Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja już sezon zakonczyłem 2 tyg temu..... solary grzeją wodę a przepalam jak temp spada poniżej 21 st C.

Poczekam jak się ciepło zrobi to coś kupię na sezon i zobacze co bedzie w dobrej cenie do jakości. W tym roku perła mnie nie zawiodła, ale miałem tylko tonę, drugą tonę to było to co z poprzednich lat miałem czyli ekoret i jakaś mieszanka z węglosmyka.

Witam,

Według mnie oraz moich znajomych numerem jeden jeśli chodzi o ekogroszek i ogólnie wyrobu węglowe jest :

http://www.wyrobyweglowe.pl

Gwarantują doskonałą jakość i przystępne ceny. Polecam

buahaha - ceny z kosmosu, opinie tutaj :

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16265-opa%C5%82-z-firmy-prestige/page-3

Stąd moje zapytanie. Spala się bezproblemowo, popiół w postaci pyłku i drobnych skwarków ( popkorn) Zużycie tylko nieco większe-70kg/3doby, czyli prawie 23kg/dobę. Węgiel jest barwy czarnej, połyskujący srebrnymi iskierkami, bez domieszki brunatnego - z pozoru b. ładny. Mam znajomą w laboratorium przemysłowym i będę prosił o zbadanie partii próbnej . Jeśli się uda, powiadomię o wynikach.

Najpewniej ten "popkorn" zostaje z domieszki innego węgla.

Wystarczy, że podadzą Ci z badania wartość opałową w stanie roboczym i będziesz wszystko wiedział.

W ostatnim czasie kiedy piec bardziej się odstawia, zauważyłem gorsze wypalanie. W popielniku da się zauważyć większą ilość niedopałów. Ustawienia mam:

Czas podawania 5sek

Przerwa podawania 60sek

Siła nadmuchu 50%

Histereza kotła 2st

Histereza CWU 2st

Praca podtrzymania 3sek

Przerwa podtrzymania 10min

Wentylator podtrzymania

czas pracy 13sek

czas przerwy 5min

Jak myślicie, co przeregulować?

suspenser - pytałem w bartexie o Golda (wesoła) i silvera (bobrek bytom) - golda polecają do kotłów powyżej 25kw, bo ma zawsze tendencje do koksowania, a ty piszesz że spala się pył lub koksuje - od czego to zależy? z jakiej ściany została wydobyty?, jak masz doświadczenia z bobrkiem bytom (silver -bartex)? podobno jest wydobywany z nowej ściany i teraz jest ok - ma moc, nie spieka i koksuje.

W ostatnim czasie kiedy piec bardziej się odstawia, zauważyłem gorsze wypalanie. W popielniku da się zauważyć większą ilość niedopałów. Ustawienia mam:

Czas podawania 5sek

Przerwa podawania 60sek

Siła nadmuchu 50%

Histereza kotła 2st

Histereza CWU 2st

Praca podtrzymania 3sek

Przerwa podtrzymania 10min

Wentylator podtrzymania

czas pracy 13sek

czas przerwy 5min

Od kilku tygodni,żeby kocioł jak najdłużej pracował nastawy ma takie:

podawanie 6s

przerwa w pod. 120s

siła nadmuchu 4bieg z 12

histereza 1*

praca podtrzymania 6s

przerwa 30min.

wentylator podtrzymania 20s

przerwa 30min.

Palę ekogroszkiem Extra z Energo.

Kocioł czysty(jasny pył)

Fajnie się spala,b. jasny popiół, w tym roku również kupię 3t.i chyba zdecyduję się na ten w workach jutowych.

W ubiegłym roku kupiłem u siebie luzem po 610 zł,suchutki.

Kaloryczność ma na poziomie co najmniej 24MJ,porównałem z ekomiałem Rokita z Piasta 25MJ/kg i nie ma żadnej różnicy w spalaniu.

...

Moja propozycja:

Przerwa podtrzymania 30min

Wentylator podtrzymania

czas pracy 30sek

czas przerwy 30min

jeśli nadal będzie niedopał wydłużać przerwy do skutku - nawet do 90 minut jeśli nie będzie wygasać ani za nisko się wypalać na palniku.

suspenser - pytałem w bartexie o Golda (wesoła) i silvera (bobrek bytom) - golda polecają do kotłów powyżej 25kw, bo ma zawsze tendencje do koksowania, a ty piszesz że spala się pył lub koksuje - od czego to zależy? z jakiej ściany została wydobyty?, jak masz doświadczenia z bobrkiem bytom (silver -bartex)? podobno jest wydobywany z nowej ściany i teraz jest ok - ma moc, nie spieka i koksuje.

Koksowanie zależy od nastaw oraz tego jaki % mocy maksymalnej chce się wyciągnąć z palnika.

Bobrka kiedyś testowałem, ale ostatnio nie więc nie wiem.

Przestrzegam przed brunatnym groszkiem z bricomana. W sumie tani bo poniżej 500 zł za tonę. Wziąłem na szczescie tylko 3 worki żeby sprobować. Pomimo wysokich nastaw nadmuchu, dużo, dużo wyższych niż przy węglu kamiennym, kocioł cały zasmołowany. Po otwarciu drzwiczek dym wali jakby komin był przytkany a własnie wszystko wyczyściłem, kocioł, wyczystki kolana na czopuchu. Syf jakich mało. No i worek był otwarty kilka tygodni przed zasypem, optycznie był suchy. Nie chcę już słyszeć o brunatnych groszkach, nawet za darmo.

Od kilku tygodni,żeby kocioł jak najdłużej pracował nastawy ma takie:

podawanie 6s

przerwa w pod. 120s

siła nadmuchu 4bieg z 12

histereza 1*

praca podtrzymania 6s

przerwa 30min.

wentylator podtrzymania 20s

przerwa 30min.

Skorzystałem z Twojej podpowiedzi i mam zdecydowanie mniej niedopałów. Dzięki :)