michal84 06.06.2017 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Zamówiłem ostatnio "Ekogroszek PIEKŁO - ŻÓŁTY "KWK CHWAŁOWICE" (dawniej Pieklorz)" z Węglobudu, kiedyś brałem na testy i był ok więc zamówiłem 3 tony. Przy przepakowywaniu pękło mi tyle worków, że najchętniej bym go oddał, z 3 palet każda po 40 worów pękło lub rozkleiło się w miejscu zgrzewu łącznie ok 30. Tak więc ekogroszek może i jest ok, ale jeśli chodzi o worki to dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 06.06.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) Retopal w Big-bagu :https://pgg.pl/sklep mogliby zarzucić jeszcze Chwałowice i wesołą do sklepu Edytowane 6 Czerwca 2017 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 06.06.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Tu można wybrać w miejscach: http://opaloweopinie.pl/dzial-kopalnie-i-sklepy-internetowe_18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatwyrm 06.06.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Witam Wszystkich Zarejestrowałem się na forum specjalnie żeby prosić o pomoc. Posiadam od jednego sezonu kocioł na ekogroszek SAS Solid . Do tej pory paliłem lokalnym ekogroszkiem, ale nie powiem żebym był szczególnie zadowolony. Chciałbym teraz w lecie kupić większą ilość, żeby zdążył wyschnąć do zimy, ale z racji tego że jestem laikiem w temacie prosiłbym o pomoc. W jednym ze znanych sklepów wiedzę Najlepszy Ekogroszek suchy 27Mg ale nie pisze skąd jest . Zastanawiam się jeszcze nad Pieklorz (skarbek) kopalnia Bobrek albo Czarną Perłą (to chyba rosyjski). Który węgiel Państwo polecacie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 06.06.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Odświeżam temat Z firmy weglobud jest ekogroszek Żółty Piekło z kopalni Chwałowice i tam deklarują że jest to dawny Pieklorz więc chyba kopalnia wznowiła wydobycie natomiast Biopol ma dawnego Pieklorza z Bobrka czyli jednym słowem nie dojdziesz ładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 06.06.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Zamówiłem ostatnio "Ekogroszek PIEKŁO - ŻÓŁTY "KWK CHWAŁOWICE" (dawniej Pieklorz)" z Węglobudu, kiedyś brałem na testy i był ok więc zamówiłem 3 tony. Przy przepakowywaniu pękło mi tyle worków, że najchętniej bym go oddał, z 3 palet każda po 40 worów pękło lub rozkleiło się w miejscu zgrzewu łącznie ok 30. Tak więc ekogroszek może i jest ok, ale jeśli chodzi o worki to dramat. Miałem tone tego groszku i nie miałem problemu z workami na chwile obecna najsolidniejsze worki jakie do tej pory gościły u mnie w kotłowni to były z Bartexu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 06.06.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Miałem tone tego groszku i nie miałem problemu z workami na chwile obecna najsolidniejsze worki jakie do tej pory gościły u mnie w kotłowni to były z Bartexu To nie widziałeś solidnych worków, Retopal z PGG to ma porządne worki foliowe, można nimi rzucać, a te z Bartexu w porównaniu z nimi to jak jednorazówki ze spożywczaka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.06.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Odświeżam temat Z Pieklorzem jest tak. Za czasów KW SA były 3 Pieklorze: Piekarski ( Piekary ), Bytomski ( Bobrek i Centrum ) i Chwałowicki ( Chwałowice ). Później przez pewien czas Chwałowicki nie miał statusu ekogroszku ( stracił parametr spiekalności i popiołu ) i nie nazywał się już Pieklorz. Obecnie odzyskał status i nazwę. Za to Nie ma już Pieklorza bytomskiego i Piekarskiego, bo te kopalnie poszły do Węglokoksu a nazwa handlowa Pieklorz została przy PGG i tylko oni mogą się nią posługiwać. Ekogroszki z kopalń Węglokoksu są obecnie dostępne pod nazwą Skarbek. Jedyny teraz produkowany Pieklorz jest z Chwałowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 06.06.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 To nie widziałeś solidnych worków, Retopal z PGG to ma porządne worki foliowe, można nimi rzucać, a te z Bartexu w porównaniu z nimi to jak jednorazówki ze spożywczaka... Czarna Perła tez worki mocne i grube zreszta robione u nas w Polsce w Grupie Azoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
segal21 06.06.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Teź paliłem czarną perłą,spala się dobrze,troche duźo popiołu,worki bardzo mocne,palił ktoś z kolegów opałem z firmy Rowex,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 06.06.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 No właśnie chciałem napisać, że zgodnie ze stroną https://pgg.pl/sprzedaz-wegla/oferta-handlowa/ceny-wegla/wegiel-opalowyPieklorz jest z Chwałowic. Ale mam do Ciebie pytanie o jego jakość. Słyszałem, że już od zeszłego sezonu się polepszył, już tak nie spieka. Poleciłbyś go dla laika jak ja, czy lepiej Retopal, a Chwałowice na największe mrozy? Dodam, że Chwałowice mogę mieć taniej, bo prosto z kopalni, a za Retopal 670zł/tona od tego dostawcy http://wegiel-biegun.pl/oferta_wegiel/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.06.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Chwałowice są gdzieś tak od roku naprawdę OK, nie spiekają w koks. Tyle że jak na ekogroszek to dosyć grube jest, spora ilość nadziarna. Nie jakiegoś dramatycznie wielkiego, moje stare Ardeo z obrotem żre to bez problemu - tyle że hałas jest kiedy kruszy. No ale mój kocioł w piwnicy stoi, tam sobie może hałasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 06.06.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 Kobra czyli drobniejszy lepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 06.06.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2017 No właśnie Chwałowice mają dwie frakcje: Pieklorz 5-25 i groszek 20-40. Czy to ten sam węgiel, ta sama jakość, tylko inna frakcja? Myślę o Pieklorzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 07.06.2017 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Nazwa handlowa Pieklorz została przy PGG i tylko oni mogą się nią posługiwać. Jedyny teraz produkowany Pieklorz jest z Chwałowic. Wszystko zrozumiałe, tylko czy gdzieś go można kupić w workach przez internet. Bo większość sprzedających posługujących się tą nazwą twierdzi że to oryginalny Chwałowicki np; http://www.wegiel24.info/0/SKLEP/1/PRODUKT/176/PieklorzChwalowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 07.06.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 W tym przypadku zastosowali chyba wyższą matematykę do wyliczenia kaloryczności.. ręce opadają :https://www.bartex-wegiel.pl/produkt/ekogroszek-polski-ekomix/"Jest to mieszanka czeskiego Ekogroszku KOMORANY z Ekogroszkiem RUBIN w proporcji 75% KOMORANY 25% RUBIN"Wartość opałowa – 24-25 MJ/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 08.06.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Wszystko zrozumiałe, tylko czy gdzieś go można kupić w workach przez internet. Bo większość sprzedających posługujących się tą nazwą twierdzi że to oryginalny Chwałowicki np; http://www.wegiel24.info/0/SKLEP/1/PRODUKT/176/PieklorzChwalowice Mozna go kupic http://allegro.pl/ekogroszek-pieklo-zolty-dawniej-pieklorz-hit-i6735202825.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 08.06.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Mozna go kupic http://allegro.pl/ekogroszek-pieklo-zolty-dawniej-pieklorz-hit-i6735202825.html To ten sam ekogroszek co w moim linku. W dodatku po doliczeniu kosztów transportu 7 złotych taniej. Tylko pytanie na ile jest to oryginalny Pieklorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 08.06.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 To ten sam ekogroszek co w moim linku. W dodatku po doliczeniu kosztów transportu 7 złotych taniej. Tylko pytanie na ile jest to oryginalny Pieklorz Nie wiem na ile jest to oryginalny Pieklorz ale ja w spalaniu nie miałem problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 08.06.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 Nie wiem na ile jest to oryginalny Pieklorz ale ja w spalaniu nie miałem problemu To znaczy że go kupowałaś od tego dostawcy? Czy wg. ciebie posiada deklarowaną kaloryczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts