shogunzlasa 13.03.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Czyli potwierdziło się to co podejrzewałem - Sibugol, Diablo, Zagórski i jakiś chyba Ecosiberian - to takie jakby brunatne ruski. Fajnie się to pali, ale z kalorycznością bida. Faktycznie - może przy mieszance może być pomocne na tęgie mrozy - ale właśnie z czymś pokroju perły czy retopala, przy mocniejszych pewnie dojdzie do sytuacji jak z tauronem - jeden węgiel się wypali drugi nie zdąży i albo żużel, albo koks. Na okres mniejszego zapotrzebowania można kupić coś wyżej kalorycznego i mniej upierdliwego i spalać to długo na niskiej mocy. Pewnie na ten sezon spróbuję po tonie CZ.P i Diablo i 2 tony Skarbka jak będzie w normalnych pieniądzach. A ogólnie retopal vs Cz. P - który jest mniej upierdliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzio77 13.03.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 ... Drugim dobrym zastosowaniem jest zmieszanie go z innym bardziej problemowy węglem. Ostatnie dwa tygodnie jadę na mieszance 50/50 CP z Diablo i jestem bardzo zadowolony. Problem spieków praktycznie przestał istnieć. Myślę, że podobny rezultat będzie przy połączeniu z np. Retopalem. do czego to doszło... jeszcze rok temu polecano cp czy retopala do mieszania z problematycznymi groszkami a teraz wychodzi że to one są problematyczne i potrzebują mieszania:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommyle 13.03.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Jeszcze nim nie paliłem bo mam cały zasobnik zasypany innym grochem jak się skończy to zasype CzP i podzielę się tym jak się pali. Czekam na relację bo tez chcę kupić na okres przejściowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 13.03.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 do czego to doszło... jeszcze rok temu polecano cp czy retopala do mieszania z problematycznymi groszkami a teraz wychodzi że to one są problematyczne i potrzebują mieszania:lol2: Też mieszam... Kupiłem 2 tony niby słabszego za 730 zł i dwie tony mocniejszego za 860 zł. Okazało się że ten niby słabszy jest mocniejszy ale spieka się masakrycznie. Dlatego mieszam z niby mocniejszym, który się nie spieka. Między innymi dlatego podpisuję umowę z gazownią. Mają promocję, przyłącze za 1 zł netto, do tego gmina dopłaca 5tyś do wymiany kotła. Piec postawię w kąt na wszelki wypadek, nie wiadomo co nam przyszłość przyniesie. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale lepszych węgli to już nie będzie, jakość raczej będzie się pogarszać a ich cena... nie wiem. Ostatnio rozmawiałem ze znajomymi, którzy piec na ekogroszek zakładali ponad 10 lat temu i cena ekogroszku wtedy była 350 zł/tona. W tej chwili stać mnie, żeby nawet tysiaka płacić więcej rocznie za ogrzewanie, a kalkulowanie czy się zwróci, za ile lat i takie tam pierdoły to nie dla mnie, bo życie mnie nauczyło, że trzeba więcej żyć chwilą, bo nie wiadomo ile ich nam dane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 14.03.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 A ogólnie retopal vs Cz. P - który jest mniej upierdliwy? W mojej ocenie, albo po prostu w moim konkretnym przypadku CP ale różnica nie jest bardzo duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.03.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Perła 2017 mniej spiek niż 2016. @darianusCi co dosłownie żyją chwilą przeważnie g... mają mam paru takich znajomych już po 30 a bez dom i mieszkania ciągle u mamusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.03.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Szkoda że "naszemu rządowi" nie śpieszno aby wprowadzić normy jakie musi spełniać sprzedawany węgiel .. Sądzę że samym kopalniom bardzo na tym "nie zalezy" , bo mogło by się okazać że ich "drogi" węgiel nie nadaje sie do niczego i jest "niesprzedawalny" .. Ale tak to jest jak nie ma żadnej kontroli i można każde badziewie sprzedać jako "ekogroszek" ... Węgiel o wysokiej spiekalności nie powinien trafiać do sprzedaży , a na pewno nie jako "ekogroszek" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 14.03.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Groch nigdy nie kosztowal 350zł za tonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 14.03.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Czekam na relację bo tez chcę kupić na okres przejściowy. Z moich wstępnych obliczeń wynika że zasype CzP w najbliższą sobotę i to nawet lepiej bo będę mógł doglądać pieca i majstrować coś z ustawieniami ale podejrzewam że piec ustawie tak jak miałem ustawiony na Retopalu czyli na niska moc. W największe mrozy piec nie męczył się tak bardzo jak zakładałem z takimi ustawieniami a wynik tego był taki że wszystko w miarę ładnie się spalało. Jeżeli sprawdzi się u mnie ta CzP to nie będę kombinował nic na przyszły sezon zakupie Retopala albo własnie CzP cena będzie przemawiała na korzyść tańszego i tone czegoś mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 14.03.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Groch nigdy nie kosztowal 350zł za tonę. Taka cena to chyba tylko w biedaszybach w Wałbrzychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 14.03.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Kosztował i to z przywozem, na Śląsku. Z kotłów rzadził tam wtedy Hef, na rynek chciał wtedy wejść Jubam, ten od kotłów gazowych z Mikołowa. Stare dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 14.03.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Kosztował i to z przywozem, na Śląsku. Z kotłów rzadził tam wtedy Hef, na rynek chciał wtedy wejść Jubam, ten od kotłów gazowych z Mikołowa. Stare dzieje. W tamtych czasach na Śląsku to każdy dostawał przydział na węgiel i nie ważne było czy mieszkasz w bloku czy w domku a tak na poważnie to o cenach jakie były kilka lub kilkanaście late wstecz to mogą się wypowiedzieć osoby co palą od dawna wunglem ale zapewne ceny były przystępniejsze niż te co widzimy teraz np. na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 14.03.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Było taniej ale nie aż tak, chyba że jakieś specjalne przydziały ma Śląsku. W tamtym okresie pracowałem w dużej sieci marketów budowlanych i grocha mieliśmy w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlod55 14.03.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) Było nawet taniej niż 350. W 2004 roku montowałem piec Hefa i na składziee węgla płaciłem poniżej 300 zł za tonę i nie był to jakiś specjalny przydział. Taka wtedy była cena ekogroszku. Oczywiście luzem. Edytowane 14 Marca 2018 przez wlod55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 14.03.2018 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Groch nigdy nie kosztowal 350zł za tonę. Ja brałem Ekoret luzem w 2006 roku po niecałe 400zł (łódzkie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.03.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Komorany w kopalni nawet teraz poniżej 300 zł wychodzą więc przy zrzucie na patelnię pewnie z 350 by mogło wyjść, zależy jeszcze ile km kto ma od kopalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.03.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Zastanawiam się jednak nad Diablem do CWU na lato, żeby nie było nazbyt kaloryczne, chyba, że macie jakieś inne sprawdzone groszki letnie?. Kaloryczność to jedno, ale ważne, żeby popiołu z min. 10% miał ten letni węgiel to dłużej kocioł w podtrzymaniu postoi i mniej się zmarnuje - przy retorcie z popiołem >10% można podtrzymanie ustawiać nawet co 120 minut i nie wygasa, a np. przy Wesołej, która miała kiedyś 3-4% POP trzeba było dawać co 20 minut przez co kocioł z samego podtrzymania miewał ponad 70 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.03.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Ja palę wieczorkiem już drugi sezon - przynajmniej lokalny dostawca twierdzi że to wieczorek. Pali się dobrze, trochę spieka, ale spieki są kruche i nie tworzą się tzw. kalafiory. Jedyny minus tego węgla to spora ilość popiołu. Dzięki za informację - z danych kopalni wychodzi, że z 29 MJ/kg powinien mieć i niewiele popiołu - jak go gdzieś trafię to sam sprawdzę. Dzisiaj testowałem Wesołą z nowej dostawy i jest znacznie lepsza niż ta z jesieni pod względem spiekalności i ilości popiołu [było 9% wcześniej, a teraz wyszło 5,6%], nie spieka się - kaloryczność jak była, czyli szału nie robi [sVER 23,13 MJ/kg]. Niedawno testowałem ekogroszek od Mikołaja - wyszło 3,9% popiołu i SVER 24,15 MJ.kg. Teraz pali się Bobrek do porównania z tymi dwoma [mam wyniki sprzed ocieplenia a chcę mieć porównywalne wartości]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 14.03.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Było nawet taniej niż 350. W 2004 roku montowałem piec Hefa i na składziee węgla płaciłem poniżej 300 zł za tonę i nie był to jakiś specjalny przydział. Taka wtedy była cena ekogroszku. Oczywiście luzem. To by się zgadzało:) Tak się składa, że Ci znajomi też mają piec Hefa, którego zachwalali, działa do tej pory bezproblemowo. Mówili jeszcze, że mało tego że był po 350 w woj. łódzkiem, to jeszcze był tańszy od grubego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlod55 14.03.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 To by się zgadzało:) Tak się składa, że Ci znajomi też mają piec Hefa, którego zachwalali, działa do tej pory bezproblemowo. Mówili jeszcze, że mało tego że był po 350 w woj. łódzkiem, to jeszcze był tańszy od grubego węgla. Dokładnie tak, odpukac mój Hef też do tej pory działa bezproblemowo, jedynie zasobnik zmieniłem bo zardzewiał . Teraz kupiłem kilka worków Varmo i mam zamiar przetestować to paliwo na tym piecu, będzie okazja bo nadciągają chłodniejsze dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts