Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Przeczytaj uważnie. Pisałem o ładnym miale tzn. takim miałogroszku.

Z ciekawszych rzeczy dziś czytałem że UOKiK ma kontrolować jakość węgla z danymi, które są w deklaracjach. Mam nadzieje że coś się dzięki temu poprawi.

Myślisz ?

Widziałem woreczki czarnego złota gdzie opis był w stylu -> wartość opałowa : 21-24MJ, popiół : 8-10% itd.

Jeśli kontrole dojdą do skutku to albo ceny do góry albo kombinacje z opisem parametrów czarnego złota.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zobaczymy co koledzy w forum esterownik wytestują w ekogroszku Taurona, co cena na dzień dzisiejszy z polskich najniższa ale jakość pewnie też... :

https://esterownik.pl/forum/posty,3429/ekogroszek-taurona-?m=109165#109165

To wychodzi ten Tauron ekogroszek po 840 za tone z przywozem, z poniższymi parametrami

Kaloryczność: 26 MJ/kg

Zawartość popiołu: 8 %

Zawartość siarki: 0,8 %

Uziarnienie: od 6 do 25 mm

Spiekalność: 18 RI

Zawartość wilgoci: 10 %

za Tauron Ekogroszek - 840 za tonę z przywozem, ja zamówiłem na próbę Jaret Plus (815 za tonę z przywozem) - zobaczymy jak się będzie spalał - okazjonalnie w tamtym roku paliłem Jaret Plus z Adamex i byłem zadowolony tylko tamten wychodził wtedy prawie 900 zł za tone

mi wychodzi 819zł za tonę z dostawą (w tym 84zł koszt dostawy)

Przeczytaj uważnie. Pisałem o ładnym miale tzn. takim miałogroszku.

Z ciekawszych rzeczy dziś czytałem że UOKiK ma kontrolować jakość węgla z danymi, które są w deklaracjach. Mam nadzieje że coś się dzięki temu poprawi.

Faktycznie, pisałeś o miale. Pamietam jak Kobra pisał o miale, bodajże o dwóch rodzajach. Nieżle sie spalał, popiołu co niemiara i konkluzja, że na dłuższą metę to jednak uciążliwe, z tego co pamiętam.

Moim zdaniem 600 zł/tona miału to jednak drogo.

Raczej realnie w tym roku 1200zł oszczędności na sezon, w dodatku węgiel jest mocno przesycony wodą.

Co do obsługi to zapomnieliście jeszcze o czyszczeniu wymiennika kotła, a i węgiel do kotłowni sam nie wlezie ciekaw jestem ile roboczogodzin wychodzi Wam przy obsłudze kotła tygodniowo.

1200 ÷ 36 tygodni sezonu grzewczego = 33zł tygodniowa oszczędność.

U mnie sąsiad w wakacje zmieniał instalację a wczoraj wkopywali mu zbiornik na gaz. Gmina ponoć zwraca 50% inwestycji.

Wg prognoz ma mu wyjść około 2500zł rocznie więcej za ogrzewanie + woda.

Witam.

Kusi mnie aby zakupić węgiel Taurona.

Ale patrząc na specyfikację obu wyrobów to widzę, że jest spora wartość spiekalności -17, 18 RI

Nie mieliście problemow ze spiekami żużlowymi w takim węglu?

Poprzednią zimę paliłem czechem Bartexu. Było ok, ale węgiel mokry a i boję się o komin i piec przy tym brunatnym.

Plusem czecha jest to, że ze spiekami nie miałem najmniejszego problemu i wszystko ładnie się wypalało.

Co poradzicie?

Myślisz ?

Widziałem woreczki czarnego złota gdzie opis był w stylu -> wartość opałowa : 21-24MJ, popiół : 8-10% itd.

Jeśli kontrole dojdą do skutku to albo ceny do góry albo kombinacje z opisem parametrów czarnego złota.

Wiadomo że patrzy się na tą dolną granicę kaloryczności. Mając wybór wybierzesz ten groszek, który ma dolną wyższą. Idealnie nie będzie ale może część sprzedawców zacznie się tego bać.

Mam dane od kumpla na Ślasku po ile chodzi węgiel dla detalistów. Ekomiał 440 zł, miał 25 MJ 430zł, miał 23 MJ 390 zł, ekogroszek Wesoła 29MJ 670 zł, ekogroszek Pieklorz 28 MJ 660 zł, ekogroszek holding Katowice 27 MJ 655 zł. Dane z ulotki wrzuconej wczoraj do skrzynki na Śląsku.

To jakaś grubsza lipa. Pieklorz ma min. 26 MJ i kosztuje na kopalni 725 zł/t.

U mnie sąsiad w wakacje zmieniał instalację a wczoraj wkopywali mu zbiornik na gaz. Gmina ponoć zwraca 50% inwestycji.

Wg prognoz ma mu wyjść około 2500zł rocznie więcej za ogrzewanie + woda.

Gaz płynny LPG to nadal drogi gips.

Sąsiad zrobił błąd, lepszy zestaw to pompa ciepła powietrzna i grzałki w mrozy.

Jakby mi na taki zestaw 50% zwrócili kasy, zaraz zakładam.

Pompka ciepła powietrze woda jest porównywalna z ogrzewaniem na pellety.

Czyli koszty oscylują pomiędzy grzaniem gazem i ekogroszkiem, a roboty przy obsłudze niema.

http://naszaenergia.blog.pl/files/2016/08/Ogrzewanie-domu.jpg

Edytowane przez animuss

Jeżeli jest zapotrzebowanie na tani miał to skład go wyprodukuje.
:D

W miał bym nie szedł w tym roku, jedynie ekogroch, w miale będzie mnóstwo wody ukrytej czytaj - kupionej.

Kupiłem niedawno ekogroch z pod plandeki :lol2: niezbyt czysty z domieszką miału i 4 dni kałuża się utrzymywała w piwnicy obok pryzmy z workami, z moich obserwacji wieloletnich, w tym roku przez te deszcze straciłem 60 kg ekogrochu na 1 tonie.:o

Oni chyba na dzień przykrywają dla oka dla klientów, a na noc zdejmują plandeki z węgla.:rotfl: