miet55 01.05.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Pakowanie też nie jest darmo - 60zł/t, lub nawet 80-100zł/t Na lokalnych składach gdzie ładują łopatą. Tam gdzie mają linię automatyczną tyle nie kosztuj a masz gwarancję, że ilość się zgadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 02.05.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 kupował ktoś ostatnio czarną perłę? Jak z suchością ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 02.05.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 kupował ktoś ostatnio czarną perłę? Jak z suchością ? Ja kupowałam jakieś 2 tyg. temu, całkiem ok. Ze sklepu Super Opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 08.05.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Palę wysokokalorycznym groszkiem i zastanawiam się czy nie będzie kłopotów w trybie letnim, czyli tylko dla potrzeb CWU. Dziś zgasł mi piec, chyba za bardzo się odstawiał. Czy ktoś zaproponuje ustawienia dla potrzeb CWU - wymiennik 80L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.05.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Palę wysokokalorycznym groszkiem i zastanawiam się czy nie będzie kłopotów w trybie letnim, czyli tylko dla potrzeb CWU. Dziś zgasł mi piec, chyba za bardzo się odstawiał. Czy ktoś zaproponuje ustawienia dla potrzeb CWU - wymiennik 80L A czemu miały by być problemy ? Ja palę ekogroszkiem Energo 26MJ , w poprzednim sezonie paliłem Chwałowicami (podobno). Jak grzeję tylko CWU to zużywam około 2kg opału na dobę , więc kocioł więcej czuwa niż pracuje a jak już pracuje to krótko i nic nie gaśnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
styks 09.05.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Palę wysokokalorycznym groszkiem i zastanawiam się czy nie będzie kłopotów w trybie letnim, czyli tylko dla potrzeb CWU. Dziś zgasł mi piec, chyba za bardzo się odstawiał. Czy ktoś zaproponuje ustawienia dla potrzeb CWU - wymiennik 80L Ja mam tak: Podawanie 4s Przerwa podawania 75s Praca podtrzymania 2s Przerwa podtrzymania 30min Siła nadmuchu 35 % Czas nadmuchu 60s Przerwa nadmuchu 10 min Temperatura CWU zadana 50 c Histereza CWU 3c Wymiennik 120l Odstawia się na godzinę i później pracuje 3 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 09.05.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 (edytowane) A czemu miały by być problemy ? Daj swoje ustawienia @styks, jakie masz zużycie na dobę? Edytowane 9 Maja 2016 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 09.05.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Kupiłem ostatnio 2 tony miału w Energo. Worki trochę zaparowane ale nie jest źle, jak się weźmie w rękę to wydaje się suchy do sezonu wyschnie na pył. Co ciekawe niby rusek a przyjechał prosto z Mysłowic. Wsypałem jeszcze zanim się ociepliło i pali się dobrze tylko jakoś strasznie iskrzy... jak się otworzy drzwiczki trzeba uważać Na prawdziwe testy przyjdzie czas jesienią ale za te pieniądze i tak to dobry zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
styks 09.05.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Daj swoje ustawienia @styks, jakie masz zużycie na dobę? Nie wiem dokładnie. Bardzo małe. Powiem Ci jak zużyję cały podajnik. Tydzień grzeję samym CWU i nie wiem ile poszło. Nie zaglądam prawie. Węgiel dopala. Węgiel 28kj - 29,5kj Bobrek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.05.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Daj swoje ustawienia @styks, jakie masz zużycie na dobę? Moje ustawienia masz w podpisie (w linku) , tyle że nic Ci nie dadzą , bo te same ustawienia mam cały rok i sterownik sam dopasowuje ustawienia , a to są jego "graniczne" ustawienia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 10.05.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Gdzie planujecie zakupy opału w tym roku?Ze względu na duże potrzeby /pewnie z 15 ton a może i więcej/ planuję kupić ten http://superopal.com/sklep/nowy-lepszy-ekogroszek-25-plus czy będzie jeszcze taniej?Ew. z energo extra za 709 http://wegiel.nazwa.pl/. Macie doświadczenia z tymi groszkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 10.05.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Ten opał z superopal - 25+ i 28 primum to są jakieś mieszanki? czy Piast i Chwałowice - ktoś z was się dowiadywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdzichol 11.05.2016 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Palę teraz tym niebieskim. Wartość opałową to może ma w pobliżu deklarowanej ale popiół to minimum 10-12% i śmierdzi siarą a spala się jak rusek ( Perła ) choć to podobno węgiel polski. Mam porównanie bo paliłem wszelkim g...... .Kupowałem go po 740,- dostałem mokry jak zwykle. po wysuszeniu po 2 kg w worku mniej.Chyba dobry na lato lubi poleżeć i mało wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alan01 11.05.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 kupował ktoś tutaj? http://www.zalkar.pl/?page_id=50ceny fajne, ale może nie warto kombinować. ostatnio kupiłem energo extra i byłem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 13.05.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Zdzichol - dzięki za ostrzeżenie- bo już miałem brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 25.05.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Obecnie palę Energo extra tym za 709, kupłem miesiąc temu całą paletę i jestem zadowolony, popiół jak z papierosa trochę niedopałków ale to kwestia regulacji, zamierzam go kupić na przyszły sezon ze 4 tony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 25.05.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Zamawiał ktoś ostatnio Perłę albo rowexa ? suche ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.05.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Gdzie planujecie zakupy opału w tym roku? Ze względu na duże potrzeby /pewnie z 15 ton a może i więcej/ planuję kupić ten http://superopal.com/sklep/nowy-lepszy-ekogroszek-25-plus czy będzie jeszcze taniej? Ew. z energo extra za 709 http://wegiel.nazwa.pl/. Macie doświadczenia z tymi groszkami? Żeby to co napisane pokryło się z rzeczywistością sprzedawcy musieliby być naprawdę samarytanami Kupić węgiel o takich parametrach, kupić worki, zapakować, paleta, strech, wysyłka? Nie wspomnę o jakimś zarobku. Proszę popatrzcie na ceny na kopalniach, ile kosztuje worek, paleta, folia i ile biorą kurierzy za dostawę tonowej palety, zapewniam że nawet przy dużych ilościach nie da się zejść wiele poniżej 100pln netto, do tego VAT, opłata paliwowa i myto, chyba że to jest czech, rus, ewentualnie Janina czy Sobieski jeśli mówimy o polskich tylko jak wtedy z deklarowanymi parametrami ? Ci którzy mają nowe domy a co za tym idzie i mocno przewymiarowane kotły nie odczują za bardzo skutków a nawet mogą być zadowoleni. Pani Elu jak u pani na tych "białych niedźwiedziach" mróz przyciśnie na dłużej to może być niewesoło jak ten węgiel nie będzie miał tego co deklarowane a w to bardzo wątpię żeby miał, po cenie oczywiście. Dobrej nocki i życzę i trafnych łowów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.05.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Żeby to co napisane pokryło się z rzeczywistością sprzedawcy musieliby być naprawdę samarytanami Kupić węgiel o takich parametrach, kupić worki, zapakować, paleta, strech, wysyłka? Nie wspomnę o jakimś zarobku. Proszę popatrzcie na ceny na kopalniach, ile kosztuje worek, paleta, folia i ile biorą kurierzy za dostawę tonowej palety, zapewniam że nawet przy dużych ilościach nie da się zejść wiele poniżej 100pln netto, do tego VAT, opłata paliwowa i myto, chyba że to jest czech, rus, ewentualnie Janina czy Sobieski jeśli mówimy o polskich tylko jak wtedy z deklarowanymi parametrami ? Ci którzy mają nowe domy a co za tym idzie i mocno przewymiarowane kotły nie odczują za bardzo skutków a nawet mogą być zadowoleni. Pani Elu jak u pani na tych "białych niedźwiedziach" mróz przyciśnie na dłużej to może być niewesoło jak ten węgiel nie będzie miał tego co deklarowane a w to bardzo wątpię żeby miał, po cenie oczywiście. Dobrej nocki i życzę i trafnych łowów Duży może pozwolić sobie na więcej niż mały ... Energo to moloch kóry ma własne terminale przeładunkowo-produkcyjno magazynowe. Zciąga bardzo dużo opału bezpośrednio z Rosji (lub innych krajów po byłłym ZSRR). Przy dużym "przemiale" i automatyzacji linii "pakującej" koszty pakowania są dużo niższe niż w przypadku małych firemek .. W Rosji węgla jest mnóstwo a dużo jest wydobywane z niższych pokładów niż w PL , przez co sądze że cena zakupu przy takich ilościach jest mocno konkurencyjna ... Więc spokojnie , sądzę że nawet przy tych "promocjach" te firmy nie "dopłacają" do interesu , a sądzę że zysk mają satysfakcjonujący , ale takie duże firmy mogą sobie pozwolić na niskie marże , bo przy tak dużym obrocie i tak nieźle zarobią ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.05.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Duży może pozwolić sobie na więcej niż mały ... Energo to moloch kóry ma własne terminale przeładunkowo-produkcyjno magazynowe. Zciąga bardzo dużo opału bezpośrednio z Rosji (lub innych krajów po byłłym ZSRR). Przy dużym "przemiale" i automatyzacji linii "pakującej" koszty pakowania są dużo niższe niż w przypadku małych firemek .. Pewnie że może więcej sprzedać niż mały ale gdybyś trochę tego "liznął" wiedziałbyś co jest realne i przy czym Czy ten duży dostanie worki za darmo ? Nie dostanie je może taniej o 5 czy 7gr na sztuce taniej, ewentualnie bierze cieńsze żeby były tańsze. Czy ten duży dostanie paletę za darmo ? Nie, dostanie może złotówkę czy dwa taniej ode mnie. Przy umowie i dużej ilości wysyłanych palet dostanie 10 złotych taniej niż ja. Ja nie workuję węgla łopatą w worki jutowe ale na takiej samej profesjonalnej linii pakującej jak wspomniane przez Ciebie molochy, w czym więc widzisz różnicę w kosztach ? Czy ładowarka dla molocha spali mniej paliwa jak ta która sypie dla małego ? Jakie jest prawdopodobieństwo że ktoś kupi mokry węgiel u mnie gdzie 150 czy 200 ton stoi na paletach pod wiatą czy tam gdzie tysiące ton leżą pod chmurką i pakują na okrągło ? Także te zapytania typu: jaki węgiel dostałeś stąd czy stąd są dla mnie śmieszne za przeproszeniem, bo już na drugi dzień dostawa może być inna a co dopiero za tydzień czy miesiąc. Przepraszam za szczerość ale tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts