Coobah 14.09.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 Brałem jakiś miesiąc temu.Już spaliłem chyba z 10 ton Silvera i nigdy nie miałem problemu. Mój kocioł to Galmet 25 kW, zwykła retorta, bez bajerów. Kocioł ma już chyba z 8 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 14.09.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2016 U mnie to samo 25kW i zwykła retorta z fajką, kocioł Witkowski od 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 15.09.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Zamawiał ktoś EKOGROSZEK ROYAL lub CZARNA PERŁA poprzez allegro od JLWegiel Zawidowce 5756-420 Bierutów bo zgodnie z aukcją powinien być dostarczony do 4dni a mija już tydzień a w węgla nie ma (inny zamówiony od innego producenta który opisałem wcześniej dotarł po 3 dniach). Na telefony i maile nie odpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 15.09.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Obecnie zasypany Rubin z Bartexu i widzę że retopal z Piasta nadal lub szlakować (popiół spieka/skleja się dookoła retorty) kiedyś nim paliłem i widzę że nadal to samo, zobaczymy na koniec testu ile będzie popiołu i jak z kalorycznością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 15.09.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 A ten Silver z Bartexu to z jakiej kopalni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 15.09.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 (edytowane) A ten Silver z Bartexu to z jakiej kopalni ? Jak pytałem to Bobrek Bytom, Bartex już dał ceny w górę... Edytowane 15 Września 2016 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEFENCE 15.09.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 robertokot25 wcześniej pisałeś że Silver wytrzymał Ci sto dwadzieścia parę godzin. Ale oczywiście piszesz tylko o CWU tak ?? I kiedy można się spodziewać wyników testu Rubinka. Bo jestem ciekaw na razie na zimę wziąłem 2 tony Silvera jak rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 15.09.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 robertokot25 wcześniej pisałeś że Silver wytrzymał Ci sto dwadzieścia parę godzin. Ale oczywiście piszesz tylko o CWU tak ?? I kiedy można się spodziewać wyników testu Rubinka. Bo jestem ciekaw na razie na zimę wziąłem 2 tony Silvera jak rok temu. Tak tylko CWU - test rubina jutro lub pojutrze się zakończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 16.09.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 (edytowane) Zamawiał ktoś EKOGROSZEK ROYAL lub CZARNA PERŁA poprzez allegro od JLWegiel Zawidowce 57 56-420 Bierutów bo zgodnie z aukcją powinien być dostarczony do 4dni a mija już tydzień a w węgla nie ma (inny zamówiony od innego producenta który opisałem wcześniej dotarł po 3 dniach). Na telefony i maile nie odpowiadają. na allegro i w sklepie mają zapis że wysyłka 14 dni i faktycznie uzyskać jakąś mailową odpowiedź lub się dodzwonić graniczy z cudem widać zamówień masa i nie wyrabiają logistycznie Edytowane 16 Września 2016 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 16.09.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Zamawiał ktoś EKOGROSZEK ROYAL lub CZARNA PERŁA poprzez allegro od JLWegiel Zawidowce 57 56-420 Bierutów bo zgodnie z aukcją powinien być dostarczony do 4dni a mija już tydzień a w węgla nie ma (inny zamówiony od innego producenta który opisałem wcześniej dotarł po 3 dniach). Na telefony i maile nie odpowiadają. na allegro i w sklepie mają zapis że wysyłka 14 dni i faktycznie uzyskać jakąś mailową odpowiedź lub się dodzwonić graniczy z cudem widać zamówień masa i nie wyrabiają logistycznie Ja zamawiałem w aukcji w której nic nie było napisane o 14 dniach, przynajmniej powinny poinformować że się termin wydłuży a tu na maile nie odpowiadają i telefonów nie odbierają. Widzę że zaczęły im się sypać neutrale (dostawa po 19 dniach), u mnie w najlepszym razie będzie komentarz neutralny jak dotrze w idealnym stanie i jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 16.09.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Ja zamawiałem w aukcji w której nic nie było napisane o 14 dniach, przynajmniej powinny poinformować że się termin wydłuży a tu na maile nie odpowiadają i telefonów nie odbierają. Widzę że zaczęły im się sypać neutrale (dostawa po 19 dniach), u mnie w najlepszym razie będzie komentarz neutralny jak dotrze w idealnym stanie i jakości. Też miałem zamawiać 1 tone na testy ale jak mam czekać 3 tygodnie to chyba sobie daruję... chyba że za pobraniem bo wpłata z góry odpada przy taki długim czasie czekania, Bartex np. dostarczył paletę w ciągu 3 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 17.09.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 (edytowane) Test Silvera z Bartexu zakończony : - Zasyp 25kg starczył na 121 godzin - waga popiołu 2kg (8%) - objętościowo więcej niż z Golda - jakość spalania gorsza niż golda - silver wytwarzał trochę więcej i większe bryłki koksu niż Gold - foty poniżej Następny został zasypany Rubin https://zapodaj.net/5ccbb40feb22e.jpg.html https://zapodaj.net/e703f5ce8f7b5.jpg.html Test Rubina z Bartexu zakończony : - Zasyp 25kg starczył na 110 godzin - waga popiołu 1,9kg (7,6%) - ciut mniej niż z silvera - jakość spalania w miarę ok. lekko spieka się popiół dookoła retorty i przy ostrej pracy w zimę może to powodować tworzenie się popiołowych koronek (trzeba bardzo uważać z nadmuchem), koksu w popiele w zasadzie brak (jakieś pojedyncze małe sztuki), duża ilość kruchych płytek wapiennych, płomień na retorcie wąski i długi, płomień nad żarem niebieski, + plus ilość popiołu vs silver, rubin dużo lepiej trzyma żar w podtrzymaniu, jakby przeliczył ceny tych ekogroszków vs. kaloryczność to wychodzi to wszystko podobnie...- foty poniżej https://zapodaj.net/fae27e5bf61dd.jpg.html https://zapodaj.net/b33d0a7fcc0f7.jpg.html Edytowane 17 Września 2016 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.09.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Test Rubina z Bartexu zakończony : - Zasyp 25kg starczył na 110 godzin - waga popiołu 1,9kg (7,6%) - ciut mniej niż z silvera - jakość spalania w miarę ok. lekko spieka się popiół dookoła retorty i przy ostrej pracy w zimę może to powodować tworzenie się popiołowych koronek (trzeba bardzo uważać z nadmuchem), koksu w popiele w zasadzie brak (jakieś pojedyncze małe sztuki), duża ilość kruchych płytek wapiennych, płomień na retorcie wąski i długi, płomień nad żarem niebieski, + plus ilość popiołu vs silver, rubin dużo lepiej trzyma żar w podtrzymaniu, jakby przeliczył ceny tych ekogroszków vs. kaloryczność to wychodzi to wszystko podobnie...- foty poniżej https://zapodaj.net/fae27e5bf61dd.jpg.html https://zapodaj.net/b33d0a7fcc0f7.jpg.html U mnie ekogroszku Energo 26MJ (podobno) na CWU jeden worek starcza na minimum 300 godzin . Popiół biały jak z papierosa , nie brudzący rąk (wygląda jak mąka). Minus jedynie taki że jest sporo więcej popiołu niż z poprzedniego mojego ekogroszku (podobno Chwałowice) , ale za to mniej brudzi wymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 19.09.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 (edytowane) Dzień Dobry, Po całej niedzieli przed komputerem i przeczytaniu wszystkich 517 stron w/w tematu całkowiciue zgłupiałem. Już miałem kupowac wesołą ze smart transu, za chwilę 4t z resovera, a wczoraj zasypałem kocioł 2-ma workami equationa z leroya. Zeszłą zimę paliłem czechem prosto z kopalni. Jest to mój drugi sezon i nie mam własciwie doswiadczenia z ekogroszkiem. Proszę o pomoć w dobraniu paliwa, ustawień, ew przeróbek pieca. Dom 360m2 , 2 kontygnacje tj duży parter plus poddasze użytkowe - cegła dziurawka w srodek 10 styropianu i pół dziurawki dach - ociepluny wełną ale wlazły kuny i chyba wiekszość zeżarły. Piec DEFRO EKO 50 z 2007r - niby wielkość pieca zalecana do poweirzchni. Czechem paliłem chyba 15/40/2 i zjarałem grubo ponad 10 ton (temp przy -25st to 19 w domu ) a normalnie lubimy 23st teraz equation 5/50/1 i słabo sie pali tj mały płomień i ciężko ma dojść do 63st , próbowałem 5/40/2 ale też lipa. Proszę o rady co kupic do mojego pieca 50kw. Producent zaleca 28.5mj typ 31.2 w instrukcji a na nakjlejce na piecu typ32.1 ustawienia 5/40 to wg tabeli moc 11,4kw. Kotłuje mi teraz ponad 25kg/dobe equationa z leroja. Edytowane 19 Września 2016 przez ckj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 19.09.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Dzień Dobry, Po całej niedzieli przed komputerem i przeczytaniu wszystkich 517 stron w/w tematu całkowiciue zgłupiałem. Już miałem kupowac wesołą ze smart transu, za chwilę 4t z resovera, a wczoraj zasypałem kocioł 2-ma workami equationa z leroya. Zeszłą zimę paliłem czechem prosto z kopalni. Jest to mój drugi sezon i nie mam własciwie doswiadczenia z ekogroszkiem. Proszę o pomoć w dobraniu paliwa, ustawień, ew przeróbek pieca. Dom 360m2 , 2 kontygnacje tj duży parter plus poddasze użytkowe - cegła dziurawka w srodek 10 styropianu i pół dziurawki dach - ociepluny wełną ale wlazły kuny i chyba wiekszość zeżarły. Piec DEFRO EKO 50 z 2007r - niby wielkość pieca zalecana do poweirzchni. Czechem paliłem chyba 15/40/2 i zjarałem grubo ponad 10 ton (temp przy -25st to 19 w domu ) a normalnie lubimy 23st teraz equation 5/50/1 i słabo sie pali tj mały płomień i ciężko ma dojść do 63st , próbowałem 5/40/2 ale też lipa. Proszę o rady co kupic do mojego pieca 50kw. Producent zaleca 28.5mj typ 31.2 w instrukcji a na nakjlejce na piecu typ32.1 ustawienia 5/40 to wg tabeli moc 11,4kw. Kotłuje mi teraz ponad 25kg/dobe equationa z leroja. 50 kw kociołek ma dużą japę. nastawienia musza być adekwatne do wielkości. 5/50 moim zdaniem nie zda egzaminu. prędzej 10/30 ale lepiej popytaj kolegów co mają podobne kociolki to coś podpowiedzą . a co do opału w tym roku kupiłem 3t silvera z bartexu i towar godny polecenia. pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 19.09.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 no właśnie , czy w dużym kotle palić drogi kaloryczny opał, czy lepiej tańszy mniej kaloryczny ale na więkrzej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEFENCE 19.09.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Dzięki roberto25 za test. A palił ktoś tym ekogroszkiem http://najlepszyekogroszek.pl/8-ekogroszek-premium.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 19.09.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 (edytowane) 26-27 MJ przy rusku to jest mega ściema - 3 rodzaje rusków jakie testowałem nie miały więcej jak 22-24MJ i dużą ilość popiołu, a czeski ekogorszek to już zupełnie jakieś nieporozumienie Edytowane 19 Września 2016 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZPNG 20.09.2016 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Przy energo miałem podawanie na 13 sekund a przy rowexie trzeba było na 10 sekund zmniejszyć bo nie dopalał ,wygląda na to że jest bardziej kaloryczny rowex chociaż popiołu mu nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 20.09.2016 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 A ciekawe jak się ma rovex do cz. perły - kalorycznością. Popiół dla mnie nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts