Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

oczyszczone, poskladane na paste do wydechu bo tylko to miałem pod reką, rozbiore jescze raz i poskładam na silikon soudala 1200st. w każdym razie na obecną chwilę jest szczelnie.

Jaki sterownik polecacie, czy taki z pidem tez u mnie zadziala?

A możesz wkleić foto palnika po tym jak go poskładałeś?

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamawiał ktoś EKOGROSZEK ROYAL lub CZARNA PERŁA poprzez allegro od JLWegiel Zawidowce 57

56-420 Bierutów bo zgodnie z aukcją powinien być dostarczony do 4dni a mija już tydzień a w węgla nie ma (inny zamówiony od innego producenta który opisałem wcześniej dotarł po 3 dniach). Na telefony i maile nie odpowiadają.

Nie wiem czy to mój mail do allegro sprawił że zablokowali im konto czy sami wycofali się ze sprzedaży poprzez portal bo widzę że SUPER OPAŁ z Bierutowa już nic nie sprzedaje poprzez allegro. Sam nie wie co o tej firmie sądzić, czy iść zgłosić sprawę na policje czy może sam się do nich pofatyguje bo minęły dwa tygodnie a węgla nie dostarczyli.

Nie wiem czy to mój mail do allegro sprawił że zablokowali im konto czy sami wycofali się ze sprzedaży poprzez portal bo widzę że SUPER OPAŁ z Bierutowa już nic nie sprzedaje poprzez allegro. Sam nie wie co o tej firmie sądzić, czy iść zgłosić sprawę na policje czy może sam się do nich pofatyguje bo minęły dwa tygodnie a węgla nie dostarczyli.

Ja zawsze jak było coś nie tak z towarem rozpoczynałem spór transakcyjny po czym zawsze się jakoś ze sprzedawcą szło dogadać. Chociaż nigdy nie było sytuacji że nie otrzymałem towaru jak już to wybrakowany.

mojekonto===>sporytransakcyjne====>nowy spór=====>.........

Ostatnią zimę paliłeś prestige premium dlaczego zmiana??

Ja zawsze jak było coś nie tak z towarem rozpoczynałem spór transakcyjny po czym zawsze się jakoś ze sprzedawcą szło dogadać. Chociaż nigdy nie było sytuacji że nie otrzymałem towaru jak już to wybrakowany.

mojekonto===>sporytransakcyjne====>nowy spór=====>.........

Ostatnią zimę paliłeś prestige premium dlaczego zmiana??

Też zgłosiłem to do allegro zgodnie z ich zasadami zwrotu, zostaje jeszcze zgłoszenie na policje i wcale nie muszę się z nimi dogadywać, zresztą na maile i telefony nie odpowiadają. Paliłem prestige premium ale w tym roku trochę przespałem zakupy w cenach letnich i podnieśli ceny i 900zł za tonę to trochę

dużo i chciałem też zobaczyć czy w konkurencji za trochę niższą cenę nie uzyskam czegoś lepszego. Tak jak pisałem wyżej doszedł mi po 3 dniach ekogroszek ruski i wygląda obiecująco, zobaczę jeszcze jak się pali i jak nie będzie dużej różnicy to może na następną zimę zamówię u nich wszystko.

Konta na allegro nie mają zawieszonego, sami chyba wycofali towar - bodajże w tamtym roku sprzedawali pod innym nickiem na allegro i wtedy mieli konto zawieszone.

Ja u nich zamówiłem telefonicznie za pobraniem (grubsze zakupy zawsze za pobraniem by w razie problemów nie zamrażać gotówki) i mówili że czas oczekiwania to minimum 2 lub 3 tygodnie - oni dopiero stoją w kolejkach pod kopalnią po węgiel - chyba ilość zamówień przerosła ich możliwości.

Mi się udało dodzwonić pod 1 i 3 numer (kilka prób) :

http://superopal.com/index.php?route=information/contact

Edytowane przez robertokot25

wg tego co wkleiłeś masz fajkę Ewmaru, na papierach jest to niby palnik 17kW

możesz zmierzyć górną średnice paleniska? będzie łatwiej dojść jaki masz w rzeczywistości palnik

palnik do ekogroszku konstrukcyjnie jest ok, dopracować nastawy a jak sterownik do bani, to go zmienić albo spróbować innego paliwa

odkręcałeś kiedyś pod spodem dekielek pod tym palnikiem (po sezonie warto wyrzucić popiół, który przelatuje przez otwory nadmuchowe)

palenisko powinno być wklejone na slicon/uszczelniacz kominkowy 1200-1500st.C, polecam np. marki CX ewentualnie soudal

img_9831.jpg

img_9832.jpg

img_9834.jpg

img_9830.jpg

Z ostatnich kilku dni spalanie średnie wychodzi około 33kg na dobę (bartex rubin {chyba retopal}) Czxy mniejszy piec spaliłby mniej - jęsli tak to czy można to jakoś obliczyć?

Ewentualnie czy da się coś zrobić z moim żeby palił mniej?

wg dokumentacji montowano 2 palniki do defro w tamtym czasie tj 17kw i 25kw więc jeśli mój jest 25 kw a wymiennik ma 5m2 to czy należało by osłonic część wymiennika szamotem??

Nie chce zaśmiecać wątku, czy można gdzieś poczytac o zasadzie działania kotła z podajnikiem

Edytowane przez ckj

Nie mam pod ręką instrukcji od apps

przy średnicy talerza 32cm inne firmy np. ardeo podają moc palnika w granicy 35-38kW

Duży wymiennik i mniejszy palnik to akurat dobry mariaż, jak masz chatę wymagającą grzania.

* Szczelność palnika

* Nastawy lub sterownik

o te rzeczy możesz zadbać dość szybko

natomiast poziom ilości spalanego paliwa, to zapotrzebowanie domu na ciepło (jego straty ciepła, które dany kocioł ma uzupełnić)

możliwe także,że masz bałagan tj. źle wykonana instalację grzewczą i ona także może windować spalanie.

Z całą pewnością najwięcej urwiesz docieplając budynek / eliminując błędy wykonania instalacji

Sterownik to już wisienka na torcie

ja aktualnie już zacząłem grzanie, stary budynek z lat 90-ych, łącznie ok.280m2 z czego ok.70m2 wyższy garaż bez izolacji..... a grzany

teraz mi schodzi w granicy 15kg/24h. Grzeję w strefach tj. noc ogrzewanie a dzień tyle, aby "złamać" grzejnik i cwu

26-27 MJ przy rusku to jest mega ściema - 3 rodzaje rusków jakie testowałem nie miały więcej jak 22-24MJ i dużą ilość popiołu, a czeski ekogorszek to już zupełnie jakieś nieporozumienie

Palę syberyjskim ekojetem z malspedu z Lublina. Dane na worku rzeczywiście, jak to w życiu, nie pokrywaja sie z rzeczywistością, najgorsza jest spikalnośc i te bryły żużla. Co do czeskiego grochu, to kupilem rok temu w Bricomanie 4 worki tego cuda. Teraz za darmo bym tego jie wziął. Był twardy, jak na brunatny i go podsuszyłem. Lało sie z komina tak, że podłoga w kotlowni była cała w smole.

A czy ktoś brał coś z allegro tutaj http://allegro.pl/show_item.php?item=6466979774?

to firma "Węglobud Piłsudskiego 36 33-230 SZCZUCIN"

Maja piękną cenę na miął z Piasta 293 zł plus (mailowo) podali przesyłkę 60 zł tona.

Problem w tym, że po jednym mailu kompletna cisza i nic się nie mogę dowiedzieć- jak pakowane i jak transakcja przez allegro skoro nie mam jak wpisać transportu itp.

Ktoś, coś?

Cześć, podobnie jak kilkanaście stron wcześniej inny forumowicz, czytam sobie ten temat i zgłupiałem istotnie.

Jestem całkowicie nowy w temacie ekogroszku - od dwóch dni mam piec (KaroDuo, Protech) i właśnie dokonuje wyboru groszku.

Z mojego riserczu wynika, że dobre parametry ma groszek z KWK Wesoła - znalazłem Ekogroszek "Piekło" Czerwony czy też Prestige Premium, oba w porównywalnej cenie ok. 880-890zł za tonę z dostawą (workowane, na palecie). Czy to jest dobry wybór? Jestem marketingowcem więc wiem że to co na opakowaniu nie zawsze przekłada się na efekty stąd pytam Was, jako tych bardziej doświadczonych i obeznanych w temacie.

Co możecie doradzić? Brać to co wyżej czy szukać dalej?

z góry dziękuje,

Dawid

Cześć, podobnie jak kilkanaście stron wcześniej inny forumowicz, czytam sobie ten temat i zgłupiałem istotnie.

Jestem całkowicie nowy w temacie ekogroszku - od dwóch dni mam piec (KaroDuo, Protech) i właśnie dokonuje wyboru groszku.

Z mojego riserczu wynika, że dobre parametry ma groszek z KWK Wesoła - znalazłem Ekogroszek "Piekło" Czerwony czy też Prestige Premium, oba w porównywalnej cenie ok. 880-890zł za tonę z dostawą (workowane, na palecie). Czy to jest dobry wybór? Jestem marketingowcem więc wiem że to co na opakowaniu nie zawsze przekłada się na efekty stąd pytam Was, jako tych bardziej doświadczonych i obeznanych w temacie.

Co możecie doradzić? Brać to co wyżej czy szukać dalej?

z góry dziękuje,

Dawid

Przede wszystkim jakiej mocy piec do jakiego domu - to chyba najważniejsze.

KWK Wesoła to trudne paliwo dla doświadczonych palaczy - ja próbowałem bartex gold i wyszła lipa, piec sie kisił ,kłeby dymu albo za duża moc pełno spieków. Porównywalnie ale łatwiej pali sie bartex rubin (chyba retopał) dobrze grzeje ale nie spieka i nie kopci. Wybacza bardziej niz wesoła złe ustawienia kotła.

Dla dużego pieca wesoła chyba sie nie sprawdzi a przynajmniej nie w tych temperaturach ( dom nie odbiera ciepła i kocioł sie kisi). Takie moje zdanie po 2 tyg doświadczeniu. :rolleyes:

Pierwsza najważniejsza zasada KUP 2 WORKI i zobacz jak sie pali. Bo z tego co widac to u każdego inaczej.