Liwko 28.09.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Mnie cieszy każdy krok, który idzie w dobrym kierunku, a ten kierunek jest na pewno dobry. Teraz należałoby wprowadzić całkowity zakaz budowania domów ogrzewanych paliwami stałymi, choć już pomału sami inwestorzy się cywilizują i zaczynają omijać węgiel szerokim łukiem. Cieszy to, cieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.09.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Mnie cieszy każdy krok, który idzie w dobrym kierunku, a ten kierunek jest na pewno dobry. Super a teraz wypad do swoich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.09.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Super a teraz wypad do swoich Masz rację, wracam na wyższy poziom. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 28.09.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Wypompowali się z kasy i fikają do czasu do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.09.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Wypompowali się z kasy i fikają do czasu do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 28.09.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Zamawiał ktoś ostatnio: Anmag? Nie mogę nigdzie znaleźć - jest tylko Premium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.09.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Wypompowali się z kasy i fikają do czasu do czasu W zasadzie to mają racje ale ich nachalny marketing jest gorszy od Świadków Jehowy. Bez urazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maiones 28.09.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Witam,Chciał bym również poprosić Was o poradę co do zakupu ekogroszku.Kocioł to Ogniwo Eko Plus 10kWDom ~120mkw ocieplony, lokalizacja to środkowa wielkopolska.Piec założyłem w zeszłym roku w listopadzie i jak wiadomo na początku eksperymentowałem z różnymi rodzajami węgla. W końcu stanąłem na węglu "Skarbek" czyli chyba dawniejszym Pieklorzu. Podczas mrozów było ok ale w czasie cieplejszych dni miałem sporo koksu w popielniku i dużo sadzy w piecu. Wydaje mi się, że to przez wysoką kaloryczność tego węgla i w związku z tym jego niedopalanie. Kiedy dałem mu mocniej "w palnik" to było mniej sadzy ale z kolei przewalał z temperaturą. Czy moje rozumowanie jest słuszne?Co byście polecili w mojej sytuacji? Pozostać przy tym "Skarbku" i poeksperymentować jeszcze z piecem czy przejść na coś innego?Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fxxx 28.09.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Witam serdecznie wszystkich śledzę was już dwa lata, ale dotychczas nie musiałem nawet o nic pytać Czy znacie ekogroszek ze Szczucina ze strony http://www.taniwęgiel.pl (tak, jest tam polski znak)? Zamówiłem na próbę, a przez maila dostałem dość dobrą ofertę na ekogroszek przy 25t. (ten najlepszy to pieklorz-pytanie jaki dokładnie, bo chyba jest ich kilka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.09.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 W poprzednich latach w tym domu palono Pieklorzem (3-3,5 tony wystarczały na zimę) i takiego też szukałam. Nie pamiętam czy to co kupiłam to Gwóźdź oferował pod nazwą Pieklorz czy miał inną nazwę ale informował że to dawny Pieklorz, w każdym razie tona kosztowała nie mniej niż 800zł. Jak napisałam wcześniej - żaden serwisant nawet nie chce przyjechać do tego pieca, jestem zdana na siebie. Instrukcję sterownika znam na pamięć, na innych forach znalazłam przykładowe ustawienia, kupię węgiel i zacznę testować. Tylko pytanie co kupić? Doczytałam, że lepszym węglem (bardziej kalorycznym itd.) pali się trudniej - czy to prawda? Co ma wybrać laik taki jak ja? Chętnie zamówiłabym coś z Kareny, bo mają workowany po 20kg, a taki worek łatwiej mi podnieść i wsypać do podajnika. Bardziej spiekalny trudniej poprawnie spalać, a wyższa spiekalność często występuje przy wyższej kaloryczności choć nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.09.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Witam, Chciał bym również poprosić Was o poradę co do zakupu ekogroszku. Kocioł to Ogniwo Eko Plus 10kW Dom ~120mkw ocieplony, lokalizacja to środkowa wielkopolska. Piec założyłem w zeszłym roku w listopadzie i jak wiadomo na początku eksperymentowałem z różnymi rodzajami węgla. W końcu stanąłem na węglu "Skarbek" czyli chyba dawniejszym Pieklorzu. Podczas mrozów było ok ale w czasie cieplejszych dni miałem sporo koksu w popielniku i dużo sadzy w piecu. Wydaje mi się, że to przez wysoką kaloryczność tego węgla i w związku z tym jego niedopalanie. Kiedy dałem mu mocniej "w palnik" to było mniej sadzy ale z kolei przewalał z temperaturą. Czy moje rozumowanie jest słuszne? Co byście polecili w mojej sytuacji? Pozostać przy tym "Skarbku" i poeksperymentować jeszcze z piecem czy przejść na coś innego? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. W takim domu i przy takim kotle to jak najmniej kaloryczny, kamienny, czyli np. miał workowany z Piasta albo jakiś rosyjski ekogroszek o kaloryczności 23 MJ/kg Miej świadomość, że palnik w kotle masz o mocy >30 kW tylko ma nieco mniej otworów nadmuchowych niż w kotle 25 kW dlatego jest taki efekt, to znany problem w Ogniwach, niejedno miałem okazję serwisować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 28.09.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Pomarzyć sobie możesz... buhahaha zgadzam się !!! Równie dobrze mogą sobie zakazać: "wróblom ćwierkać" ," trawie rosnąć " , " psom srać " i "gołębiom latać " Jak ruskie gaz zakręcą to w tych blokach będziecie w mieszkaniach rowerami palić. Tysiące samochodów godzinami w korkach smog produkuje i nikt o tym nie chce mówić. Żal niektórym że inni mają domy i są niezależni. ...a u mnie W MOIM DOMU ..cieplutko i z kominka ogień mruga ! Pozdrawiam spółdzielnie i blokowiska ! Edytowane 28 Września 2016 przez gegus37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 28.09.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Witam serdecznie wszystkich śledzę was już dwa lata, ale dotychczas nie musiałem nawet o nic pytać Czy znacie ekogroszek ze Szczucina ze strony http://www.taniwęgiel.pl (tak, jest tam polski znak)? Zamówiłem na próbę, a przez maila dostałem dość dobrą ofertę na ekogroszek przy 25t. (ten najlepszy to pieklorz-pytanie jaki dokładnie, bo chyba jest ich kilka) Spalam od nich miał 25 bezproblemowo. Ekogroszku od nich nie kupowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 29.09.2016 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Miej świadomość, że palnik w kotle masz o mocy >30 kW Skoro już o tym. Możesz przybliżyć na czym polega różnica mocy palników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maiones 29.09.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 (edytowane) W takim domu i przy takim kotle to jak najmniej kaloryczny, kamienny, czyli np. miał workowany z Piasta albo jakiś rosyjski ekogroszek o kaloryczności 23 MJ/kg Miej świadomość, że palnik w kotle masz o mocy >30 kW tylko ma nieco mniej otworów nadmuchowych niż w kotle 25 kW dlatego jest taki efekt, to znany problem w Ogniwach, niejedno miałem okazję serwisować. Dzięki! Z tą mocą to mnie zaskoczyłeś. Myślałem, że te 10kW to trochę zdławione 16kW ale żeby palnik aż takiej mocy . W takim razie rozejrzę się za czymś mniej kalorycznym. Ed: A podrzucił byś jeszcze jakieś pewne źródełko skąd taki węgiel można przez internet zamówić? Edytowane 29 Września 2016 przez maiones Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.09.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Ed: A podrzucił byś jeszcze jakieś pewne źródełko skąd taki węgiel można przez internet zamówić? O to już pytaj innych forumowiczów bo oni zamawiają wysyłkowo, ja mam bezpośrednio z kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nocek 29.09.2016 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Witam, czy ktoś palił takimi groszkami? https://ekogroszekplus.pl/ekogroszek-wysokokaloryczny-retoter-plushttps://ekogroszekplus.pl/ekogroszek-jaret-workowanyhttps://kuppanwyngiel.eu/ekogroszek-workowany/hajer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 29.09.2016 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Pierwszy i drugi cena za 900kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinTrybala 29.09.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 (edytowane) Na dziś ustaliłem że tona miału z Piasta z dostawą pod dom w workach plastikowych 522 zł. Przy czym transport 180 zł mnie tak wnerwia, że aż szukam dalej na razie. Za to właściciel kontaktowy i miły, mówię oczywiście o moim poprzednim zapytaniu czyli http://allegro.pl/mial-weglowy-23-mj-kg-piast-wegiel-kamienny-transp-i6466978971.html czyli Szczucin. Niepokoi mnie tylko, że parę razy się tu pojawiał i piszą tylko osoby z kilkoma postami (jak ja:cool:) więc PR? Mam bliżej, a wiec może bez przesyłki po 180 zł taką oto firmę która już na początku zaznacza że węglem handluje ale nie jest składem I PGG. hmmJak dla mnie może być i Rusałką zwłaszcza z ceną grochu z Marcela 30 Mj/kg za 536zł/tona , Ekogroszek Retopal 24 MJ/kg 579 zł Miał Piasta 29MJ/kg 388 zł http://www.burdacki-opalprostozkopalni.pl/kwk-piast-opal-luzem/Zanim zacznę się cieszyć chętnie posłucham chociaż jednej osoby która coś tam kupowała, bo co gorsza pojawia się to nazwisko w dobrym kontekście.Z góry dzięki za wsparcie:p Edycja i aktualizacja.Po tygodniu rozmów zdecydowałem się na próbne zamówienie od sprzedawcy z allegro o loginie kmimar na banerach mają napis POLSKI WĘGIEL natomiast dane firmy podawane na aukcjach to Węglobud SZCZUCIN i okazało się, że Pan Mariusz z którym rozmawiałem lubi sobie robić z klientów idiotów. Ktoś tam pisał jak to skutecznie i radośnie kupuje w tej firmie, co jest bardzo ciekawe w kontekście dalszej akcji. Powinien mnie zaalarmować już problem z pierwszą super wyceną gdzie podali że tona miału z Piasta to koszt ok. 279 zł +60 transport, co po telefonie okazało się nieprawdą. Otóż stwierdzili, że i owszem ale zamówić muszę co najmniej kilkanaście ton, bo to cena hurtowa. Ok, na mailu jedno, telefonicznie co innego-czasem może się zdarzyć w sezonie, (może to PR firmy) ale od teraz przechodzimy tylko na zapisy na papierze. Proszę więc o konkretną wycenę dla od 1 do 5 ton i dostaję precyzyjne mailowe wyceny na 279 zł miał, 60 workowanie i 180 przesyłka. Dzisiaj dzwonię z zamówieniem i słyszę, że cały czas mówili o zamówieniu ponad 20 ton i on nie dostarcza mniej... Tak wiec zawsze zamówienie powyżej 20 ton, a raz tona kosztuje 270, raz 522 a raz ile...1000, bo ich własne propozycje składane na piśmie nie obowiązują, to jakieś przedszkole? Na szczęście ja straciłem tylko czas, a nie pieniądze. Edytowane 4 Października 2016 przez MarcinTrybala aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 29.09.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 http://ekogroszek-sklep.eu/eko-groszek A kupował ktoś tutaj? Ceny chyba dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts