Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

A jest jakiś powód, stosowania dopalacza sadzy w kotle z podajnikiem?

Zapytałem z czystej ciekawości czy zdaje to egzamin np. przy czeskim węglu co jest sporo sadzy w piecu.

Na razie nie narzekam jakoś na spalania Retopala z PGG spala się w miarę dobrze i sadzy tez nie jest za wiele staram się czyścic piec raz na tydzień bez względu ile jest sadzy w piecu.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapytałem z czystej ciekawości czy zdaje to egzamin np. przy czeskim węglu co jest sporo sadzy w piecu.

Na razie nie narzekam jakoś na spalania Retopala z PGG spala się w miarę dobrze i sadzy tez nie jest za wiele staram się czyścic piec raz na tydzień bez względu ile jest sadzy w piecu.

Jak masz sadze to pokombinuj z procesem spalania, np.. kup deflektor ceramiczny..

Z obserwacji spalania czeskiego z Komoran i Ledvic w palniku SV-200 - nie ma grama sadzy i kopcenia więc tu trzeba by zrobić coś, żeby dopalać spaliny po wyjściu ich ze złoża retorty - może jakiś sprytny deflektor czy coś takiego - bez tego z retorty lecą niedopalone i osadzają się na wymienniku, ewentualnie standardowy deflektor trochę dopali.

Z obserwacji spalania czeskiego z Komoran i Ledvic w palniku SV-200 - nie ma grama sadzy i kopcenia więc tu trzeba by zrobić coś, żeby dopalać spaliny po wyjściu ich ze złoża retorty - może jakiś sprytny deflektor czy coś takiego - bez tego z retorty lecą niedopalone i osadzają się na wymienniku, ewentualnie standardowy deflektor trochę dopali.

A jaki deflektor byś polecał bo u mnie jest standardowy mam defro komfort eko 20 kw :)

W sumie cieszy, że chcą uporządkować ten obecny bajzel i założenia są słuszne, jak to bywa diabeł tkwi w szczegółach i ważne, żeby było to dopracowane.

Mniejsza sprzedaż w tym roku wynika na pewno z tego, że póki co prawdziwej zimy nie ma tylko sporadyczne przymrozki.

"W porównaniu z ceną z poprzedniego roku wartość tony wzorcowego węgla do wytwarzania energii elektrycznej w kraju była w listopadzie 2017 r. wyższa aż o 11,6 proc"

Nasuwa się pytanie kiedy wzrośnie ceną prądu ?

Ja szarpnąłem parę worków na próbę Silvera Bartex w Obi po 790zł/T - jak wysuszę to zasypie i zobaczymy jak się pali... cena rewelacja... ludki szarpali jak reksio szynkę

Palę tym od 2 m-cy. Pali się OK. żadnych spieków itp. Niestety ma jedną wadę. Kosmiczne ilości popiołu i straszny syf w komorze pieca.

1-2 lata temu kupowałem Silvera prosto z Bartex. Dlatego teraz się skusiłem, bo wcześniej było naprawdę OK. Jakimś mega-ekspertem nie jestem. Ale to co jest w OBI raczej nie jest tym samym co w workach bezposrednio z Bartex. No chya, że w ciągu 1-2 lat jakość węgla tak się zmieniła. Cena kusząca. Ale chyba drugi raz nie kupiłbym tego węgla.

Edytowane przez MARTINOS

Ja mam podobną sytuację z retopalem z Pgg. Namówiłem siostrę na dwie palety. Cały ubiegły sezon przepaliła na retopalu z lokalnego składu i było w miarę ok. Ale w tym roku na tym samym składzie retopal luzem droższy niż stronie Pgg, więc po moich namowach zamówiła sobie na stronie sklepu Pgg . A tu zonk:eek: Ten z Pgg to jest dziadostwo, drobniejszy, spieki żużlowe wiszą z palnika , dużo popiołu i sadzy.

Niestety wszędzie się pogorszyło - od wakacji Wesoła też jest kiepska - niższa kaloryczność i ma dużo popiołu - prawie 10% - pewnie z niej różne mieszanki firmowe robią i stąd w nich ilość popiołu też wzrosła.

Czytałem, że wydobywają ją z 8 szybów - to jakieś jaja są - robią już w kopalni miksa i sprzedają lecąc na marce dokąd się da.

Obecnie polecam Bobrka i Varmo - te mają najmniej popiołu z testowanych przeze mnie w tym roku ekogroszków.

Ja mam podobną sytuację z retopalem z Pgg. Namówiłem siostrę na dwie palety. Cały ubiegły sezon przepaliła na retopalu z lokalnego składu i było w miarę ok. Ale w tym roku na tym samym składzie retopal luzem droższy niż stronie Pgg, więc po moich namowach zamówiła sobie na stronie sklepu Pgg . A tu zonk:eek: Ten z Pgg to jest dziadostwo, drobniejszy, spieki żużlowe wiszą z palnika , dużo popiołu i sadzy.

Paleta palecie nie równa kupilem 3 palety z PGG (każda osobno rozłożona w kotłowni) jedną już spaliłem i teraz wziąłem następną i tu moje zdziwienie niby ten sam węgiel te same ustawienia a groszek z tej palety zasypany teraz jest gorszy od tej pierwszej i tak jak napisałeś spieki się robią przeogromne o granulacji się nie będę wypowiadała bo z tym jest różnie czasem się trafi worek drobnego grochu a czasem mega gruby. Ciekawi mnie jak będzie się palić ta trzecia paleta :)