Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

A ja głupi myślałem że na cenę polskiego węgla znaczący wpływ ma to że polskie kopalnie są głębokie. Że jesteśmy już w miarę cywilizowanym krajem i BHP obowiązuje w kopalniach, a w niebezpiecznych, metanowych i głębokich kopalniach instalacja, wdrożenie i utrzymanie systemów bezpieczeństwa kosztuje. Że polscy górnicy podobnie jak Ty chcą pracować za godziwe wynagrodzenie. Tak myślałem. No ale mogę się mylić

Zgadzam się z tobą w 100% jednak.. prawda jest taka, że koszta utrzymania kopalń dałoby się racjonalnie zmniejszyć, sam zobacz co tam się dzieje właśnie związanego z politykowaniem i nie mówię tu o zarobkach zwykłych górników bo powinni zarabiać swoje jak najbardziej, mój dziadek był całe życie górnikiem i długo przez to nie pożył a wcale dużo nie zarabiał. Mówię tu to zarządach, spółkach itp. Jak tak dalej pójdzie to Niemcy wykupią kopalnie i będą nam sprzedawać ten węgiel. Coś czuję, że to rozwalanie polskiego górnictwa jest specjalnie tak prowadzone aby do tego doszło. Ja jestem za tym aby w Polsce spalać głównie węgiel Polski i wspierać w ten sposób rodzimy urobek. Jednak jeśli dalej będzie cena szła w górę to pozostanie głównie dla Polski export bo wątpię aby ktoś chciał kupić ekogroch za 1100zł za tonę jak ma Kolumbijski za 700. No a przynajmniej nie przeciętny Kowalski.

Edytowane przez bt9

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja głupi myślałem że na cenę polskiego węgla znaczący wpływ ma to że polskie kopalnie są głębokie. Że jesteśmy już w miarę cywilizowanym krajem i BHP obowiązuje w kopalniach, a w niebezpiecznych, metanowych i głębokich kopalniach instalacja, wdrożenie i utrzymanie systemów bezpieczeństwa kosztuje. Że polscy górnicy podobnie jak Ty chcą pracować za godziwe wynagrodzenie. Tak myślałem. No ale mogę się mylić

Ale jak coś jest nieopłacalne to się tego nie uprawia , nie wydobywa ...

W Polsce też można uprawiać banany , ale koszty uprawy były by ogromne i nie opłacalne , więc banany sprowadzamy ...

To samo jest z węglem jak i każdym PRODUKTEM. Jesli w PL jest on bardzo głęboko i koszty są zbyt wysokie to się nie wydobywa bo jest to nieopłacalne , bo w innych krajach węgiel jest położony płytko i można go tanio wydobyć i dużo szybciej ...

Ale u nas przez głupotę polityków wydobywamy węgiel mimo że koszty sa ogromne , płacimy na wcześniejsze emerytury górnikom , płacimy olbrzymie odszkodowania na szkody górnicze ...

A Rosja ma mnóstwo węgla i można by go importować za niższa cenę ...

W Polsce nie ma polityków z "jajami" . Powinno dawno zamknąć się wszystkie kopalnie w PL i importować węgiel ..

Było by to najkorzystniejsze dla podatników...

Panowie ja się z wami nie spieram co do rachunku ekonomicznego. Ja tylko piszę że węgle rosyjskie, południowoafrykańskie. australijskie czy kolumbijskie muszą być tańsze od naszego, bo tak wynika z praw ekonomii właśnie. A co do wynagrodzeń, uważam że zarządy i menagement swoje powinni brać. Tyle ze powinni być rozliczani z efektów. Masakrą są natomiast mafie związkowe które obsiadły spółki górnicze i doją je bez litości.

Panowie wszędzie jest tak że Ci u góry zarabiają a Ci na dole są kopani po nie powiem czym i nikt się nie zastanawia że bez tych na dole gora tez długo nie przetrwa. Moim zdaniem przeciętny pracownik np górnik powinien zarabiać więcej niż np. kierownik który nie wytwarza produktu a zarabia drugie tyle co robol nie będę tu wspominał i dyrektorach prezesach zarządach itd.

Z drugiej strony całe polskie górnictwo mi trochę przypomina Grecję ... zaczyna się to wszystko sypać i niedługo Polskiego węgla na rynku w ogóle nie będzie albo będzie tak drogi jak kawior czyli nie dla psa kiełbasa.

Masz rację, ale wole kupić ruska niż nasz bo taniej.

W Polsce nie ma polityków z "jajami" . Powinno dawno zamknąć się wszystkie kopalnie w PL i importować węgiel ..

Było by to najkorzystniejsze dla podatników...

Nie można zamknąć kopalni na amen, bo nasze kopalnie gwarantują, w pewnym stopniu, że ceny paliwa importowanego nie będą śrubowane w nieskończoność. Jedyne co trzeba by zrobić, to się rozprawić z rakiem od lat toczącym górnictwo i jak wszystko inne poddać kopalnie prawom rynku.

Nie można zamknąć kopalni na amen, bo nasze kopalnie gwarantują, w pewnym stopniu, że ceny paliwa importowanego nie będą śrubowane w nieskończoność. Jedyne co trzeba by zrobić, to się rozprawić z rakiem od lat toczącym górnictwo i jak wszystko inne poddać kopalnie prawom rynku.

cen paliwa importowanego tez nie wyśrubują wysoko bo nie jest to import z jednego miejsca np z Rosji a przecież na nasz rynek trafia tez węgiel z Czech czy nawet wspominany już kolumbijski a kto wie skąd będą jeszcze importować w przyszłości. Naszego nie będzie się opłacało kupować to sprzedawcy będą sprowadzać surowiec na który będzie popyt. To jest tak jak teraz z gazem od Rosji niedługo nie będziemy uzaleznieni więc można po negocjować lepsze warunki ceny na gaz a nasi rządzący od razu chcą zrywać umowy a lepiej mieć dwóch dostawców którzy będą walczyć o klienta :)

Racja. Na szparagowej mają jeszcze taniej niż na Rokicińskiej ;). Łódź ma promocje bo markety były remontowane. Całe parkingi mają zastawione ekogroszkiem więc wiedzą co się kroi

Groch już naszykowali na parkingach przed sklepem? dobrze będzie można szybko załadować, może lotne kasy też są.. coś słabo schodzi.. rano było 1800 produktów, a teraz 1340

Edytowane przez robertokot25

cen paliwa importowanego tez nie wyśrubują wysoko bo nie jest to import z jednego miejsca np z Rosji a przecież na nasz rynek trafia tez węgiel z Czech czy nawet wspominany już kolumbijski a kto wie skąd będą jeszcze importować w przyszłości. Naszego nie będzie się opłacało kupować to sprzedawcy będą sprowadzać surowiec na który będzie popyt. To jest tak jak teraz z gazem od Rosji niedługo nie będziemy uzaleznieni więc można po negocjować lepsze warunki ceny na gaz a nasi rządzący od razu chcą zrywać umowy a lepiej mieć dwóch dostawców którzy będą walczyć o klienta :)

Ale nadal to zapewnia pewien stopień bezpieczeństwa. Ja za kopalniami nie jestem, ale nie można ich kompletnie unieruchomić, bo ew. wznowienie wydobycia w razie konieczności (np. braku surowca na rynku światowym) będzie kosmicznie drogie, o ile będzie w ogóle możliwe. Kopalnie musza zostać, ale bez dotacji.

Kupinem wczoraj w OBI Kielce Black Power z Bartexu myślałem że będzie masakra w workach i będzie musiał sporo dosychać w kotłowni ale otworzyłem 10 worków bo tyle zakupiłem i groch nie był mokry miał podwyższona wilgotność ale błota w środku nie było :)ale ceny maja na chwile obecna mega konkurencyjne Rubin 20 zł a Silver 21 zł