Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od dziś jest chyba zwrot na kartę podarunkową w OBI 20% od paragonu - ciekawe czy to też dotyczy zakupu ekogroszku.. pewnie będzie szturm jak po kurtki w LIdlu

Gdzie się sprawdza tę promocję? We Wrocławiu widzę Silver po 793zł/tona bez promocji. Gold 920zł a Rubin w cenie Silvera.

Tylko pytanie co tam jest w workach?

witam, chciałbym się podzielić moim doświadczeniem z eko i zapytać co kupić?

wymieniłem piec w domu z tradycyjnego starego węglowego na eko groszek, dom 180mkw ocieplony dawnej supremą na to poszedł siwy styropian 10cm, okna nowe 2 komorowe, poddasze ocieplone 15cm wełna miękka i 5 cm prasowanej 2x regips. mam piec Defro duo 25KW, zasobnik CWU 300L, Mój pierwszy węgiel był to Rastar z KWK Juliusz wartość opałowa wg sprzedawcy > 24 MJ/kg- paliłem nim 1,5 roku lato i zima był idealny! później nie było informacji na stronie że już niemają Juliusza tylko piekary więc kupiłem 4tony jak co roku, i tu zaczęły sie problemy na tych samych ustawieniach piec gasł, za kadym razem co rozpaliłem za 2 godz w piecu czarno, zacząłem przestawiać, sam nie mogłem sobie poradzić wezwałem lokalnego fachowca też sobie nie poradził, stwierdził że to kiepski węgiel, postanowiłem go zareklamować, Pani w biurze mówiła że to ren sam węgiel który miałem wcześniej tylko inne worki... po kilku mailach przysłali kuriera i węgiel zabrali i oddali pieniądze, później kupiłem kilka worków u lokalnego sprzedawcy Rastar wysokokaloryczny >27 MJ/kg, nie palił się... płomień mały,mało żaru gdy tylko wentylator przestał dmuchać gasło. Następnie kupiłem u lokalnego sprzedawcy Medex 25-28 MJ/kg, palił się fajnie, ogromne spieki ale z worków aż kapała woda 2 tyg suszenia żeby można było wsypać...pożniej w esklepie Jaret od Adamexa > 21 kJ/kg fajnie się pali, mało spieków, prawie idealnie suchy, super w trybie letnim, jedyny problem w trybie zimowym bardzo duże spalanie bo słaby. Zaczyna się robić zimno i co teraz kupić? czytałem dużo waszych opinii Retopal z PGG, warto? będzie to porównywalne do palenia węglem z Juliusza? czy polecacie coś innego?

ustawienia pieca Juliusz Dobry

podawanie 11sek

przerwa podawania 68sek

moc wentylatora 25%

podtrzymanie

wentylator czas pracy 60sek

czas przerwy 30min

podawanie 10sek co 30min

przy tym niedobrym z piekar kombinowałem z podawaniem i wentylatorem żeby nie gasło trzeba było dmuchać co 3min przez 50sek masakra.

medex chodził podobnie jak Juliusz tylko troche częściej trzeba było dmuchać 60sek co 20min.

przy Jarecie Adamex mam

podawanie 11sek tryb letni, 12 sek tryb zimowy

przerwa podawania 68sek lato, 62 sek zima

moc wentylatora 15%

podtrzymanie

wentylator czas pracy 60sek

czas przerwy 15min

podawanie 12sek co 30min

dc63b3edf1c95130gen.jpg

90e2abe0be666bd3gen.jpg

46685fb558cd99c9gen.jpg

070555994a10a840gen.jpg

e57f258e7ff52ccagen.jpg

Na twoim przykładzie widać, że kupno dobrego ekogrochu to loteria, szkoda, że sparzyłeś się na lokalnych sprzedawcach. Co by ci tu doradzić, mam niezle wspomnienia po węglu z Juli, czy innych marketów, przy czym mowimy tu o tych droższych ekogroszkach, które tam występują. Niestety będą dosyć mokre. A może węgiel od kolegów, którzy się tu udzielają i handlują weglem. Pewnie nie sprzedadzą ci byle czego.

...Zaczyna się robić zimno i co teraz kupić? czytałem dużo waszych opinii Retopal z PGG, warto? będzie to porównywalne do palenia węglem z Juliusza?...

Przeczytałem cały ten wątek tam i z powrotem i doszedłem do wniosku, że dla laika najlepszy będzie Retopal od PGG.

Były posty, że nie daje rady w duże mrozy (chyba ze względu na kaloryczność, ale jak ktoś dopytywał to odpowiedzi nie było, więc nie wiem o co chodzi), ale Pieklorz, który jest chyba drugi w rankingu wśród tutejszych Użytkowników dla świeżaka może być problematyczny ze względu na spiekanie.

Ja osobiście biorę Retopal. Widzę, że podrożał, ale żeby go złożyć w kotłowni muszę spalić węgiel i drzewo (czekam na piec RBR-Ekouniwersal 17 kW) co systematycznie czynię.

Jedna rzecz mnie tylko zastanawia, a mianowicie. Jeśli ktoś kupował niedawno to ile się czeka na realizację zamówienia?

W regulaminie informują o 14 dniach. Czy tyle rzeczywiście jest?

Edytowane przez flush

Ja mam Jaret Plusa, załączony stabilny odbiór - Bojler 300L + podłogówka w 2 pomieszczeniach co pozwala na utrzymanie temp. 21 stopni w domu. Rysuje fajną kreskę, ale z ustawieniami nie mogę dojść do ładu. Co bym nie zrobił rośnie kalafior. Pracuje na automacie ADC w TALOS i co bym nie zrobił jest kicha. Kalafiory są wypieczone i raczej puste w środku (zlepiony popiół) i już chyba z tym nic nie zrobie. Ale palić się pali, ciepło też podbija ładnie, ale obawiam się, że przy mrozie kalafior obrośnie na całą retortę...

Trochę się mijasz z prawdą bo w zeszłym roku właśnie w tych miesiącach miałem kupić węgiel od Prestige i miałem kupić gorszy czyli Prestige Premium i odpuściłem bo cena była 895zł, a platinium wtedy kosztował 955zł (czyli tylko 40zł do zeszłego roku w oficjalnych cennikach bez rabatu), jak kupiłem wtedy ruska po 730zł, ale kolega kupił Premium i jak nie wierzysz to mogę go o fakturę poprosić i zeskanuje. Teraz mają cene rzeczywiście po 995 ale kolega dzwonił i taka cena jest na stronie, a dla kupujących w wcześniejszych latach jest rabat i wyjdzie podobnie jak w zeszłym roku.
Faktycznie się pomyliłem z ceną tego Prestige ale pisałem z pamięci. Przepraszam. Sprawdziłem. Kupiłem Prestige Platinum za 895 zł/t.Natomiast już zdążyli nadgonić cenę. Teraz Prestige Platinum jest za 1129 zł :) Czas oczekiwania nawet do 3 miesięcy. Edytowane przez Mobe

Przeczytałem cały ten wątek tam i z powrotem i doszedłem do wniosku, że dla laika najlepszy będzie Retopal od PGG.

Były posty, że nie daje rady w duże mrozy (chyba ze względu na kaloryczność, ale jak ktoś dopytywał to odpowiedzi nie było, więc nie wiem o co chodzi), ale Pieklorz, który jest chyba drugi w rankingu wśród tutejszych Użytkowników dla świeżaka może być problematyczny ze względu na spiekanie.

Ja osobiście biorę Retopal. Widzę, że podrożał, ale żeby go złożyć w kotłowni muszę spalić węgiel i drzewo (czekam na piec RBR-Ekouniwersal 17 kW) co systematycznie czynię.

Jedna rzecz mnie tylko zastanawia, a mianowicie. Jeśli ktoś kupował niedawno to ile się czeka na realizację zamówienia?

W regulaminie informują o 14 dniach. Czy tyle rzeczywiście jest?

Pieklorz raczej nie będzie problematyczny dla laika 1 góra 2 dni zabawy z ustawianiami i się ładnie pali bardziej problematyczne groszki to moim zdaniem Wesoła albo Bobrek to są wysokokaloryczne groszki i maja dużą spiekalność.