Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z ciekawostek - podobno Varmo jest w nowej wersji po dopracowanej technologii znacznie lepsze niż wcześniej - sprawdziłem to i spala się u mnie pięknie, popiołu znacznie mniej niż z obecnej Wesołej, kaloryczność wysoka prawie jak Wesoła, suchy idealnie, zaraz dodam wynik pomiarów na stronę www.

Jedyny minus to objętość - worek 25 kg jest o połowę większy niż z ekogroszkiem.

trzymam kciuki za ten produkt. sam zamówiłem na próbę jedną paletę. cena trochę do bani ale groch musi być suchy i to rekompensuję bardzo dużo, więc nie powinno być tragedii.

Mnie ciekawi czy nie da się zrobić pelletu miałowego z biomasą i np dodatkiem wapna - jest pellet z węgla, jest pellet z biomasy. Jedno przy spalaniu drugiego też wychodzi na plus (obniżamy spiekalność itd). Nie musiałoby to być mega kaloryczne - grunt żeby było suche i w miarę tanie - taki pelletowy jaret.

Varmo gdyby było tańsze to by pewnie nie jeden spróbował...

Sprawdź olxa - u mnie okazuje się miał to gościu z za miedzy.

Wziąłem 3 wory, jak skończy się groch w podajniku to zasypie.

Do SUSPENSERA:

Jakie ustawienia do tego? (w sensie mały / duży nadmuch? Krótkie / długie podawanie - jaki stosunek?).

Wszystko podałem tu pod linkiem oraz na mojej stronie w zakładce "Ekogroszek"

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209486-Ekogroszek-testy-i-ranking-wg-SUSPENSER

PS kupiłem dzisiaj po drodze 4 kolejne worki na próbę, jeden zasypałem i właśnie się pali - niestety padł mi zasilacz Access Pointa i dokąd go nie dokupię nie będzie podglądu w internecie [a dopiero chwaliłem go, że już 6 lat działa choć zakurzony bywał nieraz].

Edytowane przez SUSPENSER

3 Tony ale robić się nie chce i lata już nie te - poza tym kto bogatemu zabroni ???

Nikt nie zabroni to Ty wiesz czy przerzucenie 3 ton to dużo czy nie.W kazdym razie o gazie bym nie pomyślał tylko o czymś innym. Ja celuję w poniżej dwie tony w przeciągu 7 miesięcy grzewczych z minimalną ilością kominka(max 100kg). Zobaczymy czy wyda.