Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Panowie

Czy możecie mi polecić jakim ekogroszkiem palić i gdzie go można kupić, w necie. Przymierzam się do pierwszej zimy z paleniem w kociołku Ogniwo Eko plus.

Ja mogę polecić Cz.P. Jak zaczynałem historię z kociołkiem to próbowałem różnych eco, z mniejszymi albo większymi problemami. W okresie przed zimowym możesz tylko częściowo sprawdzić eco bo kwiatki wychodzą zimą - jak kocioł musi pracować z dużą mocą. U mnie najmniej problemowa okazała się jak pisałem na początku - 0 spieków, kamieni i innych niespodzianek. Mam tylko nadzieję, że w tym sezonie cz.p. nie będzie gorsza bo już kupiona - czekam na paczuszkę :) Skrobnę jak dojdzie.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie

Czy możecie mi polecić jakim ekogroszkiem palić i gdzie go można kupić, w necie. Przymierzam się do pierwszej zimy z paleniem w kociołku Ogniwo Eko plus.

Weź soebie na próbę Sztygar Ultra, ja mam z Mrówki i pieknie się to pali. Znajomy który miał problemy z innymi węglami też taki kupuje i jest bardzo zadowolony.

Tylko nie wiem czy jeszcze go mają w PSB Mrówka i w jakiej cenie.

Czarna Perła też jest ok, ciut więcej popiołu ale się łatwo spala.

Kupowanie w necie to trochę loteria. Rozejrzyj się po lokalnych, dużych dostawcach, weż na próbę ze dwa worki, zobaczysz czy się nie spieka, czy nie tworzą się żużlowe kalafiory, czy nie wygasa przy długim podtrzymaniu, ile jest z niego popiołu, jakie jest uziarnienie, czy nie za dużo miału, wody. Pogoda teraz marna, to można trochę przepalić i zrobić testy. Wszystkiego ten test ci nie powie, bo zapotrzebowanie na ciepło małe ale zawsze coś.Na moje oko wyeliminuj od razu najtańsze ekogroszki brunatne, bo na początku się zniechęcisz do palenia.

a z lokalnymi składami też różnie bywa.

dzwoniłem wczoraj do składów w okolicy które na stronie PGG są jako autoryzowane składy ich grupy, w jednym Pani nie wiedziała co to jest Ekogroszek i mówiła że mają tylko Ekoret, w drugim mieli ekogroszek z kopalni Piast więc Retopal ale cena za tonę z dostawą do domu wychodzi 890zl i jest on workowany u nich na placu więc chyba lepiej wstać o 6:55 i próbowaćna stronie PGG.

jadę w sobotę do OBI po węgiel z Bartexu, wezmę sobie Golda koło 500kg bo z tego co widzę Silver już wykupiony, dodatkowo dorzuce jeszcze Retopala z PGG jak mi sie uda kupić :D

Panowie

Yo Wystarczyło prześledzić kilkanaście postów wstecz to nie musiałbyś tracić czasu na czekanie aż Ci lidzie po odpisują czym palić.

Ja kierując się opiniami forumowiczów zamówiłem 3 palety Retopala z PGG mam tez tone Pieklorza z Weglobudu i zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem omawianej CzP zostało mi tez trochę czeskiego z Bartexu którym teraz grzeje CWU i przepalam CO przy aktualnych temperaturach daje rade :)

a z lokalnymi składami też różnie bywa.

dzwoniłem wczoraj do składów w okolicy które na stronie PGG są jako autoryzowane składy ich grupy, w jednym Pani nie wiedziała co to jest Ekogroszek i mówiła że mają tylko Ekoret, w drugim mieli ekogroszek z kopalni Piast więc Retopal ale cena za tonę z dostawą do domu wychodzi 890zl i jest on workowany u nich na placu więc chyba lepiej wstać o 6:55 i próbowaćna stronie PGG.

jadę w sobotę do OBI po węgiel z Bartexu, wezmę sobie Golda koło 500kg bo z tego co widzę Silver już wykupiony, dodatkowo dorzuce jeszcze Retopala z PGG jak mi sie uda kupić :D

Nie wiem jak w Obi w Twojej okolicy ale w Obi Kielce z Bartexu został tylko Rubin znikome ilości i Black Power :) po obniżkach cen które wprowadzili ludzie kupowali po kilka może kilkanaście worków i tak ubywały te kupeczki aż się skończyły :)

Z Czecha to dobre jest piwo i knedle, a ten ekogroszek tani nie jest, bo wychodzi 550 zl za tone.

Piweczko to ja wole nasze polskie za knedlami nie przepadam a czeski groszek na obecne warunki atmosferyczne się nadaje, po co palić naszym drogim jak można taniej czeskim przy temperaturach do +10 nie będzie różnicy czy to czeski ruski czy polski przy temperaturach poniżej 0 różnica już będzie widoczna w wydajności groszku i ilości jego spalania.

Czarna Perła Allegro - 799 zł

STABEK Allegro - 890 zł (100 zł różnicy w porównaniu do mojego ostatniego zakupu z lipca).

Inne groszki nie zauważyłem, żeby podrożały, ale chwila moment i wezmą przykład z powyższych. Droga zima nas czeka, nie ma co się oszukiwać. Taki rynek mamy obecnie.

No zobacz a jeszcze wczoraj jak patrzyłem ceny na allegro to CzP było chyba 20-30 zł tańsza niż dziś :)

Piweczko to ja wole nasze polskie za knedlami nie przepadam a czeski groszek na obecne warunki atmosferyczne się nadaje, po co palić naszym drogim jak można taniej czeskim przy temperaturach do +10 nie będzie różnicy czy to czeski ruski czy polski przy temperaturach poniżej 0 różnica już będzie widoczna w wydajności groszku i ilości jego spalania.

Podobnie uważam z tym Czeskim węglem. Dzisiaj zajechałem do Obi, mieli 5 rozerwanych worków i dali mi na nie 50% zniżki także 125kg węgla kupiłem za 26zł. Silver i Gold w Lubelskich Obi jeszcze są i to sporo a i można zamawiać na zaś.

Gdy ten czeski węgiel wysuszę to spala się bardzo ładnie,nie syfi kotła więc czego by nie palić tym? Tym bardziej, że w sezonie grzewczym chodzi o to by zminimalizować koszty ogrzewania a nie je podnosić.

Inne groszki nie zauważyłem, żeby podrożały, ale chwila moment i wezmą przykład z powyższych. Droga zima nas czeka, nie ma co się oszukiwać. Taki rynek mamy obecnie.

Porównanie cen do tych z zeszłego roku na przełomie sierpnia i września:

- Karena Zółta Iskra - 840 zl vs 980 zł

- Bartex Gold - 850 zł vs 995 zł

- Bartex Rubin - 750 zł vs 890 zł

- Energo Extra - 735 zł vs 870 zł

- Prestige Platinum - 850 zł vs 995 zł

Zadziwia mnie że PGG trzyma cenę Retopalu w swoim sklepie na poziomie 830 zł za tonę. Szczególnie, że wszystko sprzedają na pniu.

Porównanie cen do tych z zeszłego roku na przełomie sierpnia i września:

- Karena Zółta Iskra - 840 zl vs 980 zł

- Bartex Gold - 850 zł vs 995 zł

- Bartex Rubin - 750 zł vs 890 zł

- Energo Extra - 735 zł vs 870 zł

- Prestige Platinum - 850 zł vs 995 zł

Zadziwia mnie że PGG trzyma cenę Retopalu w swoim sklepie na poziomie 830 zł za tonę. Szczególnie, że wszystko sprzedają na pniu.

nie mów głośno bo usłyszą i ceny będą pod 900zł

Moje doswiadczenia z Czechem, kupionym w Bricomanie, podsuszonym przez 2 tygodnie, to lejąca się czarna breja z komina i zalana posadzka oraz cykliczne gaśnięcie w podtrzymaniu. Za darmo tego bym nie wziął.

Podobnie uważam z tym Czeskim węglem. Dzisiaj zajechałem do Obi, mieli 5 rozerwanych worków i dali mi na nie 50% zniżki także 125kg węgla kupiłem za 26zł. Silver i Gold w Lubelskich Obi jeszcze są i to sporo a i można zamawiać na zaś.

Gdy ten czeski węgiel wysuszę to spala się bardzo ładnie,nie syfi kotła więc czego by nie palić tym? Tym bardziej, że w sezonie grzewczym chodzi o to by zminimalizować koszty ogrzewania a nie je podnosić.

A weź sobie zważ taki jeden woreczek po wysuszeniu,

A weź sobie zważ taki jeden woreczek po wysuszeniu,

Zgadza się bracie :) Czech jest jak gąbka a pali się jak papier jednak za taką cenę, jaką dziś uzyskałem aż żal nie brać tym bardziej, że nie mam problemów w spalaniu węgla brunatnego. Rok wcześniej poszedłem za twoją radą i paliłem miałem - bardzo sobie chwaliłem.