robertokot25 19.03.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Dzwoniłem z pytaniem odnośnie kaloryczności tego Diablo i pan powiedział że jak go się dobrze wysuszy to ma nawet 26MJ - hehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 19.03.2018 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Jak oceniacie kaloryczność tego Diablo - ma chociaż te 20MJ? czy raczej mniej? bo jak ma poniżej 20MJ to cena jest kosmicznie wysoka.... Tu jest odczyt z ciepłomierza i w komentarzach też opisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 20.03.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Tu jest odczyt z ciepłomierza i w komentarzach też opisany. No jest... ale nie Diablo tylko Ogień z Sibugola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 20.03.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Tak, ale prawdopodobnie różnią się opakowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 20.03.2018 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Tak, ale prawdopodobnie różnią się opakowaniem. A skąd takie przypuszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 20.03.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Sibugol, Diablo, Zagórski i jakiś chyba Ecosiberian to wszystko to będzie to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 20.03.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Sibugol, Diablo, Zagórski i jakiś chyba Ecosiberian to wszystko to będzie to samo... Dlatego że rusek? To tam jedną kopalnię mają i na cały świat sprzedają a tylko importerzy w różne worki pakują? Idąc tym tokiem myślenia trzeba zamknąć temat bo zostanie nam Polak, Rusek i Niemiec (Czech) jak w kawałach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 20.03.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Powyższe to węgle syberyjskie - czyli słabe, mało popiołu, fajnie się spala. Z Zagłębia Kuźnieckiego będzie Czarna Perła, Stabek (czyli suszona perła), Ekobran i pewnie inne - takie odpowiedniki Retopala. W zależności od obszaru będą się minimalnie różnić - dlatego dana partia spieka troche mniej / bardziej - ale to nie jest duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 20.03.2018 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Jeśli faktycznie jest taki słaby to cena jest o jakieś 200zł za wysoka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertxxx 20.03.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) sibugol, diablo, zagórski i jakiś chyba ecosiberian to wszystko to będzie to samo... Jeszcze jeden TKL. Edytowane 20 Marca 2018 przez Robertxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 22.03.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 3 worki Diablo kupione na składzie w Łodzi - nie mogłem się oprzeć , bo chcę zobaczyć ten popiół jak z papierosa , beż żadnych spieków żużlowych i jego bardzo małą ilość (2%) itp... trwałość worków to jakiś dramat - przy przenoszenie każdy się porozrywał... węgiel ma podejrzaną lekką brązową poświatę, na plus że w miarę suchy - jak przepalę to dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
upel 22.03.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 3 trwałość worków to jakiś dramat - przy przenoszenie każdy się porozrywał... Potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 22.03.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Ten Diablo w dotyku przypomina czecha (lekki) i nie jest czysto czarny jak typowy kamienny Polski, oby nie palił się jak czeski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 23.03.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Ten Diablo w dotyku przypomina czecha (lekki) i nie jest czysto czarny jak typowy kamienny Polski, oby nie palił się jak czeski... Oby się nie okazało że worki będą się palić lepiej niż to co jest w nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyokushin 23.03.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Tak z ciekawości zapytam...wziąłeś może te 30MJ? Ciekawi mnie czy twoje odczucia są takie jak moje i czy mają powtarzalną tą jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyokushin 23.03.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Wezmę może te 30 kg na próbę tak z czystej ciekawości.....1% popiołu i zero spieków przy 30MJ to raczej nierealne hehehe Sorry jestem tu od niedawna i jeszcze nie do końca sobie radzę z postami:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafik01 23.03.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 cześć wszystkim. długo przeglądam ten temat, byłem pewien, że mam tu konto, ale widocznie jest ono na innym tego typu forum.. odkąd mam kocioł na eko (3 lata), nie było chyba miesiąca żebym był z niego zadowolony... sam montaż pozostawia chyba wiele do życzenia... ale co do ekogroszku to próbowałem już prawie wszystkiego (do ceny 900 bo nie kupię wspomnianego za 1300). Najgorzej paliła się u mnie czarna perła. kupiłem ją dwa razy. dwa lata temu i pod koniec zeszłego roku. kupiłem drugi raz dlatego, że zapomniałem, że miałem już jej nie kupować na plus czarnej perły jest to, że z wszystkich miała chyba najmocniejsze worki, była prawie sucha, a worki z zewnątrz były bardzo czyste - poza estetyką spalanie u mnie okropne... więcej wyciągałem z pieca jak wkładałem... paliłem też peletem i było całkiem nieźle, ale najlepszym rozwiązaniem u mnie okazało się varmo. przy spalaniu prawie żadnych problemów, bardzo energetyczne i do tego suche więc od razu można ładować do kotła. główny problem jest w postaci dużo większego zapylenia zarówno kotła w środku jak i całej piwnicy podczas zasypywania. trzeba też mieć sporą ilość miejsca do jego składowania, bo tona varmo zajmuje jakieś 40% więcej miejsca jak groszek, a może nawet więcej... jeśli chodzi o ekogroszki to najmilej wspominam energo extra. kiedyś kupiłem go w workach jutowych i to był najlepszy zakup. szkoda że teraz tylko w folii sprzedają. w przyszłym tygodniu sprawdzę mieszankę 50/50 varmo z peletem drzewnym. zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze jednej tony... właśnie nie wiem czego... albo zachwalane diablo albo wspomniany przeze mnie energo extra - cena ta sama. który byście wybrali? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 23.03.2018 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 cześć wszystkim. długo przeglądam ten temat, byłem pewien, że mam tu konto, ale widocznie jest ono na innym tego typu forum.. odkąd mam kocioł na eko (3 lata), nie było chyba miesiąca żebym był z niego zadowolony... sam montaż pozostawia chyba wiele do życzenia... ale co do ekogroszku to próbowałem już prawie wszystkiego (do ceny 900 bo nie kupię wspomnianego za 1300). Najgorzej paliła się u mnie czarna perła. kupiłem ją dwa razy. dwa lata temu i pod koniec zeszłego roku. kupiłem drugi raz dlatego, że zapomniałem, że miałem już jej nie kupować na plus czarnej perły jest to, że z wszystkich miała chyba najmocniejsze worki, była prawie sucha, a worki z zewnątrz były bardzo czyste - poza estetyką spalanie u mnie okropne... więcej wyciągałem z pieca jak wkładałem... paliłem też peletem i było całkiem nieźle, ale najlepszym rozwiązaniem u mnie okazało się varmo. przy spalaniu prawie żadnych problemów, bardzo energetyczne i do tego suche więc od razu można ładować do kotła. główny problem jest w postaci dużo większego zapylenia zarówno kotła w środku jak i całej piwnicy podczas zasypywania. trzeba też mieć sporą ilość miejsca do jego składowania, bo tona varmo zajmuje jakieś 40% więcej miejsca jak groszek, a może nawet więcej... jeśli chodzi o ekogroszki to najmilej wspominam energo extra. kiedyś kupiłem go w workach jutowych i to był najlepszy zakup. szkoda że teraz tylko w folii sprzedają. w przyszłym tygodniu sprawdzę mieszankę 50/50 varmo z peletem drzewnym. zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze jednej tony... właśnie nie wiem czego... albo zachwalane diablo albo wspomniany przeze mnie energo extra - cena ta sama. który byście wybrali? pozdrawiam Co do CzP to aktualnie mam ja zasypaną i wychodzi na to że popiołu jest na takim samym poziomie co Retopala z PGG, zauważyłem trochę więcej sadzy w kotle ale i tak czyszczę piec raz na tydzień zawsze w sobotę nawet jak jest mało sadzy na ściankach pieca. Zajmuje mi to chwile więc nie stanowi to większego problemu. Cenowo CzP wychodzi taniej niż Retopal więc po co przepłacać. Albo miałeś źle ustawiony piec albo Twój piec nie trawił po prostu CzP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 23.03.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Tak z ciekawości zapytam...wziąłeś może te 30MJ? Ciekawi mnie czy twoje odczucia są takie jak moje i czy mają powtarzalną tą jakość. nie brałem jeszcze, ale podobno Iskra Błękitna jest w Leroy w Łodzi więc jak będę to kupię jeden worek tego cuda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 25.03.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) Sibugol, Diablo, Zagórski i jakiś chyba Ecosiberian to wszystko to będzie to samo... To jest wsio węgiel brunatny- nawet na stronie kopalnio tym piszą : http://sibugol.com/index.php/ru/ Parametry tego węgla : http://sibugol.com/images/lic/sertu.pdf Edytowane 25 Marca 2018 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts