kaszpir007 06.10.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Miałem paliłem 2 lata. Brałem opał z okalnego składu (ekogroszek) to byłem z niego bardzo zadowolony i stwierdziłem że spróbuję miał , bo jednak 200zł taniej. Przez cały sezon sie męczyłem , bo trafił mi się miał spiekający , fatalny w spalaniu a niny miał być "prosty" w spalaniu Piast ...Drugoi sezon jeszcze raz spóbowałem i miałem powtórkę , dobrze że na nastepny sezon wziąłem mniej i reszta to już był ekogroszek ... Jak ktoś ma dostęp do pewnego miału , który się nie spieka ani koksuje to czemu nie , ja nie miałem i wróciłem do ekogroszku.Może i drożej ale kocioł czystszy , mniej popiołu , mniej czyszczenia a i opał starczał na dłużej ... Dodatlkowo miał MUSI być idealnie suchy , inaczej "zawiesza" się w podajniku ...Miałem sytuację że kocioł mi wygasł a podajnik pełny ...Okazało się że zrobił się "skleił" i nie podawał podajnik opału ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 06.10.2017 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Dla mnie na przestrzeni palenia ekogroszkiem 12 lat najlepszy jest Ekoret - tylko ta cena...... nie wali na oślep koksowymi i żużlowym kalafiorami lub kapiszonami, a ma dobrą kaloryczność w okolicy 27-27MJ i w miarę niską zawartość popiołu... raz tez trafiłem na lokalnym składzie dobry opał i był to groszek 8-31mm ale nie wiem z jakieś kopalni (może wesoła z okresy jak była najlepszym opałem?) - miał mega moc w okolicy 30MJ, a spalał się prawie na proszek - czegoś takiego w życiu nie widziałem - widocznie jakiś dobry pokład się trafił w kopalni....niestety w następnym sezonie zakupiony niby ten sam groszek wywalał z retorty 40cm kalafiora koksowego (zawartość popielnika to była 80% samego koksu) i trza było opał oddać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 07.10.2017 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Kupiłem na próbę w Castoramie węgiel o nazwie Carbon - niby ma 26MJ/kg ale pewnie nie ma spalanie w porównaniu do innego też dziadowskiego ekogroszku ze składu lokalnego podskoczyło z 7,5Kg na 13,7 kg - przy tej samej praktycznie temp. na zewnątrz .Piec pełny sadzy brrrrr........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 07.10.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Ja w zeszłym roku testowałem Carbona tylko tego słabszego i był ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 07.10.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Carbon Rn spalał sie rzeczywiście nie najgorzej ale pod koniec sezonu był cholernie mokry i sporo drobnego w nim było.Na dzisiaj spaliłem pierwszy worek EkoJeta, lokalny ekogroch z Lublina, stosunkowo mało popiołu, ok. 5%, drobne, kruche spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 08.10.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Byłem dzisiaj w Juli, lepszy ekogroch 24,99 zł za 25 kg, troche gorszr zlotówke taniej. Brunatny, uwaga, 21,99 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.10.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Dla mnie na przestrzeni palenia ekogroszkiem 12 lat najlepszy jest Ekoret - tylko ta cena.......... Na takim węglu ostatnie badania robiliśmy, zgodnie z zapisami normy powinno to być paliwo handlowe W labo mieli to z firmy Konzbi podrzucam linka http://konzbi.pl/pl/_sp/31/ekoret_-_ekogroszek_kop__kazimierz_juliusz/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 09.10.2017 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Dla mnie na przestrzeni palenia ekogroszkiem 12 lat najlepszy jest Ekoret - tylko ta cena...... nie wali na oślep koksowymi i żużlowym kalafiorami lub kapiszonami, a ma dobrą kaloryczność w okolicy 27-27MJ i w miarę niską zawartość popiołu... raz tez trafiłem na lokalnym składzie dobry opał i był to groszek 8-31mm ale nie wiem z jakieś kopalni (może wesoła z okresy jak była najlepszym opałem?) - miał mega moc w okolicy 30MJ, a spalał się prawie na proszek - czegoś takiego w życiu nie widziałem - widocznie jakiś dobry pokład się trafił w kopalni....niestety w następnym sezonie zakupiony niby ten sam groszek wywalał z retorty 40cm kalafiora koksowego (zawartość popielnika to była 80% samego koksu) i trza było opał oddać.... No cena Ekoreta niska nie jest. Miałem Ekoreta z lokalnego składu w oryginalnych workach i płaciłem 22,5 zł za worek i to było pod koniec kwietna tego roku jak zaczęło mi opału brakować. Nie powiem bo paliło się to dobrze ale cena zniechęca do zakupu teraz jest chyba po 25 zł za worek. W Konzbi tez maja Ekoreta ale chyba sami pakują w swoje worki ale nie jestem pewien miałem kupic do testów bo mam po drodze z pracy do domu ale jakoś nie mogę się do tego zebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.10.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 Ten z Konzbi jest w ich workach, podczas badań Skamp-PV 13kW laboratorium z niego korzystałoRozcinali worek i wsypywali do kosza, także widocznie muszą być pewni jego jakości.Myślę, że jak masz po drodze, to warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 09.10.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 możecie się wypowiedzieć nt. ekogroszku z kopalni Chwałowice rzekomo ma mieć ok 29 MJ cena workowanego za tone 920 zł na lokalnym składzie - jest to realne czy ściema ? i pytanie zasadnicze jak to się pali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.10.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 https://www.kwsa.pl/_podwitryny/sprzedaz-wegla/oferta_szczegolowa.php wg KW S.A. węgiel Pieklorz z Chwałowic ma min.26MJ, czy może mieć 29 - nie wiem, ma mieć min.26MJjak się pali? - zależy na jaką dostawę trafisz, może być poprawnie jak umiesz nieco w sterze grzebnąć a może być mniej kolorowo.można jednak go okiełznać jak się dobrą dostawę trafi Już to wymieniałem wcześniej a ostatnio na innym forum, ja na ten sezon nie chciałbym:Pakowanego w różowe worki groszku z tauronu opisanego jako 26MJ z podanym RI na poziomie 18pojawił się też Jaret Plus z tauronu w żółtych workach z różowymi dodatkami i ten ma niby 25MJ i 17 RI, jakoś mnie to optymizmem nie napawa a sporo już telefonów w tym roku odebrałem z kłopotami z tym opałem. Wcześniej sam nim paliłem i polecałem, gdy był robiony przez autoryzowanych dalej uważam,że sporo problematyczny będzie Skarbek z Bobrka, unikałbymdalej twierdzę,że mając pecha kichowato być może przy Wesołej, to dla fachowców i na domy, gdzie w ten węgiel nie trzeba mocno dmuchać. Co zatem na ten sezon, w moich oczach wygląda to tak (kolejność przypadkowa): - kopiuję z innego miejsca, bo mi się pisać nie chce od nowaRetopal z PGG ewentualnie Iskra Czerwona z KarenySilver z BartexuAnmag z Imex-piechota, dla wprawionych Anmag-GoldSkarbek z PiekarPieklorz Z Chwałowic (z lampka kontrolną, dla fachowców) zamiennie Iskra Żółta z Kareny badałem też w labo na węglu z firmy Konzbi, bardzo dobrze się to wypalało, linka podam do wyglądu worka:http://konzbi.pl/pl/_sp/31/ekoret_-_ekogroszek_kop__kazimierz_juliusz/ a jak komuś się fuksnie i ma dostęp to ekogroszek kolumbijski wypada bardzo fajnie, mało popiołu, nie spieka się i ładnie wypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 09.10.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 eko kolumbijski zamówiłem ma przyjechać 12 października, ale na "większe mrozy" zawsze brałem tonę czegoś mocniejszego - w tamtym roku z Bartexu golda ale w tym roku trochę cena odstrasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.10.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2017 jak kolumbijski w Polsce tylko z jednego źródła, to możesz liczyć na 25-26MJ, popiół w granicy 6%, nie spieka sięuważam,że nic więcej nie potrzeba jak Ci się taki fajny Kolumb trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 10.10.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 eko kolumbijski zamówiłem ma przyjechać 12 października, ale na "większe mrozy" zawsze brałem tonę czegoś mocniejszego - w tamtym roku z Bartexu golda ale w tym roku trochę cena odstrasza Gdzie można zamówić tego Kolumbijczyka ?? Groszku z Bartexu szukaj w OBI maja w dobrych cenach w mojej okolicy OBI Kielce od dłuższego czasu ceny na groszek otrzymują się na dobrym poziomie biorąc pod uwagę konkurencję, i tak Rubin jest za 19,99 zł, Silver 20,99 zł a Gold 22,99 zł jakbym miał jeszcze kasę na 1 tone to zakupiłbym Silvera bo jest naprawdę w dobrej cenie a pali się ładnie i co najważniejsze daje ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 10.10.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Też się podpinam czy jest jakiś sklep internetowy co sprzedaje ekogorszek kolumbijski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kawon 10.10.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 (edytowane) http://www.multiwegiel.pl/wegiel-kolumbijski Ale nie workują schodzi na pniu luzem. Edytowane 10 Października 2017 przez kawon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 10.10.2017 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 (edytowane) http://www.multiwegiel.pl/wegiel-kolumbijski Ale nie workują schodzi na pniu luzem. Tyle to ja wiem - pytałem o sklep detaliczny z możliwością wysyłki workowanego.... Edytowane 10 Października 2017 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 10.10.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Piszą, że oferuja ekogroszek workowany dla osób indywidualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 10.10.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2017 Piszą, że oferuja ekogroszek workowany dla osób indywidualnych. Tylko zakup hurtowy min. 25T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 11.10.2017 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Tylko zakup hurtowy min. 25T Troche lipa luzem to nie za bardzo gdzie mam to trzymać a na 25 ton workowanego mnie po prostu nie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts