Kolanin 25.04.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Skorzystałem z Twojej podpowiedzi i mam zdecydowanie mniej niedopałów. Dzięki Fajnie,że u Ciebie też się sprawdza,podnieś moc dmuchawy o 2%,żeby zlikwidować wszelkie niedopały i wycisnąć z paliwa ile się da. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alan01 26.04.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 kol. Kolanin, miet55 możecie wrzucić jakąś fotkę jak to wygląda na palniku przy tak długiej przerwie podawania?palę aktualnie energo extra i z wszystkich jakie wsypałem ten najlepiej się spala ale sam jeszcze prawie nic nie wiem. fotka porównawcza by bardzo pomogła. u siebie aktualnie przy czasie podawania 5s przerwę mam 58wentylator 20% i jakoś to idzie. a tak w ogóle to energo extra da radę przy średnio ocieplonym budynku w mroźną zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 26.04.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 @Alan01 Jak nie wypróbujesz,nie będziesz wiedział.Zamieszczam króciutki filmik z pracy kotła na tych nastawach.Odwrócony niestety obraz,zle trzymałem telefon.Mam w ogóle nie docieplony dom,opał ten daje spokojnie radę i na następną zimę również będę kupował.Na cały rok kupuję 3t groszku extra i 3t miału Rokita z Piasta o podobnej kaloryczności. https://www.youtube.com/watch?v=yC-MEax1-aY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 28.04.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Witam. Dawno już mnie tu nie było. Mam pytanie: czy ktoś może podzielić się aktualnie spostrzeżeniami ze spalaniem eko groszku z KWK Chwałowice, a także miałem z tej kopalni? Mam zamiar dokupić na nast. sezon 2 - 2,5 tony jednego z nich. Co radzicie? Da radę OEP16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.04.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 U mnie właśnie poszło 100kg miału z Energo. Najtańszego w promocji po 510zł ...Naprawdę ładnie się spalił , bez żadnego problemu ... Jedyny minus że opał wilgotny i niestety to widać w podajniku ... Jak ktoś potrzebuje niedrogiego i łatwego w spaleniu miału to polecam ... Co do realnej kaloryczności to ciężko mi coś powiedzieć , ale tragedii nie ma ...Załadunek 100kg starczyło mi na 14 dni. Temperatury były różne przez te 14 dni. Było dużo naprawdę chłodnych dni , z temperaturami rano blisko 0 a nawet kilka miałem poniżej zera ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alan01 28.04.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Kolanin dzięki za szybką odpowiedź, u mnie wygląda to podobnie i trochę mnie uspokoiłeś.tak więc pali się u mnie nie najgorzej, osobną sprawą jest odpowiednie ustawienie zaworu 3d i wentylacja kotłowni... może głupie pytanie, ale czy jak groszek jest wilgotny to może to powodować jego większą spiekalność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 30.04.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Jedyny minus że opał wilgotny i niestety to widać w podajniku ... Mokry i nie zawieszał się ? Masz jakiś inny podajnik ? Parę lat temu kupiłem mokry groszek z dużą ilością miału - i nocowałem w kotłowni . Dopiero odsiewanie miału od węgla pomogło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 30.04.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) ...może głupie pytanie, ale czy jak groszek jest wilgotny to może to powodować jego większą spiekalność? Nie mam co prawda kotła z podajnikiem, ale palę ekogroszkiem w Buderusie Logano s111, gdy groszek jest mokry to się spieka, skleja i zawiesza, a gdy wyschnie to opada bez problemów. Zakupiłem teraz Jaret Plus (Adamex). Spieków kilka zostało na ruszcie, ale tylko przy paleniu z bardzo dużą mocą (kocioł 13,5 kW a paliło się 15 w porywach do 18 kW). Popiołu pozostało 10%. Deklarowana wartość opałowa 25 MJ/kg. Uzyskana wartość 19,2 MJ/kg Cena za tonę 880zł co daje 45,89 zł/GJ Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 30.04.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) I właśnie takich postów jest zdecydowanie za mało,a do dolniaków też potrzeba węgla a gdzie go zamawiać żeby się nie przejechać?A swoją drogą jak te obliczenia samemu robić?Tylko tak łopatologicznie;) Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez kawon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 30.04.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 ...A swoją drogą jak te obliczenia samemu robić?Tylko tak łopatologicznie;) Najprostszy i chyba jedyny pewny sposób to zamontować ciepłomierz. Kupiłem używane i zamontowałem na grzanie cwu, co oraz na wyjściu z kotła (ładowanie bufora). Odczytujesz liczby z wyświetlacza ciepłomierza, przeliczasz przez ilość spalonego węgla i gotowe W przypadku posiadania bufora można też, jednak mniej dokładnie, policzyć ze średniej temperatury wody przed i po paleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.04.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Mokry i nie zawieszał się ? Masz jakiś inny podajnik ? Parę lat temu kupiłem mokry groszek z dużą ilością miału - i nocowałem w kotłowni . Dopiero odsiewanie miału od węgla pomogło . Palnik APPM-1 specjalny do spalania miału. Nic się nie zawieszało , zero problemu. Teraz wróciłem do ekogroszku Energo ,a miał niech schnie , choć wątpie aby dosuszył się ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 01.05.2016 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Już widzę zejście na węgiel jest większe niż w Brucerze a i mocowanie kosza ktoś w końcu przemyślał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 01.05.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Już podjąłem decyzję. Nie ma sensu kupować miał. Kaloryczność słaba, popiołu stosunkowo dużo, a cena wysoka. Na dodatek problemy z mokrym. Próbowałem groszek i miał z Piasta, i porównałem w tych samych warunkach z groszkiem z Chwałowic. Wierzcie, jestem mile zaskoczonym. Spala się b.dobrze, mało popiołu, a cena co najmniej porównywalna- 535zł/t na kop., plus transport. Wychodzi 640zł/t. z transportem luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.05.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Już podjąłem decyzję. Nie ma sensu kupować miał. Kaloryczność słaba, popiołu stosunkowo dużo, a cena wysoka. Na dodatek problemy z mokrym. Próbowałem groszek i miał z Piasta, i porównałem w tych samych warunkach z groszkiem z Chwałowic. Wierzcie, jestem mile zaskoczonym. Spala się b.dobrze, mało popiołu, a cena co najmniej porównywalna- 535zł/t na kop., plus transport. Wychodzi 640zł/t. z transportem luz. Zależy gdzie się mieszka i czy chce się luzem czy pakowany ... Ja luzem nie chce. Przez pierwsze 2 lata brałem luzem i sam pakowałem i szczerze mówiąc miałem dość ... Za dużo syfu i za dużo roboty ... U mnie pakowany ekogroszek z lokalnego składu to chyba miniumum 800zł za tonę. I to jeszcze przywiezie ciężarówka , wysypie worki i sobie sam targaj i układaj w kotłowni a dodatkowo nie wiadomo co w workach i ile faktycznie jest ... Miał mają po 600zł pakowany , ale taki badziewny że spalanie tego syfu naprawdę kosztowało mnie sporo czasu i nerwów ... Dodatkowo pakuję po 50kg ... Opał w zeszłym roku brałem po 705zł (chyba) z transportem z drugiego kranca Polski. Suchutki , profesjonalnie pakowany , bez jakichkolwiek zanieczyszczeń , idealnie odważony. Kurier palety umieścił tam gdzie chciałem. Zapłaciłem mniej i nic sam nie musiałem robić ... W miał ? Wziąłem na próbę 1 tonę. Jest lekko mokry , ale jakiejś tragedii nie ma. Spala się dobrze , co do ilości popiołu. To tak samo traktuję ten opał jak inny czyli wywalam popiół po wykończeniu całego opału z podajnika . Opał kosztował chyba 510zł z transportem ... Spalanie. 100kg starczyło mi na 14 dni , więc uważam że nieźle , tym bardziej że poprzednie 14 dni bardziej przypominało późną jesień niż wiosnę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Staraj się dosuszyć ten miał, szkoda kosza zasypowegoJak dostałeś w workach foliowych, to na paletę w garażu mniejsze warstwy i dźgaj śrubokrętem więcej dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.05.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Staraj się dosuszyć ten miał, szkoda kosza zasypowego Jak dostałeś w workach foliowych, to na paletę w garażu mniejsze warstwy i dźgaj śrubokrętem więcej dziur. Dźgałem Same worki mają sporo dziur wentylacyjnych (takich średnicy dziurkacza). Miał przyda się zapewne za minimum pół roku , więc sądzę że coś tam doschnie , a jak nie to worki będą sobie stały otwarte w kotłowni aby dodatkowo przed zasypem doschnąć .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 W listopadzie czy październiku zamawiałem do testów w labo Anmag GoldLeżał do końca grudnia, chyba 8worków przepakowałem do takich po pyrkach, reszta w folii oryginalnej, nakłuta śrubokrętem.Te przesypane były suche jak pieprz, te w foliowych dobrze podeschły, ale to nie było to samo.To, co miałem w kotłowni można uznać za suche, to co zostało na dworze pod dachem nawet z dodatkowymi dziurkami nie określił bym mianem suchego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 01.05.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Masz rację. U mnie nie ma tego problemu, bo opał przywożę pod okienko piwnicy i zrzucam. Kotłownia jest w przejściu między piwnicami więc blisko, zaś zasypu dokonuję kubłami po 15kg. Pakowanie też nie jest darmo - 60zł/t, lub nawet 80-100zł/t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 01.05.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Najprostszy i chyba jedyny pewny sposób to zamontować ciepłomierz. Kupiłem używane i zamontowałem na grzanie cwu, co oraz na wyjściu z kotła (ładowanie bufora). Odczytujesz liczby z wyświetlacza ciepłomierza, przeliczasz przez ilość spalonego węgla i gotowe W przypadku posiadania bufora można też, jednak mniej dokładnie, policzyć ze średniej temperatury wody przed i po paleniu. Dzięki.Widzę że sporo zamawia się na aledrogo Pieklorza więc chyba można się pokusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 01.05.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Pakowanie też nie jest darmo - 60zł/t, lub nawet 80-100zł/t Na lokalnych składach gdzie ładują łopatą. Tam gdzie mają linię automatyczną tyle nie kosztuj a masz gwarancję, że ilość się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts