ReefKru 08.01.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 -35 w nocy .. Gold staje na wysokości zadania i pokazuje na co go stać, niestety na cieple dni polega w spiekach, taki jego urok, ale innego nie kupuję a spalam już drugą "patelnię" tego opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 08.01.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 No i wreszcie ekogroszki palą sie jak należy. Nic sie nie spieka nie zlepia. Temp na piecu 80st w domu 23 a na zewnątrz -20. Zdaje sie ze to idealne warunki do spalania groszku. Dom 400mkw, ogromne okna, piec 50kw. 6/30/2 wesoła gwóźdź. 8/30/3 silver bartex. W zeszłym roku przy tej temp zewn mieliśmy w domu słabe 19st na czechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 08.01.2017 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam , mam problem ze spiekaniem się popiołu. Ekogroszek jest wypalany ale strasznie zlewa się popiół https://drive.google.com/file/d/0B2jz2djExU_yQ0xvRWsxdGtLUVE/view?usp=drivesdk https://drive.google.com/file/d/0B2jz2djExU_yQ0xvRWsxdGtLUVE/view?usp=drivesdk https://drive.google.com/file/d/0B2jz2djExU_yU2hnSUlMc2tJRlk/view?usp=drivesdk Sterownik Titanic , palnik Eko energia 38 kw według producenta . Ustawienia podawanie 5 przerwa 30 dmuchawa 4/12 przymknietej na 50 % . Już przerobiłem ustawienia wzdłuż i szerz nie mogę ogarnąć. Może ktoś podpowie co i jak ? Ekogroszek z firmy LS POLAND import niby 26 + kaloryczność, brak SpiekalnośCi. U mnie pomogło podniesienie temp zadanej, dmuchnięcie w palnik i wyżej towar. Teraz kocioł chodzi na połowie mocy i nic sie nie spieka. Jest odbiór ciepła to i spalanie prawidłowe. Najgorzej jak jest mocny opał i nie ma mrozu. Wtedy wszystko sie kisi i zlepia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaizka2 09.01.2017 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Hm spróbuję dać wyżej opał. Temperaturę mam teraz ustawiona niby 55 . A wiatry jak masz ? Ja dmuchawa 4/12 na przymknietej przysłanie prawie do końca. Ten eko wziąłem na próbę. Zazwyczaj palę groszkiem 28-29 i nie mam wtedy problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.bochenek 10.01.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Pomoc jak się spieka to jest za dużo wiatru. U mnie się jakoś ustabilizowalo. Podnioslem temp zadana na 56 stopni i tak jak wcześniej ktoś napisał podniósł się poziom żaru i faktycznie jego moc się ujawniła. Przypominam że chodzi o ekogr Skarbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 10.01.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Wczoraj zadałem swojemu potworowi na pożarcie po raz 1 groszek Staszic 32.2 31MJ/kg.(do tej pory Rokita ok. 25MJ/kg) Jest moc,płomień dość krótki,spala się dobrze,popiołu mało oceniam na 4%,jest drobny popcorn. Kocioł pracuje w ustawieniach 7/90/50,zadana kotła 60*,na grzejniki i bojler przez zaw. 3-d ok. 50*. cze, jaka cena za tego Staszica? gdzie brałeś, jaka granulacja i parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 11.01.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Hm spróbuję dać wyżej opał. Temperaturę mam teraz ustawiona niby 55 . A wiatry jak masz ? Ja dmuchawa 4/12 na przymknietej przysłanie prawie do końca. Ten eko wziąłem na próbę. Zazwyczaj palę groszkiem 28-29 i nie mam wtedy problemów... Temp zadana teraz to 78st a jak jest ciepło nigdy nie schodzę poniżej 60st. Przy 50-55st co bym nie wsypał do podajnika to sie polepi i nie dopali. Zreszta sama instrukcja pieca mówi zeby ustawić minimum 60st. A wiec teraz u mnie 8/30/3otwarta przeslona. Cokolwiek mniej powietrza i silver sie nie dopala. Próbowałem wszystkiego i w silvera muszę mocno dmuchać wtedy sie dopala. Na wesołej mogę zejść z nadmuchem do 2 i jest w miarę ok ale na 3 jest super. Próbowałem podawanie 5s długie przerwy i bardzo mało powietrza ale u mnie to sie nie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 11.01.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Temp zadana teraz to 78st a jak jest ciepło nigdy nie schodzę poniżej 60st. Przy 50-55st co bym nie wsypał do podajnika to sie polepi i nie dopali. Zreszta sama instrukcja pieca mówi zeby ustawić minimum 60st. To jakie masz zużycie przy tej temperaturze ? Czy prowadziłeś jakieś obserwacje czy to zużycie się zmienia przy niższych temp. na piecu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.bochenek 11.01.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 A co jest nie tak jak nie dopala wegla. Spada do popielnika grudka wyglądającą podobnie do wegla drzewnego. Jest na to jakiś sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 11.01.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 przerwę wydłuż albo podawanie zmniejsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.bochenek 11.01.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Zwiekszylem przerwę i zmniejszyłam podawanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.bochenek 11.01.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 I mało to pomogło. Muszę eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_TG 12.01.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 No i wreszcie ekogroszki palą sie jak należy. Nic sie nie spieka nie zlepia. Temp na piecu 80st w domu 23 a na zewnątrz -20. Zdaje sie ze to idealne warunki do spalania groszku. Dom 400mkw, ogromne okna, piec 50kw. 6/30/2 wesoła gwóźdź. 8/30/3 silver bartex. W zeszłym roku przy tej temp zewn mieliśmy w domu słabe 19st na czechu. U mnie to samo, temp. na piecu 60 stopni. Jak zwykle mi się spieka, kopci i smoli, tak teraz wypala się wszystko na drobny popiół, bez spieków, kopcenia i smolenia. To pokazuje, jak bardzo każdy ma przewymiarowany piec. mam 19kW, a wystarczyło by pewnie coś ok 12 do dobrego palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 12.01.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Witam My tu gadu gadu o paleniu ekogroszkiem w swoich piecykach - a co sadzicie o zakazach i smogu ????W Krakowie już mamy zakaz a "krzykacze" z alertu antysmogowego chcą w całej Polsce zakazać węgla i co wtedy ?Ja "ruskim" i b.drogim gazem palił NIE BĘDĘ - jestem za wyburzeniem bloków tak aby powrócić do naturalnego przewietrzania miast !!!Kto jest za ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 12.01.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Ma być chyba zakaz sprzedaży mułu i flotu Edytowane 12 Stycznia 2017 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.01.2017 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 U mnie teraz mieszanka Perły i Golda. Pali się ładnie. Sam Gold ma drobne ale twarde popcorny, natomiast Perła krucha ale bardziej rośnie na palniku i nie chce spadać. Niemniej jednak oba kupione w Sierpniu, niby suche a z Golda mi się wykraplało w podajniku delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckj 13.01.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 To jakie masz zużycie przy tej temperaturze ? Czy prowadziłeś jakieś obserwacje czy to zużycie się zmienia przy niższych temp. na piecu ? Heh przy kotle 50kw, w ciepłe dni (60st zadane) powyżej 30kg/doba a w mrozy coś koło 70-80kg (zadana 80st) Problem w tym ze jak nie zadam 80st to w domu mam zimno. Mój kocioł bez trudu osiąga 80st przy -20st na połowie mocy nominalnej. W salonie mam okno wielkości 10drzwi balkonowych. Dom 400m2 dużo okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hamerg 14.01.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, miał ktoś styczność z ekogrochem z [spam] pod nazwą diament ekoplus? Kupuję co miesiąc po 0,5t bo mam mało miejsca w piwnicy i ostatnia dostawa to jakiś koszmar. Kaloryczność na sterowniku aby się spalał 30MJ i strasznie koksuje. Wcześniej było ok, deklarowana kaloryczność 26MJ i brak problemów ze spalaniem. Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 14.01.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) [spam] palił ktoś tym ? Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 15.01.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Czarna perła bez napisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts