Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sztygar Ultra 28MJ. Bardzo dobry węgiel. Na próbę mieliśmy 10 worków, bez kamienia i odpowiednie rozmiarowo kawałki, żadnego miału. To że kilka worków było lekko mokrych, to tylko i wyłącznie wina przechowania na hurtowni. Wzięliśmy 2t po 800 i kolejne 2 po 820zł, co okazało się strzałem w dziesiątkę bo następna dostawa przyjechała 150zł droższa... Sztygar Ultra karmi Sigmę UNI 16KW.

Witam ja mam przygode z ekogroszkiem od dwóch tygodni próbowałem trzech producentów i wszystko słabo sie paliło. Daw dni temu zmieniłem ustawienia na 20s podawanie przerwa w podawaniu 90s, dmuchawa 99% przesłona na dmuchawie otwarta na maksa. praca w podtzymaniu 10s pauza w podtrzymaniu 10min. No i teraz to piec osiąga 55 stopni bez problemu. Testowałem worek wegla ASKAR NIEBIESKI czyli jak deklaruje sprzedawca jest to Wesoła ale nic dobrego kalafiory niedopalone aż czarne poprostu trzeba to wybrac z popiołu i domieszac do wegla za noc sp[aliłko 25kg na worku pisze ze 24MJ . Wczoraj zasypałem SZTYGARA 28MJ i widze teraz ze nawet jest go jeszcze połowa w zasobniku czyli 25kg powinno wystarczyć na 24H popiół wypalony. Zobaczymy jak to bedzie bo po SZTGARZE mam zamiar wsypać 25kg ELMAREXU PRESTIGE też 28MJ dziś wieczorem zasype ELMAREXA to napisze opinie jutro. Co sądzicie o takich ustawieniach bo według mnie jak polecił mi znajomy to pomyślałem ze on wariatjest, ale przyznam ze to naprawde daje duzo mocy cieplnej Pozdrawiam

Przy tych ustawieniach to on daje dużo mocy ale w komin. Jak teraz masz dmuchawę na całej mocy, to jak ją ustawisz kiedy przyjdzie mróz? Nie bardzo też jest możliwe żeby z ustawienia dawkowania na 1 / 4,5 dmuchawka na całej mocy nie wypalała dziury - chyba że ten ślimak daje wyjątkowo dużo a dmuchawka jest jakaś 30-sto watowa. Przeważnie dmuchawki na całej mocy radzą sobie nawet z dawką 1 / 2. Żeby coś napisać o ustawieniach, trzeba by wiedzieć jaki masz kolego palnik, jaki sterownik i jakiej mocy jest dmuchawka.

Przy tych ustawieniach to on daje dużo mocy ale w komin. Jak teraz masz dmuchawę na całej mocy, to jak ją ustawisz kiedy przyjdzie mróz? Nie bardzo też jest możliwe żeby z ustawienia dawkowania na 1 / 4,5 dmuchawka na całej mocy nie wypalała dziury - chyba że ten ślimak daje wyjątkowo dużo a dmuchawka jest jakaś 30-sto watowa. Przeważnie dmuchawki na całej mocy radzą sobie nawet z dawką 1 / 2. Żeby coś napisać o ustawieniach, trzeba by wiedzieć jaki masz kolego palnik, jaki sterownik i jakiej mocy jest dmuchawka.

Piec ekohurt, Dmuchawa 80, sterownik ELEKTRONICS a co do slimaka to Najlepszy ZELIWNA EKOENERGIA radzi sobie ze wszyskim miał orzech i ekogroszek, jak przyjdąś mrozy to nic nie bede przestawiał bo jedyne co moge podciągną to temp.

Daj spokój Jasiek. Kolega sam napisał że ma przygodę z ekogroszkiem od 2 tygodni. I w 2 tygodnie palił trzema ekogroszkami a poza tym stwierdził, że ekoenergia to najlepszy palnik, że pali miał i orzech i że nie potrzeba mu będzie żadnych zmian kiedy będą się zmieniać warunki zewnętrzne. Po co mu chcesz zepsuć samopoczucie?

Widać hak dmuchanie i wilgoć obniżają ciepło spalania. A ja ciagle niezrozumiem jak mi mówili ze miał trzeba w zasypowych zlać woda bo inaczej się nie pali.

Pali się, a jakże ale może też wybuchnąć pył węglowy z miału i dlatego się go podlewa, żeby grzecznie leżał "sklejony" wodą i nie fruwał po kotle ;)

Piec ekohurt, Dmuchawa 80, sterownik ELEKTRONICS a co do slimaka to Najlepszy ZELIWNA EKOENERGIA radzi sobie ze wszyskim miał orzech i ekogroszek, jak przyjdąś mrozy to nic nie bede przestawiał bo jedyne co moge podciągną to temp.

Już nie wiem czy to jest reklama ekogroszku czy może palnika , a kolega nie wspomniał nic o sterze też niczego sobie. Za dużo oglądasz reklamy; "wszystko naj..."

KOCHANI FORUMOWICZE,

już dwunasty raz dzieci z Ogniska Marymont przygotowały prace na aukcję. Są w tym roku też prace Tajemniczej Forumowiczki, które przesłała kartki do Ogniska.

Zapraszamy do licytowania.
Dzieci wiedzą, że my nie zawodzimy. M
ieć pod choinkę prace dziecka - t
o podnosi na sercu, to radość, to prawdziwe święto...

Aukcja trwa do 17 grudnia do godziny 22. A w poniedziałek wysyłamy prace.

http://forum.muratordom.pl/showthrea...-dzieci-zobacz
http://forum.muratordom.pl/showthrea...-Tu-licytujemy

Pozdrawiam
a014.gif

Moge zrozumieć że w groszku trafiają się kamienie, kamyczki czy nawet kamsztory ale skąd u mnie w retopalu znalazł się kapsel od jurajskiej :)

Tego to nawet najstarsi szamanie nie będą wiedzieć :)

No jak skąd, Jurajska spod ziemi i węgiel spod ziemi, widocznie pokłady butelkowanej jurajskiej i węgla sąsiadowały ze sobą

Jak się pali obecny Silver z Bartexu? warty polecenia? ta sama jakosć jest w Obi co bezpośrednio z Bartexu? bo mam w dobrej cenie poniżej 800zl za tonę do kupienia

Chłopie i Ty się jeszcze zastanawiasz czy kupić. Za taka cenę sam bym wziął z Silverem nigdy nie miałem problemów a kupowałem tylko ten z OBI i wydaje mi się że raczej nie powinno być różnicy.