Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Palę wysokokalorycznym groszkiem i zastanawiam się czy nie będzie kłopotów w trybie letnim, czyli tylko dla potrzeb CWU. Dziś zgasł mi piec, chyba za bardzo się odstawiał. Czy ktoś zaproponuje ustawienia dla potrzeb CWU - wymiennik 80L

A czemu miały by być problemy ?

Ja palę ekogroszkiem Energo 26MJ , w poprzednim sezonie paliłem Chwałowicami (podobno).

Jak grzeję tylko CWU to zużywam około 2kg opału na dobę , więc kocioł więcej czuwa niż pracuje a jak już pracuje to krótko i nic nie gaśnie ...

Palę wysokokalorycznym groszkiem i zastanawiam się czy nie będzie kłopotów w trybie letnim, czyli tylko dla potrzeb CWU. Dziś zgasł mi piec, chyba za bardzo się odstawiał. Czy ktoś zaproponuje ustawienia dla potrzeb CWU - wymiennik 80L

Ja mam tak:

Podawanie 4s

Przerwa podawania 75s

Praca podtrzymania 2s

Przerwa podtrzymania 30min

Siła nadmuchu 35 %

Czas nadmuchu 60s

Przerwa nadmuchu 10 min

Temperatura CWU zadana 50 c

Histereza CWU 3c

Wymiennik 120l

Odstawia się na godzinę i później pracuje 3 minuty.

Kupiłem ostatnio 2 tony miału w Energo.

Worki trochę zaparowane ale nie jest źle, jak się weźmie w rękę to wydaje się suchy do sezonu wyschnie na pył.

Co ciekawe niby rusek a przyjechał prosto z Mysłowic.

Wsypałem jeszcze zanim się ociepliło i pali się dobrze tylko jakoś strasznie iskrzy... jak się otworzy drzwiczki trzeba uważać :)

Na prawdziwe testy przyjdzie czas jesienią ale za te pieniądze i tak to dobry zakup.

Palę teraz tym niebieskim. Wartość opałową to może ma w pobliżu deklarowanej ale popiół to minimum 10-12% i śmierdzi siarą a spala się jak rusek ( Perła ) choć to podobno węgiel polski. Mam porównanie bo paliłem wszelkim g...... .Kupowałem go po 740,- dostałem mokry jak zwykle. po wysuszeniu po 2 kg w worku mniej.Chyba dobry na lato lubi poleżeć i mało

wiatru.

• 2 weeks później...
Gdzie planujecie zakupy opału w tym roku?

Ze względu na duże potrzeby /pewnie z 15 ton a może i więcej/ planuję kupić ten http://superopal.com/sklep/nowy-lepszy-ekogroszek-25-plus czy będzie jeszcze taniej?

Ew. z energo extra za 709 http://wegiel.nazwa.pl/. Macie doświadczenia z tymi groszkami?

Żeby to co napisane pokryło się z rzeczywistością sprzedawcy musieliby być naprawdę samarytanami :)

Kupić węgiel o takich parametrach, kupić worki, zapakować, paleta, strech, wysyłka?

Nie wspomnę o jakimś zarobku.

Proszę popatrzcie na ceny na kopalniach, ile kosztuje worek, paleta, folia i ile biorą kurierzy za dostawę tonowej palety, zapewniam że nawet przy dużych ilościach nie da się zejść wiele poniżej 100pln netto, do tego VAT, opłata paliwowa i myto, chyba że to jest czech, rus, ewentualnie Janina czy Sobieski jeśli mówimy o polskich tylko jak wtedy z deklarowanymi parametrami ?

Ci którzy mają nowe domy a co za tym idzie i mocno przewymiarowane kotły nie odczują za bardzo skutków a nawet mogą być zadowoleni.

Pani Elu jak u pani na tych "białych niedźwiedziach" :) mróz przyciśnie na dłużej to może być niewesoło jak ten węgiel nie będzie miał tego co deklarowane a w to bardzo wątpię żeby miał, po cenie oczywiście.

Dobrej nocki i życzę i trafnych łowów :)

Żeby to co napisane pokryło się z rzeczywistością sprzedawcy musieliby być naprawdę samarytanami :)

Kupić węgiel o takich parametrach, kupić worki, zapakować, paleta, strech, wysyłka?

Nie wspomnę o jakimś zarobku.

Proszę popatrzcie na ceny na kopalniach, ile kosztuje worek, paleta, folia i ile biorą kurierzy za dostawę tonowej palety, zapewniam że nawet przy dużych ilościach nie da się zejść wiele poniżej 100pln netto, do tego VAT, opłata paliwowa i myto, chyba że to jest czech, rus, ewentualnie Janina czy Sobieski jeśli mówimy o polskich tylko jak wtedy z deklarowanymi parametrami ?

Ci którzy mają nowe domy a co za tym idzie i mocno przewymiarowane kotły nie odczują za bardzo skutków a nawet mogą być zadowoleni.

Pani Elu jak u pani na tych "białych niedźwiedziach" :) mróz przyciśnie na dłużej to może być niewesoło jak ten węgiel nie będzie miał tego co deklarowane a w to bardzo wątpię żeby miał, po cenie oczywiście.

Dobrej nocki i życzę i trafnych łowów :)

Duży może pozwolić sobie na więcej niż mały ...

Energo to moloch kóry ma własne terminale przeładunkowo-produkcyjno magazynowe. Zciąga bardzo dużo opału bezpośrednio z Rosji (lub innych krajów po byłłym ZSRR). Przy dużym "przemiale" i automatyzacji linii "pakującej" koszty pakowania są dużo niższe niż w przypadku małych firemek ..

W Rosji węgla jest mnóstwo a dużo jest wydobywane z niższych pokładów niż w PL , przez co sądze że cena zakupu przy takich ilościach jest mocno konkurencyjna ...

Więc spokojnie , sądzę że nawet przy tych "promocjach" te firmy nie "dopłacają" do interesu , a sądzę że zysk mają satysfakcjonujący , ale takie duże firmy mogą sobie pozwolić na niskie marże , bo przy tak dużym obrocie i tak nieźle zarobią ...

Duży może pozwolić sobie na więcej niż mały ...

Energo to moloch kóry ma własne terminale przeładunkowo-produkcyjno magazynowe. Zciąga bardzo dużo opału bezpośrednio z Rosji (lub innych krajów po byłłym ZSRR). Przy dużym "przemiale" i automatyzacji linii "pakującej" koszty pakowania są dużo niższe niż w przypadku małych firemek ..

Pewnie że może więcej sprzedać niż mały ale gdybyś trochę tego "liznął" wiedziałbyś co jest realne i przy czym :)

Czy ten duży dostanie worki za darmo ?

Nie dostanie je może taniej o 5 czy 7gr na sztuce taniej, ewentualnie bierze cieńsze żeby były tańsze.

Czy ten duży dostanie paletę za darmo ?

Nie, dostanie może złotówkę czy dwa taniej ode mnie.

Przy umowie i dużej ilości wysyłanych palet dostanie 10 złotych taniej niż ja.

Ja nie workuję węgla łopatą w worki jutowe ale na takiej samej profesjonalnej linii pakującej jak wspomniane przez Ciebie molochy, w czym więc widzisz różnicę w kosztach ?

Czy ładowarka dla molocha spali mniej paliwa jak ta która sypie dla małego ?

Jakie jest prawdopodobieństwo że ktoś kupi mokry węgiel u mnie gdzie 150 czy 200 ton stoi na paletach pod wiatą czy tam gdzie tysiące ton leżą pod chmurką i pakują na okrągło ?

Także te zapytania typu: jaki węgiel dostałeś stąd czy stąd są dla mnie śmieszne za przeproszeniem, bo już na drugi dzień dostawa może być inna a co dopiero za tydzień czy miesiąc.

Przepraszam za szczerość ale tak to wygląda.