Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podawanie mam najniższe, ktore moge ustawić t.j. 5 sek, przerwa w podawaniu najwyższa t.j. 90 sek. Dalsze obniżanie mocy dmuchawy powoduje smołowanie. Klapka na wentylatorze przeslania otwór prawie na maksimum.

ja bym zwiększył podawanie, żeby popiół krócej leżał na palniku.

żużel się często robi, kiedy żar schodzi pod popiół i "go dopala"

Witam.

Co powiecie na temat ekogroszku silver z bartexu oplaca sie go brac. 780tona? Jak on sie spala dotychczas palilem jakas podroba wesolej i były duże kalafiory. Pozdrawiam

Paliłem silverem i generalnie jestem zadowolony - jak na dostawę styczniową był suchy (worki jutowe) i ładnie się spalał - żadnych kalafiorów czy popcornu. Popiołu nie ważyłem/mierzyłem ale minimum dwa razy mniej niż po perle.

W Bartexie coś nowego się pojawiło...

Mogliby rozsyłać po 2 worki na testy ;)

http://bartexwegiel.pl/sklep/polski-wegiel/77-polski-ekogroszek-szafir-0000000000377.html

Nie ma co testować skoro w opisie jest "Ekogroszek "Szafir" Skarbek Pieklorz" to wiadomo, że chodzi o Pieklorza z Piekar, a tego już testowałem i mam w ofercie :)

No i koniec niebieskiego... dopala się ostatni worek.

Wieczorem zasypuję pierwszy wkład Czarnego Błota (bo Słońca to to nie widziało). mam nadzieję, że trochę się przesuszyło przez ten tydzień, bo będzie rzeźnia...

Co do niebieskiego:

popiół 1,5 szuflady z zasypu, sypki, bez spieków z tendencją do osiadania na wymienniku. na sadzę (wilgotny jak nie wiem) pomogło trochę wapno, przez które popiół nabrał koloru szarego cementu. Dodatek wapna ułatwia też czyszczenie pieca.

Wnioski:

nie kupować groszku zimą...

energetycznie, cudu nie ma, ani też porażki.

Panowie, pytanie. co to za typ pieca z podajnikiem który ma tylko 1 drzwi i okolo 20 rurek do czyszczenia od góry? jaki wegiel sie nada do tego? brunatny za bardzo wali sadza w te rurki nie ma ciagu do poprawnego spalania. lepsza bedzie perła czy słoneczko?

ma ktos wogole z was taki piec na 1 drzwi?

Czy wg Was ekogroszek Słonće będzie dobry na okres wiosenno-letni do podgrzania tylko CWU ?

pawko, jest inny niż te z którymi miałem do tej pory odczynienia.

popiół jest sypki, w obecnej sytuacji 100kg zasypu starczyło mi na tydzień, ale nie mam pojęcia co będzie jak piec zacznie się odstawiać na dłużej.

t letnią mam na 12 stopni, podejrzewam, ze w przyszłym tygodniu, zacznie się odstawiać - i będzie coś wiadomo o podtrzymaniu.

Ja dzisiaj miałem dostawę z bartexu-wesoła suchutka i zapakowana w eleganckie żółte woreczki.Polecam,nigdy się na nim nie zawiodłem.

Jak zasypiesz to napisz jak się wypala - czy nie ma dużych spieków i czy nie koksuje mocno

Tyson - a u ciebie ładnie się pali? czuć moc i nie ma spieków i koksów