Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Cześć,

Czy ktoś tutaj może palił groszkomiałem 50/50 pewnej firmy na K albo go widział i mógłby rzucić okiem na mój zakup? Zamówiłem z początkiem września, przyszedł pod koniec października, pracownik dzwonił i uprzedzał, że proporcje będą gorsze ("bo taki przyszedł z kopalni"), ale wspominał że zamiast 50/50 będzie 40 do 30% groszku/60-70% miału i zaproponował 30 zł obniżki więc się zgodziłem, tymczasem na moje oko to przysłali praktycznie ekomiał. Próbowałem reklamować, bo u mnie takie coś się zawiesza w koszu i zamiast palenia automatycznego mam gorzej niż ręczne, ale brak odpowiedzi. Dla porównania na jednym zdjęciu dorzuciłem kilka bryłek ekogroszku z innej firmy. Pytam, bo może ja nie mam racji i to drobne to jest jeszcze ekogroszek? [ATTACH=CONFIG]401508[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]401509[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]401510[/ATTACH]

To drobne to jest ekogroszek ale taki mniejszy taki tyci tyci. To wygląda jakby w ogóle nie było przesiane i od razu spakowane w worki. Moim zdaniem jeżeli sprzedawca nie odpowiada na reklamacje to jak bym go nie ukrywał tylko od razu dla przestrogi innych kupujących walił nazwa firmy i to capsem :)

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Zamówiłem przyszedł pod koniec października, pracownik dzwonił i uprzedzał, że proporcje będą gorsze ("bo taki przyszedł z kopalni"), ale wspominał że zamiast 50/50 będzie 40 do 30% groszku/60-70% miału i zaproponował 30 zł obniżki więc się zgodziłem

Ktoś to przesiał i sprzedał ekogroszek, a Tobie wcisnęli miał za dobrą cenę, tak się robi interesy.

Jest niedobór to i cena wysoka.... kopalnia zadowolona...... bo i tak zarobi, importer również, tylko klient płaci i płacze...

https://www.msn.com/pl-pl/finanse/gospodarka/g%C3%B3rnictwo-wymaga-inwestycji-by-utrzyma%C4%87-wydobycie-konieczny-import-w%C4%99gla/ar-BBFMjqu?li=AA5a4a&ocid=ientp#page=1

Edytowane przez Akrimka
zmiana linku na str 1

Jest niedobór to i cena wysoka.... kopalnia zadowolona...... bo i tak zarobi, importer również, tylko klient płaci i płacze...

https://www.msn.com/pl-pl/finanse/gospodarka/g%C3%B3rnictwo-wymaga-inwestycji-by-utrzyma%C4%87-wydobycie-konieczny-import-w%C4%99gla/ar-BBFMjqu?li=AA5a4a&ocid=ientp#page=1

I jak zwykle po dupie dostanie ten najbiedniejszy. W sumie to dobrze myślą po co pakować kasę i inwestować w kopalnie jak można sprowadzić węgiel z Rosji czy z Czech, naszego nie będzie to ludzie kupią co będzie dostępne na rynku a kasa przeznaczona na inwestycje będzie można się po cichu podzielić a ludzie niech płaca i płaczą tak jak napisałeś albo niech marzną albo głodują. Ale zapłakać to najpierw trzeba nad ludźmi którzy od kilku lat rządzą tym krajem mamy potencjał węglowy a nie potrafimy go wykorzystać.

Trafiały wam się kamienie w Retopalu z PGG bo ja już znalazłem 3 nie były jakieś mega duże 40 x 20 mm dość płaskie i może dlatego przemieliło ślimak mam dość nowy bo ma rok i może dzięki temu zawleczki nie zerwało ale strach pomyśleć co może być w pozostałych workach do tej pory trafiałem na kamyki w brunatnym z Bartexu w innych węglach które miałem nie spotkałem.

wrzuciłem pierwszy worek Retopalu i uruchomiłem podajnik recznie żeby podał węgiel do palnika i jak rozpalalem to wyciągnąłem własnie mały płaski kamyk wielkości monety 5zl

obniżyli na black friday i tak widzę zostało, termin realizacji też szybszy - jak zamawiałem czarną perłę pod koniec października czekałem prawie 2 tygodnie, teraz doszła w 3 dni

Teraz czarny nie będzie tylko piątek ale wszystkie dni :) w październiku pewnie ludzie jeszcze się nie obkupili i dlatego dostawy się opóźniały a teraz zamawiają tylko jednostki to i dostawa jest szybka :)

Paliłem prędzej Czarną perłą,teraz Stabkem,co moģe teraz stwierdzić, oba węgle były suche, podobna ilośc popiołu, po 24,20 kilo w worku ,w kaźdym brak swojej wagi, Czarna perła bardzo czysta równa granulacja z Stabkiem juź gorzej dùźo pyłu i większe kęsy, z moich obserwacji wynika ze przy tych samych warunkach atmosferycznych Perła jest bardziej kaloryczna, więc wole Czarną perłe i jest tańsza,pozdrawiam.

Ostatnio testowałem Bobrka i jest rewelacyjny - najwyższa kaloryczność i bardzo mało popiołu, niestety kosztuje sporo bo 1100 zł / tonę, może ktoś ma tańsze dojście i sobie go sprawdzi.

Na palniku SV-200 czeskie brunatne też się doskonale dopalają i nie ma sadzy oraz kopcenia jak przy retorcie [mam porównanie bo wcześniej testowałem je na retortowym], co do osiąganego VER i ilości popiołu polecam przejrzeć wyniki testów na mojej stronie w zakładce Ekogroszek na dole strony.

A mi to wygląda na błoto-miał :)

Hehe dobrze określone, niedawno z taką badziewną odsiewką walczyłem na SV-200 po wcześniejszym jej przesuszeniu w worku w kotłowni chyba z 2 tygodnie.

Nawet gdy to było suche to i tak dało się ledwo co spalić - kocioł osiągał maks 2kW mocy przy nadmuchu 100% i osiągnąłem na tym badziewiu ok. 8 MJ/kg takie były straty przez nadmiar powietrza bez którego w ogóle nie szło tego spalić.