Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Mimo że mnie tu dawno nie było, to na bieżąco obserwuje co się tu pisze. Ostatniego marca dostałem 3T ekogroszku z KWK Wesoła, wygląda pięknie, spala się także dobrze, tylko mam wątpliwości. 1) jest duzo lżejszy od z poprzedniego sezonu ( kubeł groszku którym zasypuję ważył poprzednio 17kg, obecnie 14,5kg)

2) w podobnych warunkach pogodowych; przy zbliżonych ustawieniach kotła notuję większe zużycie (a miało być 28 - 29MJ)

3) przy większym zużyciu - mniej popiołu, ale trochę bardziej brudzi kocioł.

Czy to na pewno groszek z kop. Wesoła? Może ktoś ma podobne doświadczenia?

A ja słoneczka nie dostałem. Ponoć dużo reklamacji itp. Pani ze składu zadzwoniła i poinformowała, że nie jest to najlepszej jakości opał-dostali trefną dostawę. Zaproponowała inny albo zwrot gotówki. Zamówiłem niebieski. Teraz dobrze się spala, kiedy kocioł stoi długo w podtrzymaniu. Cena też optymalna 750zl z przesyłką.

Dziś kurier dzwonił (poczta polska) że już w piątek miał ale telefon mu się rozładował (nie z nami takie bajeczki , już to widzę że kurier nie ma ładowaki samochodowej , zapewne nie chciało mu się wieźć na wiochę , bo weekend ..) . Teraz dzwoni że przywiezie o 13 , gdy mu mówię że nikogo nie ma w domu , to on że on zostawi na zewnątrz ... O późniejszej godzinie nie chce słyszeć...

Poprzedni kurier (też poczta) bez problemu przywiózł po 16.00 ...

Zmusiłem go aby jutro przywiózł , wezmę specjalnie urlop , bo oczywiście ponownie chce dostarczyć o 12.00 ...

Dziś kurier dzwonił (poczta polska) że już w piątek miał ale telefon mu się rozładował (nie z nami takie bajeczki , już to widzę że kurier nie ma ładowaki samochodowej , zapewne nie chciało mu się wieźć na wiochę , bo weekend ..) . Teraz dzwoni że przywiezie o 13 , gdy mu mówię że nikogo nie ma w domu , to on że on zostawi na zewnątrz ... O późniejszej godzinie nie chce słyszeć...

Poprzedni kurier (też poczta) bez problemu przywiózł po 16.00 ...

Zmusiłem go aby jutro przywiózł , wezmę specjalnie urlop , bo oczywiście ponownie chce dostarczyć o 12.00 ...

Tez mam zawsze problem z dostarczeniem opału przez pocztę. Ostatnio, gdy kurier był bardzo nie uprzejmy przez telefon, powiedziałem, że paczki nie przyjmuję, niech wpisze w swój protokół co chce... nawet może odwieźć paletę do sprzedawcy.

Po południu dostałem telefon uprzejmego pana z centrum logistycznego poczty. Zapytał w czym problem, dogadaliśmy się i przesyłkę dostałem na podwórko w terminie dogodnym dla mnie.

U mnie problem z dostawą przeważnie jest poprzez wąski dojazd do posesji, ale to nie moja wina, że poczta przywozi jedna tone wielkim TIRem.

Witam. Mimo że mnie tu dawno nie było, to na bieżąco obserwuje co się tu pisze. Ostatniego marca dostałem 3T ekogroszku z KWK Wesoła, wygląda pięknie, spala się także dobrze, tylko mam wątpliwości. 1) jest duzo lżejszy od z poprzedniego sezonu ( kubeł groszku którym zasypuję ważył poprzednio 17kg, obecnie 14,5kg)

2) w podobnych warunkach pogodowych; przy zbliżonych ustawieniach kotła notuję większe zużycie (a miało być 28 - 29MJ)

3) przy większym zużyciu - mniej popiołu, ale trochę bardziej brudzi kocioł.

Czy to na pewno groszek z kop. Wesoła? Może ktoś ma podobne doświadczenia?

Taka różnica w wadze jest dziwna.

Wesołą najłatwiej rozpoznać bo spala się albo na pył jak z papierosa, albo koksuje, nie ma w ogóle spieków żużlowych.

Jeśli trochę brudzi a nie koksuje to może domieszali do niej jakiegoś rosyjskiego lub brunatnego [ten drugi byłoby widać po wysuszeniu węgla].

Stąd moje zapytanie. Spala się bezproblemowo, popiół w postaci pyłku i drobnych skwarków ( popkorn) Zużycie tylko nieco większe-70kg/3doby, czyli prawie 23kg/dobę. Węgiel jest barwy czarnej, połyskujący srebrnymi iskierkami, bez domieszki brunatnego - z pozoru b. ładny. Mam znajomą w laboratorium przemysłowym i będę prosił o zbadanie partii próbnej . Jeśli się uda, powiadomię o wynikach.

... Zużycie tylko nieco większe-70kg/3doby, czyli prawie 23kg/dobę.

To ja myślałem, że jestem tu mistrzem w spalaniu, ale widzę się dalej na pudle ;) Ostatni zasyp gdzie temperatury na zewnątrz oscylowały w granicach 7/14 C, spalanie miałem 14kg/24h. Rekordowy wynik padł między 1-3 stycznia i było to 60/24 :(

@kalfred, skąd bierzesz Wesołą?

Edytowane przez miet55

W ubiegłym roku kupiłem ze składu AREK w Chwałowicach i było OK. Tym razem sprawdzam BRODA -TRANS Będzin, bo z ARKIEM nie mogę się skontaktować, mimo usilnych starań.Dalej jeszcze eksperymentuję i chciałbym dokupić 2 - 3 ton czegoś innego, moze mniej kalorycznego, ale np z Piekar ; tylko nie w tej cenie jak obecnie - 880zł/t. Tak więc szukam, może zdecyduję się na retopal z Piasta?

No właśnie Wesoła Wesołej nie równa. Wcześniej od innego dostawcy w niby Wesołej były kamienie a teraz palimy Wesołą z Kareny i jest bez porównania a zatem bez problemów. Trochę droga ale można spać spokojnie. Coś za coś.

Potwierdzam Twoje słowa - jest drożej ale mój sen jest bezcenny. Kupiłem 3 sezony temu ekogroszek premium z taniopal i latałem do pieca w nocy bo zawieszał się w podajniku - mieszali z miałem. Kupuję w Karena Wesołą i mam przynajmniej spokój.

Kurier (poczta) dziś przyjechał. Pan był zdziwiony że jestem w domu , bo z wczoraj słyszałem że zostawi mi paletę przez domem i tyle ...

Widać był zdziwiony , bo plan się nie udał , a ja nie po to kupuję opał na palecie , przywożony samochodem z windą i wózkiem aby potem paletę przepakowywać i nosić do garażu i znów pakować na paletę ...

Oczywiście Pan niezbyt zadowolony jak pokazałem mu gdzie ma paletę zawieźć. Najpierw oczywiście że się nie da , bo lekka górka , ale jakoś mu pomogłem i z "rozpędu" się jednak udało ...

Poprzedniemu kurierowi też z Poczty udało się wjechać samochodem niemalże pod sam garaż i sam umieścił paletę gdzie chciałem i przyjechał o której chciałem ...

No cóż najważniejsze że to "niemożliwe" dla kuriera stało się jednak możliwe i paleta stoi gdzie chce ...

A co do opału ...

Opał jest wilgotny , widać po workach że jest wilgoć , ale błota nie widzę. Dobrze że worki mają dziurki więc przeschną.

Otworzyłem 4 worki które za jakiś czas pójdą do kotła. Opał naprawdę ładny , z wyglądu wygląda jak ekogroszek ale oczywiście jest też pył i kawałki mniejsze niż 5mm , ale to miał więc ciężko aby tego nie było :)

Nie jest to odsiewka ani "pył" o bardzo malutkiej gramaturze ...

Zobaczmy jak się spala. Jak będzie ok to zamówię jeszcze tonę. Mam nadzieję że promocja będzie jeszcze :)