minertu 01.07.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Mi to też nie przeszkadza bo kocioł mam za domem, z ciekawości posiedziałem trochę żeby posłuchać jak podajnik pracuje na tym groszku. Powiem że jak paliłem groszkiem z Bytomia to nawet z za ściany było czasami słychać jak chrupią większe kawałki. Czytając widziałem wpisy że niektórych te odgłosy mocno irytują a podajnik RBRa pracuje wyjątkowo cicho. Brucer też cicho pracuje,jak miałem drobny eko do testów to tylko szum było słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 02.07.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Właśnie przed chwilą dotarł do mnie Pieklorz-Ekogroszek prosto z KWK Piekary, 26MJ/kg, typ 31.2Cena 649,44 za tonę - zgodnie z cenikiem kwsa, dokumenty zwalniające mnie z opłacenia akcyzy mam ponoć trzymać 5 lat (!). Oczywiście transport płatny osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.07.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 5 lat to ma trzymać papiery ten co ci sprzedał.Byłem w UC po wprowadzeniu akcyzy na węgiel i zapytałem pana inspektora co mam mówić klientom w sprawie tych papierów ( dokumentów dostawy) czy maja obowiązek to kolekcjonować przez jakiś okres czasu czy mogę sobie ty tyłek wytrzeć.Odpowiedział bardzo konkretnie pytaniem, " a czy jak pan kupi buty, chleb czy cukier to trzyma pan paragon ?Podejrzewam że wiedział wtedy tyle co ja ale z ciekawości zadzwonię teraz zapytać czy im się coś nie odmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 03.07.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 dzisiaj podjechałem do czech i wziąłem na próbe 150kg ichniego Eko do spróbowania. Cena baardzo zachęcająca - 380zł/tona. myślę, że do grzania wody się nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 03.07.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 kupiłem w tamtym tygodniu 4 t ekogroszku z Chwałowic niby 28 MJ/kg workowany po 890z z przywózkawcześniej wziołem 4 worki po 30kg na spróbowanie i według mnie jakoś sie to paliobecnie pale nim w trybie letnim i grzeje CWU 250l ...z obserwcji wychodzi że na miesiąc grzania wody idzie 150kg groszku czyli jakieś 5 kg na dzieńpiec postawiony i uruchomiony miesiąc temu tak że narazie testujemyślałem też nad kupnem czecha do grzania CWU ...na składzie jest po 460zł za tone luzempowiedzcie mi czy jak czech poleży sobie z rok czy 2 na świeżym powietrzu to coś z nim sie stanie?oczywiście pod dachem/wiatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.07.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Chwałowicki ma 27MJ/kg.Czeski jak najbardziej na lato ale licz się z tym że więcej sadzy pojawi się w kotle.Zapytaj skąd ten czech ( kopalnia) bo świństwa też nie brakuje.Nic mu nie będzie pod wiatą, mój leży już 2,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 05.07.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) ...Czytając widziałem wpisy że niektórych te odgłosy mocno irytują a podajnik RBRa pracuje wyjątkowo cicho. Mam mieszane odczucia co do cichej pracy podajnika w RBR. Dokładnie słyszę kiedy podajnik pracuje będąc na poddaszu w drugim końcu domu. Kocioł ustawiony na parterze w kotłowni za garażem domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym. I słychać właśnie pracę podajnika a nie kruszenie groszku. Kocioł wypoziomowany, ustawiony w wykafelkowanej kotłowni. Tak się zastanawiam czy nie podłożyć kawałka gumy pod nogę podajnika - chociaż wydaje mi się, że dragania (słabo wyczuwalne) przenoszone są bardziej poprzez korpus kotła w trakcie pracy podajnika. Może przestanę go słyszeć za kilka tygodni gdy się przyzwyczaję i minie efekt nowości Ale jak zimą bedzie częściej się załączał a ja bedę to dalej słyszał to.... EDIT: Możecie odpowiedzieć czy 13-14 minut pracy podajnika dziennie na podgrzewanie CWU w zadobniku 140 l to sporo? Czyli ok 4,5 - 5 kg na dobę (zbigmaz01 podał, że 17-ka podaje ok 0,35 kg na minutę). Wiem, że to w dużej mierze sprawa indywidualna. W domu 2 dorosłych + 2 dzieci. Strefy czasowe: 7 godzin (5-7 i 16-21) temp. 45* a reszta (17 h) obniżona do 40*. Z tym, że w ciągu dnia i tak jest niania z dzieckiem w czasie obniżonej temp. CWU. Edytowane 5 Lipca 2012 przez sakus dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 05.07.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Mam mieszane odczucia co do cichej pracy podajnika w RBR. Producent RBR-a stosuje palniki Brucer, Ekoenergia lub Burner-S. Są to palniki niby podobne, ale jednak inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 05.07.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Producent RBR-a stosuje palniki Brucer, Ekoenergia lub Burner-S. Są to palniki niby podobne, ale jednak inne. Ja mam Ekoenergię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.07.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Swoim klientom zawsze podpowiadam że kociołek dobrze jest postawić na jakimś zbrojonym pasku gumy, może być pas transmisyjny. Wystarczy takie paski podłożyć na obrzeżach dolnych kotła i pod podporę podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 08.07.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Witam Wszystkich !Właśnie kupiłem eko pieklorz z bobka 3,5 t - 720/t z transportem - co sądzicie o tegorocznym pokładzie, miałem go w zeszłym roku i było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1953 16.07.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Witam Wszystkich ! Właśnie kupiłem eko pieklorz z bobka 3,5 t - 720/t z transportem - co sądzicie o tegorocznym pokładzie, miałem go w zeszłym roku i było OK. gegus37, nie miałem jeszcze tego węgla. Właśnie mam możliwość kupienia - podobno oryginalnie pakowanego - PIEKLORZ-a bytomskiego z KWK Bobrek za 1000 zł tona z dostawą. Wydaje mi się, że ta cena, którą podałeś jest stosunkowo niska. Czy to jest na pewno oryginalny Pieklorz? Cena sugeruje, że może to być węgiel pochodzenia rosyjskiego. W składzie węglowym oferowano mi EKORET z "Juliusza" Sosnowiec za 855 zł luzem. Stoję właśnie przed wyborem i zakupem węgla i nie wiem jaki kupić? Który ekogroszek jest najlepszy? Niestety nie mieszkam na Śląsku, gdzie jest blisko do kopalni i jest na pewno większy wybór. Co byście mi doradzili. Edytowane 16 Lipca 2012 przez kris1953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justus 17.07.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam,Czy ktoś ma doświadczenie w paleniu ekogroszkiem Eco-Power pakowany w firmie Barter?Węgiel sprowadzają z Rosji i Kazachstanu, cena niższa niż nasz krajowy. Czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.07.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Najlepszym rozwiązaniem jest kupić dwa worki i sprawdzić chociaż przy grzaniu tylko CWU latem za wiele nie się nie dowiemy no chyba że bardzo się spieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 18.07.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 gegus37, nie miałem jeszcze tego węgla. Właśnie mam możliwość kupienia - podobno oryginalnie pakowanego - PIEKLORZ-a bytomskiego z KWK Bobrek za 1000 zł tona z dostawą. Wydaje mi się, że ta cena, którą podałeś jest stosunkowo niska. Czy to jest na pewno oryginalny Pieklorz? Cena sugeruje, że może to być węgiel pochodzenia rosyjskiego. W składzie węglowym oferowano mi EKORET z "Juliusza" Sosnowiec za 855 zł luzem. Stoję właśnie przed wyborem i zakupem węgla i nie wiem jaki kupić? Który ekogroszek jest najlepszy? Niestety nie mieszkam na Śląsku, gdzie jest blisko do kopalni i jest na pewno większy wybór. Co byście mi doradzili. kris1953 Węgiel jest na 99% oryginalny , a na cene składa się to też że kupiłem go luzem, przed podwyżką i.....od osoby która z kolei ma na kopalniach "znajomości " i kupuje taniej "bez papierów" no i blizko bo do krakowa , a tu konkuręcja jest duża na składach. Na kopalniach węgla nie brakuje , jest jak na polskę na węglu leżącą ZA DROGI sprzedaż jest mała i wały też kręcą !!! pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.07.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 kris1953 Węgiel jest na 99% oryginalny , a na cene składa się to też że kupiłem go luzem, przed podwyżką i.....od osoby która z kolei ma na kopalniach "znajomości " i kupuje taniej "bez papierów" no i blizko bo do krakowa , a tu konkuręcja jest duża na składach. Na kopalniach węgla nie brakuje , jest jak na polskę na węglu leżącą ZA DROGI sprzedaż jest mała i wały też kręcą !!! pozdrawiam ! Gegus nie pisz takich rzeczy na forum bo cię zamkną razem z tym co ci sprzedał. Węgiel pewnie "niumany" Nie wyjedziesz teraz z kopalni bez "Dokumentu Dostawy". Przemieszczanie węgla tylko z tym dokumentem. Nawet na drodze Urząd Celny może cię zwinąć bez takiego papierka Urwała się wielu lewizna i robienie US w cepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegus37 19.07.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Gegus nie pisz takich rzeczy na forum bo cię zamkną razem z tym co ci sprzedał. Węgiel pewnie "niumany" Nie wyjedziesz teraz z kopalni bez "Dokumentu Dostawy". Przemieszczanie węgla tylko z tym dokumentem. Nawet na drodze Urząd Celny może cię zwinąć bez takiego papierka Urwała się wielu lewizna i robienie US w cepa. Karoka65 Możliwe że krzyczą i zachęcają że taniej aby zwiększyć sprzedaż i dać poczucie ...wyjątkowości zakupu ...dla mnie ważne jest abym miał dobry eko w dobrej cenie ! pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.07.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 A ja znalazłem workowanego Jaret Plusa po 848 zł/tonę i za kilka tygodni przetestuję ile jest wart ... bo Pieklorza w tym sezonie się boję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertix 20.07.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 A ja znalazłem workowanego Jaret Plusa po 848 zł/tonę i za kilka tygodni przetestuję ile jest wart ... bo Pieklorza w tym sezonie się boję Witam Jeśli można spytać to czemu boisz się Pieklorza? Coś z nim nie tak obecnie? Pytam bo miałem zamiar go kupić, a w okolicy oprócz Pieklorza z Bobrek dostępny jest jeszcze Retopal i Ekoret z KHW. Retopalem paliłem 2-3 lata temu i miałem sporo popiołu i spieków, ostatni sezon paliłem właśnie Pieklorzem i był znacznie lepszy niż Retopal. Zastanawiam się jeszcze na Ekoretem ale jest najdroższy Pieklorz - 960/t Ekoret - 1000/t Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.07.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 A w tym roku sytuacja co do jakości się odwróciła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts