pawko_ 15.02.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Ja paliłem perełką. Gdyby nie bardzo duża ilość popiołu byłby to idealny ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 16.02.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ja paliłem perełką. Gdyby nie bardzo duża ilość popiołu byłby to idealny ekogroszek. Jak dużo było tego popiołu? Możesz podać procentowo lub ile go było z jednego zasobnika? Szukam opału o małej zawartości popiołu bo z mojego eko (Silesia) też jest tego od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 16.02.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Szukam opału o małej zawartości popiołu bo z mojego eko (Silesia) też jest tego od groma. Taniego nie znajdziesz, a skoro chcesz naprawdę o małej ilości popioły to Wesoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokemon15 16.02.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Pasiu&Moniś i jak Perełka ? Sucha w miarę ? Chcę zamówić tonę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 16.02.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Było go mega dużo. Nie ważyłem, ale jeśli chodzi Ci o małą zawartość popiołu to nie zawracaj sobie głowy perełką. Co dwa dni trzeba oprożniać małą szufladę rbr 11kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 16.02.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Co dwa dni trzeba oprożniać małą szufladę rbr 11kW. A kto wie jaka to mała/duża szuflada i z jakiej ilości spalonego groszku. Nie lepiej podać, że z np. 25kg groszku, jest popiołu objętościowo ok. X litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 16.02.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 A kto wie jaka to mała/duża szuflada i z jakiej ilości spalonego groszku. Nie lepiej podać, że z np. 25kg groszku, jest popiołu objętościowo ok. X litrów Wagowo to 10 %, zaś objętościowo ze 150 kg węgla wyszło mi ok. 37 litrów popiołu. Było to chyba 20% objętości węgla. Niestety dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 16.02.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Dużo czy mało to wielkość względna. W specyfikacjach eko groszku podają np 3 - 6%, tylko czy wagowo, czy objętościowo? I tu jest problem, bo popiół z dobrego węgla będzie puszysty i lekki, zaś z gorszych gatunków gdzie jest jakiś % części niepalnych(skały czy łupków), będzie ciężki, zaś objętościowo nie będzie odbiegał od tego pierwszego. Ostatnio testowałem PIEKŁO żółte z kop. Chwałowice. Spalało się bezproblemowo, chociaż wątpliwa jest kaloryczność 27MJ. Ze 100kg zasypu było ok12 litrów popiołu; dobrze przepalonego z niewielką ilością popkornu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 16.02.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Taniego nie znajdziesz, a skoro chcesz naprawdę o małej ilości popioły to Wesoła. Ano właśnie, myślałem że znajdę jakiś groszek za rozsądną cenę, który będzie miał niższą zawartość popiołu, nawet kosztem jego kaloryczności ale widzę, że może być ciężko. Wesołej raczej nie kupię bo uważam za bezsens płacić 850-900 zł/T za ekogroszek. Teraz palę EkoSilesia za 520 zł za tonę, rok temu paliłem groszkiem coś koło 800 stówek za tonę i między nimi, według mnie jest tylko jedna różnica....CENA. Owszem,, z tamtego było nieco mniej popiołu ale to było za mało żeby zrekompensować tak dużą różnicę w cenie tych groszków. Dużo osób chwaliło "Czarną Perłę" więc myślałem, że może płacąc nieco ponad stówkę więcej na tonie będzie mniej popiołu ale jeżeli tak nie jest to chyba sobie ją odpuszczę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 17.02.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) A kto wie jaka to mała/duża szuflada i z jakiej ilości spalonego groszku. Nie lepiej podać, że z np. 25kg groszku, jest popiołu objętościowo ok. X litrów Fakt nie sprecyzowałem. Przy spalaniu 10-14 kg na dobę trzeba było opróżniać małą szufladę rbr 11 kW co 2 dni. Jeśli interesuje Cię ile to litrów itd. musisz wejść poszukać informacji na temat kociołka- jakiej wielkości jest szuflada, bo ja tym nie zawracam i nie zawracałem sobie głowy. Jednym słowem popiołu jest zdecydowanie za dużo mimo to groszek ładnie się spalał. Edytowane 17 Lutego 2016 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedJin 17.02.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Spostrzeżenia odnośnie eko Słońce26 ze strony superopał.w porównaniu do perły ZNACZNIE mniej popiołu! po zasypie 4x25kg mam spokój na 7-9dni (skam-p 12kw) wybieram popiół razem z zasypywaniem ekogroszku, chodź szuflada czubata. zero spieków. popiół sypki z popcornem, wartość opałowa na bank zawyżona. trochę tylko lepsza od perły. gorszej jakości worki niż w perle. łatwo o ich uszkodzenie. po spaleniu 300kg znaleziony jeden kamyk w węglu:). niewielka różnica w cenie między perła a słońcem. na pewno zastanowię się nad następnym zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.02.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Co do Perły to największą zaletą jest .... cena ... W tej cenie można dostać co najwyżej czeski ekogroszek pakowany , który już sam w sobie dobrze "magazynuje" wodę i zapewne wielu sprzedawców tą możliwość wykorzystuje oraz mocno zasyfia kocioł a i sama kaloryczność jest niższa od typowych węgli kamiennych .. Należy pamiętać że Perła tak naprawdę kosztuje 550zł a 100zł to sam transport ... Więc cena naprawdę dobra ... Sam się zastanawiam czy w lato nie kupić Perły , jak dalej cena będzie tak dobra ... Wolałbym kupić coś z lokalnego składu , ale u mnie za taką cenę kupię co najwyżej miał pakowany nieznanego pochodzenia i jakości ... Ja sam palę Energo 26MJ , choc uważam że kaloryczność zawyżona i zapewne ma z 22-23MJ . Ja sobie z popiołem poradziłem tak , ze wywaliłem szufladę popielnika i wybieram popiół co każdy załadunek ... Szkoda że nie mają w ofercie miału pakowanego , było by jeszcze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 17.02.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Pytanie do palących Słoneczkiem z Superopał - czy producentem też jest KTK jak w przypadku Perły? jest jakaś adnotacja na worku? skąd jest wysyłka? z Superopał czy z innego miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokemon15 17.02.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Spostrzeżenia odnośnie eko Słońce26 ze strony superopał.w porównaniu do perły ZNACZNIE mniej popiołu! po zasypie 4x25kg mam spokój na 7-9dni (skam-p 12kw) wybieram popiół razem z zasypywaniem ekogroszku, chodź szuflada czubata. zero spieków. popiół sypki z popcornem, wartość opałowa na bank zawyżona. trochę tylko lepsza od perły. gorszej jakości worki niż w perle. łatwo o ich uszkodzenie. po spaleniu 300kg znaleziony jeden kamyk w węglu:). niewielka różnica w cenie między perła a słońcem. na pewno zastanowię się nad następnym zakupem. A jak z wilgotnością ??? no nic, miałem 3t perły, to teraz wypróbuje słońce... zaraz tonę zamówie, różnica 45zł... zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 17.02.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Pasiu&Moniś i jak Perełka ? Sucha w miarę ? Chcę zamówić tonę... Wyjąłem wczoraj wieczorem z palety jeden worek, na oko dużo bardziej wilgotna niż jesienią. Idę właśnie ułożyć te dwie tony, kilka worków otworzę to dam jeszcze dzisiaj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 17.02.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Wagowo to 10 %, zaś objętościowo ze 150 kg węgla wyszło mi ok. 37 litrów popiołu. Było to chyba 20% objętości węgla. Niestety dużo. Faktycznie dużo bo u mnie z 30kg Wesołej, tyle co widzisz http://bokka.pl/up/b7dfbdf4b7db76db578201dd92177a93.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.02.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Faktycznie dużo bo u mnie z 30kg Wesołej, tyle co widzisz http://bokka.pl/up/b7dfbdf4b7db76db578201dd92177a93.jpg Tą "Wesołą" masz chyba niestety zmiksowaną z czymś innym bo z prawdziwej zostaje sam pyłek lub koks, nie ma w ogóle spieków żużlowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedJin 17.02.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Na worku Słońca26 jest Rowex Grup Biała Podlaska, i worek słońca widać też tu :http://www.rowex-group.pl/desktop.bundles/index/index.htmlwęgiel był względnie suchy. kupując pod koniec grudnia spodziewałem się rzygów w worku, ale nie było tego. Papier od wysyłki niestety gdzieś posiałem, znaleźć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokemon15 17.02.2016 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Rany tutaj jest po 450zł za tonę !!! a ja kupiłem po 690... Red a ty gdzie kupowałeś i po ile ??? Ciekawe czy w Rowexie sprzedają detalicznie czy tylko hurtowo po 25t... Edytowane 17 Lutego 2016 przez pokemon15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 17.02.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Słyszeliście o takim patencie? Dodanie wapna budowlanego do ekogroszku. Podobno lepiej się spala i nie syfi tak pieca, z resztą sami oceńcie... https://www.youtube.com/watch?v=IEPthgrawrc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts