kaszpir007 20.09.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 26-27 MJ przy rusku to jest mega ściema - 3 rodzaje rusków jakie testowałem nie miały więcej jak 22-24MJ i dużą ilość popiołu, a czeski ekogorszek to już zupełnie jakieś nieporozumienie Ruski opał to taki "skrót myślowy" , bo opał może być z Rosji , może być z Kazachstanu , może być z Ukrainy i cholera wie skąd jeszcze , bo w byłym ZSRR było mnóstwo węgla ... A kopalni jest duuuuuuuużo więcej niż w PL i zapewne węgiel też różni sią jakośią ... W Rosji mają węgiel który od dziesiątek lat w PL już nie wystepuje (antracyt) i mają też węgle typu 31.1 które chyba w PL też nie są już dostepne . Dodatkowo większosć węgla z Rosji ma mniejszą zawartośc siarki niż nasz opał .. Pamiętam jak chcieli zabronić importu węgla z Rosji i ustalili pewne normy jakie może mieć węgiel (zawartośc siarki) to protestowały PL kopalnie , bo cżęść od razu nie mogła by wydobywać węgla , bo ma większą zawartość niż ... importowany ... Ja natomiast bardzo lubię ruski węgiel. Nie miałem nigdy problemów z jego spalaniem , czego nie można powiedzieć o PL węglu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.09.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Cześć, mam zapytanie do osób palących miałem. Pewnie jutro zakupię 2 tony miału z lokalnego składu. Miał z Janiny jest po 480zł, a z kolei na innym składzie mają miał syberyjski po 390 lub Filmik, znalazłem na youtube - podobnie jara się ten miał i u mnie, tak hmmm nie równo (w porównaniu do ekogroszku) jak na tym filmiku - https://www.youtube.com/watch?v=ra05oKxFamE Ceny rewelacyjne jak za miał pakoway Sam chciałbym mieć za taką cenę A tak serio. Przy miale najważniejsze aby był suchy i dobrze się spalał ... Jak spala się dobrze i bezproblemowo to bierz ruska Po co przepłacać Jak miał ma więcej bryłek to jeszcze lepiej , bo zmniejsza się szansa na to aby miał "zaklinował": się w podajniku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 20.09.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Czy ktoś z was brał już to?http://allegro.pl/najlepszy-na-rynku-ekogroszek-royal-wesola-piekary-i6502966314.htmlMoże ktoś coś powiedzieć o firmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 20.09.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Dzięki Kaszpir. W takim razie chyba zawinę tego ruska. A co z tymi nastawami sterownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 20.09.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Czy ktoś z was brał już to? http://allegro.pl/najlepszy-na-rynku-ekogroszek-royal-wesola-piekary-i6502966314.html Może ktoś coś powiedzieć o firmie Miałem brać 1 tonę mixa na testy ale ludzie w komentarzach na allegro piszą że towar otrzymali nawet po 3 tygodniach, nawet na aukcji jest napisane że wysyłka dopiero po 14 dniach... ciężko się z nimi nawet skontaktować - może zamówię ale za pobraniem Edytowane 20 Września 2016 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 20.09.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 no właśnie , czy w dużym kotle palić drogi kaloryczny opał, czy lepiej tańszy mniej kaloryczny ale na więkrzej mocy? Mam również kocioł przewymiarowany,dlatego spalam paliwo o mniejszej kaloryczności,najlepiej u mnie sprawdza się ekomiał Rokita i groszek z Energo. Przy mniejszej kal. opału kocioł pracuje z większą sprawnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 20.09.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Miałem brać 1 tonę mixa .... Spytałem swojego dostawcy o mieszanie. No własnie... jak można domieszać równomiernie "niewielką" ilość innego groszku? To chyba jakaś ściema! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 20.09.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Spytałem swojego dostawcy o mieszanie. No własnie... jak można domieszać równomiernie "niewielką" ilość innego groszku? To chyba jakaś ściema! Jeśli chodzi o zamówienie mixa miałem na myśli zamówienie 3 rodzajów ekogroszku na 1 palecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 20.09.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Zasypalem dziś dwa worki Bartex gold, ależ to sie pięknie pali ale jest problem z ustawieniem, opał niknie w oczach. Dałem mało powietrza tak ze ciut przydymia ale przy tym ustawieniu muszę podawać 10/30 wiec jara jak smok. Jak dam mniejsze dawki paliwa i powietrza to dymi jak Batory wiec taki opał chyba nie zda egzaminu w moim kotle 50kw, co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 20.09.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Mam również kocioł przewymiarowany,dlatego spalam paliwo o mniejszej kaloryczności,najlepiej u mnie sprawdza się ekomiał Rokita i groszek z Energo. Przy mniejszej kal. opału kocioł pracuje z większą sprawnością. Nie wiem czy mam przewymiarowany kocioł bo instrukcja mówi " 50kw - powierzchnia ogrzewana 350-360mkw" Faktycznie mam wrażenie ze kotlowanie mocnego opału to strata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.09.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 no właśnie , czy w dużym kotle palić drogi kaloryczny opał, czy lepiej tańszy mniej kaloryczny ale na więkrzej mocy? W tak przewymiarowanym kotle na pewno lepszy słabszy, ale kamienny, czyli np. obecny eQuation, ale nastawy jak koledzy podają prędzej 10/30 - to i tak pewnie nie będzie pełna moc kotła, ale takiej nigdy potrzebował nie będziesz. Z drugiej strony przy przewymiarowanym palniku można pokusić się o palenie Wesołą, która musi się palić dłużej bo inaczej będzie koks, tylko musi być dobry sterownik z czasem podawania 2s i dobrą regulacją nadmuchu. Tak mam u siebie - kocioł 18 kW z palnikiem 25 kW a maksymalne zapotrzebowanie niecałe 8 kW i Wesoła spala się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.09.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Nie wiem czy mam przewymiarowany kocioł bo instrukcja mówi " 50kw - powierzchnia ogrzewana 350-360mkw" Faktycznie mam wrażenie ze kotlowanie mocnego opału to strata Podstaw dane budynku pod linkiem to się dowiesz o ile masz przewymiarowany www.cieplowlasciwie.pl/start Co do m2 to są tacy, którzy domy 320 czy 350 m2 ogrzewają kotłami 17 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 20.09.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Czy ktoś z was brał już to? http://allegro.pl/najlepszy-na-rynku-ekogroszek-royal-wesola-piekary-i6502966314.html Może ktoś coś powiedzieć o firmie Ja zamówiłem i nadal czekam na dostawę (miała być do 4 dni) mija już 14 dzień a węgla nadal niema, na maile nie odpowiadają i telefonów również nie odbierają, jak w ogóle dotrze to pewnie wystawie negatywną opinie na allegro. Dzięki roberto25 za test. A palił ktoś tym ekogroszkiem http://najlepszyekogroszek.pl/8-ekogroszek-premium.html ? Ten zasypałem do podajnika i jest na samej górze i pewnie zacznie palić się dopiero około 15 października to coś więcej napiszę. Odnośnie czasu dostawy to dotarł po 3 dniach od zamówienia i jest idealnie suchy, dużo małej granulacji ale miału w tym brak. Edytowane 20 Września 2016 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEFENCE 20.09.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Maher a czy ten najlepszekogroszek to polski czy ruski bo na stronie brak info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Maher a czy ten najlepszekogroszek to polski czy ruski bo na stronie brak info. Nadstawiam swoją siwą głowę że rusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEFENCE 20.09.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Potwierdzili mailowo że rusek. Kurcze nie wiem czy na jesienne lekkie grzanie brać ruska czy Bartex Rubin. Bo Silver czeka na zime ?Nie znam się na tym a co wy polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 20.09.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Nadstawiam swoją siwą głowę że rusek Dokładnie tak, z tej okolicy nie może być innego węgla w tej cenie. Mam gdzieś zdjęcia to mogę wstawić, ogólnie to z dostawy i jakości jestem zadowolony, zobaczę jak się będzie palił w porównaniu do 25 z śląska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 20.09.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Podstaw dane budynku pod linkiem to się dowiesz o ile masz przewymiarowany www.cieplowlasciwie.pl/start Co do m2 to są tacy, którzy domy 320 czy 350 m2 ogrzewają kotłami 17 kW. W/g wyliczeń potrzebuje kocioł 27kw. Zapotrzebowanie domu to 22kw plus woda ciepła plus ew zapas. W/g wyliczeń teraz wykorzystuje 50% energii dostępnej w paliwie. Tylko w taki dzień jak dziś wykorzystuje może z 10% mocy kotła. No tak a w instrukcjii napisali 50kw do powierzchni 360m2 a wg obliczeń mój dom to 456m2 do ogrzania. Czy proponujesz wymiane kotła na mniejszy czy ew usprawnienia obecnego? Sterownik mam lichy, najmniejszy czas podawania 5s , 6 stopni prędkości dmuchawy. Z drugiej strony może w mojej sytuacji lepiej palić czechem z Bartexu zamiast wysoko kalorycznym paliwem?? Edytowane 20 Września 2016 przez ckj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.09.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 W/g wyliczeń potrzebuje kocioł 27kw. Zapotrzebowanie domu to 22kw plus woda ciepła plus ew zapas. W/g wyliczeń teraz wykorzystuje 50% energii dostępnej w paliwie. Tylko w taki dzień jak dziś wykorzystuje może z 10% mocy kotła. No tak a w instrukcjii napisali 50kw do powierzchni 360m2 a wg obliczeń mój dom to 456m2 do ogrzania. Na mój gust obgoniłbyś to dobrym kotłem 25kW. W instrukcjach to bardzo dziwne rzeczy piszą czasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 20.09.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Na mój gust obgoniłbyś to dobrym kotłem 25kW. W instrukcjach to bardzo dziwne rzeczy piszą czasami Np "pleszewskie kotły" pisze że 25kw ogrzewa do 200m2. Idiotyzm jakiś. Dobry - to jaki? Firma czy rodzaj palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts