, że w nocy o 5 stopni zejdzie i już inaczej znika z podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 12.02.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Bardzo dużo zależy od pogody na zewnątrz. Wystarczy, że w nocy o 5 stopni zejdzie i już inaczej znika z podajnika. Zgoda, ale i tak swoje musi spalić, szczegolnie przy przewymiarowanych kotłach, a z tego co czytam, to w przyrodzie występują tylko takie-. Zrozumiałem, z postu kolegi PiotrKa, że oba zużycia wystąpiły przy podobnej pogodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 12.02.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Nawet gdyby to było przy jednakowej pogodzie to w zasadzie na jedno wychodzi - nie licząć ewentualnego popiołu:) Ten Bytom kosztuje prawie tysiaka a bartex z obi połowę mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 12.02.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Jak kolega PiotrKA palił eksperymentami z Casto i Obi to ja się nie dziwię, że jest zadowolony. Miałem kiedyś chyba 2 tony tego Prestigea. Był OK ale kosztował mnie wtedy (chyba 3 czy 4 lata temu) koło 1k PLN za tonę co jest cena wręcz kosmiczną. Jak ma pod ręką tanio i jest zadowolony to niech nim sobie pali. Moim zdaniem palenie takimi drogimi paliwami jest całkowicie nieopłacalne. U mnie różnica w spalaniu między super kalorycznym opałem a zwykłym ruskiem jest max.15-20% i to tylko przy mrozach. Przy temperaturach koło 0 a takie mamy ostatnio zimy w zasadzie piec zjada mi tyle samo bez względu na rodzaj paliwa. Z czyszczeniem pieca i popiołem to już każdy węgiel ma swoje plusy i minusy. Tą zimę jechałem na Perle i miale lub groszku z Rastaru. Z Perły popiół musiałem 2 razy w tygodniu wybierać ale piec w środku czyściutki a z polskiego Rastaru wybierałem raz na tydzień ale syfu radykalnie więcej. Generalnie kiedyś na zimę schodziło mi średnio 3-4 tony paliwa po 900-1000PLN za tonę teraz schodzi tyle samo a kupuję takie max. 750 za tonę. Różnicę policzcie sobie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 12.02.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Moim zdaniem palenie takimi drogimi paliwami jest całkowicie nieopłacalne. U mnie różnica w spalaniu między super kalorycznym opałem a zwykłym ruskiem jest max.15-20% i to tylko przy mrozach. Tu się z kolegą zgadzam w 100% Gdyby różnica w cenie była rzędu 20% to może i było by warto. Można ewentualnie taką rezerwę z jakiegoś super opału postawić obok na wypadek trzaskających mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 12.02.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Tu się z kolegą zgadzam w 100% Gdyby różnica w cenie była rzędu 20% to może i było by warto. Można ewentualnie taką rezerwę z jakiegoś super opału postawić obok na wypadek trzaskających mrozów. Hehe dokładnie tak. Na duże mrozy mam trochę dobrej Wesołej sprzed 2 czy 3 sezonów kiedy była naprawdę super i dosypuję jak jest poniżej 20st mrozu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 12.02.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Hehe dokładnie tak. Na duże mrozy mam trochę dobrej Wesołej sprzed 2 czy 3 sezonów kiedy była naprawdę super i dosypuję jak jest poniżej 20st mrozu To jakiś biegun zimna, pewnie Suwały jak mawia red. Mann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 12.02.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Nie okolice Warszawy, ale i w tym roku kilka takich nocy było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 12.02.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Ja palę tym groszkiem Słońce ale już się przekonałem że Perła nie była gorsza z tym ze więcej popiołu Czarna Perła jest znowu dostępna. Zamówiłem wczoraj. Zobaczymy czy różni się czymś od tej z jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 12.02.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Ja palę tym groszkiem Słońce ale już się przekonałem że Perła nie była gorsza z tym ze więcej popiołu[ a cena lepsza/QUOTE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.02.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Jak kolega PiotrKA palił eksperymentami z Casto i Obi to ja się nie dziwię, że jest zadowolony. Miałem kiedyś chyba 2 tony tego Prestigea. Był OK ale kosztował mnie wtedy (chyba 3 czy 4 lata temu) koło 1k PLN za tonę co jest cena wręcz kosmiczną. Jak ma pod ręką tanio i jest zadowolony to niech nim sobie pali. Moim zdaniem palenie takimi drogimi paliwami jest całkowicie nieopłacalne. U mnie różnica w spalaniu między super kalorycznym opałem a zwykłym ruskiem jest max.15-20% i to tylko przy mrozach. Przy temperaturach koło 0 a takie mamy ostatnio zimy w zasadzie piec zjada mi tyle samo bez względu na rodzaj paliwa. Z czyszczeniem pieca i popiołem to już każdy węgiel ma swoje plusy i minusy. Tą zimę jechałem na Perle i miale lub groszku z Rastaru. Z Perły popiół musiałem 2 razy w tygodniu wybierać ale piec w środku czyściutki a z polskiego Rastaru wybierałem raz na tydzień ale syfu radykalnie więcej. Generalnie kiedyś na zimę schodziło mi średnio 3-4 tony paliwa po 900-1000PLN za tonę teraz schodzi tyle samo a kupuję takie max. 750 za tonę. Różnicę policzcie sobie sami. Ja u siebie przy paleniu ruskim opałem wyciągnąłem całkowicie korytko z popielnika , bo w moim kotle te korytko mogło by być z 2-3 razy wyższe i szersze. Z ruskiego jest więcej popiołu , ale jak nie ma korytka to czas po jakim wywalam popiół jest taki sam jak w PL opale , czyli co załadunke Po prostu wtedy jest więcej popiołu i tyle Ja osobiście nigdy nie zapłaciłem za opał więcej niż 800z (pakowany) i nigdy nie zapłacę. Uważam że nawet 800zł to jest stanowczo za dużo , tym bardziej że w większości nowszych domów wcale nie jest potrzebny najbardziej kaloryczny opał , tym bardziej że kaloryczny opał w większości jest ciężki w spalaniu ... Mi najbardziej opłaca się palić ruskim , bo w tej cenie jest najbardziej sensownym zakupem i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 12.02.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Nie okolice Warszawy, ale i w tym roku kilka takich nocy było tej zimy w okolicach Warszawy było kilka nocy z mrozem ponad -20C? szok, mazowieckie na Syberię przenieśli czy jak? Edytowane 12 Lutego 2016 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts