Xerses 16.10.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 W okolicy Bydgoszczy też dodają proszek. Tyle, że dają go do frakcji ORZECH. Ale transport "gratis" dotyczy całego asortymentu (np. Białe Błota k. Bydgoszczy). Hm...może się kiedys i na Dolnym Śląsku doczekamy filii tej firmy.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 16.10.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Hm...może się kiedys i na Dolnym Śląsku doczekamy filii tej firmy.......... Na ulotce,którą załączyłem,jest mapka ich składów.Tam nawet południa Polski nie ma . Jeszcze dojdzie do tego,że ludzie ze Śląska będą u nas kupować węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.10.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 (edytowane) Możesz nie dostać nawet worka. Spoko dostałem dzisiaj worek - był ostatni Jakbym poczekał mogli mi poworkować kolejne. Mieli także w workach foliowych po 20 kg w cenie 900 zł/tonę - podobno ten sam sami workują i luzem jest po 789 zł a w workach jutowych po 846 zł. PS już się pali - waga się zgadzała [worek ważyli na miejscu], węgiel jest wilgotny, ale mniej niż Pieklorz, którego niedawno kupiłem, nie ma domieszki miału, pali się dobrze. Właśnie się skończył - SVER=12,71 MJ/kg, czyli jeśli ma jak podaje sprzedawca 28,5 MJ/kg to sprawność kotła = ok. 45%. Zaczął się palić kolejny testowany ekogroszek - podobno rosyjski o kaloryczności ok. 25 MJ/kg. Edytowane 20 Października 2012 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 16.10.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ja raczej wolę kupić luzem ale może dla tego że mam gdzie trzymać i palę praktycznie zawsze suchym, no i jest taniej przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.10.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Chwałowice jako tako nie ma ekogroszku.Jest to tylko opal o takiej granulacji. Podobnie jest z Jankowickim,który spala moja teściowa w ELEKTROMECIE. Po popiele widać,że węgiel bez różnicy. Ekogroszek z mojej oferty to Chwałowice mieszane z Pieklorzem Piekarskim obecnie testowany osobiście. Podobno znowu KWK Chwałowice wchodzą na rynek z ekogroszkiem bo na stronach kampanii znowu pojawiło się świadectwo kwalifikacji ich ekogroszku ( co prawda stare ale jednak) a w tym miejscu są wymieniani, że jednak mają w sprzedaży ekogroszek http://paliwa_kwalifikowane.kwsa.pl/200,nasze_paliwa.html - to może jednak właściwości tego węgla się polepszyły. W każdym razie eko z kwk Chwałowice zakupiony niedawno luzem sprawuje się u mnie dobrze - no ale zapotrzebowanie na ciepło jest jeszcze b. małe. Zauważyłem, że są małe spieki albo żużelki ale nieistotne no i ten ekogroszek dłużej trzyma żar i ma niestety więcej popiołu - ile więcej to napiszę jak zmierzę z palenia po pełnym zasypie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 17.10.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Ja raczej wolę kupić luzem ale może dla tego że mam gdzie trzymać i palę praktycznie zawsze suchym, no i jest taniej przy okazji. Robię identycznie i sam workuje - a wysiłek włożony w workowanie eko i pakowanie go do kotłowni po prostu nieoceniony :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.10.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Wrzucam wynik testu ekogroszku z skladywegla.pl: Ocena po zakupie: węgiel jest wilgotny, ale mniej niż Pieklorz, którego niedawno kupiłem, nie ma domieszki miału, pali się dobrze. SVER=12,71 MJ/kg, czyli jeśli ma jak podaje sprzedawca 28,5 MJ/kg to sprawność kotła = ok. 45%. Teraz pali się rosyjski, kolejny będzie Pieklorz zeszłoroczny suchy i tegoroczny mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 22.10.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 SVER=12,71 MJ/kg ?? co to oznacza bo nie czaje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.10.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 jest to zmierzona rzeczywista ilość ciepła pozyskana z 1 kg ww węgla. Ilość uwględniająca aktualną sprawność kotła.Przy okazji podam swoje średnie VER ze spalenia 100 kg lokalnego orzecga. Palone 11 dni, VER wyniósł 13.5 MJ/kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 22.10.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Robię identycznie i sam workuje - a wysiłek włożony w workowanie eko i pakowanie go do kotłowni po prostu nieoceniony :) Witam koledzy a proszę powiedzcie w jakie worki wsypujecie ten eko? zwykłe foliowe czy może jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 22.10.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 A ile to będzie waszych WERÓW Palę wilgotnym miałem Trochę pomiarów. zasyp 44,5 kg miał 23MJ czaspalenia 39 godz.=170 kw ciepła średnia moc kotła 4,3 kw sprawność kotła 60% 3,82kw / 1 kg Nsstępny. zasyp 23 kg miał 23MJ czas palenia 23 godz=95 kw ciepła średnia moc kotła 3,95 kw sprawność kotła 65% 4,13kw / 1 kg Praca z dmuchawą rozpalanie od góry w drzwiczkach zasypowych PW cały czas otwarte( wiem że nie powinno być ale tak jest od wielu lat , nawet ostatniodorobiłem kierownice PW.To pomiary z ubiegłej zimy.Do obliczeń przyjmuję wagę miału w postaci suchej, ale żeby nim napalić muszę dodać ok. 10% wody wagowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.10.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 ile testów, paliw, mocy, tyle VERów miał badaleś w labo? rozpałka w postaci drewna do miału od góry jest uwględniona odjęta od wyniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 22.10.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Kaloryczność niestety taka jak podał sprzedawca,ale czy celowo by zaniżał. Testowałem kilka różnych miałów i wartości były zbliżone , a ten który na małych mocach był gorszy, to jak przyszły mrozy to też się poprawił.Podpałka to ok. 0,3 kg drobnej sosny , nie jest brana pod uwagę ze względu na ilość.Właśnie zważyłem drewno którym podpalam, mogło być do 0,5kg. Edytowane 22 Października 2012 przez wojtek65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.10.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 inne paliwa testowaleś groszki, orzech, kostka?jak to wypada przy minimalnych mocach rzędu 1-2 kW?jakie wyniki spalając "tradycyjnie" od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 22.10.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Również kupiłem trochę miału na składywęgla.pl u siebie w mieście. Ogólnie skład zrobił na mnie dobre wrażenie, do czasu jak przy płatności za zakupiony miał poprosiłem o papier z jego parametrami. Nie było problemu gość pokazał mi na monitorze. Prarmetr wydałay się całkiem przyzwoite gdyby nie jeden szczegół. Skałd podaje, że ich miał ma 26MJ i w papierach też tak było napisane, tye tylko że to jest ciepło spalania, a nie wartość opałowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 22.10.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 26 MJ ze składywęgla próbowałem sprawdzić niedawno,ale test niewypalił bo z 30 kg w czasie spalania część przeleciała przez ruszta.VId z groszkiem i orzechem bawiłem się bez dmuchawy z miarkownikiam ciągu jak LAST RICO przykazał, ale to były moce 3,5 -4,5 kw. To był jeden z powodów zakupu ciepłomierza. Priorytetem było uzyskanie stałopalności nie mniej niż 24h (należę do leniwych, jak to gdzieś pisałeś). Oj wtedy się dużo działo- od 3 do 7 cegieł w palenisku, co pół godziny pomiar temp spalin zaraz za komorą zasypową w drzwiczkach wyczystnych i w czopuchu jednocześnie, dodatkowy nadmuch p wtórnego wiatrakiem od kompa lub suszarką,dodatkowe klapki w obudowie dmuchawy bo przedmuchów nie mogłem wyłączyć.I pozostałem przy miale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.10.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 A ile to będzie waszych WERÓW Oblicz sam i nam podaj - podaję Ci wzór 1J = 1W x 1s [dżul = Wat razy sekunda] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.10.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 tego typu wypełniacze można znaleźć w marketowym "groszku ekologicznym" "ecobriko" granit 10x7x4 cm, do tego ok 10% piachu, który nawet nie zdążył się pobrudzić pyłem węglowym. W efekcie daje pęknę drobne szkliste kalafiorki za 700 zł/t ale podobna każda potwora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekSXS 23.10.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Koledzy co lepsze na zimę pieklorz, retopal czy ekoret ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 23.10.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Koledzy co lepsze na zimę pieklorz, retopal czy ekoret ??? Wszystko dobre, bierz to co tańsze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts