jasiek11 08.11.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Nie paliłem nim nigdy, jednak zastanawiałem się nad nim przed sezonem. Można go dostać w Lublinie w składzie "Diament" na Kasprowicza. Rok temu brałem od nich miał - palił się super jednak oszukali mnie na 150kg. Sam ważyłeś? Może woda odparowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 08.11.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Zamówiłem luzem 2,5t po przesypaniu do worków wyszło 2,350kg. Miał był suchy jak pieprz, 0 grama wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 09.11.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Zamówiłem luzem 2,5t po przesypaniu do worków wyszło 2,350kg. Miał był suchy jak pieprz, 0 grama wody Jak ktoś oszukuje to się go omija szerokim łukiem rynek jest duży jest w czym wybierać zapewne ten skład nie jest pępkiem świata i nie jesteś na niego skazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly6 10.11.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Witam czy warto kupić ekogroszek WESOŁA w tych firmach: 1. Gwóźdź2. Agroplon Widzę mają podobne ceny. Piec 23kW w tej chwili przy tych temperaturach pracuje na 40-50% mocy na groszku chyba z Chwałowic (taki przynajmniej widziałem dokument dostawy u swojego lokalnego sprzedawcy). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 10.11.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Witam czy warto kupić ekogroszek WESOŁA w tych firmach: 1. Gwóźdź 2. Agroplon Widzę mają podobne ceny. Piec 23kW w tej chwili przy tych temperaturach pracuje na 40-50% mocy na groszku chyba z Chwałowic (taki przynajmniej widziałem dokument dostawy u swojego lokalnego sprzedawcy). Pozdrawiam A po co się pchasz w groszek wysokokaloryczny który ciężko ustawić żeby się dobrze spalał. Wesoła dobrze mieć na mega mrozy po ok. -20 stopni a teraz zadaj sobie pytanie i na nie odpowiedz ile jest takich dni w Polsce w ciągu roku. Poszukaj coś mniej kalorycznego a zarazem mniej problematycznego w ustawieniu podczas spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly6 10.11.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 A po co się pchasz w groszek wysokokaloryczny który ciężko ustawić żeby się dobrze spalał. Wesoła dobrze mieć na mega mrozy po ok. -20 stopni a teraz zadaj sobie pytanie i na nie odpowiedz ile jest takich dni w Polsce w ciągu roku. Poszukaj coś mniej kalorycznego a zarazem mniej problematycznego w ustawieniu podczas spalania. Gwóźdź ma widzę jeszcze SKARBEK. Czy warto w tej firmie zakupić czy lepiej sobie dać spokój? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flush 10.11.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Jeszcze tą niska kaloryczność można by zaakceptować gdyby nie fakt że te węgle niskokaloryczne syfia bardzo piec i jest z nich sporo popiołu. Dokładnie. Wczoraj znów dzwonił i odgrażał się, że we własnym domu (obecnie wynajmuje) będzie opalał gazem. Przy grochu ciągle czyści i wynosi popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 10.11.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Gwóźdź ma widzę jeszcze SKARBEK. Czy warto w tej firmie zakupić czy lepiej sobie dać spokój? Pozdrawiam Weź sobie na probe 4 worki Wesołej i 4 Skarbka i zobacz ja Ci to będzie hulać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 10.11.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Dokładnie. Wczoraj znów dzwonił i odgrażał się, że we własnym domu (obecnie wynajmuje) będzie opalał gazem. Przy grochu ciągle czyści i wynosi popiół. Nie wiem czym i jak ludzie palicie ale u mnie jak bym nie palił popiół się zmieści nawet z 2 tyg czyli max 250kg wegla 2 podajniki w tęgie mrozy....... nawet z czarnej perły.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 10.11.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Nie wiem czym i jak ludzie palicie ale u mnie jak bym nie palił popiół się zmieści nawet z 2 tyg czyli max 250kg wegla 2 podajniki w tęgie mrozy....... nawet z czarnej perły.. No jak parkujesz taczką w piecu to może się zmieści hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.11.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 A po co się pchasz w groszek wysokokaloryczny który ciężko ustawić żeby się dobrze spalał. Wesoła dobrze mieć na mega mrozy po ok. -20 . Jest odwrotnie tzn. wysokokalorycznym i spiekalnym np. Wesoła można palić gdy zapotrzebowanie jest niewielkie, czyli np. gdy przez 80% sezonu jest poniżej 30% maksymalnego, natomiast na duży mróz potrzeba węgla o niższej spiekalności np. Skarbek. Zasada jest prosta - z im wyższą mocą pracuje palnik tym bardziej węgiel spiekalny pokazuje swoje "rogi" - patrz liczba Rogi RI określająca spiekalność. Oczywiście działa to tak samo przy żużlowaniu spowodowanego niską temp. topnienia popiołu - im wyższa moc [temperatura] palnika tym więcej żużla. Czy ktoś poza mną pali najnowszą Wesołą ? Zauważyłem, że z najnowszych dostaw jest bardzo dużo popiołu tj. ok. 7% gdzie wcześniej było 2-3% - podaję to w najnowszych wynikach testów pod linkiem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209486-Ekogroszek-testy-i-ranking-wg-SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly6 11.11.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 A czy warto w tej firmie kupować? Chodzi mi o firmę Gwóźdź. Widziałem we wcześniejszych wątkach pozytywne opinie ale to było jakiś czas temu. Kupowałbym przez internet i tak myślę, że bym wziął jedną paletę Wesołej jedną Skarbka. Na próbę niestety nie wezmę bo nie mam skąd wiec musiałbym brać w ciemno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.11.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Nie wiem czym i jak ludzie palicie ale u mnie jak bym nie palił popiół się zmieści nawet z 2 tyg czyli max 250kg wegla 2 podajniki w tęgie mrozy....... nawet z czarnej perły.. Jaki masz kocioł?? Ja w swoim OEP to popiół wywalam 2 razy na zasyp(125kg) palone CP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.11.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Z ciekawostek - podobno Varmo jest w nowej wersji po dopracowanej technologii znacznie lepsze niż wcześniej - sprawdziłem to i spala się u mnie pięknie, popiołu znacznie mniej niż z obecnej Wesołej, kaloryczność wysoka prawie jak Wesoła, suchy idealnie, zaraz dodam wynik pomiarów na stronę www. Jedyny minus to objętość - worek 25 kg jest o połowę większy niż z ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 11.11.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Drugi minus to cena, 850 zlotych za 800 kg, z transportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 11.11.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Z ciekawostek - podobno Varmo jest w nowej wersji po dopracowanej technologii znacznie lepsze niż wcześniej - sprawdziłem to i spala się u mnie pięknie, popiołu znacznie mniej niż z obecnej Wesołej, kaloryczność wysoka prawie jak Wesoła, suchy idealnie, zaraz dodam wynik pomiarów na stronę www. Jedyny minus to objętość - worek 25 kg jest o połowę większy niż z ekogroszkiem. Popal tym "nowym" z podtrzymaniem ... Zasyp cały kosz - niech dłużej poleży w koszu... "Stare" też się pięknie spalało ... Dobrze że uszczelka w koszu dobra ... Szkody : zadymiona kotłownia , "trochę" strachu i kosz do renowacji - miałem szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 12.11.2017 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Co polecacie, żeby było suche i nisko-spiekalne? Stabek / czarna perła, VARMO, jakiś inny sklep? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
segal21 12.11.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Narazie pale perłą jest bez problemu troche duźo popiołu,następny będzie Stabek jest to niby ulepszona perła, jak będzie się spalac to się okaźe, jeźeli chcesz kupic te dwa opały to na ich stronie firmowej,jest tanszy niź na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.11.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Popal tym "nowym" z podtrzymaniem ... Zasyp cały kosz - niech dłużej poleży w koszu... "Stare" też się pięknie spalało ... Dobrze że uszczelka w koszu dobra ... Szkody : zadymiona kotłownia , "trochę" strachu i kosz do renowacji - miałem szczęście. Czytałem o tym kiedyś, ale skoro z pelletów w podtrzymaniu się żar nie cofa, a to Varmo też trochę stało w podtrzymaniu i się nic złego nie działo to pewnie sobie go trochę sprowadzę przy najbliższej okazji i nim popalę. Co ciekawe te 7% popiołu z Varmo to proszek i objętościowo zajmuje 1/3 tego co popiół z ostatniej Wesołej. Podobno Wesołą, która idzie wagonami mocno przesypują wapnem dla oznakowania , ale może tu chodzi o obniżenie spiekalności i stąd tyle popiołu - może ktoś coś więcej wie i napisze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 12.11.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Albo siary ma dużo... Odsiarczają na sucho co by z kotła nie waliło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts