Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

No martwiłem się, ale zapewniali że to tylko przejściowe opóźnienia wynikające z ilości zamówień, wcześniej kupowałem u nich nie raz i nigdy nie miałem problemu zarówno z jakością opału jak i terminami.

Na drugi raz zmawiaj za pobraniem wtedy możesz czekać nawet 2 lata bez żadnych kosztów i inwestycji, tanio zamówiłeś latem, a teraz ceny są wyższe - pewnie musisz dopłacić róznicę wtedy może podeślą co nieco :-)

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawa rozwiązana, zwrócili pieniądze (choć wolałem węgiel). Żałuję, że tak wyszło bo dla mnie było to świetne źródło opału i pierwszy raz mi się takie coś zdarzyło, kupowałem tam wcześniej nie raz i zawsze było wszystko super, łącznie z wagą worków. Trzeba będzie znaleźć nowego dostawcę, szkoda.

Zapasu w sumie jeszcze trochę mam (po prostu co roku kupowałem więcej niż potrzebuję), co w połączeniu z dosyć małym spalaniem pozwali mi spokojnie przetrwać do końca sezonu.

Tak patrzę na te oferty to chyba jeszcze i tak CZ.P jest królową opłacalności. Wiadomo rusek jak rusek. Ja mam stabka bo kupowałem w zimie i chciałem mieć suchy, ale patrzę po tych sklepach internetowych to jakieś sowy bociany (brunatne) koło 800 zł, można dać 1000 za coś lepszego ale np bartex podsyła wodę w workach... U innych groszki koło 25MJ za tysiąc - to już wolę tego suchego ruska 23-24MJ za 2 stówy mniej.

Mam jaret plusa jeszcze ze składu lokalnego - też tyłka nie urywa jako węgiel i drobna frakcja, stabek ma większe kęsy i jest w miarę OK. Ale też go kupiłem za 800 zeta we wrześniu suchego w worach jutowych. Teraz wydanie 1000 zł za tonę nie gwarantuje ani jakości węgla, ani tego, że nie trzeba go suszyć... Paranoja...

Trzeba się nastawić na wcześniejsze zakupy - tylko kiedy cena jest najniższa? Maj? Od kiedy zaczyna wzrastać?

Tak patrzę na te oferty to chyba jeszcze i tak CZ.P jest królową opłacalności. Wiadomo rusek jak rusek. Ja mam stabka bo kupowałem w zimie i chciałem mieć suchy, ale patrzę po tych sklepach internetowych to jakieś sowy bociany (brunatne) koło 800 zł, można dać 1000 za coś lepszego ale np bartex podsyła wodę w workach... U innych groszki koło 25MJ za tysiąc - to już wolę tego suchego ruska 23-24MJ za 2 stówy mniej.

Mam jaret plusa jeszcze ze składu lokalnego - też tyłka nie urywa jako węgiel i drobna frakcja, stabek ma większe kęsy i jest w miarę OK. Ale też go kupiłem za 800 zeta we wrześniu suchego w worach jutowych. Teraz wydanie 1000 zł za tonę nie gwarantuje ani jakości węgla, ani tego, że nie trzeba go suszyć... Paranoja...

Trzeba się nastawić na wcześniejsze zakupy - tylko kiedy cena jest najniższa? Maj? Od kiedy zaczyna wzrastać?

Też mam podobne odczucia co do tych ekogroszków. Moim zdaniem jeszcze jeden sklep z tej listy wart jest zainteresowania;http://wegielzagorski.pl/sklep.html A swoją drogą tj chyba ten sam ekogroszek co z subigol.pl

Właśnie oglądam testy subigola - ktoś w komentarzu wstawił, ze ogólnie jest lepszy popiół z zagórskiego niż z czarnej perły, ale więcej go schodzi - wychodzi na to, że syberyjski jest mniej kaloryczny trochę ale lepiej się spala.

Za dobre pieniądze myślę, że można brać. Ja poluje może na jakiegoś bartexa / pieklorza w dobrej cenie i coś co by się dobrze na mrozach spalało - czyli może właśnie takiego syberyjskiego.

Ten zagórski jest suchy?

Palę tym od 2 m-cy. Pali się OK. żadnych spieków itp. Niestety ma jedną wadę. Kosmiczne ilości popiołu i straszny syf w komorze pieca.

1-2 lata temu kupowałem Silvera prosto z Bartex. Dlatego teraz się skusiłem, bo wcześniej było naprawdę OK. Jakimś mega-ekspertem nie jestem. Ale to co jest w OBI raczej nie jest tym samym co w workach bezposrednio z Bartex. No chya, że w ciągu 1-2 lat jakość węgla tak się zmieniła. Cena kusząca. Ale chyba drugi raz nie kupiłbym tego węgla.

Ja zamówiłem w obi ostatnie 40 worków tego silvera i parę golda (potem się znów pojawił w tej cenie na chwilę, ale już było za późno, żeby zmienić zamówienie), cena naprawdę super, ale tak mokrego węgla to jeszcze nie miałem. Co do syfienia to niestety pełna zgoda, ale miałem go też poprzednio i wiedziałem, na co się piszę. Oprócz tego pali się super, spieków mało i wreszcie mam popiół zbliżony do tego "papierosowego", miła odskocznia po Retopalu. Wydaje mi się, że jest go też mniej niż po Retopalu, ale może po prostu wtedy więcej spalałem.

Jeszcze dodatkowy plus przy zamawianiu z OBI to w cenie jednej dostawy można zamówić do 1.5 tony, co jest dużym plusem w porównaniu do niektórych sprzedawców, którzy wysyłają palety po 900 albo nawet 750 kilo i liczą sobie za dostawę, albo wliczają ją w koszt węgla.

Podsumowując za 800 złotych za tonę warto zamówić - teraz jest drożej, ale może cena znów się zmieni. Co ciekawe w każdym OBI u mnie w okolicy mają inną cenę węgla.

Ja w lutym będę kupował CzP 1 tone bo tego co mam w kotłowni starczy mi do końca marca a w kwietniu rożne bywają pogody. Jak mi się sprawdzi ta CzP to wezmę na przyszły sezon 4 tony i 1 tone czegoś kaloryczniejszego Bartexa Silvera albo PIEKŁO z Węglobudu w żółtych workach z allegro.

Ja brałem stabka - czyli suszoną perłę w listopadzie - faktycznie węgiel jest na tyle suchy (a raczej mało wilgotny) że można go z wora sypać do podajnika. Kilkadziesiąt zł różnicy, ale nie trza suszyć... Do tego fajne, duże kawałki.

Chciałbym u siebie tez przetestować tego Stabka ale na chwile obecną mój budżet pozwala na zakup 1 tony czyli tyle żeby mi starczyło do końca sezonu i zdecydowałem się wziąć CzP bo jest 80 zł tańsza niż Stabek (na allegro) a nawet jak worki będą wilgotne/mokre to będę miał prawie cały miesiąc na podsuszenie :)

Niedługo cała Polska będzie śmierdzieć ruskim smogiem :)

Poniżej podsumowanie co udało mi się ustalić:

TAURON to tragedia (mam i potwierdzam, mieszanka pół na pół siana i koksu. By dopalić koks popiół się mocno żużluje). Są 2 rodzaje - mieszanka 50/50 i 60/40 - obie do d**y. Jakby były po 500 zł może by i człek nie narzekał...

WESOŁA - na ten sezon może spiekać bo wydobycie z różnych miejsc i trzeba go z czymś mieszać i czar węgla pryska...

Ekogroszek PIEKLORZ - tutaj też może być już mieszanka węgla. Nie wiadomo też co się pod tą nazwą kryje, bo odmian tego bez liku.

Ekogroszek SIBUGOLPL - rusek, ale trochę inny niż czarna perła - trochę mniej mocy, ale dużo lepsze spalanie i popiół - ogólnie polecany. Teraz jakieś problemy (nie dało się zamówić) - nawet strona dziś nie działa. Podobno kontakt też OK. Może być mokry.

Oryginalny SKARBEK (zielono czarne worki) - opał bardzo dobry, polecany, drogi jak fix.

Ale tutaj są chyba 2 rodzaje - Piekary i BOBREK

RETOPAL z PGG - opał i dostawca OK. Żużluje przy nadmiarze powietrza, może dojechać mokry.

CZARNA PERŁA / STABEK - Ruski, stabek suchy, przebrany, czarna perła też OK ale może być mokra zimą (nawet bardzo). Jako opał - lubi żużlować podobnie jak retopal, ale ogólnie OK.

VARMO pellet - polecają do spalania na SV200 - na retorcie u mnie było gorzej. Podejrzewam, że trzeba palić to na PIDzie, z dobrym deflektorem i małym nadmuchem. Suche jak pieprz. Ale lepiej wziąć najpierw ze 3-4 worki i próbować jak mówię. Z większą ilością powietrza wychodzi żużel i pyli się to po całym kotle niemiłosiernie.

BARTEXy - GOLD / SILVER - są OK tylko woda w worku. Brunatny to raczej tylko do ciepłej wody na lato, RUBIN - nieopłacalny.

ZAGÓRSKI / DIABLO - ruski - chyba odpowiedniki sibugola, nie perły - do potwierdzenia. Czyli w miarę OK - nie wiadomo jak ze suchością.

SOWY / WILKI / BOCIANY / LISY / ŁOSIE / KUNY i NIEDZWIEDZIE - ze sklepu tani opał to porażka, markietowe też tyłka nie urywają - lepiej odpuścić za tą cenę. Często mieszanka nie wiadomo czego, woda się leje strumieniami. DRAGONy z markietów podobnie.

EKOBRAN - kolejny rusek - nie wiadomo jak z suchością i spalaniem - chyba podobny do perły

SZTYGARY i inne z KUP PAN WYNGIEL - węgiel ogólnie OK, ale mokry, ostatnio jakieś kamienie - ale kontakt OK i w razie czego jakąś reklamacje też uwzględnią.

EKORET - węgiel OK, cena zabójcza

Jak coś jest nie tak - piszcie

Chciałbym u siebie tez przetestować tego Stabka ale na chwile obecną mój budżet pozwala na zakup 1 tony czyli tyle żeby mi starczyło do końca sezonu i zdecydowałem się wziąć CzP bo jest 80 zł tańsza niż Stabek (na allegro) a nawet jak worki będą wilgotne/mokre to będę miał prawie cały miesiąc na podsuszenie :)

Niedługo cała Polska będzie śmierdzieć ruskim smogiem :)

Jak już dostaniesz to napisz jaka jest wilgotność tej CzP.

Też zamierzam kupić.

U mnie tegoroczny zakup, spieka bardziej niż w poprzednich latach.

Do końca lutego powinno mi starczyć opału, ale już się rozglądam za czymś sensownym w dobrych pieniądzach. Będzie chyba ciężko. Jak mam zapłacić ponad 1000zł. i walczyć ze spiekami lub sadzą to wolę coś tańszego przynajmniej kasa zostanie.Dlatego myślałem o perle ale teraz to już nie wiem...

Do końca lutego powinno mi starczyć opału, ale już się rozglądam za czymś sensownym w dobrych pieniądzach. Będzie chyba ciężko. Jak mam zapłacić ponad 1000zł. i walczyć ze spiekami lub sadzą to wolę coś tańszego przynajmniej kasa zostanie.Dlatego myślałem o perle ale teraz to już nie wiem...

U mnie również rezerwa;) Cieplej się robi to chyba na "płomiennym" bartexie z obi do wiosny dojadę.