Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Ładnie szarpią tego retopala - wrzucają 50 ton na dzień i po paru minutach po zabawie.

To tylko pokazuje jak duże jest zainteresowanie i jak przez lata w PL rządziła i zapewne rządzi mafia która nie pozwalała aby kopalnie same sprzedawały węgiel ...

Tylko czego oczekujemy od kopalni gdzie właścicielem jest Państwo ...

Jak nie sprzedadzą , to Państwo kupi i po co "martwić" i "bawić" się w budowę dystrybucji i sprzedaż ...

Każda kopalnia powinna same sprzedawać pakowany opał ...

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taaa - szkoda że nie cena:( Jak bezpośrednio sprzedają, to dla czego nie za cenę za jaką państwo kupuje? Znowu Polacy - gorszym sortem?

Oby wschodniej granicy nie zamknęli w związku z tą "dobrą zmianą" :(

Cena jak za pakowany nie jest wysoka , ale też nie niska ...

Największy plus że bezpośrednio z kopalni , więc ma się pewność że nie "chrzczony" i nie zupełnie inny opał niż ten co mówi sprzedawca ...

Tyle że widać oferują go za mało ..

Ciekawy też jak z jego wilgotnością , bo to co jest napisane na stronce nie zachwyca , bo wilgotnośc do 14% to naprawdę sporo i raczej niebezpiecznie jest używanie takie opału bo szybko można zniszczyć podajnik .

Dodatkowo jak wyschnie to waga opału spadnie , bo wyparuje woda i zapewne z 1 tony zrobi sie z 900kg ...

Największy plus że pakowany w worki "oddychające" , więc opał się ładnie wysuszy po dłuższym czasie ...

Jak dla mnie cena nie zachwyca , ale to też dobra "alternatywa" do "lokalnych składów" , gdzie nie wiadomo co sie tak naprawdę kupuje , czy sprzedawca dodatkowo nie oszuka na wadze a w workach nie znajdą sie jakieś zanieczyszczenia ...

Cena jak za pakowany nie jest wysoka , ale też nie niska ...

Największy plus że bezpośrednio z kopalni , więc ma się pewność że nie "chrzczony" i nie zupełnie inny opał niż ten co mówi sprzedawca ...

Tyle że widać oferują go za mało ..

Ciekawy też jak z jego wilgotnością , bo to co jest napisane na stronce nie zachwyca , bo wilgotnośc do 14% to naprawdę sporo i raczej niebezpiecznie jest używanie takie opału bo szybko można zniszczyć podajnik .

Dodatkowo jak wyschnie to waga opału spadnie , bo wyparuje woda i zapewne z 1 tony zrobi sie z 900kg ...

Największy plus że pakowany w worki "oddychające" , więc opał się ładnie wysuszy po dłuższym czasie ...

Jak dla mnie cena nie zachwyca , ale to też dobra "alternatywa" do "lokalnych składów" , gdzie nie wiadomo co sie tak naprawdę kupuje , czy sprzedawca dodatkowo nie oszuka na wadze a w workach nie znajdą sie jakieś zanieczyszczenia ...

cena chyba nie jest zła, na szybko kilka przykładów i jest niewiele droższy od ruska o wątpliwych parametrach... tylko ten limit. trza polować jak za komuny - nawet jakby rzucili na dzień ze 3 tys. ton to i tak by zeszło, to jest niby cena promocyjna - zobaczymy czy podwyższą i jaka ona będzie, ktoś z forumowiczów zamawiał? :

http://sklep.polskiwegiel.eu/eko-groszek/10-ekogroszek-retopal-z-kwk-piast.html

http://allegro.pl/ekogroszek-retopal-24mj-oryginalny-24h-i6326954685.html

http://allegro.pl/retopal-ekogroszek-rubin-eko-groszek-workowany-i6333070319.html

http://allegro.pl/ekogroszek-pieklo-bezowy-retopal-hit-i5747710246.html

http://sklep.gwozdz-wegiel.pl/pl/p/Ekogroszek-Retopal-1-tona-workowany-po-25-kg/56

Edytowane przez robertokot25

Piast od lat sprzedaje pakowany Retopal, również klientom detalicznym. Tyle że dotąd nie sprzedawał przez internet. Sądzę że będą rozczarowania tym towarem. Jeżeli nie zmienią metody, to dotąd pakowali go praktycznie natychmiast po wydobyciu i odsianiu. Czyli mokry jak wszyscy diabli. Zresztą cena jest - no powiedzmy ze północ Polski może uznać za w miarę atrakcyjną. Węgiel jakościowo porównywalny do przeciętnego ruska za cenę przeciętnego ruska. Tyle że szanujący się dostawcy ruska pakują i dostarczają klientom węgiel suchy.

Piast od lat sprzedaje pakowany Retopal, również klientom detalicznym. Tyle że dotąd nie sprzedawał przez internet. Sądzę że będą rozczarowania tym towarem. Jeżeli nie zmienią metody, to dotąd pakowali go praktycznie natychmiast po wydobyciu i odsianiu. Czyli mokry jak wszyscy diabli. Zresztą cena jest - no powiedzmy ze północ Polski może uznać za w miarę atrakcyjną. Węgiel jakościowo porównywalny do przeciętnego ruska za cenę przeciętnego ruska. Tyle że szanujący się dostawcy ruska pakują i dostarczają klientom węgiel suchy.

Jeśli tak jest to po pierwsze powinno być wielkimi literami na stronie - używanie naszego ekogroszku grozi zniszczeniem zbiornika i podajnika i używasz go na własną odpowiedzialność, bo taki mokry opał to szybka śmierć i dodatkowe koszty ...

Dla mnie opał mokry jak błoto od razu jest wykreślony , bo opał powinien być suchy i to jest bardzo ważna rzecz.

Zamawiałem ruska w workach foliowych w zeszłym roku bo powiedziano mi że opał jest chyba jak pieprz i faktycznie był ...

Naprawdę da się sprzedawać suchy opał , wystarczy go najpierw odpowiednio przechowywać i odpowiednio pakować i tyle ...

Ta naprawdę przy workach "raszlowych" i zakupie z wyprzedzeniem jest szansa że wyschnie do sezonu. Przy workach foliowych z ich pseudowentylacją nawet przy tylko wilgotnym ekogroszku szanse na to są nikłe dlatego trzeba dosuszać zawartość przed wsypaniem do zasobnika. Przy miale z uwagi na frakcje będzie to jeszcze trudniejsze. Niestety większość groszków w sprzedaży internetowej jest pakowana w folie, a potem po otwarciu leje się z takiego worka to co zapakowano czyli błoto.

To tylko pokazuje jak duże jest zainteresowanie i jak przez lata w PL rządziła i zapewne rządzi mafia która nie pozwalała aby kopalnie same sprzedawały węgiel ...

Tylko czego oczekujemy od kopalni gdzie właścicielem jest Państwo ...

Jak nie sprzedadzą , to Państwo kupi i po co "martwić" i "bawić" się w budowę dystrybucji i sprzedaż ...

Każda kopalnia powinna same sprzedawać pakowany opał ...

Raczej powinny być jakieś cywilizowane centra dystrybucji.

Kopalnia jest jak specjalistyczna, duża firma produkcyjna - mało która ma salon firmowy, a tym bardziej sprzedaż internetową.

Przykłady z mojej okolicy: Ronal nie sprzeda alufelg, Toyota silnika itp.

Czy ktoś z was miał do czynienia z ekogroszkiem Ekobran? Jest pochodzenia syberyjskiego.

Znajomy zakupił 5 ton i z samej dostawy jest zadowolony. Na razie nie wiemy jak będzie się palił.

Po pierwsze, przyjechał suchy. Sprzedawca twierdzi, że mają wszystko na hali, która ma ogrzewanie podłogowe itd.

Po drugie na każdej palecie jest oddzielny atest, który jego zdaniem stanowi potwierdzenie towaru. Że niby dostał to, co jest na ateście...

Po trzecie sprzedawca deklarował 24mJ, a w praktyce jest więcej, w zależności od palety, na niektórych paletach miał nawet 27mJ - co go oczywiście ucieszyło, bo lepiej mieć więcej niż mniej.

Groszek niby nie ma prawa mieć kamieni, bo jest podwójnie płukany czy coś tam... :)

Cena 860 zł za tonę, przesyłka w to wliczona.

Zdaję sobie sprawę (kolega który kupił węgiel również). że do oceny potrzebne są zimowe warunki palenia.

Niemniej jednak ciekaw jestem waszych opinii. Może ktoś już tym kiedyś palił?

I czy spotkaliście się kiedyś z atestami na ekogroszek? Bo ja nie :)

Ja paliłam ekobranem zimą. U mnie było różnie z granulacją-miał też był w niektórych workach w znacznej ilości. W porównaniu do np. jaret plus był mniej kaloryczny bo musiałam skracać przerwy w podawaniu. Był suchy. Płaciłam 720 zł. Teraz kupię energo extra bo mam możliwość kupna hurtem 10 T za 510 zł/T.Ja spalam 70 kg /doba więc szukam czegoś taniego a u nas na północy ceny na składach powalają a towar i tak podmieniany jest.A co do tych atestów to podeszłabym z przymrużeniem oka .Papier wszystko przyjmie.

Uprzejmie informujemy, że okres sprzedaży promocyjnej dobiega końca. W związku z powyższym Polska Grupa Górnicza sp. z o.o. wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, podwoiła dzienny wolumen sprzedaży w sklepie internetowym do poziomu 100 ton. Od dnia 15.07.2016 cena Retopalu ulegnie zmianie.

Ja już drugi rok w ekomiale Rokita mam co najmniej 80% Retopala i ok. 20 miału o frakcji grubego żwiru za 580zł/t w workach polipropylenowych z dostawą do domu.

Po co przepłacać?:bye:

Na próbę i ew. duże mrozy kupiłem 1t Staszica w workach po 780zł/t z dostawą do domu,mój zaprzyjaźniony dostawca na ten rok Wesołej nie poleca i w ogóle nie kupuje,dokopali się do pokładów o spiekalności powyżej 50RI masakra!

Witam.

Tak sobie czytam Wasze posty i niestety mnie dopadło:) Piec zmieniłem jakieś 3 sezony temu. Wcześniej miałem miałowca - syzyfowe prace ale to już historia. Teraz jest już o niebo lepiej i wygodniej. Piec ustawiłem według zaleceń producenta (Heiztechnik ze sterownikiem HT Tronic 520). Czytając forum oczywiście zacząłem kombinować. Od dwóch lat kupuję ekogroszek z Piekar w lokalnym składzie za ok 850zł za tonę. Pali się dobrze, popiołu mało ale w popielniku delikatne niespalone kawałki. W tym sezonie postanowiłem popróbować innych opcji. W tym samym składzie kupiłem ekomiał Rokita (620zł) - jak na razie jestem zadowolony choć palę tylko na wodę jestem ciekaw jak będzie się zachowywał przy grzaniu CO. Popróbuję też inne kopalnie mam po worku Retopal (odsiewka) i Wesoła. Kupię też worek eko z Chwałowic. Może nie warto tyle płacić za opał, może warto poszukać czegoś tańszego a częściej zaglądać i opróżniać popielnik? Jestem ciekaw Waszej opini. Po próbach napiszę krótkie zestawienie - niestety tylko przy grzaniu CWU. Pozdrawiam