kulibob 03.09.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Mam dwa pytania o dodatki 1. Wapno dodawane do wegla co daje? Obniża spalanie? Może być takie?https://www.castorama.pl/produkty/budowa/cementy-i-zaprawy-budowlane/cementy-wapno-kruszywo/wapno/wapno-hydratyzowane-budowlane-alpol-20-kg.html 2. Zamiast Carbo smaru stosuję olej po pączkach, Lub jakiś parchaty z Biedronkowej promocji jak pączków nie ma:). Można by zastosować przepracowany z kosiarki itp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 03.09.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Wapno dodaje się palone.Tu kiedyś toczyła się dyskusja na temat dodatków:https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16811-suplementy-do-co/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 03.09.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Coraz lepsze te nazwy.https://allegro.pl/mocny-ekogroszek-czarny-piorun-27-mj-od-producenta-i7532322448.html?reco_id=fddb46b2-afa9-11e8-8d87-ecf4bbc5c470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.09.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Piorunem drenuje kieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 04.09.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Wapno nie obniża spalania. Zadania ma 2 - odsiarczanie spalin - co może być pomocne przy retopalu który lubi walić siarą, oraz drugie zadanie - pomaga rozbijać spieki żużlowe - a raczej nie pozwala im się sklejać.Wapno ma temp. topnienia wyższą o 200-250 stopni od temp. topnienia popiołu z kiepskiego węgla - dlatego też nie pozwala się skleić w jeden kalafior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZPNG 05.09.2018 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Śmieszne to wszystko dodawanie wapno, smar to może i cement z piaskiem. Wapno prędzej kocioł że,zeżre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 05.09.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Nic nie zeżre... Uwielbiam te wypowiedzi jak się coś komuś WYDAJE więc straszy innych.W praktyce wapno to najtańszy sposób na uporanie się z upierdliwym węglem. Do tego polepszamy trochę spaliny bo zawierają mniej siary - zawsze to zdrowiej dla komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 05.09.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Ciekawe ilu palaczy z podajnika sugeruje się forum i opiniami..... 1000 osób, 20 tyś? ale ilu jest zytkowników w polsce??? .... uważam ze wiekszośc i tak kupuje to co ma pod reką i bazuje na własnym doświdczeniu. Jedni sypią wapno inni trociny lub zboże. A inni poprotu sypią węgiel i palą... i nie licża ze zaoszczędza za rok 50zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 07.09.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Sypię wapno od 2 lat i szczerze powiem nie wiem czy pomaga w likwidowaniu żużlowych spieków. Wapno palone po przejściu przez podajnik i tak staje się gaszone, tak wynikało z dyskusji. Trudniej je kupić, chyba w ogrodniczych, rolniczych sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.09.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Sypię wapno od 2 lat i szczerze powiem nie wiem czy pomaga w likwidowaniu żużlowych spieków. Po co więc je sypiesz ? U siebie przetestowałem tą metodę i faktycznie spieki są mniejsze, ale syf koło kotła większy bo wapno wychodzi z popiołem i się pyli. Zużyłem niecały worek i więcej nie kupię bo nawet łatwiej mi się wyrzuca spieki z Wesołej w postaci "odlewu" palnika niż luźny popiół, a gdy zmogę resztę Wesołej to przy Bobrku już tematu nie będzie. Jeśli ktoś musi bo ma duże spieki i nie da rady się ich pozbyć a np. blokują palnik zapierając się o deflektor to warto wapno stosować, ale jak nie trzeba to po co sobie utrudniać życie i przedobrzać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 08.09.2018 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Kupiłem czp. dwie tony jedna poprzez allegro drugą bezpośrednio i sporo się różnią. Zamówione tego samego dnia i po kilku dniach zostały tego samego dnia dostarczone przez różnych kurierów. Zakupiona czp bezpośrednio była zapakowana w mniejsze worki, co trzeci worek rozerwany na szwie wzdłużnym, do tego ekogroszek drobniejszy z sporą zawartością miału i wilgoci czego nie było w dostawie dostarczonej poprzez allegro. Ciekawe czy to jakiś zbieg okoliczności czy lepszy sort sprzedawany jest na aukcjach (na workach były identyczne napisy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 09.09.2018 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 weźcie sie ogarnijcie tu wszyscy w tym wątku , w tych czasach palić węglem to zwyczajnie wstyd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.09.2018 01:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 (edytowane) weźcie sie ogarnijcie tu wszyscy w tym wątku , w tych czasach palić węglem to zwyczajnie wstyd Wstyd ? No weź. Goście są gotowi zbierać krowie lajno i suszyć i pakować do kotła żeby było taniej niż ekosyf zamiast myśleć Wszak "lepszy sort" Maher,ciągle Ci "PIS" nie dało kasy ? Edytowane 9 Września 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.09.2018 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 (edytowane) weźcie sie ogarnijcie tu wszyscy w tym wątku , w tych czasach palić węglem to zwyczajnie wstyd Alarm najazd ekooszołomów!!!!!!!!!!!! Chłopie zaraz zacznie się zima i będzie można prowadzić statystyki pozmieniać ustawienia i jest super. Jestem eko wlałem olej od kosiarki do zasobnika pójdzie kominem zamiast kanalizacją Pierwsze obserwacje dymu niema,Pożaru niema podajnik chodzi jak po carbosmarze. Co do łąjna ciekawe czy suszone kurze gówno by poszło mam 39kur i narazie to kompostuje aleee............. Edit: Znalazłem takie info Srednia wartosc opałowa pomiotu wynosiła 12500 kJ/kg Do chrzczenia węgla wsam raz Edytowane 9 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 09.09.2018 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Te Syberia, a czy Wy tam palita u siebie? Pompami ciepła? Chyba że Ty z Syberii koło Żuromina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shogunzlasa 09.09.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Co do wapna - jak jest opał upierdliwy to najprostsza droga do podratowania się w kryzysowej sytuacji. Odnośnie palenia węglem: Jeżdząc po okolicznych pipidówach stwierdzam, że może z 30% domów ma dopiero piece podajnikowe. Domki są odwalone, trawniczki, kostki i lokomotywa z komina... Takie domy często mają zapotrzebowanie koło 15-18kW nawet po obiciu steropianem bo przecież 2 piętra budowali dla dzieci, które teraz z rodzicami mieszkać nie chcą. Przy takim zapotrzebowaniu węgiel szybko nie wymrze. Fajnie mówić o pellecie, gazie itp - ale to wszystko kosztuje Pellet powoli się rozkręca - nie mówię o kotłach - bo te już na rynku są, chodzi mi o rynek paliw. Pojawiają się nowi producenci, zaczyna się powoli konkurencja cenowa - może za jakiś czas będzie to bardziej opłacalne niż węgiel (w mojej okolicy powoli już jest, bo mam z 3 PRODUCENTÓW pelletu w promieniu 10 km). Co nie zmienia faktu, że jak słyszę, że ktoś chce wpakować węglowca do nowego domu to mnie mdli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 09.09.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 Dobrze mówisz. Mieszkam w mieście 10 000 mieszkańców a co roku na dotację są chętne max 30 osób. Tutaj są nawet bloki pgrowskie które w mieszkaniach mają oddzielne kotły węglowe. Dużo pieców kaflowych, ludzie jeżdżą do lasu po galeziowke, że 4 składy węgla które jakoś się utrzymują. Pokaż takim pompę ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 09.09.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 A w Afryce to czym palą, również suszonym krowim łajnem. Poszłoby pewnie i w kotle.A wapno dodaję, bo mi worek jeszcze został. Co do efektów to jak pisałem, uczucia mam mieszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 10.09.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 (edytowane) Kupiłem czp. dwie tony jedna poprzez allegro drugą bezpośrednio i sporo się różnią. Zamówione tego samego dnia i po kilku dniach zostały tego samego dnia dostarczone przez różnych kurierów. Zakupiona czp bezpośrednio była zapakowana w mniejsze worki, co trzeci worek rozerwany na szwie wzdłużnym, do tego ekogroszek drobniejszy z sporą zawartością miału i wilgoci czego nie było w dostawie dostarczonej poprzez allegro. Ciekawe czy to jakiś zbieg okoliczności czy lepszy sort sprzedawany jest na aukcjach (na workach były identyczne napisy)? Ja kupiłem bezpośrednio CZ perłe. Worki mocne nic nie pękło. Jeden otworzyłem i wsypałem do podajnika zeby zobaczyć co to. Za dużo miału to ja tam nie widziałem. Lekko wilgotny ale nie mokry. Mogę podełśać foto. Pakowane chyba Braniewo Edytowane 10 Września 2018 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 10.09.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Ja kupiłem bezpośrednio CZ perłe. Worki mocne nic nie pękło. Jeden otworzyłem i wsypałem do podajnika zeby zobaczyć co to. Za dużo miału to ja tam nie widziałem. Lekko wilgotny ale nie mokry. Mogę podełśać foto. Pakowane chyba Braniewo Ogólnie o obydwu dostaw jestem zadowolony (dostawa + granulacja + wilgotność), porównuje tylko różnice pomiędzy bezpośrednio, a allegro i z allegro były większe worki , większa frakcja, brak miału. Może brak miału był spowodowany tym że ekogroszek był bardzo suchy i przy przesiewaniu nie przykleił się do bryłek. Porównując wszystkie dostawy różnych producentów to granulacje i wilgotność z Allegro był ustawił na pierwszym miejscu z może dostawą z Prestige Premium, na drugim miejscu była by dostawa od PGG, a trzecie właśnie czp bezpośrednio (za pęknięte worki, granulacja i wilgotność podobna do PGG) do tego rankingu nie mam nawet co porównywać ekogroszków z marketu/biedronki bo tam było błoto w worku (przynajmniej na takie trafiłem). Pierwsze dwa zdjęcia to allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts