SUSPENSER 23.12.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 SUSPENSER, a miałeś okazję sprawdzić ile wyciąga oryginalny RETOPAL ze sklepu internetowego pgg.pl? Z PGG nie miałem, ale generalnie Retopal testowałem - trzeba by poszukać danych w wynikach .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.12.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 No można jeszcze w celu ochrony miejsc pracy w górnictwie wprowadzić cła zaporowe, normy jakości itp. tak żeby Polacy mogli kupować tylko polski węgiel. Tak? To wtedy będziemy płacić po 1200 za tonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 24.12.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Ja spaliłem 2 palety retopala z pgg. Nie jest mocny ale dość bezproblemowy choć w cenie 800zl/t raczej mało ekonomiczny. Co do granulacji to raczej nie zauważyłem wielkich kawałków ale na pewno nie ma w nim miału i drobnicy. Popiół podobny jak z Czecha, dopala sie dobrze ale tworzy takie jakby jak to nazwać? Jak wypalone grube drewno, widać ze to co miało sie spalić to sie spaliło a zostały kruche kawałki. Teraz pale skarbka od gwoździa i mogę stwierdzić ze jest mocniejszy niż retopal pali sie nieźle, dużo podobnego popiołu jak z retopala. Na 10 worków groszku ponad worek popiołu. Ale u mnie jest jeszcze problem przewymiarowanego kotła 50kw wiec cieżko jest cokolwiek dobrze spalić. Wcześniej jeszcze paliłem silver bartex i bardzo mocny ale i mocniej spieka choć do ogarnięcia poprzez nadmiar powietrza co u mnie z kolei jest kłopotem bo nie mam odbioru ciepła i kocioł sie odstawia a to powoduje jeszcze gorsze spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaPerlik 27.12.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) A testowałeś może ekogroszek z spam, to taka firma z Mysłowic, sprzedają też węgiel. My już ich towar testujemy trzeci sezon i sprawdza się chyba najlepiej z dotychczasowych. My kupujemy workowany Sztajger, zerowa spiekalność, dobrze się pali. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 27.12.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Dziękujemy za reklamę p."Sztajger";),być może ktoś skorzysta...Po ile ten hit z dostawą do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margolcia3 28.12.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2016 Czy ktoś załatwiał zwrot za ogrzewanie ekologiczne. Jak wygląda sprawa protokołu odbioru instalacji. Mnie robił kolega i nie mam możliwości pieczątki bo wiadomo, że nawet niektórzy sami też sobie montują. Jak to jest z tym protokołem, który jest wymagany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 29.12.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Kupuję co miesiąc po tonie. W grudniu sobie odpuściłem z myślą, ze wezmę dopiero w styczniu. Patrzę dziś i szok, drożej o 45zł. Podobno mojemu dostawcy PP podniosła za tonę o 35PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 29.12.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Kupuję co miesiąc po tonie. W grudniu sobie odpuściłem z myślą, ze wezmę dopiero w styczniu. Patrzę dziś i szok, drożej o 45zł. Podobno mojemu dostawcy PP podniosła za tonę o 35PLN. No właśnie... PP podniosła cenę o 35zł na tonie więc w detalu dowalił o dychę marży więcej niż miał do tej pory. A co! Ludzie i tak będą musieli kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 30.12.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 No właśnie... ...więc w detalu dowalił o dychę marży więcej niż miał do tej pory. A co! Ludzie i tak będą musieli kupić... Na to byłem przygotowany bo grudzień-styczeń-luty to najdroższe miesiące ale to co zrobiła PP to już lekka przesada ze 130 na 165PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedJin 02.01.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 2 tydzień palenia ekogroszkiem extra z energo. kupiony za 780 z przesyłką. porównanie do czarnej perły i rowexa. mało popiołu jest taki miękki dobrze osiąga temperaturę, jak na zakup w grudniu to całkiem akceptowalna wilgotność. drobny, zdecydowanie drobniejszy niż rowex, niestety ma większą spiekalność niż rowex, ale taką w stylu jak miała perła, znaczy nie zlepia się na palniku tylko już po przepaleniu czasem dostaje takich kalafiorków, obniżyłem nadmuch ale nie pomaga to do końca. po rowexie zdecydowanie CISZEJ chodzi podajnik, na tamtym zerwałem 2 zawleczki i narazie nie zamierzam więcej od nich kupować. zapowiadają mrozy jak cholera to zobaczymy na ile się sprawdzi przy większym zapotrzebowaniu. narazie polecam. ( acha, worki bardzo mocne, jak w czarnej perle,) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 02.01.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Teraz z ceną to przesadzili-850 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas78 02.01.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 No z tą ceną to jakaś masakra co polecacie dobrego do palenia bo kończy mi się za dwa tygodnie ekogroszek i nie wiem co kupić, obecnie palę enrgo extra i nie narzekam ale w tej cenie to sam nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zębaty 02.01.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Teraz z ceną to przesadzili-850 zł Też paliłem Extra Energo,Ale przy takiej cenie wolę dołożyć kilka złotych i kupić Skarbka od Gwożdzia z Rudy Ślaskiej.Niestety ostatnia paleta którą kupiłem była wilgotna.Natomiast Весола od niego zawiera dużo popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portal86 02.01.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 W prawdzie dopiero zacząłem przygodę z piecem automatycznym. Zakupiliśmy tonę EQUATIONa 23MJ z LM o którym była mowa chwilę wcześniej ( 20 kilo worek na początku grudnia kosztował 12 zł -10% rabatu czyli tona wyszła 540 zł). Poszła w miesiąc paląc średnio 32 kolo na dobę (temp zdana 65 st C) . Nie mam pojęcia czy to dobrze czy źle. Co prawda zawleczki nie zerwało ale wali w podajniku aż miło. Nie mając absolutnie żadnego porównania nie mamy pojęcia co kupić na chwilę obecną. Nie musi być to koniecznie jakaś marketówka. Zależy nam na dobrym stosunku jakości do ceny. Nawet jeżeli jest droższy ale mniej go zużyje to i tak wyjdzie na to samo a przynajmniej z mniejszą częstotliwością muszę odwiedzać kotłownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 02.01.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 najważniejsze żeby towar był w miarę suchy. osobiście mam dwa typy tzn. czerwona iskra i rubin bartex. tylko pytanie co jest suchsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portal86 02.01.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 U mnie sytuacja wygląda w ten sposób że mam 3 kuwety murarskie do których wsypuję około 7 worków. Do czasu uzupełnienia podajnika groszek sobie tam leży i schnie. Reszta stoi w otwartych workach i czekała swoją kolej. I tak w koło. Zastanawia mnie to czy te 5 MJ więcej rzeczywiście spowoduje to że piec nagrzeje się szybciej, dłużej będzie trzymał ciepło, co za tym idzie pójdzie mniej paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 03.01.2017 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 DZwonić i pytać -przed zakupem otrzymywałam rzetelną informację w tych 2 firmach. Rubin kupiony w listopadzie 3 t-do dosuszenia ale bez tragedii-na 3 t ze 3 worki mocniej wilgotne a reszta ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 03.01.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 siema64 z tego co kojarzę z innych wątków to aktualnie palisz miałem sianym z Kareny - mogłabyś przypomnieć jaką to ma mniej więcej frakcję? Jest tak mocny ja piszą na stronie (interesuje mnie Twoja subiektywna opinia )? U Ciebie spala się bezproblemowo więc rozważam zakup tego samego paliwa tylko nie wiem czy nie będzie za mocne... To mój pierwszy typowy sezon grzewczy i ciągle się uczę testując w miarę możliwości różne paliwa... Piec to tak jak u Ciebie RBR tyle, że 12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siema64 03.01.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Tak-sianym -frakcja-żwir-0-6mm.Zancznie mniej go idzie niż np. rubina z bartexu. Spalam go też czyściej. Jestem bardzo zadowolona. Innego miału jeszcze nie testowałam. Mam ich tonę ekomiału ale schnie.Zaznaczam tylko że u mnie na grupowym kocioł w zasadzie nie wchodzi w podtrzymanie a jeżeli już to trwa ono 6 min. Przy braku prądu po ok 50-60 min kocioł bez pomocy wznowił grzanie.Nie mam spieków i znacznie mniej sadzy.Tylko że u mnie jest grzanie bo dom jak stodoła. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez siema64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 03.01.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 U mnie sytuacja wygląda w ten sposób że mam 3 kuwety murarskie do których wsypuję około 7 worków. Do czasu uzupełnienia podajnika groszek sobie tam leży i schnie. Reszta stoi w otwartych workach i czekała swoją kolej. I tak w koło. Zastanawia mnie to czy te 5 MJ więcej rzeczywiście spowoduje to że piec nagrzeje się szybciej, dłużej będzie trzymał ciepło, co za tym idzie pójdzie mniej paliwa. Temp na zewnatrz sa w miare stale (przynajmniej w moim regionie). Oproznij bagaznik, jedz do marketu i kup po pare workow opalu, moze zamow tez kilka workow Rubina, syp do zasobnika i obliczaj koszty. Przynajmniej ja tak robilem, dzis pale mialem z lokalnego skladu i mieszam go z eko z Castoramy https://www.google.pl/search?q=ekogroszek+castorama&biw=1093&bih=506&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjFq-SEzqXRAhVlAcAKHYcEDtcQ_AUIHigB#imgrc=c7A5boV_njtQmM%3A Wszystko spala sie na ladny popiol i nie ma problemu z osiagnieciem temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts