Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamawiał ktoś EKOGROSZEK ROYAL lub CZARNA PERŁA poprzez allegro od JLWegiel Zawidowce 57

56-420 Bierutów bo zgodnie z aukcją powinien być dostarczony do 4dni a mija już tydzień a w węgla nie ma (inny zamówiony od innego producenta który opisałem wcześniej dotarł po 3 dniach). Na telefony i maile nie odpowiadają.

robertokot25 wcześniej pisałeś że Silver wytrzymał Ci sto dwadzieścia parę godzin. Ale oczywiście piszesz tylko o CWU tak ??

I kiedy można się spodziewać wyników testu Rubinka. Bo jestem ciekaw na razie na zimę wziąłem 2 tony Silvera jak rok temu.

Tak tylko CWU - test rubina jutro lub pojutrze się zakończy

Zamawiał ktoś EKOGROSZEK ROYAL lub CZARNA PERŁA poprzez allegro od JLWegiel Zawidowce 57

56-420 Bierutów bo zgodnie z aukcją powinien być dostarczony do 4dni a mija już tydzień a w węgla nie ma (inny zamówiony od innego producenta który opisałem wcześniej dotarł po 3 dniach). Na telefony i maile nie odpowiadają.

na allegro i w sklepie mają zapis że wysyłka 14 dni i faktycznie uzyskać jakąś mailową odpowiedź lub się dodzwonić graniczy z cudem widać zamówień masa i nie wyrabiają logistycznie

Edytowane przez robertokot25

na allegro i w sklepie mają zapis że wysyłka 14 dni i faktycznie uzyskać jakąś mailową odpowiedź lub się dodzwonić graniczy z cudem widać zamówień masa i nie wyrabiają logistycznie

Ja zamawiałem w aukcji w której nic nie było napisane o 14 dniach, przynajmniej powinny poinformować że się termin wydłuży a tu na maile nie odpowiadają i telefonów nie odbierają. Widzę że zaczęły im się sypać neutrale (dostawa po 19 dniach), u mnie w najlepszym razie będzie komentarz neutralny jak dotrze w idealnym stanie i jakości.

Ja zamawiałem w aukcji w której nic nie było napisane o 14 dniach, przynajmniej powinny poinformować że się termin wydłuży a tu na maile nie odpowiadają i telefonów nie odbierają. Widzę że zaczęły im się sypać neutrale (dostawa po 19 dniach), u mnie w najlepszym razie będzie komentarz neutralny jak dotrze w idealnym stanie i jakości.

Też miałem zamawiać 1 tone na testy ale jak mam czekać 3 tygodnie to chyba sobie daruję... chyba że za pobraniem bo wpłata z góry odpada przy taki długim czasie czekania, Bartex np. dostarczył paletę w ciągu 3 dni

Test Silvera z Bartexu zakończony :

- Zasyp 25kg starczył na 121 godzin

- waga popiołu 2kg (8%) - objętościowo więcej niż z Golda

- jakość spalania gorsza niż golda - silver wytwarzał trochę więcej i większe bryłki koksu niż Gold - foty poniżej

Następny został zasypany Rubin

https://zapodaj.net/5ccbb40feb22e.jpg.html

https://zapodaj.net/e703f5ce8f7b5.jpg.html

Test Rubina z Bartexu zakończony :

- Zasyp 25kg starczył na 110 godzin

- waga popiołu 1,9kg (7,6%) - ciut mniej niż z silvera

- jakość spalania w miarę ok. lekko spieka się popiół dookoła retorty i przy ostrej pracy w zimę może to powodować tworzenie się popiołowych koronek (trzeba bardzo uważać z nadmuchem), koksu w popiele w zasadzie brak (jakieś pojedyncze małe sztuki), duża ilość kruchych płytek wapiennych, płomień na retorcie wąski i długi, płomień nad żarem niebieski, + plus ilość popiołu vs silver, rubin dużo lepiej trzyma żar w podtrzymaniu, jakby przeliczył ceny tych ekogroszków vs. kaloryczność to wychodzi to wszystko podobnie...- foty poniżej

https://zapodaj.net/fae27e5bf61dd.jpg.html

https://zapodaj.net/b33d0a7fcc0f7.jpg.html

Edytowane przez robertokot25

Test Rubina z Bartexu zakończony :

- Zasyp 25kg starczył na 110 godzin

- waga popiołu 1,9kg (7,6%) - ciut mniej niż z silvera

- jakość spalania w miarę ok. lekko spieka się popiół dookoła retorty i przy ostrej pracy w zimę może to powodować tworzenie się popiołowych koronek (trzeba bardzo uważać z nadmuchem), koksu w popiele w zasadzie brak (jakieś pojedyncze małe sztuki), duża ilość kruchych płytek wapiennych, płomień na retorcie wąski i długi, płomień nad żarem niebieski, + plus ilość popiołu vs silver, rubin dużo lepiej trzyma żar w podtrzymaniu, jakby przeliczył ceny tych ekogroszków vs. kaloryczność to wychodzi to wszystko podobnie...- foty poniżej

https://zapodaj.net/fae27e5bf61dd.jpg.html

https://zapodaj.net/b33d0a7fcc0f7.jpg.html

U mnie ekogroszku Energo 26MJ (podobno) na CWU jeden worek starcza na minimum 300 godzin .

Popiół biały jak z papierosa , nie brudzący rąk (wygląda jak mąka).

Minus jedynie taki że jest sporo więcej popiołu niż z poprzedniego mojego ekogroszku (podobno Chwałowice) , ale za to mniej brudzi wymiennik

Dzień Dobry,

Po całej niedzieli przed komputerem i przeczytaniu wszystkich 517 stron w/w tematu całkowiciue zgłupiałem.

Już miałem kupowac wesołą ze smart transu, za chwilę 4t z resovera, a wczoraj zasypałem kocioł 2-ma workami equationa z leroya.

Zeszłą zimę paliłem czechem prosto z kopalni. Jest to mój drugi sezon i nie mam własciwie doswiadczenia z ekogroszkiem. Proszę o pomoć w dobraniu paliwa, ustawień, ew przeróbek pieca.

Dom 360m2 , 2 kontygnacje tj duży parter plus poddasze użytkowe - cegła dziurawka w srodek 10 styropianu i pół dziurawki

dach - ociepluny wełną ale wlazły kuny i chyba wiekszość zeżarły.

Piec DEFRO EKO 50 z 2007r - niby wielkość pieca zalecana do poweirzchni.

Czechem paliłem chyba 15/40/2 i zjarałem grubo ponad 10 ton (temp przy -25st to 19 w domu :o ) a normalnie lubimy 23st

teraz equation 5/50/1 i słabo sie pali tj mały płomień i ciężko ma dojść do 63st , próbowałem 5/40/2 ale też lipa.

Proszę o rady co kupic do mojego pieca 50kw. Producent zaleca 28.5mj typ 31.2 w instrukcji a na nakjlejce na piecu typ32.1 ustawienia 5/40 to wg tabeli moc 11,4kw. Kotłuje mi teraz ponad 25kg/dobe equationa z leroja.

Edytowane przez ckj

Dzień Dobry,

Po całej niedzieli przed komputerem i przeczytaniu wszystkich 517 stron w/w tematu całkowiciue zgłupiałem.

Już miałem kupowac wesołą ze smart transu, za chwilę 4t z resovera, a wczoraj zasypałem kocioł 2-ma workami equationa z leroya.

Zeszłą zimę paliłem czechem prosto z kopalni. Jest to mój drugi sezon i nie mam własciwie doswiadczenia z ekogroszkiem. Proszę o pomoć w dobraniu paliwa, ustawień, ew przeróbek pieca.

Dom 360m2 , 2 kontygnacje tj duży parter plus poddasze użytkowe - cegła dziurawka w srodek 10 styropianu i pół dziurawki

dach - ociepluny wełną ale wlazły kuny i chyba wiekszość zeżarły.

Piec DEFRO EKO 50 z 2007r - niby wielkość pieca zalecana do poweirzchni.

Czechem paliłem chyba 15/40/2 i zjarałem grubo ponad 10 ton (temp przy -25st to 19 w domu :o ) a normalnie lubimy 23st

teraz equation 5/50/1 i słabo sie pali tj mały płomień i ciężko ma dojść do 63st , próbowałem 5/40/2 ale też lipa.

Proszę o rady co kupic do mojego pieca 50kw. Producent zaleca 28.5mj typ 31.2 w instrukcji a na nakjlejce na piecu typ32.1 ustawienia 5/40 to wg tabeli moc 11,4kw. Kotłuje mi teraz ponad 25kg/dobe equationa z leroja.

50 kw kociołek ma dużą japę. nastawienia musza być adekwatne do wielkości. 5/50 moim zdaniem nie zda egzaminu. prędzej 10/30 ale lepiej popytaj kolegów co mają podobne kociolki to coś podpowiedzą . a co do opału w tym roku kupiłem 3t silvera z bartexu i towar godny polecenia. pozdr,