Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

26-27 MJ przy rusku to jest mega ściema - 3 rodzaje rusków jakie testowałem nie miały więcej jak 22-24MJ i dużą ilość popiołu, a czeski ekogorszek to już zupełnie jakieś nieporozumienie

Ruski opał to taki "skrót myślowy" , bo opał może być z Rosji , może być z Kazachstanu , może być z Ukrainy i cholera wie skąd jeszcze , bo w byłym ZSRR było mnóstwo węgla ...

A kopalni jest duuuuuuuużo więcej niż w PL i zapewne węgiel też różni sią jakośią ...

W Rosji mają węgiel który od dziesiątek lat w PL już nie wystepuje (antracyt) i mają też węgle typu 31.1 które chyba w PL też nie są już dostepne .

Dodatkowo większosć węgla z Rosji ma mniejszą zawartośc siarki niż nasz opał ..

Pamiętam jak chcieli zabronić importu węgla z Rosji i ustalili pewne normy jakie może mieć węgiel (zawartośc siarki) to protestowały PL kopalnie , bo cżęść od razu nie mogła by wydobywać węgla , bo ma większą zawartość niż ... importowany ...

Ja natomiast bardzo lubię ruski węgiel. Nie miałem nigdy problemów z jego spalaniem , czego nie można powiedzieć o PL węglu ...

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, mam zapytanie do osób palących miałem. Pewnie jutro zakupię 2 tony miału z lokalnego składu. Miał z Janiny jest po 480zł, a z kolei na innym składzie mają miał syberyjski po 390 lub

Filmik, znalazłem na youtube - podobnie jara się ten miał i u mnie, tak hmmm nie równo (w porównaniu do ekogroszku) jak na tym filmiku - https://www.youtube.com/watch?v=ra05oKxFamE

Ceny rewelacyjne jak za miał pakoway :)

Sam chciałbym mieć za taką cenę :)

A tak serio.

Przy miale najważniejsze aby był suchy i dobrze się spalał ...

Jak spala się dobrze i bezproblemowo to bierz ruska :)

Po co przepłacać :)

Jak miał ma więcej bryłek to jeszcze lepiej , bo zmniejsza się szansa na to aby miał "zaklinował": się w podajniku ...

Czy ktoś z was brał już to?

http://allegro.pl/najlepszy-na-rynku-ekogroszek-royal-wesola-piekary-i6502966314.html

Może ktoś coś powiedzieć o firmie

Miałem brać 1 tonę mixa na testy ale ludzie w komentarzach na allegro piszą że towar otrzymali nawet po 3 tygodniach, nawet na aukcji jest napisane że wysyłka dopiero po 14 dniach... ciężko się z nimi nawet skontaktować - może zamówię ale za pobraniem

Edytowane przez robertokot25

no właśnie , czy w dużym kotle palić drogi kaloryczny opał, czy lepiej tańszy mniej kaloryczny ale na więkrzej mocy?

Mam również kocioł przewymiarowany,dlatego spalam paliwo o mniejszej kaloryczności,najlepiej u mnie sprawdza się ekomiał Rokita i groszek z Energo.

Przy mniejszej kal. opału kocioł pracuje z większą sprawnością.

Zasypalem dziś dwa worki Bartex gold, ależ to sie pięknie pali ale jest problem z ustawieniem, opał niknie w oczach. Dałem mało powietrza tak ze ciut przydymia ale przy tym ustawieniu muszę podawać 10/30 wiec jara jak smok. Jak dam mniejsze dawki paliwa i powietrza to dymi jak Batory wiec taki opał chyba nie zda egzaminu w moim kotle 50kw, co sądzicie?

Mam również kocioł przewymiarowany,dlatego spalam paliwo o mniejszej kaloryczności,najlepiej u mnie sprawdza się ekomiał Rokita i groszek z Energo.

Przy mniejszej kal. opału kocioł pracuje z większą sprawnością.

Nie wiem czy mam przewymiarowany kocioł bo instrukcja mówi " 50kw - powierzchnia ogrzewana 350-360mkw"

Faktycznie mam wrażenie ze kotlowanie mocnego opału to strata

no właśnie , czy w dużym kotle palić drogi kaloryczny opał, czy lepiej tańszy mniej kaloryczny ale na więkrzej mocy?

W tak przewymiarowanym kotle na pewno lepszy słabszy, ale kamienny, czyli np. obecny eQuation, ale nastawy jak koledzy podają prędzej 10/30 - to i tak pewnie nie będzie pełna moc kotła, ale takiej nigdy potrzebował nie będziesz.

Z drugiej strony przy przewymiarowanym palniku można pokusić się o palenie Wesołą, która musi się palić dłużej bo inaczej będzie koks, tylko musi być dobry sterownik z czasem podawania 2s i dobrą regulacją nadmuchu.

Tak mam u siebie - kocioł 18 kW z palnikiem 25 kW a maksymalne zapotrzebowanie niecałe 8 kW i Wesoła spala się dobrze.

Nie wiem czy mam przewymiarowany kocioł bo instrukcja mówi " 50kw - powierzchnia ogrzewana 350-360mkw"

Faktycznie mam wrażenie ze kotlowanie mocnego opału to strata

Podstaw dane budynku pod linkiem to się dowiesz o ile masz przewymiarowany

www.cieplowlasciwie.pl/start

Co do m2 to są tacy, którzy domy 320 czy 350 m2 ogrzewają kotłami 17 kW.

Czy ktoś z was brał już to?

http://allegro.pl/najlepszy-na-rynku-ekogroszek-royal-wesola-piekary-i6502966314.html

Może ktoś coś powiedzieć o firmie

Ja zamówiłem i nadal czekam na dostawę (miała być do 4 dni) mija już 14 dzień a węgla nadal niema, na maile nie odpowiadają i telefonów również nie odbierają, jak w ogóle dotrze to pewnie wystawie negatywną opinie na allegro.

Dzięki roberto25 za test.

A palił ktoś tym ekogroszkiem http://najlepszyekogroszek.pl/8-ekogroszek-premium.html ?

Ten zasypałem do podajnika i jest na samej górze i pewnie zacznie palić się dopiero około 15 października to coś więcej napiszę. Odnośnie czasu dostawy to dotarł po 3 dniach od zamówienia i jest idealnie suchy, dużo małej granulacji ale miału w tym brak.

Edytowane przez Maher

Podstaw dane budynku pod linkiem to się dowiesz o ile masz przewymiarowany

www.cieplowlasciwie.pl/start

Co do m2 to są tacy, którzy domy 320 czy 350 m2 ogrzewają kotłami 17 kW.

W/g wyliczeń potrzebuje kocioł 27kw. Zapotrzebowanie domu to 22kw plus woda ciepła plus ew zapas. W/g wyliczeń teraz wykorzystuje 50% energii dostępnej w paliwie. Tylko w taki dzień jak dziś wykorzystuje może z 10% mocy kotła.

No tak a w instrukcjii napisali 50kw do powierzchni 360m2 a wg obliczeń mój dom to 456m2 do ogrzania. :sick:

Czy proponujesz wymiane kotła na mniejszy czy ew usprawnienia obecnego? Sterownik mam lichy, najmniejszy czas podawania 5s , 6 stopni prędkości dmuchawy.

Z drugiej strony może w mojej sytuacji lepiej palić czechem z Bartexu zamiast wysoko kalorycznym paliwem??

Edytowane przez ckj

W/g wyliczeń potrzebuje kocioł 27kw. Zapotrzebowanie domu to 22kw plus woda ciepła plus ew zapas. W/g wyliczeń teraz wykorzystuje 50% energii dostępnej w paliwie. Tylko w taki dzień jak dziś wykorzystuje może z 10% mocy kotła.

No tak a w instrukcjii napisali 50kw do powierzchni 360m2 a wg obliczeń mój dom to 456m2 do ogrzania. :sick:

Na mój gust obgoniłbyś to dobrym kotłem 25kW.

W instrukcjach to bardzo dziwne rzeczy piszą czasami :)