Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie za ruska można dać max 700zł z wliczonymi kosztami dostawy

U mnie nawet fajnie się spalał, płaciłem 730zł/t z dostawą, ale kilka podajników musiałem wywalić na ziemię bo albo jakiś granit się trafił który zblokował ślimaka lub kawałek tynku itd. i więcej nie będę próbował go testować.

Za jakiś czas pewnie będzie i tak 50/50 z ruskim :p

Chodzi bardziej o to, żeby nadawał się do spalania - nie zawierał kamieni, był suchy itd. Tylko zwiększony popyt nie skutkuje zazwyczaj poprawą jakości...

Z drugiej strony to polskiego węgla brakuje, więc cena rosyjskiego powinna spaść - w końcu jest go coraz więcej, no ale trzeba korzystać z sytuacji...

Dokładnie za ruska można dać max 700zł z wliczonymi kosztami dostawy

taki ekogroszek rosyjski pewnie kupisz w tej cenie, z lejąca sie wodą i będzie to coś w rodzaju miałogroszku, co doskonale widać w ekogroszkach sprzedawanych np. w Casto itp.

Dochodzi nawet do tego, że w końcowce sezonu sprzedawano tam miał za ponad 600 zlociszy za tone.

Nie byłoby to może i złe, tylko miał po podeschnięciu robił sie brązowy. Kilka dni temu widziałem, że maja to cudo znów w ofercie.

Za jakiś czas pewnie będzie i tak 50/50 z ruskim :p

Chodzi bardziej o to, żeby nadawał się do spalania - nie zawierał kamieni, był suchy itd. Tylko zwiększony popyt nie skutkuje zazwyczaj poprawą jakości...

Z drugiej strony to polskiego węgla brakuje, więc cena rosyjskiego powinna spaść - w końcu jest go coraz więcej, no ale trzeba korzystać z sytuacji...

Dokładnie,w tamtym sezonie też paliłem ruskim ale te ''dodatki''-kamienie jakaś ruda żelaza i co tylko dusza zapragnie :mad:

Czy ktoś z Was palił Black Power'em z Bartexu bądź z Obi (ten z Obi ma większość zawartość popiołu i kosztuje 700zł tona a ten z Bartexu 850zł).

https://www.obi.pl/paliwa/phu-bartex-ekogroszek-kamienny-black-power23-24-mj-20-kg/p/2755908

https://www.bartex-wegiel.pl/produkt/ekogroszek-polski-black-power-kalorycznosc-od-24mjkg-1000-kg/

Do grzania wody się nadaje choć słabo trzyma żar jak na węgiel kamienny :)

Piszesz o black powerze?

W Obi mają teraz spoko promki na węgiel. Silver za 840, black power (w bartexie powiedzieli mi, że to mieszanka sobieskiego i czegoś jeszcze z Polski) za 700. Nie jest źle a węgiel tylko lekko wilgotny.

Kurcze zastanawiam się czy ten black power to nie lepsze rozwiązanie niż Czara perła. BP jest z Polski, ma mniej popiołu i jest bardziej kaloryczny i kosztuje 5 dyszek mniej.

Co o tym sądzicie?

Edytowane przez sruba014

Piszesz o black powerze?

W Obi mają teraz spoko promki na węgiel. Silver za 840, black power (w bartexie powiedzieli mi, że to mieszanka sobieskiego i czegoś jeszcze z Polski) za 700. Nie jest źle a węgiel tylko lekko wilgotny.

Kurcze zastanawiam się czy ten black power to nie lepsze rozwiązanie niż Czara perła. BP jest z Polski, ma mniej popiołu i jest bardziej kaloryczny i kosztuje 5 dyszek mniej.

Co o tym sądzicie?

Tak pisałem o BP do grzania wody jest super nie wiem jak by się sprawdzał do grzania CO bo w lato ciężko to sprawdzić :)

Ja w tym roku wodę grzałem wszystkim co mieli w Obi na przecenie (w Lubelskim Obi gdy jakiś worek z węglem jest rozerwany nawet lekko dają na niego 30% zniżki, nawet gdy nic z niego nie ubyło). 1 na 2 tygodnie jeździłem do obi i zawsze kilka worków mi się trafiło także paliłem głównie czeskim i silverem z bartexu.

Dziś do mnie doszło 1,5t retopalu z pgg. Palety solidnie zapakowane, worki solidne, węgiel lekko wilgotny (pewnie niedawno był płukany). Doszła także 1t czarnej perły, sytuacja podobna jak przy retopalu a węgiel także lekko wilgotny. Wszystko leży w kotłowi i się dosusza.

Na retopal czekałem ponad tydzień, na perłę równy tydzień.

Ciekawi mnie czy retopal jest porównywalnym węglem do silvera z Bartexu. Mam nadzieję, że to będzie dobry, tani sezon grzewczy :)

Ja w tym roku wodę grzałem wszystkim co mieli w Obi na przecenie (w Lubelskim Obi gdy jakiś worek z węglem jest rozerwany nawet lekko dają na niego 30% zniżki, nawet gdy nic z niego nie ubyło). 1 na 2 tygodnie jeździłem do obi i zawsze kilka worków mi się trafiło także paliłem głównie czeskim i silverem z bartexu.

Dziś do mnie doszło 1,5t retopalu z pgg. Palety solidnie zapakowane, worki solidne, węgiel lekko wilgotny (pewnie niedawno był płukany). Doszła także 1t czarnej perły, sytuacja podobna jak przy retopalu a węgiel także lekko wilgotny. Wszystko leży w kotłowi i się dosusza.

Ciekawi mnie czy retopal jest porównywalnym węglem do silvera z Bartexu. Mam nadzieję, że to będzie dobry, tani sezon grzewczy :)

Tanio to już było.

Tez wodę grzeje czeskim z OBI firmy Bartex i jest ok teraz nawet nim przepalam i tez jest ok przy takich temperaturach :)

Silver z Bartexu to nie to samo co Retopal z PGG nie ta kaloryczność, Silvera raczej można porównać do np. Pieklorza a Retopal to raczej do Rubina z Bartexu by pasował nie wiem nawet czy to nie ta sama kopalnia czyli chyba Piast :)

Panowie

Czy możecie mi polecić jakim ekogroszkiem palić i gdzie go można kupić, w necie. Przymierzam się do pierwszej zimy z paleniem w kociołku Ogniwo Eko plus.

Kupowanie w necie to trochę loteria. Rozejrzyj się po lokalnych, dużych dostawcach, weż na próbę ze dwa worki, zobaczysz czy się nie spieka, czy nie tworzą się żużlowe kalafiory, czy nie wygasa przy długim podtrzymaniu, ile jest z niego popiołu, jakie jest uziarnienie, czy nie za dużo miału, wody. Pogoda teraz marna, to można trochę przepalić i zrobić testy. Wszystkiego ten test ci nie powie, bo zapotrzebowanie na ciepło małe ale zawsze coś.Na moje oko wyeliminuj od razu najtańsze ekogroszki brunatne, bo na początku się zniechęcisz do palenia.