margolcia3 12.04.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Potwierdzam Twoje słowa - jest drożej ale mój sen jest bezcenny. Kupiłem 3 sezony temu ekogroszek premium z taniopal i latałem do pieca w nocy bo zawieszał się w podajniku - mieszali z miałem. Kupwitam Czy paliłeś może czerwoną iskrą z Kareny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 13.04.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Ja myślałem że Silver z Bartexu to Chwałowice, a tutaj niespodzianka : Bobrek Bytom - hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 13.04.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Ja już sezon zakonczyłem 2 tyg temu..... solary grzeją wodę a przepalam jak temp spada poniżej 21 st C. Poczekam jak się ciepło zrobi to coś kupię na sezon i zobacze co bedzie w dobrej cenie do jakości. W tym roku perła mnie nie zawiodła, ale miałem tylko tonę, drugą tonę to było to co z poprzednich lat miałem czyli ekoret i jakaś mieszanka z węglosmyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 13.04.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Powiadasz Ekoret, myślę że to bardzo dobry wybór. Testowałem i się sprawdzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 13.04.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Czy paliłeś może czerwoną iskrą z Kareny? Nie zawsze biorę pomarańczową - tj Wesoła Iskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 13.04.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Witam, Według mnie oraz moich znajomych numerem jeden jeśli chodzi o ekogroszek i ogólnie wyrobu węglowe jest : http://www.wyrobyweglowe.pl Gwarantują doskonałą jakość i przystępne ceny. Polecam buahaha - ceny z kosmosu, opinie tutaj : http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16265-opa%C5%82-z-firmy-prestige/page-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.04.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Stąd moje zapytanie. Spala się bezproblemowo, popiół w postaci pyłku i drobnych skwarków ( popkorn) Zużycie tylko nieco większe-70kg/3doby, czyli prawie 23kg/dobę. Węgiel jest barwy czarnej, połyskujący srebrnymi iskierkami, bez domieszki brunatnego - z pozoru b. ładny. Mam znajomą w laboratorium przemysłowym i będę prosił o zbadanie partii próbnej . Jeśli się uda, powiadomię o wynikach. Najpewniej ten "popkorn" zostaje z domieszki innego węgla. Wystarczy, że podadzą Ci z badania wartość opałową w stanie roboczym i będziesz wszystko wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 13.04.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 W ostatnim czasie kiedy piec bardziej się odstawia, zauważyłem gorsze wypalanie. W popielniku da się zauważyć większą ilość niedopałów. Ustawienia mam: Czas podawania 5sek Przerwa podawania 60sek Siła nadmuchu 50% Histereza kotła 2st Histereza CWU 2st Praca podtrzymania 3sek Przerwa podtrzymania 10min Wentylator podtrzymania czas pracy 13sek czas przerwy 5min Jak myślicie, co przeregulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 13.04.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Polecam niebieski świetnie się wypala. Chciałbym wrzucić fotki, ale za duży rozmiar uniemożliwia mi to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 14.04.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 pawko - to zmniejsz foty i wstaw- w czym problem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 14.04.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 suspenser - pytałem w bartexie o Golda (wesoła) i silvera (bobrek bytom) - golda polecają do kotłów powyżej 25kw, bo ma zawsze tendencje do koksowania, a ty piszesz że spala się pył lub koksuje - od czego to zależy? z jakiej ściany została wydobyty?, jak masz doświadczenia z bobrkiem bytom (silver -bartex)? podobno jest wydobywany z nowej ściany i teraz jest ok - ma moc, nie spieka i koksuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 14.04.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Polecam niebieski świetnie się wypala. Chciałbym wrzucić fotki, ale za duży rozmiar uniemożliwia mi to. Wstaw przez hosting http://bokka.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 14.04.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 W ostatnim czasie kiedy piec bardziej się odstawia, zauważyłem gorsze wypalanie. W popielniku da się zauważyć większą ilość niedopałów. Ustawienia mam: Czas podawania 5sek Przerwa podawania 60sek Siła nadmuchu 50% Histereza kotła 2st Histereza CWU 2st Praca podtrzymania 3sek Przerwa podtrzymania 10min Wentylator podtrzymania czas pracy 13sek czas przerwy 5min Jak myślicie, co przeregulować? Od kilku tygodni,żeby kocioł jak najdłużej pracował nastawy ma takie: podawanie 6s przerwa w pod. 120s siła nadmuchu 4bieg z 12 histereza 1* praca podtrzymania 6s przerwa 30min. wentylator podtrzymania 20s przerwa 30min. Palę ekogroszkiem Extra z Energo. Kocioł czysty(jasny pył) Fajnie się spala,b. jasny popiół, w tym roku również kupię 3t.i chyba zdecyduję się na ten w workach jutowych. W ubiegłym roku kupiłem u siebie luzem po 610 zł,suchutki. Kaloryczność ma na poziomie co najmniej 24MJ,porównałem z ekomiałem Rokita z Piasta 25MJ/kg i nie ma żadnej różnicy w spalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 14.04.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Nic nie stoi na przeszkodzie żeby spróbować Twoich ustawień. Tyle, że ja palę innym węglem i to będzie mieć znaczenie. O efekcie poinformuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.04.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Dziś wieczorem zawitał do podajnika miał 22MJ z Energo ...W podajniku było jeszcze trochę ekogroszku więc zapewne trochę się "zmiksuje" ... Zobaczymy jak się spala ... Na razie zostawiłem takie same ustawiania jak dla ekogroszku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.04.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 W ostatnim czasie kiedy piec bardziej się odstawia, zauważyłem gorsze wypalanie. W popielniku da się zauważyć większą ilość niedopałów. Ustawienia mam: ... Jak myślicie, co przeregulować? Moja propozycja: Przerwa podtrzymania 30min Wentylator podtrzymania czas pracy 30sek czas przerwy 30min jeśli nadal będzie niedopał wydłużać przerwy do skutku - nawet do 90 minut jeśli nie będzie wygasać ani za nisko się wypalać na palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.04.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 suspenser - pytałem w bartexie o Golda (wesoła) i silvera (bobrek bytom) - golda polecają do kotłów powyżej 25kw, bo ma zawsze tendencje do koksowania, a ty piszesz że spala się pył lub koksuje - od czego to zależy? z jakiej ściany została wydobyty?, jak masz doświadczenia z bobrkiem bytom (silver -bartex)? podobno jest wydobywany z nowej ściany i teraz jest ok - ma moc, nie spieka i koksuje. Koksowanie zależy od nastaw oraz tego jaki % mocy maksymalnej chce się wyciągnąć z palnika. Bobrka kiedyś testowałem, ale ostatnio nie więc nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 15.04.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Przestrzegam przed brunatnym groszkiem z bricomana. W sumie tani bo poniżej 500 zł za tonę. Wziąłem na szczescie tylko 3 worki żeby sprobować. Pomimo wysokich nastaw nadmuchu, dużo, dużo wyższych niż przy węglu kamiennym, kocioł cały zasmołowany. Po otwarciu drzwiczek dym wali jakby komin był przytkany a własnie wszystko wyczyściłem, kocioł, wyczystki kolana na czopuchu. Syf jakich mało. No i worek był otwarty kilka tygodni przed zasypem, optycznie był suchy. Nie chcę już słyszeć o brunatnych groszkach, nawet za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 23.04.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Od kilku tygodni,żeby kocioł jak najdłużej pracował nastawy ma takie: podawanie 6s przerwa w pod. 120s siła nadmuchu 4bieg z 12 histereza 1* praca podtrzymania 6s przerwa 30min. wentylator podtrzymania 20s przerwa 30min. Skorzystałem z Twojej podpowiedzi i mam zdecydowanie mniej niedopałów. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 24.04.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Doświadczonych palaczy pytam kiedy najlepiej opłaca się kupic opał na zimę -czy można się spodziewać jeszcze promocji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts