maniek453 07.08.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Dzięki za odpowiedź" Karoka65". Odnośnie podawanych parametrów przez sprzedających, to dwie z podanych propozycji pochodzi z autoryzowanych składów których lista dostępna jest na stronie Kompanii Węglowej, gdzie swoją drogą są certyfikaty ich opału z podanymi paarametrami. Skoro pracownicy takiej składnicy nie bardzo wiedzą co sprzedają to co ma wiedzieć klient, który kupuje opał raz na rok. Wracając do mojego pytania i pomijając rozbieżności w kaloryczności opału, ktoś na podstawie własnego doświadczenia pokusi się o polecenie któregoś produktu i ewentualnie dlaczego ten a nie inny. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 07.08.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) Czego to ludzie nie wymyślą ? odsiarczony. Bardziej kaloryczny jest z Komoran ale Ledvicki też nie jest zły. A jak z siarką? Gość podaje, że Ledvice są na poziomie 0,55% a Komorany 1,7%. Jak już mówiłem , w zeszłym roku spaliłem kilka worków przypadkowego czecha, i podobno były to Ledvice, ale pewności 100% nie mam. Wiem, że nie śmierdziało. Trochę się teraz boję, że kupię 3 tony i będzie smród na całą okolicę...Nie spotkałem się w mojej krótkiej karierze palacza z problemem smrodu i nie wiem na ile to jest uciążliwe. PS: wyguglałem "odsiarczanie węgla"- i jak pisze prof.Jasieńka z Politechniki Wrocławskiej przeprowadza się ten zabieg w kopalniach.Poniżej link do pracy profesora(patrz. str 8 ): http://polymer-carbon.ch.pwr.wroc.pl/instrukcje/SNE_siarka.pdf Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez szoko ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.08.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Ja kupowałem u lokalnego handlarza w Toruniu ekogroszek Levicki. Z tego adresu. Jest nawet zdjęcie worka ...http://www.ekogroszek2u.pl/index.php?drugi=pliki/cennik Szczerze mówiąc nie wiem jak faktycznie jest z siarką. Ja i kumpel kupiliśmy trochę tego opału na testy i fakt popiół ładny i ładnie sie pali ale podczas palenia z komina wydobywał się żółty śmierdzący dym (mam sterownik PID więc teoretycznie sterownik sam dobiera nastawy.Te same odczucia miał mój znajomy ... Więc albo sprzedawca kłamie i zamiast Ledvickiego sprzedaje z Komoran albo ten z Ledvicki ma daleko do deklarowanych wartości i składu ...Ja palę węglem z Rosji. Smrodu i żółtego dymu brak ...Teraz też kupiłem ruski węgiel. Czarny i lśniący za 700zł za tonę (luzem). Czeskim nie będę palił bo jak paliłem to smród w okolicy niemiłosierny i aż mi było wstyd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.08.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 szoko luknij na alledrogo, jest tam pełno ofert na czecha i każdy podaje co innego, rozrzut w podawaniu zawartości siarki mają duży bo chyba od 0,5 do 2%. Palę czechem 3-ci rok, zimą sypię po worku naszego i worku czecha na przemian. Latem tylko czech i bardzo sobie chwalę. Musisz się liczyć z tym że wymiennik szybciej obrasta sadzą ale przeważnie w kotłach gdzie producent wstawił oszczędnościowy deflektor, żeliwo w odlewie kosztuje. Węgle brunatne mają dużą zawartość części ( ponad 50% ) gdy spalina nie jest wystarczająco wyhamowana przez właśnie deflektor, panuje w komorze spalania za niska temperatura i części lotne się nie spalają, osadza się wtedy duża ilość wspomnianej sadzy. To tak po krótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 07.08.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 ech, nie pozostaje nic innego jak kupić i przetestować.chyba tak zrobie, choć mi sie nie chce, bo dość daleko do składu, ale lepsze to niż potem pluć sobie w brodę.pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.08.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Najpewniejszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 07.08.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Karoka65 dzieki za podsuniecie pomysłu na zmniejszenie osadzania się sadzy. W moim tłokowcu to duży problem, czy to na polskim czy czeskim paliwie, i nie wiedziałem co zrobić. Muszę chyba zmodyfikować piec przez powieszenie widzianych tu gdzieś łańcuszków. U mnie ogień jak wściekły wali na bok prosto w wymiennik zamiast iść najpierw do góry i tam zakręcać na dół. Omija praktycznie pierwszy kanał tam gdzie jest dodatkowe palenisko(piec typu KTM-25). Ale to już chyba gadka na inny temat. W każdym razie po tym forum wszedłem na czeskie strony i piszą tam, że w komoranach jest najwyższa kaloryczność w CZ i jest to >17,5MJ. To teraz już nie wiem zupełnie co robić. Wezme po worku czecha(550pln), polaka(retopal 750 pln) i ruska(760pln-ponoć lepszy niż z kazimierza i prawie tak dobry jak pieklorz-Węgiel o granulacji 8 - 20 mm,wartość opałowa (kaloryczność): ok. 25-26MJ/kg· zawartość popiołu (części niepalnych): OKOŁO 7%· zawartość siarki: DO 0,4%) i będę testował. Tylko jak to testować w lecie?? Chyba tylko na spiekalność i czas przez jaki dawka paliwa trzyma temperature. Ale to na oko. CWU mam na solarach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.08.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Zastukaj do VLD na priva on pracuje na tłoku i ma duże doświadczenie w jego ujarzmianiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.08.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Cześć Suspenser, z nieba mi spadłeś. Właśnie zastanawiam się nad zakupem czecha z ledvic z tego linku który zapodałeś. To mój drugi sezon palenia (na tłokowcu) i wciąż dużo mam wątpliwości. W zeszłym sezonie paliłem ekogroszkiem z chwałowic, ale poza 1wszą toną nie mogę wiele dobrego o nim(lub o sprzedawcy) powiedzieć. Wracając do sedna, wziąłem na stacji benzynowej pod Trzebnicą kilka sztuk czegoś co wyglądało na czecha(brunatno-ciemne). B. ładnie się spalało i jak policzyłem to kosztowo wychodziło tak jak ten niby chwałowicki co był po 900. Tyle, że brane parę sztuk na stacji więc cena ok.750 za tonę czecha przeliczeniowo. Teraz dlatego się zastanawiam nad czechem bo jest z ledvic(ponoć właśnie to samo było na stacji) po 550 za tonę i z komoran za 470. Ten z ledvic ma być odsiarczony(robi się coś takiego?) i bardziej kaloryczny niż z komoran. Natomiast z twojego postu wynika, że to się kłóci- jak lepsze kalorie to z siarką. Wypowiedz się pls. I druga sprawa, co myślisz o samym sprzedawcy?Godzien zaufania? . Czyżby to efekt Axe Tak to jest z tą siarką w brunatnych węglach, że im bardziej są kaloryczne tym więcej jej zawierają - podobnie w kamiennych im wyższa kaloryczność tym większa spiekalność - oczywiście są wyjątki od tych reguł, ale tak z grubsza się zgadza. Osobiście w tym sezonie planuję kupić tonę Jaret Plusa i dwie Ledvickiego [o ile się sprawdzi]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietruch78 08.08.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Witam.Na tej stronie jestem nowy. Moze mi ktos z szanownych forumowiczow opisze jak wyglada mniej wiecej eko Ledvicki lub z komoran bo zaraz mnie cos trafi ,jak tak dalej beda nas sprzedawcy informowac.Zakupilem worek Ledvickiego- po rozpaleniu kupa dymu koloru zultego ,popiol gruby ale nie spiekiWorek komorana- szybko sie wypala temperature osiaga wolniej niz LedvickiWorek Jaret plus - szybko osiaga zadana temp ,pozostawia mase popiolu (czasami popiol wyglada jak niedopalone kartki)oba czechy kolor czarny pod slonce wchodzi w braz , bardzo duza granulacja!!Jaret Pklus kolor czarny granulacja drobna miarowa.Tak jak pisal Karoka65 jaret jest mieszanka roznych wegli, takze roznie moze byc z wypalaniem.A te "czeskie" to wydaje mi sie ze trafilem na pomieszanie kur..... z molem !!! no chuba ze tak ma byc.Zgory dziekuje za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 08.08.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Witam, o ile do tej pory ja czerpałem z forum, tym razem ja postanowiłem coś dać ludzkośći i zamieszczać będę od dziś przez 4 dni (jak wytrzymam w dyscyplinie:)) testy czterech paliw które mnie w tym sezonie interesują, a jest to:1.miał z Piasta 25mj2.eko czech ledvice3.miał z Jankowic 24mj(nie kojarze czy dobrze zapamietalem nazwe kopalni, ale coś w ten deseń)4.eko retopal, czyli też z Piasta5.mam tez Pieklorza z Bytomia, ale czy go przetestuję to nie wiem, bo trafił mi fartem do bagażnika jak mi ładowali na składzie resztę, a raczej kupować nie będę.A nie będę dlatego, że drogie, a w zeszłym roku przyciśnięty nagłą potrzebą paliłem chwilę w mrozy -15 czechem i dawał radę, więc nie będę się ładował w koszty. Wiadomo, czech schodziło więcej niż chwałowic, którymi paliłem przed nim, ale nie było to ponad 50% więcej jak by powinno wynikać z przeliczenia energii i kasy, więc się mi opłacało. Ale to było w zeszłym roku, a w tym przetestuję wszystko w miarę dokładnie zanim coś kupię. Jak ktoś ma uwagi co do sposobu przeprowadzania testu niech pisze do mnie, ale raczej nic nie zmienie bo już jednego przetestowałem i nie chce mi się jeszcze raz tego samego testować. Warunki testu:muzyka sokół i pono "przecież ty wiesz co"Piec Stalmir KTM-25(tłokowiec) - taki sam jak z budkota.Sterownik "Tango z du.y"ustawienia(będę trzymał takie same dla każdego węgla):-odstęp pomiedzy dawkami w trybie praca 150sek.(piec nie wlicza do tych sekund czasu kiedy działa podajnik(ok.50sek.), więc tak naprawdę odstęp to 200sek.-czasu podawania paliwa nie ustawia się w moim piecu-szuflada zawsze poda tyle samo, ale nie sądzę żeby "slimakowcy" mogli przyjąć to powyższe 50 sekund bo pewnie by im się z "muszelki" wysypywało.pewności nie mam bo "ślimaka" to znam ze zdjęć.-moc dmuchawy 4/36-chyba jest przewymiarowana, bo jakbym ustawił 36 to by paliwo chyba kominem spierdzielało, a że dym szufladą to już od 20/36 sie dzieje.komin podwyższe, może się zmieni.-stan nadzór(mniej istotny w tym teście ale jest): odstęp dmuchawy 12min, krotność podajnika 3, moc dmuchawy 5, czas dmuchawy 30sek.Instalacja: pompa co energooszczędna działająca na minimum(1/7),taka sama do podłogówki(1/7) i do tej podłogówki zawor 3d odtwarty na 4,5/6. Paliwo 1sze miał Piast 25mjtemp zadana na piecu 80stopni0 minuta testu temp. 24stopnie4min rozpalone-karton ,2 garści europalety i 4 czy 5 podań podajnika na raz- dzrzwi zamykam6min dmuchawe zwiększam z 2 na 49min 31 stopni11min 34stopnie-włączam tryb praca-do tej pory chodziło na manjułalu14,5 min temp36,918,5 min 40,5 stopnia21,5min 45 st24,5 min 49,5 st33 min 60stopni39,4 min 67,8sttuż przed podajnikiem sprawdzam czas skoku temp o 1stopien.wychodzi 53sek46,50 min 75,4sttuz po podaniu podajnika sprawdzam czas skoku temp o 1stopien.wychodzi 50sek50,50 min 80stopni- półmetek testu, temp zadana osiągnięta, dmuchawa się wyłącza, podawanie też stan nadzór:pompa CO się wyłacza po 5min(termostat pokojowy zostawiam w spokoju więc wyłącza pompe po chwili od osiągnięcia zadanej temp. na piecu jeśli w pokoju jest powyżej 21stopni), pompa podłogówki hula nadal na 1cetemp rośnie do 83,1 stopnia-zauważam to po 9min10 sek,kiedy to następuje spadek na 83stopniepo 37 min stanu nadzór temp.80,7stopninastępuje podanie paliwa(nie zdążyłem zmienić krotności na 4:/ )45min stanu nadzór temp. wzrosła do 82.1h8min-temp.79stopni, co przy histerezie 1st. powinno znów włączyć tryb pracakoniec pomiarówPopiół elegancki jak dziecko do 1ej komuni, bez spieków i mało.koniec testujutro czech ledvice i jakiś browar do tego, bo się zanudzę.Hej Śląsk! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 08.08.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Czyżby to efekt Axe Tak to jest z tą siarką w brunatnych węglach, że im bardziej są kaloryczne tym więcej jej zawierają - podobnie w kamiennych im wyższa kaloryczność tym większa spiekalność - oczywiście są wyjątki od tych reguł, ale tak z grubsza się zgadza. Osobiście w tym sezonie planuję kupić tonę Jaret Plusa i dwie Ledvickiego [o ile się sprawdzi]. O a gdzie kupujesz Jareta, bo dziś mnie zawiało chyba w Twoje okolice i Jareta nie uświadczysz tam...Może jeszcze go bym przetestował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.08.2012 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 pietruch, karoka bawi się z węglem już od jakiegoś ładnego czasu, także nikt mi raczej kiciora nie wciśnie Jeśli twój czech jest o zabarwieniu czarnym to znaczy że jest po prostu mokry. Wysyp z wiadro na słoneczku a zaraz zrobi się ślicznie brązowiótki. Jakiś palnt być może potraktował go jeszcze miałem albo mułem jak piszesz, te groszki przyjeżdżają zawsze czyste, bez miału i przeważnie suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 09.08.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Dziś miałem przedstawić wyniki mojego testu eko czecha, ale że wypadł niespodziewanie dobrze, a ja musiałem zmienić nieco ustawienia, to wstyrzymam się z przedstawieniem wyników do jutra, kiedy to przetestuję retopala lub pieklorza z bytomia.Nie chcę popadać w zbytni hura-optymizm. W końcu mamy lato.Pozdrawiam.PS: czy ktoś kto palił i miałem i ekogroszkiem może mi powiedzieć czy są jakieś charakterystyczne zmiany ustawień odstępu podawania i siły nadmuchu przy tych 2 paliwach, tak ogólnie? Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez szoko ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 10.08.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam, mimo zapowiedzi nie przedstawię dziś testu retopala i czecha. A to dlatego, że błąd w rozpaleniu czecha mógł znacznie zakłócić wynik. Powiem jedynie, że ogólne wrażenie po retopalu(jeśli to był retopal rzeczywiście, bo paliwo miało dziwną granulację, coś pomiędzy dużymi ładnymi kawałkami węgla jak w pieklorzu i czechu, a miałem, z fragmentami miału również) jest takie, że wyraźnie jest bardziej kaloryczny niż czech, choć momentami ich wyniki, jak np. czas skoku temp o jeden stopień były identyczne, ale żeby to zweryfikować to muszę jeszcze raz przetestować czecha, aby mieć takie same warunki wyjściowe. Przetestuję również jeszcze raz miał, bo jego słaby wynik w porównaniu do czecha i retopala składam na karb zbyt małego nadmuchu. Nadmuch przy czechu musiałem zwiekszyć z powodu złego rozpalenia i taki też powiększony zostawiłem przy retopalu. Uff, ciężkie te testy na małych ilościach, powinienem palić przez 2 dni każdym , ale w lecie to troche dziwne by było chyba;) Pozdrawiamps.czech smierdzi trochę bardziej niż retopal,ale nie jest to smród o jakim opowiadał sąsiad-doświadczony palacz. Po prostu trochę bardziej intensywniejszy zapach węgla. Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez szoko ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.08.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Przetestowałem Jaret Plusa kupionego w okolicy - średnie zużycie 2,47 kg/dobę [ zeszłorocznego Pieklorza z Bytomia dla porównania 2,0 kg/dobę]. Wynika z tego, że Pieklorz jest o ponad 20% bardziej kaloryczny [co zgadza się z opisem - Pieklorz 28-29,5 Mj/kg, Jaret Plus 24,7 MJ/kg wg certyfikatu dostępnego na stronie Panmar, który go dystrybuuje]. Po skróceniu podawania do 3 s nie spieka się już [przy 6 s trochę się spiekał], ale czas przerwy musiałem z 50 s [ustawienia dla Pieklorza] skrócić do 20 s. Teraz zasypałem Ledvickiego i zostawiłem 3/20 s. Może będzie warto zrobić Ledvice Plus - a mieszając go z Jaret Plusem albo Pieklorzem - ciekawe, że nikt tego jeszcze nie zrobił - jakby co to jestem pomysłodawcą nowego ekogroszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.08.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Uwierz Suspenser że u mnie było już chyba wszystko w zasobniku, i w różnych mieszankach Na składach też już dawno na to wpadli, kuzyna trochę uświadomiłem i mówi że na jednym składzie w Żorach widział groszek z Chwałowic wymieszany z czechem, rok temu jak brał to nie był chrzczony. Właśnie pytał kiedyś dlaczego jak poleżał węgiel w suchym to część robiła się brązowa, pracuje na kopalni a nie widział takiego węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.08.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Szoko trochę inne mam doświadczenia z czechem, do tego paliwa trzeba ująć wiatru, a jeśli chodzi o tegoroczny Retopal to sam jestem mile zaskoczony, faktycznie frakcja drobniejsza ale bardzo fajnie się pali i ładny popiół wychodzi. Miałem go w ofercie dwa lata temu i trochę szlakował, teraz jak najbardziej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.08.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Uwierz Suspenser że u mnie było już chyba wszystko w zasobniku, i w różnych mieszankach Miałeś chyba ten z Komorzan, a nie z Ledvic. W każdym razie jak się sprawowała taka mieszanka - dobrze działała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.08.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Zainstalowałem dzisiaj ciepłomierz - było z tym trochę roboty i mało brakowało a by się nie udało, ale jednak jest Od teraz testy paliwa będą bardziej miarodajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.