ZPNG 12.08.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Sądzę,że nie miał na myśli "węgiel pod strzechy" i "w każdym nowym domu syf" chociaż po pisowskim ministrze można się wszystkiego spodziewać bo to jaki "suweren" ich wybrał takie myślenie Ty wybierałeś PO przez 2 kadencje i tak żeście tymi pompami kasę z polski pompowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 12.08.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Sądzę,że nie miał na myśli "węgiel pod strzechy" i "w każdym nowym domu syf" chociaż po pisowskim ministrze można się wszystkiego spodziewać bo to jaki "suweren" ich wybrał takie myślenie Trzeba słuchać i czytać ze zrozumieniem. Jak nie potrafisz to najpierw do szkoły, a potem krytykuj. Głupota ludzka nie zna granic - znasz to przysłowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.08.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Od około 10 lat palę ekogroszkiem. Kiedyś kupowałem przez kilka lat Ekoret (oryginalnie workowany) z Katowickiego Holdingu Węglowego. Po kilku latach niestety jakość się popsuła (spieki, dużo popiołu). 2 lata temu kupiłem węgiel z kopalni Wesołej i byłem bardzo zadowolony (mało popiołu), dlatego rok temu zakupiłem ponownie ekogroszek z Wesołej i okazało się, że jakość niestety bardzo się popsuła (bardzo dużo popiołu). Zaznaczam, że węgiel zawsze kupuję w lecie, trzymam pod wiatą i do tego przed zasypem zawsze otwieram kilka worków i zostawiam w kotłowni na tydzień (bardzo ładnie wysycha przed zasypem). Chciałem Was prosić o opinię jaki ekogroszek kupić? Na składach w okolicy mam do wyboru: ekogroszek z Wesołej (którego nie chcę po przemęczeniu się z nim minionej zimy), ekogroszek Juliusz i ekogroszek Pieklorz (a może kupić przez net? Jeżeli tak to jaki?). Co polecacie? Zależy mi przede wszystkim na małej ilości popiołu i braku spieków. Dziękuję. Palę od kilku lat Wesołą i ilość popiołu się nie zmieniła, wzrosła tylko spiekalność jakiś czas temu po wypadku i zamknięciu ściany, i przejściu na nową. Masz dużo popiołu czy może spieki koksowe do niego zaliczasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.08.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Szansą Polski są ogromne zasoby energetyczne - węgla brunatnego i kamiennego - mówił wiceminister energii Andrzej Piotrowski w piątek w Bełchatowie podczas uroczystej akademii z okazji Dnia Energetyka. Według niego inni na świecie nie potrafią tej szansy dostrzec. Węgiel kamienny jak i inne paliwa stałe to paliwo dla najuboższych krajów ... Bogatsze kraje odchodzą lub odeszły od tego paliwa , bo jest bardzo szkodliwe dla środowiska i co bardzo ważne dla samych obywateli .. Mądre kraje które dbają o swoich obywateli i środowisko naturalne nie promują ani węgla ani drewna ... Jest prąd , jest gaz ... A tak "szansa" to nie ma się co oszukiwać , ma na celu "dalsze utrzymywania niedochodowego górnictwa" ... Gdyby te pieniądze jakie idą w górnictwo dać na zwolnienie z podatków przy grzaniu gazem czy nawet prądem to można by powiedzieć że Państwo DBA o obywateli , środowisko i ich życie , a tak dba o bardzo mały "elektorat" ... I tak od kilkudziesięciu lat dziesiątki milionów ludzi musi utrzymywać kilkadziesiąt tysięcy górników których w obecnych czasach nikt nie potrzebuje ani węgla który wydobywają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 14.08.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Palę od kilku lat Wesołą i ilość popiołu się nie zmieniła, wzrosła tylko spiekalność jakiś czas temu po wypadku i zamknięciu ściany, i przejściu na nową. Dokładnie to samo słyszałem - dlatego w zeszłym roku Wesoła miała większą spiekalność, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 14.08.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 A w tym roku nie?Jak 2-mce temu kupowałem opał na cały rok od swojego sprawdzonego sprzedawcy to stwierdził,że w tym roku w ogóle nie będzie brał Wesołej na sprzedaż.Kopalnia dokopała się do pokładów o spiekalności powyżej 50RI(masakra).Zarówno on,jak i wielu sprzedawców żeby być wiarygodnym dla swoich klientów zrezygnowali z tej oferty.Co zmieniło się na kopalni w ostatnim czasie,tego nie wiem.Dlatego też tradycyjnie kupiłem ekomiał Rokita i na większe mrozy 1t Staszica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 17.08.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Troszeczkę mnie martwi ta informacja o Wesołej. Cały ubiegły sezon ją paliłem i nie mogę narzekać. Mały zapas jeszcze został, aczkolwiek jak tak ma być jak pisze kolanin więc będzie trzeba poszukiwać alternatywnego groszku. Kilka postów wcześniej pisałem o tym, że ktoś sprzedaje mieszany ze Skarbkiem. Co o tym sądzicie?http://allegro.pl/najlepszy-na-rynku-ekogroszek-royal-wesola-piekary-i6398218636.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 17.08.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) RE: kaszpir007Nie można przejść do tej wypowiedzi ze spokojem. Nie wiem czym się kierujesz, czy też kto Cię tak zmanipulował że piszesz takie głupstwa. Węgiel był i jeszcze długo będzie naszym i nie tylko naszym podstawowym nośnikiem energii. Co się tyczy Twojego uprzedzenia w stosunku do górników, najpierw zastanów się w czym tkwi problem. Górnictwo jest obarczone 22 (dwadzieścia dwa) podatkami różnego typu, to po pierwsze. po drugie: zanim węgiel dotrze do detalu to prawie dwukrotnie drożeje. W Polsce nie ma strategii energetycznej i stąd takie nerwowe i kuriozalne decyzje. Niemały wpływ na górnictwo ma polityka i złodziejstwo w całym tego słowa znaczeniu. Najlepszym tego przykładem niech będzie JSW. Nie bedę wchodził w szczegóły. Przystaw ucha co mówią w środowisku i zmienisz zdanie. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez kalfred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.08.2016 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 RE: kaszpir007 Nie można przejść do tej wypowiedzi ze spokojem. Nie wiem czym się kierujesz, czy też kto Cię tak zmanipulował że piszesz takie głupstwa. Węgiel był i jeszcze długo będzie naszym i nie tylko naszym podstawowym nośnikiem energii. Co się tyczy Twojego uprzedzenia w stosunku do górników, najpierw zastanów się w czym tkwi problem. Górnictwo jest obarczone 22 (dwadzieścia dwa) podatkami różnego typu, to po pierwsze. po drugie: zanim węgiel dotrze do detalu to prawie dwukrotnie drożeje. W Polsce nie ma strategii energetycznej i stąd takie nerwowe i kuriozalne decyzje. Niemały wpływ na górnictwo ma polityka i złodziejstwo w całym tego słowa znaczeniu. Najlepszym tego przykładem niech będzie JSW. Nie bedę wchodził w szczegóły. Przystaw ucha co mówią w środowisku i zmienisz zdanie. No i bardzo dobrze że jest obarczonym podatkami i opłatami ... Węgiel NIE NALEŻY do górników , to skarb i dobro WSZYSTKICH OBYWATELI. Górnicy są TYLKO zatrudnionymi ROBOTNIKAMI którzy mają wydobywać ten materiał i tyle ... To że górnicy i związki uważają że są jacyś "lepsi" i "że im się należy" to wielka bzdura. To nie XIX wiek i mamy prąd , gaz , mamy możliwość importu węgla ... Węgiel to olbrzymie szkody , degradacja środowiska i olbrzymie koszty (wcześniejsze emerytury , kasa jaką pompuje nonstop ) Wydobycie w PL nie jest OPŁACALNE , po doliczeniu wszystkich "kosztów" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 18.08.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Węgiel kamienny jak i inne paliwa stałe to paliwo dla najuboższych krajów ... Bogatsze kraje odchodzą lub odeszły od tego paliwa , bo jest bardzo szkodliwe dla środowiska i co bardzo ważne dla samych obywateli .. Mądre kraje które dbają o swoich obywateli i środowisko naturalne nie promują ani węgla ani drewna ... Jest prąd , jest gaz ... . Prąd z czego jest to jest, Ty Kaszpir wiesz to jak mało kto. A gaz to najlepiej ze szczelinowania- zróbmy sobie z Warmii drugi Śląsk, najlepiej oddając za friko zachodnim korporacją. Po co się nasi mają brudzić, potem jakieś piniondze bedą kcieli. Albo jeszcze ktoś wyskoczy o rekompensatę za zniszczony teren. A rozwiązanie jest proste: każdemu zamiast 500 co miesiąc, po tonie wungla. Znikną hałdy, zostanie kasa. Głosujcie na mnie w wyborach, obiecuje że nie będzie lepiej, ale za to weselej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 18.08.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Muszę kupić opał na jesień i zimę do nowego kotła.Myślę o żółtej iskrze na jesień (dopóki nie nauczę się palić w tym kotle) ale jeszcze coś na zimęPalił już ktoś tym http://superopal.com/sklep/nowy-lepszy-ekogroszek-royal-kwk-wesola-skarbek-piekary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 18.08.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Ja to planowałem na zimę, może nie taką ostrą ale zimę. Na jesień i wiosnę planuję tą żółtą. Czas pokaże co i kiedy zacznę sypać. W opisie tego groszko-miału dają info że ma mniej popiołu niż ten żółty. W następnym tygodniu zasypię tego miału i zobaczę jak to się spala, teraz wsypałem czerwoną. Zobaczymy co z tego wyjdzie. I jak testy czerwonej i miału wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 18.08.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Muszę kupić opał na jesień i zimę do nowego kotła. Myślę o żółtej iskrze na jesień (dopóki nie nauczę się palić w tym kotle) ale jeszcze coś na zimę Palił już ktoś tym http://superopal.com/sklep/nowy-lepszy-ekogroszek-royal-kwk-wesola-skarbek-piekary. Żółta iskra na zimę nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 18.08.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Żółta iskra na zimę nie wystarczy? Nie wiem bo jeszcze nie paliłem. Jestem przed zakupem kotła, ale już chciałem kupić ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 18.08.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Nie wiem bo jeszcze nie paliłem. Jestem przed zakupem kotła, ale już chciałem kupić ekogroszek. U mnie to samo. Kotła jeszcze nie mam, a już zamawiam ekogroszek Kupiłem 3 tony, a każdą w innym miejscu, w tym jedną tonę żółtej iskry. Dlatego pytam, bo myślałem, że na zimę iskra będzie ok, na jesień/wiosnę myślałem żeby dokupić coś ok 23MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.08.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Prąd z czego jest to jest, Ty Kaszpir wiesz to jak mało kto. A gaz to najlepiej ze szczelinowania- zróbmy sobie z Warmii drugi Śląsk, najlepiej oddając za friko zachodnim korporacją. Po co się nasi mają brudzić, potem jakieś piniondze bedą kcieli. Albo jeszcze ktoś wyskoczy o rekompensatę za zniszczony teren. A rozwiązanie jest proste: każdemu zamiast 500 co miesiąc, po tonie wungla. Znikną hałdy, zostanie kasa. Głosujcie na mnie w wyborach, obiecuje że nie będzie lepiej, ale za to weselej. A kto powiedział że wogóle musimy wydobywać węgiel i gaz ??? Wiele krajów ma zasoby gazu i węgla ale zamiast tego gaz/węgiel importuje zamiast wydobywać ... Sądzę że chodzi o KALKULACJĘ. Wydobycie węgla czy gazu to olbrzymie zanieczysczenie środowiska oraz jego degradacja , tak samo gazu. Szkoda środowiska i życia obywateli ... Nasz węgiel jest BARDZO drogi , sądze że jakby doliczyło sie do ceny węgla wszystkie przywileje emerytalne i to MY ładujemy w górnictwo to by sie okazało że mamy najdroższy węgiel na świecie ... Górnicy i kopalnie w PL nie są wogóle potrzebne. Jest to relikat przeszłości. Dużo taniej można opał sprowadzić ... Dodatkowo Polska nie powinna pozwalać na wydobycie przez zachodnie koncerny Węgiel to jest "dobro narodowe" i zyski ze sprzedaży powinny trafić do obywateli a nie do małej grupy "uprzywilejowanych" ... Osobiście ociążył bym jeszcze bardziej PL węgiel aby nie opłacało się go wogóle wydobywać , niezależnie czy to polskim firmom czy zachodnim ... Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 18.08.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Załóżcie panowie sobie jakiś wątek o opłacalności czy celowości wydobycia węgla.Tu dyskusja dotyczy innych kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 18.08.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 A kto powiedział że wogóle musimy wydobywać węgiel i gaz ??? Wiele krajów ma zasoby gazu i węgla ale zamiast tego gaz/węgiel importuje zamiast wydobywać ... Sądzę że chodzi o KALKULACJĘ. Wydobycie węgla czy gazu to olbrzymie zanieczysczenie środowiska oraz jego degradacja , tak samo gazu. Szkoda środowiska i życia obywateli ... Nasz węgiel jest BARDZO drogi , sądze że jakby doliczyło sie do ceny węgla wszystkie przywileje emerytalne i to MY ładujemy w górnictwo to by sie okazało że mamy najdroższy węgiel na świecie ... Górnicy i kopalnie w PL nie są wogóle potrzebne. Jest to relikat przeszłości. Dużo taniej można opał sprowadzić ... Dodatkowo Polska nie powinna pozwalać na wydobycie przez zachodnie koncerny Węgiel to jest "dobro narodowe" i zyski ze sprzedaży powinny trafić do obywateli a nie do małej grupy "uprzywilejowanych" ... Osobiście ociążył bym jeszcze bardziej PL węgiel aby nie opłacało się go wogóle wydobywać , niezależnie czy to polskim firmom czy zachodnim ... Zachowujesz się kaszpir jak pies ogrodnika. Sam nie zje, a drugiemu nie da. Po co nam ten skarb - jak piszesz, skoro mamy z niego nie korzystać? Czy nie bierzesz pod uwagę że w górnictwie i wokół niego pracuje ponad pół miliona ludzi, drugie tyle żyje z pracy górnika. Czy nie bierzesz pod uwagę ile kosztowało by bezrobocie tej masy zasobów ludzkich??? W innym wątku piszesz: Węgiel to jest "dobro narodowe" i zyski ze sprzedaży powinny trafić do obywateli a nie do małej grupy "uprzywilejowanych" ... i tu masz rację, tylko przedtem piszesz że nie należy tych zasobów eksploatować. Więc zdecyduj się na coś konkretnego. Jesteś tak na nie jak cała opozycja i trudno z Tobą dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.08.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 I jak testy czerwonej i miału wyszły Czerwona nie wiele odbiega od żółtej i czy faktycznie różnica w cenie jest opłacalna to nie wiem. Nie odczułem tego na palniku. Co do miału, będzie na ostrą zimę miał Mało popiołu, duża moc, leciutki popcorn, na podtrzymanie się nie nadaje bo wypala krater lub trąci sadzą. Ciężko trafić w idealny środek ale nie jest to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.08.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Zachowujesz się kaszpir jak pies ogrodnika. Sam nie zje, a drugiemu nie da. Po co nam ten skarb - jak piszesz, skoro mamy z niego nie korzystać? Czy nie bierzesz pod uwagę że w górnictwie i wokół niego pracuje ponad pół miliona ludzi, drugie tyle żyje z pracy górnika. Czy nie bierzesz pod uwagę ile kosztowało by bezrobocie tej masy zasobów ludzkich??? W innym wątku piszesz: Węgiel to jest "dobro narodowe" i zyski ze sprzedaży powinny trafić do obywateli a nie do małej grupy "uprzywilejowanych" ... i tu masz rację, tylko przedtem piszesz że nie należy tych zasobów eksploatować. Więc zdecyduj się na coś konkretnego. Jesteś tak na nie jak cała opozycja i trudno z Tobą dyskutować. Odpowiadam krótko aby nie zaśmiecać wątku ... Po prostu nie opłaca się go wydobywać przy obecnych cenach węgla na świecie ... Jeśli w niektórych krajach węgiel można wydobywać zwykłą koparką to koszty wydobycia będą w PL ZAWSZE dużo wyższe a i straty związane z wydobywania węgla z głębokich pokładów zawsze większe (szkody górnicze). Po prostu zamknąć kopalnie i być może kiedyś skorzystać z tych zasobów jak ceny węgla będą baaaardzo wysokie i wydobycie opłacalne ... Obecnie dużo taniej jest opał sprowadzać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts