zbigmaz01 31.07.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Ja tak kombinuję, mocniejsze i mniej popiołu na ostrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 31.07.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Ja tak kombinuję, mocniejsze i mniej popiołu na ostrą. Ale palił już kolega kareną wcześniej czy to przymiarka do sezonu z nowym opałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 31.07.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Paliłem. Tylko że zawsze trzeba spróbować czy to jest to samo co wcześniej. Czasami może być inaczej. Dla mnie to Karena czy Bartex są firmami sprawdzonymi, wszystko zależy od ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 01.08.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Ja po kilku próbach z innym dostawcami od 3 lat ( nie pamiętam może i 4 lata ) biorę tylko Iskrę z Wesołej jako sprawdzony węgiel. Co prawda jest ciut drożej ale mój spokojny sen jest cenniejszy niż wysypywanie o 3 w nocy całego podajnika węgla - bo dostawca przykombinował z miałem i wodą i węgiel się zawiesza w podajniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 08.08.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 2 dni temu dostawa 3 ton retopala z piasta z ich sklepu. Dzis to przerzucilem na swoje miejsce. Czarna breja leci z worków. Otworzylem 5 na dosyp do pieca.... Woda woda i jeszcze raz woda ani jeden worek nie jest suchy na kazdym od srodka skropliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 2 dni temu dostawa 3 ton retopala z piasta z ich sklepu. Dzis to przerzucilem na swoje miejsce. Czarna breja leci z worków. Otworzylem 5 na dosyp do pieca.... Woda woda i jeszcze raz woda ani jeden worek nie jest suchy na kazdym od srodka skropliny No niestety,oprócz kosztu kotłowni,kosztu kotła,kosztu komina do systemu grzewczego na węgiel trzeba doliczyć koszt straconego zdrowia na przerzucanie ton z miejsca na miejsce i koszt nerwów widząc wodę i koszt obsługi systemu z mokrym węglem Sado-maso na własne życzenie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 08.08.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 No niestety,oprócz kosztu kotłowni,kosztu kotła,kosztu komina do systemu grzewczego na węgiel trzeba doliczyć koszt straconego zdrowia na przerzucanie ton z miejsca na miejsce i koszt nerwów widząc wodę i koszt obsługi systemu z mokrym węglem Sado-maso na własne życzenie widzę Widze kolega zgrywus;) Otoz węgiel wyschnie moze nie idealnie ale wyschnie Co do straconego zdrowia... no cóż woreczek 25 przez prawie 3 godziny to raczej nie jest duży wysiłek chyba ze dla tak slabej dupy jak kolega;). osoby na siłowni maja bardziej intensywne treningi a chyba tam wlasnie dla dobrego zdrowia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 . osoby na siłowni maja bardziej intensywne treningi a chyba tam wlasnie dla dobrego zdrowia... Czyli traktujesz dzwiganie worków z węglem jako rozrywkę i chwilę relaksu i jako przyjemność a nie obowiązek ? Zatrudnij się zatem w ciepłowni miejskiej,tam tego będziesz miał pod dostatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.08.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Czyli traktujesz dzwiganie worków z węglem jako rozrywkę i chwilę relaksu i jako przyjemność a nie obowiązek ? Zatrudnij się zatem w ciepłowni miejskiej,tam tego będziesz miał pod dostatkiem Oj Arturo ty masz problemy Każdy kto pali węglem wie jakie czekają go "wyzwania" i tyle ... Opał można kupić pakowany , dostarczony na palecie. Ja od 2 lat tak zamawiam opał. Z drugiego końca Polski. Przyjeżdza kurier , paleciakiem umieszcza mi w kotłowni i tyle .. Nie tykam nawet palcem i jest tam gdzie chcę ... Biorę opał od tego samego "producenta" , kupuję latem i mam suchy i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 08.08.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Ja od 2 lat tak zamawiam opał. Z drugiego końca Polski. Przyjeżdza kurier , paleciakiem umieszcza mi w kotłowni i tyle .. Nie tykam nawet palcem i jest tam gdzie chcę ... Biorę opał od tego samego "producenta" , kupuję latem i mam suchy i tyle ... Robię tak samo ale chyba ze 4 lata . A Ty @Arturo wracaj na swój wątek z pompami bo znowu prowokujesz awanturę - nie chcemy Cię tu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
non36 09.08.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Mam do kupienia w sumie 4 tony ekogroszku i stoję przed dylematem czy brać od Gwoździa czy też z Bartexu. Wiecie coś może który spiekliwy/trudny/dobry w tym sezonie? W ubiegłym roku wzięłam po tonie Golda i Rubina do mieszania oraz 2 tony Skarbka od Gwoździa i wszystkie mi się spiekały, może nie jakoś panicznie kalafiorowato, ale jednak. Inna kwestia, że mój Ling Duo jest dość trudny w uzyskiwaniu popiołu papierosowego w szufladzie, ale od 7 lat nie ustaję w dążeniach Z góry dziękuję za opinie, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 10.08.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Zasypałem w sobotę Żółtą Iskrę z Wesołej z dostawy lipcowej - 20 kg spaliła się na popiół po 5 dniach ( czyli 4 kg na dobę )- brak spieków ( ale w trybie lato w zasadzie żaden węgiel mi nie spiekał ) jest w miarę sucha aczkolwiek w zasobniku było trochę kropel wody. Zmienione worki - wydają się bardziej mocne , ale też gorzej je rozerwać do wsypania - brak sznurka . Ogólnie węgiel do polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
non36 10.08.2016 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Żółta Iskra to nie Chwałowice? Wesoła w Karenie jest taka bardziej pomarańczowa A ja zdecydowałam się na Wesołą od Gwoździa. Dla zainteresowanych - na stronie https://sklep.gwozdz-wegiel.pl jest tańsza niż na Allegro (820 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.08.2016 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Zasypałem w sobotę Żółtą Iskrę z Wesołej z dostawy lipcowej - 20 kg spaliła się na popiół po 5 dniach ( czyli 4 kg na dobę )- brak spieków ( ale w trybie lato w zasadzie żaden węgiel mi nie spiekał ) jest w miarę sucha aczkolwiek w zasobniku było trochę kropel wody. Zmienione worki - wydają się bardziej mocne , ale też gorzej je rozerwać do wsypania - brak sznurka . Ogólnie węgiel do polecenia. Zmień ustawienia kotła bo 4kg na dobę to bardzo drogo,taniej grzać cwu wyjdzie prądem w takim wypadku. 4kg*0,8=3,2zł*31dni=99,2zl Sądzę,że 60-70% tej kwoty wyrzucasz kominem i ocieplasz klimat. Zobacz ile wody zuzywasz next przelicz to na ilość energii jaką ta ilość wody potrzebuje do ogrzania next przelicz tą ilość energii na PLN w Wesołej next przelicz to na ilość spalania Wesołej next dostosuj kocioł do spalania przeliczonej ilości Wesołej i masz wtedy optymalne spalanie. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 11.08.2016 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 @Arturo wyluzuj - za chwilę każesz mi pić deszczówkę i kąpiel w wanie jedna dla 4 osób - a potem woda do wiaderek i spuszczać nią wodę w kiblu. Stać mnie na kg więcej - zwłaszcza że piec ma 25Kw i go nie zmienię. Prądem wychodzi drożej grzać mimo taryfy weekendowej. A ustawień kotła nie zmienię bo spala się idealnie na popiół. Zresztą mam wypasiony sterownik od Boleckiego który sam to pilnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZPNG 12.08.2016 03:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Olać klimat ja palę wszystkim co da się spalic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.08.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Zakupione 1T golda z Bartexu i 1T Czarnej perły, włąsnie palety są pod domem. Co ciekawe wujechało ze ślaska i pruszcza a doatrrło w tym samym czasie. Czas dostawy Środa zakupione, piatek w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 12.08.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Przed sezonem od wynalazków aż się roi http://allegro.pl/najlepszy-na-rynku-ekogroszek-royal-wesola-piekary-i6398218636.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolozula 12.08.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Od około 10 lat palę ekogroszkiem. Kiedyś kupowałem przez kilka lat Ekoret (oryginalnie workowany) z Katowickiego Holdingu Węglowego. Po kilku latach niestety jakość się popsuła (spieki, dużo popiołu). 2 lata temu kupiłem węgiel z kopalni Wesołej i byłem bardzo zadowolony (mało popiołu), dlatego rok temu zakupiłem ponownie ekogroszek z Wesołej i okazało się, że jakość niestety bardzo się popsuła (bardzo dużo popiołu). Zaznaczam, że węgiel zawsze kupuję w lecie, trzymam pod wiatą i do tego przed zasypem zawsze otwieram kilka worków i zostawiam w kotłowni na tydzień (bardzo ładnie wysycha przed zasypem). Chciałem Was prosić o opinię jaki ekogroszek kupić? Na składach w okolicy mam do wyboru: ekogroszek z Wesołej (którego nie chcę po przemęczeniu się z nim minionej zimy), ekogroszek Juliusz i ekogroszek Pieklorz (a może kupić przez net? Jeżeli tak to jaki?). Co polecacie? Zależy mi przede wszystkim na małej ilości popiołu i braku spieków. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parys01 12.08.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Szansą Polski są ogromne zasoby energetyczne - węgla brunatnego i kamiennego - mówił wiceminister energii Andrzej Piotrowski w piątek w Bełchatowie podczas uroczystej akademii z okazji Dnia Energetyka. Według niego inni na świecie nie potrafią tej szansy dostrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts