robertokot25 28.08.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Tak. widziałeś jaki jest z tego popiół? ten ekogorszek to taki stan umysłu haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flush 29.08.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 (edytowane) Ktoś kilka stron wcześniej planuje ogrzewanie prądem. I ten ktoś chyba nie wie co pisze. Mam bojler 140 litrów. Wtyczka non-stop w sieci. Trzy osoby na stałe. Czwarta z doskoku. Taryfa G11, ale na G12 było podobnie. Rachunek 10 lipiec - 10 sierpień - 386 zł. Bez jakiegokolwiek ogrzewania domu! Mam cyfrowy licznik z niezłą dokładnością. Gdy wyłączam bojler na dobę (testy) (na wyrywki) to zużywam do 7 kWh na dobę. Z bojlerem jest do 18 kWh. Aż strach myśleć ile byłoby z ogrzewaniem w - 10. Na dniach kupuję RBR-Ekouniwersal. Między innymi, dlatego, że chcę ogrzewać taniej. A jako, że to mój pierwszy kocioł na ekogroszek to mam pytanie. Co kupić? I gdzie? Lokalnie (Białystok) to chyba raczej nic sensownego nie znajdę, prawda? Polecany jest ekogroszek z kopalni Mysłowice-Wesoła, ale trafiłem na komentarze, że się spieka i świeżakowi nie jest zalecany. Edytowane 29 Sierpnia 2017 przez flush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 29.08.2017 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Poszukaj czegoś na lokalnych składach w dobrej cene o ile taką znajdziesz. Ja mieszkam w Lublinie i zazwyczaj zaopatruję się w sieci. Wczoraj zamówiłem 1t Czarnej perły (2 lata temu to był mój pierwszy ekogroszek i palił się znakomicie) a jutro zamówię 1,7 tony Retopala z pgg. Wychodzę z założenia ażeby ogrzanie domu było jak najtańsze Próbowałem spalać Wesołą ale nie potrafiłem za bardzo wycyrklować pieca bo robiły się ogromne spieki więc wróciłem do prostszych węgli. W zeszłym roku paliłem miałem, także było spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.08.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Rachunek 10 lipiec - 10 sierpień - 386 zł. Bez jakiegokolwiek ogrzewania domu! tak z ciekawości - ile kWh było na tej fakturze i w jakim rejonie mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flush 29.08.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Dokładnie to jest od 13 lipca do 17 sierpnia. W tym czasie żużyłem 551 kWh. Do zapłaty: 384,20 zł. W roku 2016 wykorzystałem 5077 kWh. PGE Białystok, Podlaskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.08.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 masz bardzo wysokie zużycie na cele bytowe. dużo ludzi mieszka w domu? u nas w dniach 19.05-19.07 zużycie 623 kWh (za równe dwa miesiące). w tym CWU dla 3 osób (ale szczerze to przez trzy tygodnie mnie nie było w domu, żona też często nie gotowała w domu w tym czasie). no i ogólnie mało TV oglądamy, za to mamy oczyszczalnię z przepompownią, pompę do nawadniania ogrodu, rekuperator, który w nocy latem idzie na wyższych prędkościach. taryfa G12W, Tauron, Śląskie. koszt 265 zł. zużycie na CWU mamy 140-180 kWh miesięcznie, w cenie 0,25 zł/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.08.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Ostatni panowie dwaj? znowu zabłądziliście? Tutaj o eko groszku baźgrzą a nie o prundzie. Żeby był prund trza spalić wungiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.08.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Na dniach kupuję RBR-Ekouniwersal. Między innymi, dlatego, że chcę ogrzewać taniej. A jako, że to mój pierwszy kocioł na ekogroszek to mam pytanie. Co kupić? I gdzie? Lokalnie (Białystok) to chyba raczej nic sensownego nie znajdę, prawda? Polecany jest ekogroszek z kopalni Mysłowice-Wesoła, ale trafiłem na komentarze, że się spieka i świeżakowi nie jest zalecany. Obejrzyj też RBR-K - to nowszy model w 5 klasie. Co do węgla Wesołą i tak trudno dostać a początkującemu nie polecam więc poczytaj kilka stron wstecz co tu w wątku jest polecane i weź ze sprawdzonego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.08.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2017 Na dniach kupuję RBR-Ekouniwersal. Między innymi, dlatego, że chcę ogrzewać taniej. I na pewno wyjdzie taniej niż prundem. Jeśli kocioł już gdzieś zamówiłeś to może będzie na dniach ale jeśli nie to kolejka od 2 do 3 tygodni na RBRa w tej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 30.08.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Poprawcie mnie jeśli się mylę (chcę zebrać informację do tzw. kupy). Dla nowicjusza takiego jak ja najlepsze (czyt. w miarę bezproblemowe do ustawienia) będą wungle typu RETOPAL, JARET PLUS (koło 24MJ) - retopala można zakupić w sklepie PGG (o ile jest) Jareta Plusa w jakiś lokalnych składach (przynajmniej u mnie). Czy któryś z tych dwóch daje znacząco mniej popiołu? Dobrze palą się jeszcze ruski - są też w miare suche, ale produkują więcej popiołu: EKOBRAN, CZARNA PERŁA, STABEK. (dochodzą wspomniane jeszcze TLK czy sibugol tylko nie wiadomo jak to przyjedzie). Różnica w cenie pomiędzy powyższymi nie jest duża co sprawia, że staje się to mniej opłacalne. Paliwa wysokokaloryczne (>26) mogą sprawiać problemy - ale czy warto mieć np 500 kg jakiegoś Wesołego Kazimierza Juliusza na tęgie mrozy czy lepiej palić niżej kalorycznymi? Mamy jeszcze zwykłego Jareta / czeskiego (niskokaloryczne) które lepiej zostawić np na okres letni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 31.08.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Poprawcie mnie jeśli się mylę (chcę zebrać informację do tzw. kupy). Dla nowicjusza takiego jak ja najlepsze (czyt. w miarę bezproblemowe do ustawienia) będą wungle typu RETOPAL, JARET PLUS (koło 24MJ) - retopala można zakupić w sklepie PGG (o ile jest) Jareta Plusa w jakiś lokalnych składach (przynajmniej u mnie). Czy któryś z tych dwóch daje znacząco mniej popiołu? Dobrze palą się jeszcze ruski - są też w miare suche, ale produkują więcej popiołu: EKOBRAN, CZARNA PERŁA, STABEK. (dochodzą wspomniane jeszcze TLK czy sibugol tylko nie wiadomo jak to przyjedzie). Różnica w cenie pomiędzy powyższymi nie jest duża co sprawia, że staje się to mniej opłacalne. Paliwa wysokokaloryczne (>26) mogą sprawiać problemy - ale czy warto mieć np 500 kg jakiegoś Wesołego Kazimierza Juliusza na tęgie mrozy czy lepiej palić niżej kalorycznymi? Mamy jeszcze zwykłego Jareta / czeskiego (niskokaloryczne) które lepiej zostawić np na okres letni. Pozdrawiam. W parze z mniejsza kalorycznościa idzie mniejsza spiekalność ale ale za to większa ilość popiołu zresztą z tego co ja zauważyłem ale nie jestem mega ekspertem w tych sprawach i w sumie tak jak Ty jestem nowicjuszem i uczę się na swoich błędach. Ale potwierdzam to co napisałeś groszki mniej kaloryczne to groszki mniej problemowe bo np. Wesoła czy Bobrek to groszki mocne ale bardzo spiekalne. Ja kupiłem Retopala bo na forumowicze go polecają i mam 1 tone 'Pieklorza" z Weglobudu na większe mrozy i myślę że takie zestawienie na nasza zimę wystarczy. 1 tone jeszcze będę musiał dokupić ponieważ zabrakło mi kasy na zakup w lipcu i zastanawiam się nad Czarną Perłą bo też ma dobre opinie na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 31.08.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Wczoraj byłem w OBI Kielce i zauważyłem obniżkę cen na ekogroszku z Bartexu Rubin Silver Gold i Czech po ok. 2 zł w dół to dziwne bo na stronie trzymają wysokie ceny, czyżby im zalegało na magazynie i chcą się pozbyć towaru. Ciekawe jak długo ta obniżka potrwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IroN_87 31.08.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Witam Czytam ten temat od 3 sezonów grzewczych i postanowiłem się w końcu zarejestrować Do rzeczy.. w tym roku przyspałem z zakupem opału.. Z tego co wiem to od września ekogroszek ma iść o kolejne ~40zł do góry.. Potrzebuję zamówić 5-6t.. piec bio-wulkan 25KW i dom jeszcze nieocieplony.. koło 250m2 powierzchni użytkowej. przez ostatnie 2 sezony brałem pieklorza chwałowice z węglobudu - nie mialem zastrzeżeń aż do ostatniej dostawy gdzie z 3 palet wylewała się woda.. mam do wyboru: - węglobud chwałowice 820zł workowany + 200zł za transport 5t = 4300zł - broda trans wesoła 850zł workowany z transportem = 4250zł- zna ktoś ten węgiel? brałem rok temu retopal z węglobudu i przy dużym mrozie miałem problem z uzyskaniem temperatury.. tak to bym wziął z PGG retopal, ale boje się, że sobie nie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario19834 31.08.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 W zeszłym roku kupiłem ekomiał od Broda-Trans z Mysłowic. To miał być odpad z produkcji ekogroszku. Zapewniano mnie o wysokiej kaloryczności rzędu 25 MJ. Cena dobra bo 400zł z przywozem. Dużo spieków i kaloryczność dużo niższa niż mnie zapewniano. Tak to już jest na składach...mieszają co popadnie. Może macie jakieś sprawdzone miejsce na Śląsku gdzie jest pewny towar? Winter is coming Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 31.08.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 Nie chce schodzić na politykę co byśmy się tu nie pozabijali - ale to już niestety efekt zmniejszenia wydobycia i ograniczenia inwestycji w nowe nitki kopalne. Wiadome, że coraz więcej ludzi zmienia piece właśnie na podajnikowe na ekogroch to i popyt będzie większy. Nie wiem jak faktycznie jest z ruskim, ale jak będzie na niego duże zapotrzebowanie to i pewnie z jakością padnie bo import mocno rośnie. Najgorsze jednak przy tym jest napędzanie ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 31.08.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2017 http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/zasypie-nas-wegiel-z-zagranicy-glownie-od-putina,2535192,4199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 01.09.2017 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/zasypie-nas-wegiel-z-zagranicy-glownie-od-putina,2535192,4199 To pewnie byle jaki rosyjski ekogroszek dojdzie do 1000 zl za tonę w tym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 01.09.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Jak już przy rusku jesteśmy. Cz.p znam i nawet się polubiliśmy. Zastanawiam się jednak czy nie dołożyć ździebko do eko pod tytułem TKL (aledrogo) - próbował może ktoś? Opis jest kwieciście imponujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 01.09.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Jak już przy rusku jesteśmy. Cz.p znam i nawet się polubiliśmy. Zastanawiam się jednak czy nie dołożyć ździebko do eko pod tytułem TKL (aledrogo) - próbował może ktoś? Opis jest kwieciście imponujący Ja też polubiłbym się z ruskim eko jakby miał cenę jak kiedyś cz.p. po 650 z wysyłką. Ale w tych czasach to chyba marzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 01.09.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Jak już przy rusku jesteśmy. Cz.p znam i nawet się polubiliśmy. Zastanawiam się jednak czy nie dołożyć ździebko do eko pod tytułem TKL (aledrogo) - próbował może ktoś? Opis jest kwieciście imponujący Jak lubisz wciskanie ciemnoty to pakuj do wora ten skarb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts