Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Zamawiał ktoś EKOGROSZEK ROYAL lub CZARNA PERŁA poprzez allegro od JLWegiel Zawidowce 57

56-420 Bierutów bo zgodnie z aukcją powinien być dostarczony do 4dni a mija już tydzień a w węgla nie ma (inny zamówiony od innego producenta który opisałem wcześniej dotarł po 3 dniach). Na telefony i maile nie odpowiadają.

Po 19 dniach i interwencji allegro zwrócili pieniądze, dowiedziałem się też że ekogroszka nie mają, może będzie w tym tygodniu może nie. Trochę dziwne dla mnie sprzedawać towar którego się nie ma, jedynie dobre w tym że zakup był poprzez allegro i z zwrotem pieniędzy nie miałem problemu.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedź. Już uzupełniam - otóż kocioł 25W a powierzchnia domu to ok. 130mkw.

Bojler 300l, podłogówka w kilku pomieszczeniach, reszta standardowe grzejniki naścienne.

Porządny kocioł 12 kW by to spokojnie ogrzał.

Sprawdź jaki masz tam palnik - marka, model, moc i podstaw dane domu pod linkiem to zobaczymy o ile jest przewymiarowany

www.cieplowlasciwie.pl/start

Na pewno bezpiecznie możesz wziąć Anmag Gold.

Proszę o podpowiedź - dom 130 m2 z 2010 roku, bardzo dobrze ocieplony, kocioł Elektromet eko-kwp15 (sterownik r-501) - będzie to nasza druga wspólna zimna, poprzedniego roku nie polubiliśmy się jakoś specjalnie.... generalnie jestem w temacie opału i obsługi pieca zielona, jaki węgiel polecacie kupić ? Najlepiej z tych dostępnych przez internet. W ubiegłym roku zamawiałam od Gwoździa, poszło mi 5 ton..... Próbowałam znaleźć serwisanta, który coś podpowie, ale graniczy to z cudem w mojej okolicy. Ten który się pojawił - wyczyścił piec i jak twierdzi przygotował go do sezonu grzewczego - cokolwiek to znaczy.... Będę wdzięczna za każdą sugestię.

Witam zamawiał ktoś może ekogroszek z tej firmy:

http://remat.info.pl/ekonomiczny/1-ekogroszek-eko-26-luz.html

Ogólnie najwyższy czas aby coś zamówić tylko niewiem co i z kąd...

Mieszkam w Wojkowicach koło Piekar Śląskich może ma ktoś jakieś sprawdzone źródło na opał....

Dzięki i pozdrawiam:)

5 ton to bardzo dużo przy ocieplonym domu - u mnie w większym poszły 2 tony, ale nie wiemy jakiego konkretnie węgla tyle poszło - czeski brunatny, polski kamienny o kaloryczności 25 MJ, 27 MJ ?

R-501 faktycznie do najłatwiejszych w ustawieniu nie należy - serwisant powinien go ustawić i wyjaśnić jakie robić korekty przy zmianie węgla na inny.

5 ton to bardzo dużo przy ocieplonym domu - u mnie w większym poszły 2 tony, ale nie wiemy jakiego konkretnie węgla tyle poszło - czeski brunatny, polski kamienny o kaloryczności 25 MJ, 27 MJ ?

R-501 faktycznie do najłatwiejszych w ustawieniu nie należy - serwisant powinien go ustawić i wyjaśnić jakie robić korekty przy zmianie węgla na inny.

W poprzednich latach w tym domu palono Pieklorzem (3-3,5 tony wystarczały na zimę) i takiego też szukałam. Nie pamiętam czy to co kupiłam to Gwóźdź oferował pod nazwą Pieklorz czy miał inną nazwę ale informował że to dawny Pieklorz, w każdym razie tona kosztowała nie mniej niż 800zł.

Jak napisałam wcześniej - żaden serwisant nawet nie chce przyjechać do tego pieca, jestem zdana na siebie. Instrukcję sterownika znam na pamięć, na innych forach znalazłam przykładowe ustawienia, kupię węgiel i zacznę testować. Tylko pytanie co kupić? Doczytałam, że lepszym węglem (bardziej kalorycznym itd.) pali się trudniej - czy to prawda? Co ma wybrać laik taki jak ja? Chętnie zamówiłabym coś z Kareny, bo mają workowany po 20kg, a taki worek łatwiej mi podnieść i wsypać do podajnika.

Proszę o podpowiedź - dom 130 m2 z 2010 roku, bardzo dobrze ocieplony, kocioł Elektromet eko-kwp15 (sterownik r-501) - będzie to nasza druga wspólna zimna, poprzedniego roku nie polubiliśmy się jakoś specjalnie.... generalnie jestem w temacie opału i obsługi pieca zielona, jaki węgiel polecacie kupić ? Najlepiej z tych dostępnych przez internet. W ubiegłym roku zamawiałam od Gwoździa, poszło mi 5 ton..... Próbowałam znaleźć serwisanta, który coś podpowie, ale graniczy to z cudem w mojej okolicy. Ten który się pojawił - wyczyścił piec i jak twierdzi przygotował go do sezonu grzewczego - cokolwiek to znaczy.... Będę wdzięczna za każdą sugestię.

Jeśli to nie był czeski brunatny to co najmniej o 2 tony za dużo. Jeśli nie było niedopałów to mialaś tak ustawiony kocioł, że dużo ciepła szło w komin. Moja rada, musisz polubic to i pokrewne fora, wrzucać zdjęcia popiołu i pytania odnosnie ustawień. Ludzie sa tu pomocni. Co do opału to chyba nikt ci na 100% nie doradzi. Jak sie zorientujesz sa tu też pewne osoby, ktore handlują m.inn. opałem, można więc na probe wziąć od nich. Moja rada, trzymac sie daleko od czeskiego brunatnego.

I czego jape cieszysz.

Zanim to u mnie uchwalą minie kilka kilkanaście lat. Po uchwaleniu tego minie kolejnych kilka lat zanim wprowadzą. Do tego czasu mój kocioł zdąży dawno wykitować i załączę PC więc głęboko w D.... mam ich zakazy. A narazie wungiel się pali :)