janior 01.03.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 siemanko, mam pytanko o groszek z Chwałowic, czy to prawda, że poprzez dużą spiekalność nie mogą robić Pieklorza, czy ten niekwalifikowany naprawdę tak mocno się spieka, że należałoby go omijać ? ps. to mój 1 post więc witam wszystkich ekomaniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 01.03.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 w nawiązaniu do mojego problemu - na opakowaniu mojego pieklorza jest info - RI (spikalność) 0 - 20? Czyli, wygląda na to, że miałem pecha i trafiłem na sort o najwyższej spiekalności? Nie wiem czy warto trochę porozmawiać, ze składem na temat jakości sprzedanego mi eko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.03.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 w nawiązaniu do mojego problemu - na opakowaniu mojego pieklorza jest info - RI (spikalność) 0 - 20? Czyli, wygląda na to, że miałem pecha i trafiłem na sort o najwyższej spiekalności? Nie wiem czy warto trochę porozmawiać, ze składem na temat jakości sprzedanego mi eko? To raczej w kopalni trafili na taką ścianę. Zwykle Pieklorz ma <20 RI ale na pewno nie od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.03.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Suspenser, znalazłeś może dane o ile faktycznie wzrasta ta energia w stosunku do wilgotności ? Nie, to trzebaby obliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 02.03.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Nie, to trzebaby obliczyć. Ha no właśnie, tylko jak? Wiem jedynie że wzrasta o ileś tam energia potrzebna do ogrzania wilgotnego powietrza ale o ile 5% może 10% a może 80%. w necie nie mogłem tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.03.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 w nawiązaniu do mojego problemu - na opakowaniu mojego pieklorza jest info - RI (spikalność) 0 - 20? Czyli, wygląda na to, że miałem pecha i trafiłem na sort o najwyższej spiekalności? Nie wiem czy warto trochę porozmawiać, ze składem na temat jakości sprzedanego mi eko? Sprawdziłem jaką Pieklorz ma spiekalność - kopalnia podaje 15-20 - link: http://www.kwsa.pl/sprzedaz_wegla/paliwa_kwalifikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.03.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 W Allegro znalazłem certyfikaty sprzedawanego tam ekogroszku brunatnego i jest w nich podana wilgotność 24% [w tym 14% przemijającej] - już wiem dlaczego chociaż kaloryczność wg certyfikatu to około 21 MJ/kg to ten węgiel daje tak mało energii - po prostu te 24% węgla to woda, którą trzeba odparować i wyrzucić kominem. Ciepło właściwe wody jest spore - stąd wiele z tych 21 MJ jest marnowane. Dlatego tak ważne jest suszenie tego węgla przed spaleniem. Do tego kupując go trzeba to wziąć pod uwagę bo np. Pieklorz z Wilgotnością 8% kosztuje 860x1,09=937 zł, natomiast czeski z wilgotnością 24% kosztuje 540x1,32=713 zł [po wysuszeniu 540x1,11=600 zł], licząc dalej wg kaloryczności skoro Pieklorz ma min 28 MJ, a czeski ok. 21 MJ to 1MJ Pieklorza kosztuje 937/28=33,46 zł, natomiast czeskiego 713/21=33,95 zł [po wysuszeniu 600/21=28,57 zł]. Wynika z tego, że tańszy jest droższy [jak to zwykle w życiu bywa], a do tego w "gratisie" dostaje się przyspieszoną korozję zasobnika, podajnika, wymiennika, szybsze brudzenie się wymiennika [lotne popioły]. Rozwiązaniem jest suszenie lub kupowanie suchego [wtedy jest brunatny a nie czarny i pyli się przy wsypywaniu]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1234 06.03.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Witam, Poczytalem troche tego forum i nie tylko na temat ekogroszku jaki i gdzie ale zupelnie mi to nic nie pomoglo bo opinie sa zroznicowane takze ciezko sie zdecydowac najblizej mi do wybory pieklorza, a teraz ktory bardziej polecacie bobrek czy chwalowice? ( nie wiem czy ma znaczenie ale kociol ogniwo eko 24 kw posiadam) . A teraz najwiekszy dylemat z ktorej firmy zamowic bo jak pisalem wczesniej opinie sa bardzo ale to bardzo rozne:) moze ktos juz zamawial w chwili obecnej i moze podzielic sie swoja opinia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
non36 06.03.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ja w tym roku Pieklorza z Bobrka już nie kupię. Spieka mi się jak diabli i wkurza tym okropnie. Kombinacje z dmuchawą znudziły mi się już, efektu nie przynoszą. Co polecacie na ten sezon? Co jest na topie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 06.03.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 czy ktos moze mi cos powiedziec o borucie z jankowic ?? jak to sie pali ?? musze teraz cos kupic i szukam co by wziac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 mea ty masz pod nosem i jeszcze masz problem kup sobie chwałowickiego groszku, miałem trochę ostatnio i ładnie się palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.03.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ja w tym roku Pieklorza z Bobrka już nie kupię. Spieka mi się jak diabli i wkurza tym okropnie. Kombinacje z dmuchawą znudziły mi się już, efektu nie przynoszą. Co polecacie na ten sezon? Co jest na topie? Dokup czeskiego i dorzucaj worek co 2 worki Pieklorza - tym sposobem zrobisz mieszankę ala Jaret Plus i pozbędziesz się większości spieków. Następnym razem możesz kupić Jaret Plus. Na topie jesli chodzi o kaloryczność jest Pieklorz z Bytomia, ale trzeba umieć go spalać, jak ktoś ma z nim problem to właśnie Jaret Plus [mniej kaloryczny, ale suchy i się bardzo mało spieka nawet przy kiepskich nastawach sterownika]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 06.03.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 wbrew pozorom prywatnym trudniej kupic chwalowice niz firmom ... poza tym jankowice i marcel sa tansze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 mea pamiętaj że tanie mięso to psy jedzą. Z pokładów kopalni Marcel wydobywany jest węgiel klasy 33 który nadaje się do gazownictwa i koksownictwa ale nie na eko groszek. Są pokłady tej kopalni nawet pod Marklowicami, wszystko to jedzie na Marcel a wiesz na co trafisz.Z chwałowic może ci przywieść jakiś wozak, dopłacisz po parę dyszek do tony i masz.Macie wungiel za psie pieniądze i jeszcze narzekacie.Wiesz ile ludzie płacą za węgiel np. już w centralnej czy północnej części kraju.Gdzie nie gdzie musiałabyś to co ty zapłacisz przemnożyć X 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 06.03.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 ale czy fakt ze mieszkam 3km od kopalni nie upowaznia mnie do szukania innych rozwiazan ?? a co do marcela - mam wtyki na przerobce i wiem kiedy sa dobre parametry wegla /poprzednio udalo mi sie trafic/ ale to tak jak piszesz troche loteria ... zastanawialo mnie ostatnio to co pisali na stronie kwsa ze boruta z jankowic nadaje sie na eko ale ma wysoka spiekalnosc i chcialam sie zorientowac czy ktos mial ten wegiel i jak w realicha to wyglada ?? tak btw nie klasy 33 tylko typ 33 a marcel ma poklady na pograniczu typu 32/33 ... czyli energetyczny/koksujacy fakt sadzy z niego od cholery ale kalorycznosc ma swietna i nawet przy mega mrozach dawal rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 masz rację " Typ" kaloryczność ponad 30MJ/kg. kilka lat temu go przywiozłem jeszcze do śmieciucha to jak piszesz z sadzami masakra a przywiozłem jeszcze Stara200 z przyczepą coś lekko ponad 12 ton.Czterech wujków pracowało na tej kopalni a do tej pory kuzyn pracuje.Rozmawiałem nie dawno z kuzynem i mówił że jakąś fajną mieszankę miału robią, ma kupić trochę i spróbować. Nie wiem co tam dodają ale podobno ma około 26MJ/kg.Mówił mi że kiedyś ten groszek z chwałowic przywoził mu jakiś gościu z Jastrzębia ( worki jutowe ) i nie drogo wychodziło.A ostatnio większość ilość jakiś znajomy wozak, chyba 4 dyszki drożej jak na kopalni ale jutro dopytam czy coś nie pochrzaniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 A co do wysokiej spiekalności to wg. mnie raczej nie nadaję się na eko groszek chyba że w jakiejś mieszance z Jaretem z Janiny bo inaczej trzeba całą zimę gluty rozbijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.03.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 mea jak sobie przypominam to Ty chyba jesteś geologiem ? w takim razie lepiej przy Tobie się nie mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 07.03.2012 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 co do chwalowic musze podzwonic co oni tam w tej chwili maja ale jesienia chlopakow pytalam i odradzali tez z uwagi na spiekalnosc !! jakosciowo to sa podobne poklady do jankowickich wiec cudow nie mozna oczekiwac ... cholera jak sie wkurze to pojade i kupie 2 wory zeby to posprawdzac ... chce jeszcze potestowac pepika /szfagier wozi gdzies na myslowice - ponoc jak na pepika to niezly/ zobaczymy jednak marcel pozostaje w odwodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
non36 07.03.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Dzięki za odpowiedź, Suspenser Tak zrobię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.