zębaty 16.02.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Kup lepiej miał i mieszaj z nim owies, wyjdzie taniej z tym tylko ze będzie troszkę więcej popiolu Ja za namową jednego z forumowiczów pierwsze palenie ekogroszkiem zacząłem od Ekstra z Energo. To był strzał w dziesiątkę. Nie śpieka się. Nie brudzi wymiennika i ogólnie jest bezproblemowy. https://wegiel.nazwa.pl/mobile/pl/p/Ekogroszek-Extra-8-25mm%2C-25-27-MJkg/147 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buhaj39 16.02.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Panowie,Palił ktoś tym ruskiem? http://wegielekotec.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzab 16.02.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Miał odpada, szkoda mi kotła. Dzięki za ten Ekstra z Energo, poszukam i przetestuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GreenMartin 16.02.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Ja za namową jednego z forumowiczów pierwsze palenie ekogroszkiem zacząłem od Ekstra z Energo. To był strzał w dziesiątkę. Nie śpieka się. Nie brudzi wymiennika i ogólnie jest bezproblemowy. https://wegiel.nazwa.pl/mobile/pl/p/Ekogroszek-Extra-8-25mm%2C-25-27-MJkg/147 a ile jest popiołu z niego?np z jednego zasypu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.02.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Obecna cena Energo Extra (850zł) to jakiś kosmos ... Ja kupowałem osotani raz Energo Extra w promocji za chyba 705zł .. Jak kupowałem (2 lata temu) to był suchy jak pieprz i bezproblemowy , ale z tego co wyczytałem że osoby które w tym roku zamwiały pisały że tak różowo nie jest ani z wilgotnoscia ani spalaniem (spieka się popioł). Osobiście uważam że w tej cenie jest to zakup nieopłacalny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 17.02.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Miał odpada, szkoda mi kotła. Dzięki za ten Ekstra z Energo, poszukam i przetestuje To miał jakoś źle wpływa na kondycje kotla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 17.02.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 (edytowane) W naszym kraju sprzedaż węgla pobija wszelkie anomalia. O 15KM ode mnie jest jeden z 2 składów opału (chyba, ze powstały jakieś nowe) katowickiego węgla. Cena za Ekoret to 960PLN i trzeba jeszcze go przywieź lub doliczyć chyba 130PLN za przywózkę do 4T. Obojętnie czy będzie to 1T czy 4Thttp://wegiel.katowice.pl/sklad-opalu-labiszyn.html Ta sama firma czyli KATOWICKI HOLDING WĘGLOWY SA, ten sam Ekoret wyśle pod drzwi za 918,42 złhttps://sklep.wegiel.katowice.pl/product/ekogroszek-ekoret-r Nie łapie tego... Edytowane 17 Lutego 2017 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzab 17.02.2017 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 To miał jakoś źle wpływa na kondycje kotla? Słyszałem opinie, że miał słabo współpracuje z podajnikiem ślimakowym i palnikiem rynnowym, więc póki co póki sam nie złapię więcej doświadczenia w temacie, żeby móc to zweryfikować, pozostanę przy ekogroszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 17.02.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Witam Dzisiaj przyjechał do mnie piec - Defro Komfort Eko duo uni. W ciągu najbliższych kilku dni będziemy go podłączać, no i przyszedł czas, żebym się rozejrzał za jakimś ekogroszkiem. Najpierw chcę kupić na próbę kilka worków, zanim poczynię poważniejszy zakup. Mam problem z wyborem właściwego, mówiąc szczerze - nawet nie wiem czym się kierować, ponieważ ekogroszek który zamierzam kupić będzie mieszany z głównym paliwem, jakim będzie u mnie owies. Palnik rynnowy który jest zainstalowany w tym piecu bez problemu powinien sobie poradzić z taką mieszanką, tylko... No właśnie - jaki ekogroszek będzie do tego pasować najlepiej? : ) A ile uzyskasz kalorii z takiego owsa no chyba że masz tego aż tyle że nie masz co w tym zrobić no to ok. Moim zdaniem miał + owies = zapchany podajnik ale mogę się mylić ale jak chcesz poeksperymentować to chyba każdy groszek będzie się nadawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 17.02.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Słyszałem opinie, że miał słabo współpracuje z podajnikiem ślimakowym i palnikiem rynnowym, więc póki co póki sam nie złapię więcej doświadczenia w temacie, żeby móc to zweryfikować, pozostanę przy ekogroszku Kup coś średnio kalorycznego na początek żeby nauczyć się obsługi pieca. Mniejsza kaloryczność to mniej problemow np. ze spiekami ja na początku spalałem groszki z OBI pierwszym był Rubin potem Silver na końcu Gold z żadnym nie miałem większych problemow. Potem kupiłem groszek z wesołej o pojawiły sie problemy ze spiekami i walka z ustawianiami Teraz mam Pieklorza i nie ma problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 17.02.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Obecna cena Energo Extra (850zł) to jakiś kosmos ... Ja kupowałem osotani raz Energo Extra w promocji za chyba 705zł .. Jak kupowałem (2 lata temu) to był suchy jak pieprz i bezproblemowy , ale z tego co wyczytałem że osoby które w tym roku zamwiały pisały że tak różowo nie jest ani z wilgotnoscia ani spalaniem (spieka się popioł). Osobiście uważam że w tej cenie jest to zakup nieopłacalny ... no cena kosmiczna za tak słaby opał, w takim tempie niedługo będzie 1tys. PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 17.02.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 W naszym kraju sprzedaż węgla pobija wszelkie anomalia. O 15KM ode mnie jest jeden z 2 składów opału (chyba, ze powstały jakieś nowe) katowickiego węgla. Cena za Ekoret to 960PLN i trzeba jeszcze go przywieź lub doliczyć chyba 130PLN za przywózkę do 4T. Obojętnie czy będzie to 1T czy 4T http://wegiel.katowice.pl/sklad-opalu-labiszyn.html Ta sama firma czyli KATOWICKI HOLDING WĘGLOWY SA, ten sam Ekoret wyśle pod drzwi za 918,42 zł https://sklep.wegiel.katowice.pl/product/ekogroszek-ekoret-r Nie łapie tego... U nas to samo, dlatego lepiej brać prosto z KHW lub retopala z PGG, po niedzieli zamówię po palecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarzab 17.02.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 A ile uzyskasz kalorii z takiego owsa no chyba że masz tego aż tyle że nie masz co w tym zrobić no to ok. Moim zdaniem miał + owies = zapchany podajnik ale mogę się mylić ale jak chcesz poeksperymentować to chyba każdy groszek będzie się nadawał "Kaloryczność, czyli wydajność cieplna, ziarna owsa w stosunku do kaloryczności węgla wynosi 1,3:1. Oznacza to, w przybliżeniu, że kalorycznie 1 t dobrego węgla odpowiada 1,3 t owsa." Mam w tym momencie jakieś 3-4 tony owsa, ładnie przesuszonego. Mieszając z ekogroszkiem do końca sezonu powinno wystarczyć. Na przyszły sezon jestem w stanie sam kosztem własnej pracy + kombajnu zorganizować jakieś 10-12 ton, może więcej. Powinno być ok Na razie kupiłem 3 worki (75kg) rubinu z Bartexu, zobaczymy jak się spisze. Martwi mnie tylko jedno - jest on dość wilgotny, sprzedawca (OBI) sam mówił, że to niestety normalne... Nie bardzo wiem co w tej sytuacji zrobić - suszyć ekogroszek samemu? Kupować w innych sklepach? Kupując prosto z kopalni w większych ilościach (tona-dwie, na przyszły sezon; chcę kupić latem) również być przygotowanym na to, że jest mokry i nic się nie poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 17.02.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 No teraz to raczej nie ma co się spodziewać suchego groszku ja susze sam w kotłowni rozcinam worki na lezaco wzdłuż i ładnie wilgoć odparowywuje na szczęście bardzo mokrego jeszcze nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 20.02.2017 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 palił ktoś tymi groszkami z allegro?? http://allegro.pl/najlepszy-ekogroszek-suchy-27mj-kg-1000kg-i6636469056.htmlhttp://allegro.pl/ekogroszek-maxiret-28-mj-kg-1000kg-wysylka-gratis-i6706059584.html?reco_id=1bb686d1-f750-11e6-8125-02cbdccc6903 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 20.02.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ja zamówiłem Retopala z PGG zobaczymy co jest wart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 20.02.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 To daj znać jak się fajczy może tez zamówię bo zostało mi jeszcze 17 worków i pół zasobnika mrozy to raczej nie wrócą wiec coś w jakości retopala czy jareta powinna wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brx12 21.02.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 palił ktoś tymi groszkami z allegro?? http://allegro.pl/najlepszy-ekogroszek-suchy-27mj-kg-1000kg-i6636469056.html http://allegro.pl/ekogroszek-maxiret-28-mj-kg-1000kg-wysylka-gratis-i6706059584.html?reco_id=1bb686d1-f750-11e6-8125-02cbdccc6903 palę tym pierwszym zamówiłem go w styczniu i powiem ze byłem zdziwiony ze nie przyjechał mokry tylko lekko wilgotny, w sobotę go zarzuciłem do podajnika wartość opałowa to 24-27mj, jak wejdziesz na ich stronę najlepszy ekogroszek to ten co ja zamówiłem masz w cenie 829 + darmowa dostawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 21.02.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 palę tym pierwszym zamówiłem go w styczniu i powiem ze byłem zdziwiony ze nie przyjechał mokry tylko lekko wilgotny, w sobotę go zarzuciłem do podajnika wartość opałowa to 24-27mj, jak wejdziesz na ich stronę najlepszy ekogroszek to ten co ja zamówiłem masz w cenie 829 + darmowa dostawa A jak z popiołem i spiekalnością ?? No najważniejsze to żeby nie był mokry jak będzie nawet bardziej wilgotny to nie stanowi dla mnie problemu bo wilgoć szybko odparuje mi w kotłowni jak na takie temperatury co mamy teraz to będzie w sam raz a zawsze to coś innego do przetestowania na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.02.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Im wyższa kaloryczność tym większa spiekalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts