PasiuMoniś 11.10.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Cześć wszystkim, W tym roku po raz pierwszy będę kupował ekogroszek i może macie jakieś sprawdzone sklepy z Mazowieckiego ? Z Mazowieckiego? Przez pierwszy rok czy dwa trochę szukałem po okolicy i eksperymentowałem ale sobie odpuściłem. Czytam ten wątek, zamawiam w necie i mam święty spokój. Polecam Ci od razu olać miejscowe składy i szukać w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 11.10.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 W Castoramie trafiłem na taki węgiel: http://www.castorama.pl/produkty/instalacja/technika-grzewcza-i-ogrzewanie/materialy-opalowe-i-paliwa/ekogroszek/ekogroszek-kamienny-23-mj-kg-20-kg.html. Work foliowe, po 20kg; zawartość w miarę sucha. Węgiel po wyschnięciu ciemnoszary (więc nie brunatniak), ale bez połysku raczej matowy. Granulacja zgodna z opisem na worku, z niewielka ilością miału. Cena rewelacyjna - 649 za tonę. Zasypałem nim cały podajnik i pali się już od wczorajszego popołudnia - kocioł prowadzi się jak po sznurku, popiół w porządku: https://ekotlownia.pl/sterownik-5/238 Jedyna wtopa Castoramy, to że sprzedają jednorazowo jedynie po 200kg, powyżej tej wagi trzeba kupować z akcyzą Cóż, po kilku dniach palenia można coś więcej powiedzieć. Cena do kaloryczności bardzo dobra - średnio zużywam na dobę 19,50kg przy obecnych temperaturach, a mieszkam w górach już białych i wietrznych. Koszt dzienny to 12,70zł. Uważam to za bardzo przyzwoity wynik. Gdybym kupił tzw lepszy węgiel, to koszt za tonę 800zł (przy 25MJ) i 880zł (przy 27MJ). A cenowo wyglądało by to następująco, przy założeniu 80% sprawności kotła jaka mam obecnie: potrzebuję ok 100kWh/ dobę więc przy węglu 25MJ spale 18kg, czyli 14,40zł, a przy węglu 27MJ potrzebuję 17kg, czyli 14,96zł Groszek spala się bez niedopałów, ale troczę się spieka, przy czym spieku są nieduże i łatwo kruszą się w palcach. Nie kopci, w komorach siwo, więc jest OK. Przy energo raczej w komorach miałem czarno, pomimo tła, tu jest lepiej. Durga sprawa że mam zdecydowanie mniej pyłów na półkach, niż przy energo Więc są to zdecydowanie inne opały. Jak jeszcze go trafię to wezmę z pół tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 11.10.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Z Mazowieckiego? Przez pierwszy rok czy dwa trochę szukałem po okolicy i eksperymentowałem ale sobie odpuściłem. Czytam ten wątek, zamawiam w necie i mam święty spokój. Polecam Ci od razu olać miejscowe składy i szukać w necie. Na stronce pgg jest lista autoryzowanych sprzedawców w tym tez w woj mazowieckim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 11.10.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Cóż, po kilku dniach palenia można coś więcej powiedzieć. Cena do kaloryczności bardzo dobra - średnio zużywam na dobę 19,50kg przy obecnych temperaturach, a mieszkam w górach już białych i wietrznych. Koszt dzienny to 12,70zł. Uważam to za bardzo przyzwoity wynik. Gdybym kupił tzw lepszy węgiel, to koszt za tonę 800zł (przy 25MJ) i 880zł (przy 27MJ). A cenowo wyglądało by to następująco, przy założeniu 80% sprawności kotła jaka mam obecnie: potrzebuję ok 100kWh/ dobę więc przy węglu 25MJ spale 18kg, czyli 14,40zł, a przy węglu 27MJ potrzebuję 17kg, czyli 14,96zł Groszek spala się bez niedopałów, ale troczę się spieka, przy czym spieku są nieduże i łatwo kruszą się w palcach. Nie kopci, w komorach siwo, więc jest OK. Przy energo raczej w komorach miałem czarno, pomimo tła, tu jest lepiej. Durga sprawa że mam zdecydowanie mniej pyłów na półkach, niż przy energo Więc są to zdecydowanie inne opały. Jak jeszcze go trafię to wezmę z pół tony Przy domu 340m??? Ja mam 400m i pale 30kg dobrego paliwa albo 50kg śmiecia. Jak to palisz i w czym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 11.10.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Przy domu 340m??? Ja mam 400m i pale 30kg dobrego paliwa albo 50kg śmiecia. Jak to palisz i w czym?? Teraz ogrzewam jedynie koło 200m2, ale dom ma jeszcze trochę grzeszków na sumieniu wiec jest to wynik zadawalający Kociol skam 17 + bolecki SPPv2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinTrybala 11.10.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Teraz ogrzewam jedynie koło 200m2, ale dom ma jeszcze trochę grzeszków na sumieniu wiec jest to wynik zadawalający Kociol skam 17 + bolecki SPPv2 Nie bez powodu się dziwi, bo ja mam Kocioł SkamP ....7 + Bolecki SPPv2 i 80 m2 a właśnie widzę na sterze .... "Spalił 17.00 kilogramów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 11.10.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Nie bez powodu się dziwi, bo ja mam Kocioł SkamP ....7 + Bolecki SPPv2 i 80 m2 a właśnie widzę na sterze .... "Spalił 17.00 kilogramów" Trochę dużawo, chyba że dom mocno przewietrzany. Jak pisałem mój też do młodych nie należy i swoje grzeszki ma, ale udało się w miarę rozsądnie ogarnąć temat spalania i ja jestem zadowolony. Dziś przytargałem kolejne 200kg węgla z Castoramy (bez akcyzy) i mam już okrągłą tone - jeszcze dwie i poł i mam komplet na kolejny sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinTrybala 11.10.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 We Wrocławskiej Castoramie sprawa jest prosta-prosisz kasjerkę co 10 worków kasuje zamówienie i nie ma problemu. Ale wzięcie wiecej niż 200 jednorazowo to wyłącznie podpisanie oświadczenia, że to idzie do domowego użytku. Więc czaić się specjalnie nie trzeba. Przewóz w dwóch wariantach 1400 kilogramów za 90 zł i auto od 2 do 8 ton za 180 zł (c.e do 50 km w jedną stronę) Więc o ile samemu wrzucić z 500 kg za 650. tona się opłaca, o tyle za 680-700 można Czarną perłę wziąć pod dom bez proszenia i transport Casto się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 11.10.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Ja przywożę sam - przejeżdżam koło Castoramy niemal co dzień, więc wychodzi przy okazji, po 200 - do końca zimy dam radę Dziś brałem już z ostatniej palety - węgiel idzie jak świeże bułeczki. Zasięgnąłem języka u "specjalistycznych doradców klienta" i zostałem poinformowany, że jeszcze będzie. Jak przyjedzie, to znów dwa woreczki na próbę i jeśli będzie ok to zwożę nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 12.10.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Ok, dziś dotarły 2 palety: 500 kg Standard i 500 kg Extra z Energo i 1tona Firmowego z Mysłowickiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 12.10.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Ok, dziś dotarły 2 palety: 500 kg Standard i 500 kg Extra z Energo i 1tona Firmowego z Mysłowickiego. W jakich workach brałeś energo (foliowe czy tkane) i w jakim stanie przyjechał? Mokry czy bardzo mokry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.10.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Akurat Resovera polecają starzy forumowicze. Pgg to chyba sklep przykopalniany. Sam kupiłem 2 palety i towar gruby i czysty choć wilgotny. Chodzi mi o to zeby nie kupować od gwiazdorów jednego sezonu typu "najlepszy ekogroszek taniej niż w kopalni" Mieszkam w Polsce od roku i to co widzę to jakaś masakra. Wszyscy wszystkich rąbią na czym sie da. Ale cóż dosypać tonę badziewia na 5 ton dobrego towaru to nie problem - nikt nie zauważy a zysk spory.. Nadal aktualny jest utwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 12.10.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 (edytowane) Przed chwilą otworzyłem woreczek z ostatniej dostawy i wrrr... Cały poprzedni sezon (10T) z zapasem na obecny, brałem od Gwoździa i nie było problemów. Co wy na to? Biały worek pochodzi z poprzedniej dostawy a pomarańczowy z ostatniej. Pomijam to, ze jest bardziej wilgotny ale granulacja to chyba nie za tą cenę.http://bokka.pl/up/6c8a73823266df8ca994a442c4958806.jpg Edytowane 12 Października 2016 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 12.10.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 W jakich workach brałeś energo (foliowe czy tkane) i w jakim stanie przyjechał? Mokry czy bardzo mokry? Energo brałem foliowe - groszek jest lekko wilgotny. Firmowy w tkanych i mokry. Jeszcze nie palę w piecu ale mam nadzieję, że za miesiąc wyschnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 12.10.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Energo brałem foliowe - groszek jest lekko wilgotny. Firmowy w tkanych i mokry. Jeszcze nie palę w piecu ale mam nadzieję, że za miesiąc wyschnie Ten w foli nie bardzo, musisz je rozpakować, ten w tkanych zostawionay w cieple, po miesiącu będzie OK. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 12.10.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Nie bardzo mam miejsce na to. Nawiercę najwyżej dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.10.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Nie bardzo mam miejsce na to. Nawiercę najwyżej dziur. Duży wkrętak w dłoń i podziab worki gęsto, można się przy tym trochę wyładować, byle worki się nie rozpadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 15.10.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Ja kupiłem skarbka i mam super suchy i czysty towar. W tym samym czasie kupiłem tez wesoła i jest słaba. Inni forumowicze chwalą wesoła od gwoździa a ja dostałem śmietnik wiec chyba nie ma reguly. Jak w paleniu wypada Wesoła do Skarbka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 15.10.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Ktoś pali Sztygarem ultra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 15.10.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Ktoś pali Sztygarem ultra? Sztygar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts