zloty_66 05.01.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 A jest jakiś powód, stosowania dopalacza sadzy w kotle z podajnikiem? Zapytałem z czystej ciekawości czy zdaje to egzamin np. przy czeskim węglu co jest sporo sadzy w piecu. Na razie nie narzekam jakoś na spalania Retopala z PGG spala się w miarę dobrze i sadzy tez nie jest za wiele staram się czyścic piec raz na tydzień bez względu ile jest sadzy w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 05.01.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 ... staram się czyścic piec raz na tydzień bez względu ile jest sadzy w piecu. Podobnie czyli po spaleniu 150-200 kg groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 05.01.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Zapytałem z czystej ciekawości czy zdaje to egzamin np. przy czeskim węglu co jest sporo sadzy w piecu. Na razie nie narzekam jakoś na spalania Retopala z PGG spala się w miarę dobrze i sadzy tez nie jest za wiele staram się czyścic piec raz na tydzień bez względu ile jest sadzy w piecu.Jak masz sadze to pokombinuj z procesem spalania, np.. kup deflektor ceramiczny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.01.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Zapytałem z czystej ciekawości czy zdaje to egzamin np. przy czeskim węglu co jest sporo sadzy w piecu. Na razie nie narzekam jakoś na spalania Retopala z PGG spala się w miarę dobrze i sadzy tez nie jest za wiele staram się czyścic piec raz na tydzień bez względu ile jest sadzy w piecu. Z obserwacji spalania czeskiego z Komoran i Ledvic w palniku SV-200 - nie ma grama sadzy i kopcenia więc tu trzeba by zrobić coś, żeby dopalać spaliny po wyjściu ich ze złoża retorty - może jakiś sprytny deflektor czy coś takiego - bez tego z retorty lecą niedopalone i osadzają się na wymienniku, ewentualnie standardowy deflektor trochę dopali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 06.01.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Ze spalania czeskiego, podsuszonego grochu pamiętam lejącą sie smołę w kotle i na posadzce kotłowni. Jakos to spaliłem w miksie z kamiennym. Cudo kupione 2 lat temu w Bricomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.01.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Ze spalania czeskiego, podsuszonego grochu pamiętam lejącą sie smołę w kotle i na posadzce kotłowni. Jakos to spaliłem w miksie z kamiennym. Cudo kupione 2 lat temu w Bricomanie. Pewnie spalałeś w retortowym i przy niskiej temperaturze spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 07.01.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Tak, mała ekoenergia i ustawienia jak dla kamiennego. Ale nawet jakby smoły nie było, ubywał w sporym tempie. Cenowo, ok. 500 zl, więc szału nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 07.01.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/normy-jakosciowe-wegla-dla-odbiorcow-indywidualnych-tuz-tuz,2551769,4199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 08.01.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/normy-jakosciowe-wegla-dla-odbiorcow-indywidualnych-tuz-tuz,2551769,4199 Czyli będzie kolejny pretekst do wzrostu cen, tym razem "zapewnienie parametrów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 08.01.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 powoła się też trójki robotniczo chlopskie by kontrolowały składy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 08.01.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Czyli będzie kolejny pretekst do wzrostu cen, tym razem "zapewnienie parametrów". Tak a spiek taki, że kominem wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 08.01.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 powoła się też trójki robotniczo chlopskie by kontrolowały składy Może "ormo" powróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 08.01.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 powoła się też trójki robotniczo chlopskie by kontrolowały składy Po co przecież "sygnalista" załatwi sprawę :P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 08.01.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Z obserwacji spalania czeskiego z Komoran i Ledvic w palniku SV-200 - nie ma grama sadzy i kopcenia więc tu trzeba by zrobić coś, żeby dopalać spaliny po wyjściu ich ze złoża retorty - może jakiś sprytny deflektor czy coś takiego - bez tego z retorty lecą niedopalone i osadzają się na wymienniku, ewentualnie standardowy deflektor trochę dopali. A jaki deflektor byś polecał bo u mnie jest standardowy mam defro komfort eko 20 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.01.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 A jaki deflektor byś polecał bo u mnie jest standardowy mam defro komfort eko 20 kw Jak największy - na początek na obecny nałóż tarczę hamulcową w rozmiarze takim, żeby obok niej zostały po 2 cm luzu na przelot spalin w najwęższym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.01.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/normy-jakosciowe-wegla-dla-odbiorcow-indywidualnych-tuz-tuz,2551769,4199 W sumie cieszy, że chcą uporządkować ten obecny bajzel i założenia są słuszne, jak to bywa diabeł tkwi w szczegółach i ważne, żeby było to dopracowane. Mniejsza sprzedaż w tym roku wynika na pewno z tego, że póki co prawdziwej zimy nie ma tylko sporadyczne przymrozki. "W porównaniu z ceną z poprzedniego roku wartość tony wzorcowego węgla do wytwarzania energii elektrycznej w kraju była w listopadzie 2017 r. wyższa aż o 11,6 proc" Nasuwa się pytanie kiedy wzrośnie ceną prądu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 11.01.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Ja szarpnąłem parę worków na próbę Silvera Bartex w Obi po 790zł/T - jak wysuszę to zasypie i zobaczymy jak się pali... cena rewelacja... ludki szarpali jak reksio szynkę Palę tym od 2 m-cy. Pali się OK. żadnych spieków itp. Niestety ma jedną wadę. Kosmiczne ilości popiołu i straszny syf w komorze pieca. 1-2 lata temu kupowałem Silvera prosto z Bartex. Dlatego teraz się skusiłem, bo wcześniej było naprawdę OK. Jakimś mega-ekspertem nie jestem. Ale to co jest w OBI raczej nie jest tym samym co w workach bezposrednio z Bartex. No chya, że w ciągu 1-2 lat jakość węgla tak się zmieniła. Cena kusząca. Ale chyba drugi raz nie kupiłbym tego węgla. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez MARTINOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 11.01.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Ja mam podobną sytuację z retopalem z Pgg. Namówiłem siostrę na dwie palety. Cały ubiegły sezon przepaliła na retopalu z lokalnego składu i było w miarę ok. Ale w tym roku na tym samym składzie retopal luzem droższy niż stronie Pgg, więc po moich namowach zamówiła sobie na stronie sklepu Pgg . A tu zonk:eek: Ten z Pgg to jest dziadostwo, drobniejszy, spieki żużlowe wiszą z palnika , dużo popiołu i sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.01.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Niestety wszędzie się pogorszyło - od wakacji Wesoła też jest kiepska - niższa kaloryczność i ma dużo popiołu - prawie 10% - pewnie z niej różne mieszanki firmowe robią i stąd w nich ilość popiołu też wzrosła. Czytałem, że wydobywają ją z 8 szybów - to jakieś jaja są - robią już w kopalni miksa i sprzedają lecąc na marce dokąd się da. Obecnie polecam Bobrka i Varmo - te mają najmniej popiołu z testowanych przeze mnie w tym roku ekogroszków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 12.01.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Ja mam podobną sytuację z retopalem z Pgg. Namówiłem siostrę na dwie palety. Cały ubiegły sezon przepaliła na retopalu z lokalnego składu i było w miarę ok. Ale w tym roku na tym samym składzie retopal luzem droższy niż stronie Pgg, więc po moich namowach zamówiła sobie na stronie sklepu Pgg . A tu zonk:eek: Ten z Pgg to jest dziadostwo, drobniejszy, spieki żużlowe wiszą z palnika , dużo popiołu i sadzy. Paleta palecie nie równa kupilem 3 palety z PGG (każda osobno rozłożona w kotłowni) jedną już spaliłem i teraz wziąłem następną i tu moje zdziwienie niby ten sam węgiel te same ustawienia a groszek z tej palety zasypany teraz jest gorszy od tej pierwszej i tak jak napisałeś spieki się robią przeogromne o granulacji się nie będę wypowiadała bo z tym jest różnie czasem się trafi worek drobnego grochu a czasem mega gruby. Ciekawi mnie jak będzie się palić ta trzecia paleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts