Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Test Golda z Bartexu zakończony :

- Zasyp 25kg starczył za 126 godzin

- Ilość popiołu 1,5kg (6%) - trochę ponad połowę małego wiaderka 6-kilowego od marmolady

- jakość spalania ok - nie tworzyły się żadne koksowe kalafiory, spieczone koronki jak przy rusku, żar się nie sklejał itp., w popiele trochę koksików, trochę białych i pomarańczowych płytek - foty poniżej

Następny został zasypany Silver

https://zapodaj.net/54962ecaafa83.jpg.html

https://zapodaj.net/f7e373fd6b337.jpg.html

https://zapodaj.net/f5c4c26ca0422.jpg.html

Edytowane przez robertokot25

Drogi Robercie nie mogę zrozumieć twojej wypowiedzi

Piszesz popiól 1,5 kg(6%) - trochę ponad polowe malego wiaderka 6 kilowego po marmoladzie

Dla mnie troche ponad połowe z 6 kilowego wiaderka to jest troche ponad 3 kg

Coś mi tu nie gra

Popiół ma zapewne inną gęstość niż marmolada :)

Próbowałem, ale po pierwsze kiepsko mi to wychodzi, a po drugie żona była zła.

No to kup sobie wagę łazienkową tylko do swojej dyspozycji. Koszt na allegro od 30zł.

Na blat wagi połóż jakieś lekkie (styropian twardy 10cm) podwyższenie abyś mógł odczytać wynik na wyświetlaczu i wszystko gra. Żona zadowolona, a Ty także.

Miał Piast wychwalany bierzecie z alegrusa? Przeglądałem dziś aukcje i są po ok 400pln/t. Czy ten z kareny Iskra Ekomiał jest mniej kłopotliwy? Tylko już 2 stówy droższy.

Panie kaszpir wywołuje pana do odpowiedzi bo u mnie skam będzie miał rozdziewiczenie tej zimy ;) a i dom gabarytowo i ociepleniowy mam podobny. Na razie wypalam stemple po budowie tylko do cwu, ale już czas się zabezpieczyć.

Witam, proszę o radę przed zakupem. Najpierw wprowadzenie - piec mam tłokowiec 25 kw(dużo za duży), w związku z czym więcej kopci w podtrzymaniu niż pracuje. Do tej pory stosowałem czeski ekogroszek na początek i koniec sezonu, oraz Wesołą w samym sezonie. Ponieważ w tłokowcu nie ma regulacji ilości podawanego paliwa w jednej porcji, ważne jest dla mnie, żeby w podtrzymaniu trzymał żar jak najdłużej. I tak czeski mogę ustawić na podawanie co 2 godziny, i nie ma szans, żeby zgasł, to Wesołą muszę podawać max co 40 min. Chciałbym kupić ekogroszek kamienny, który będzie w podtrzymaniu zachowywał się jak czech, czyli długo trzymał żar, ale będzie bardziej od niego kaloryczny. Dzięki za rady. Dodam, że mieszkam na granicy Wiszni Małej i Długołęki, tak więc razem z radą przyda się też namiar na dostawcę.

Zakup sobie Retopal z piasta (25MJ) lub Chwalowice (27MJ)

Obecnie jedne z najlepszych wegli jezeli chodzi o spalnie

Tu masz sprawdzonych dystrybutorów

Karena ( iskra żółta- chwalowice , iskra czerwona - retopal)

Bartex ( tu ceny jednak drozsze)

Węglobud Żory - cenowo nie jest zle

PGG - Retopal bezposrednio z kopalni Piast - pakowany i sprzedawany przez kopalnie - ( tu ludzie troche sie nacieli, bo dostali mokry wegiel- waga aptekarska)

Napewno kopcila ci wesoła

Ponieważ od wypadku w kopalni zmieniono ścianę wydobycia i niestety od 2 sezonów to juz nie ta sama wesola i kopci