forestml 10.04.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Właśnie rozpocząłem palenie Czarną Perłą zakupioną w zeszłym tygodniu. Spaliłem jeden worek. I podobnie jak jesienią bez niemiłych niespodzianek. Popiół sypki i lekki. Ekogroszek wilgotny, lecz nie mokry mimo, że w foliowych workach. Po otwarciu worka w kotłowni spokojnie dosycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.04.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 kaszpir jak tam dostałeś ten miał? Nie. Wysłali w czwartek , ale jak to idzie kurierem pocztą to zapewne będzie w poniedziałek-wtorek w wersji optymistycznej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 10.04.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Witam. Mimo że mnie tu dawno nie było, to na bieżąco obserwuje co się tu pisze. Ostatniego marca dostałem 3T ekogroszku z KWK Wesoła, wygląda pięknie, spala się także dobrze, tylko mam wątpliwości. 1) jest duzo lżejszy od z poprzedniego sezonu ( kubeł groszku którym zasypuję ważył poprzednio 17kg, obecnie 14,5kg) 2) w podobnych warunkach pogodowych; przy zbliżonych ustawieniach kotła notuję większe zużycie (a miało być 28 - 29MJ)3) przy większym zużyciu - mniej popiołu, ale trochę bardziej brudzi kocioł. Czy to na pewno groszek z kop. Wesoła? Może ktoś ma podobne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 10.04.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 A ja słoneczka nie dostałem. Ponoć dużo reklamacji itp. Pani ze składu zadzwoniła i poinformowała, że nie jest to najlepszej jakości opał-dostali trefną dostawę. Zaproponowała inny albo zwrot gotówki. Zamówiłem niebieski. Teraz dobrze się spala, kiedy kocioł stoi długo w podtrzymaniu. Cena też optymalna 750zl z przesyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 10.04.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Ja chyba do perły wrócę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.04.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Dziś kurier dzwonił (poczta polska) że już w piątek miał ale telefon mu się rozładował (nie z nami takie bajeczki , już to widzę że kurier nie ma ładowaki samochodowej , zapewne nie chciało mu się wieźć na wiochę , bo weekend ..) . Teraz dzwoni że przywiezie o 13 , gdy mu mówię że nikogo nie ma w domu , to on że on zostawi na zewnątrz ... O późniejszej godzinie nie chce słyszeć...Poprzedni kurier (też poczta) bez problemu przywiózł po 16.00 ...Zmusiłem go aby jutro przywiózł , wezmę specjalnie urlop , bo oczywiście ponownie chce dostarczyć o 12.00 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_TG 11.04.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Dziś kurier dzwonił (poczta polska) że już w piątek miał ale telefon mu się rozładował (nie z nami takie bajeczki , już to widzę że kurier nie ma ładowaki samochodowej , zapewne nie chciało mu się wieźć na wiochę , bo weekend ..) . Teraz dzwoni że przywiezie o 13 , gdy mu mówię że nikogo nie ma w domu , to on że on zostawi na zewnątrz ... O późniejszej godzinie nie chce słyszeć... Poprzedni kurier (też poczta) bez problemu przywiózł po 16.00 ... Zmusiłem go aby jutro przywiózł , wezmę specjalnie urlop , bo oczywiście ponownie chce dostarczyć o 12.00 ... Tez mam zawsze problem z dostarczeniem opału przez pocztę. Ostatnio, gdy kurier był bardzo nie uprzejmy przez telefon, powiedziałem, że paczki nie przyjmuję, niech wpisze w swój protokół co chce... nawet może odwieźć paletę do sprzedawcy. Po południu dostałem telefon uprzejmego pana z centrum logistycznego poczty. Zapytał w czym problem, dogadaliśmy się i przesyłkę dostałem na podwórko w terminie dogodnym dla mnie. U mnie problem z dostawą przeważnie jest poprzez wąski dojazd do posesji, ale to nie moja wina, że poczta przywozi jedna tone wielkim TIRem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.04.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Witam. Mimo że mnie tu dawno nie było, to na bieżąco obserwuje co się tu pisze. Ostatniego marca dostałem 3T ekogroszku z KWK Wesoła, wygląda pięknie, spala się także dobrze, tylko mam wątpliwości. 1) jest duzo lżejszy od z poprzedniego sezonu ( kubeł groszku którym zasypuję ważył poprzednio 17kg, obecnie 14,5kg) 2) w podobnych warunkach pogodowych; przy zbliżonych ustawieniach kotła notuję większe zużycie (a miało być 28 - 29MJ) 3) przy większym zużyciu - mniej popiołu, ale trochę bardziej brudzi kocioł. Czy to na pewno groszek z kop. Wesoła? Może ktoś ma podobne doświadczenia? Taka różnica w wadze jest dziwna. Wesołą najłatwiej rozpoznać bo spala się albo na pył jak z papierosa, albo koksuje, nie ma w ogóle spieków żużlowych. Jeśli trochę brudzi a nie koksuje to może domieszali do niej jakiegoś rosyjskiego lub brunatnego [ten drugi byłoby widać po wysuszeniu węgla]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 11.04.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Czy to na pewno groszek z kop. Wesoła? Może ktoś ma podobne doświadczenia? Kupuję co miesiąc po 1 tonie i jak do tej pory nie zauważyłem większej różnicy. Aż niemożliwe, że taka różnica w wadze dla tej samej objętości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 11.04.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Stąd moje zapytanie. Spala się bezproblemowo, popiół w postaci pyłku i drobnych skwarków ( popkorn) Zużycie tylko nieco większe-70kg/3doby, czyli prawie 23kg/dobę. Węgiel jest barwy czarnej, połyskujący srebrnymi iskierkami, bez domieszki brunatnego - z pozoru b. ładny. Mam znajomą w laboratorium przemysłowym i będę prosił o zbadanie partii próbnej . Jeśli się uda, powiadomię o wynikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 11.04.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) ... Zużycie tylko nieco większe-70kg/3doby, czyli prawie 23kg/dobę. To ja myślałem, że jestem tu mistrzem w spalaniu, ale widzę się dalej na pudle Ostatni zasyp gdzie temperatury na zewnątrz oscylowały w granicach 7/14 C, spalanie miałem 14kg/24h. Rekordowy wynik padł między 1-3 stycznia i było to 60/24 @kalfred, skąd bierzesz Wesołą? Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 11.04.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 W ubiegłym roku kupiłem ze składu AREK w Chwałowicach i było OK. Tym razem sprawdzam BRODA -TRANS Będzin, bo z ARKIEM nie mogę się skontaktować, mimo usilnych starań.Dalej jeszcze eksperymentuję i chciałbym dokupić 2 - 3 ton czegoś innego, moze mniej kalorycznego, ale np z Piekar ; tylko nie w tej cenie jak obecnie - 880zł/t. Tak więc szukam, może zdecyduję się na retopal z Piasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margolcia3 11.04.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 No właśnie Wesoła Wesołej nie równa. Wcześniej od innego dostawcy w niby Wesołej były kamienie a teraz palimy Wesołą z Kareny i jest bez porównania a zatem bez problemów. Trochę droga ale można spać spokojnie. Coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 12.04.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 No właśnie Wesoła Wesołej nie równa. Wcześniej od innego dostawcy w niby Wesołej były kamienie a teraz palimy Wesołą z Kareny i jest bez porównania a zatem bez problemów. Trochę droga ale można spać spokojnie. Coś za coś. Potwierdzam Twoje słowa - jest drożej ale mój sen jest bezcenny. Kupiłem 3 sezony temu ekogroszek premium z taniopal i latałem do pieca w nocy bo zawieszał się w podajniku - mieszali z miałem. Kupuję w Karena Wesołą i mam przynajmniej spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 12.04.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Karena do tanich sprzedawców nie należy. Obecnie mają po 880PLN a w sezonie pani powiedziała, że kosztował 899. Wesoła którą ja biorę jest o 50zł tańsza. Spalając ok. 7T w sezonie, wychodzi znaczna różnica. Wezmę kiedyś z ciekawości paczuszkę próbną z Kareny dla porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 12.04.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Z tego co się dowiedziałem to w Bartexie : Gold to KWK Wesoła, Silver- Bobrek Bytom, Rubin - Piast, Szafir - Skarbek Piekary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 12.04.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Przyjechała paleta "niebieskiego". Worki foliowe gorszej jakości niż te w które była pakowana perła. Może się przypadkowo rozerwać podczas przenoszenia. Węgiel w miarę suchy. O poczcie nie będę się już wypowiadać bo szkoda nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.04.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Kurier (poczta) dziś przyjechał. Pan był zdziwiony że jestem w domu , bo z wczoraj słyszałem że zostawi mi paletę przez domem i tyle ... Widać był zdziwiony , bo plan się nie udał , a ja nie po to kupuję opał na palecie , przywożony samochodem z windą i wózkiem aby potem paletę przepakowywać i nosić do garażu i znów pakować na paletę ... Oczywiście Pan niezbyt zadowolony jak pokazałem mu gdzie ma paletę zawieźć. Najpierw oczywiście że się nie da , bo lekka górka , ale jakoś mu pomogłem i z "rozpędu" się jednak udało ... Poprzedniemu kurierowi też z Poczty udało się wjechać samochodem niemalże pod sam garaż i sam umieścił paletę gdzie chciałem i przyjechał o której chciałem ... No cóż najważniejsze że to "niemożliwe" dla kuriera stało się jednak możliwe i paleta stoi gdzie chce ... A co do opału ... Opał jest wilgotny , widać po workach że jest wilgoć , ale błota nie widzę. Dobrze że worki mają dziurki więc przeschną. Otworzyłem 4 worki które za jakiś czas pójdą do kotła. Opał naprawdę ładny , z wyglądu wygląda jak ekogroszek ale oczywiście jest też pył i kawałki mniejsze niż 5mm , ale to miał więc ciężko aby tego nie było Nie jest to odsiewka ani "pył" o bardzo malutkiej gramaturze ... Zobaczmy jak się spala. Jak będzie ok to zamówię jeszcze tonę. Mam nadzieję że promocja będzie jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 12.04.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 A gdzie zamawialiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 12.04.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Panowie co obecnie powiecie o "Jarecie" oraz "Jarecie +". Warto brać, a jeśli tak to który? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts