Maher 17.10.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 szkoda że cena poszła do góry, dopiero było 749 teraz już 810, nie wiem czy nie lepiej kupić w tym przypadku Retopal niż wspierać Ruskich Idzie zima to i ceny idą w górę. W zeszłym roku kupowałem w sierpniu z PGG po 790zł/t kupiłem 2t , bałem się że braknie to dokupiłem za miesiąc kolejną już po 830zł/t i za kolejny miesiąc cena była już po 890zł/t , podobnie zaczyna się z CZP w tym roku i innymi ekogroszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 17.10.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 (edytowane) Wolałbym mieć 1 wiaderko popiołu o wadze 10kg niż 3 wiadra SUMARYCZNIE o wadze 10kg. Napiszę konkretnie, wolę z 1 tony wysypać 1 wiadro o pojemności 10L, popiołu o wadze 9 kg niż z 1 tony wysypać 3 wiadra o pojemności 10L, popiołu o wadze 9 kg ogólnie z 1 tony 9 kg popiołu ale objętościowo mniej Edytowane 17 Października 2018 przez dylas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario12345 17.10.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Właśnie chodzi o to by nie ubijać tylko normalnie wyrzucać popiół bo większość tak robi żeby się dodatkowo nie paprać. Co daje podawanie wagi - przekonaj mnie, że ma to sens. To, że spieki dodają objętości to bardzo dobrze bo po wyniku objętościowym można będzie np. stwierdzić, że pomimo, że węgiel X ma wagowo mniej popiołu od Y to objętościowo jest odwrotnie i kierować się wyborem danymi, które mają znaczenie praktyczne. Czy np. za wywóz śmieci płacisz za wagę czy za objętość ? Można ubić także do wywozu śmieci, jeśli o to chodzi, ale fakt trochę więcej 'paprania' Dla wygody lepiej objętościowo, dla ekonomii, wagowo, więc chyba najlepiej i to i to (ekonomia i wygoda to dla mnie aspekty praktyczne) I chyba nie będzie takich różnic żeby z 1 węgla było 1 wiadro (bez ubijania) a z innego 3, mówię o w miarę normalnych ekogroszkach, a nie skrajnościach - produkt węglopodobny vs. najdroższy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil166 20.10.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Witam Pierwszy sezon na ekogroszu. Kupilem po tonie bartex rubin oraz silver. Przepalam sobie rubinem i nie mam zastrzezen. Chyba od dzis zacznie sie proba ognia, wiec bede informowal jak sie fajczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1992 24.10.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Można ubić także do wywozu śmieci, jeśli o to chodzi, ale fakt trochę więcej 'paprania' Dla wygody lepiej objętościowo, dla ekonomii, wagowo, więc chyba najlepiej i to i to (ekonomia i wygoda to dla mnie aspekty praktyczne) I chyba nie będzie takich różnic żeby z 1 węgla było 1 wiadro (bez ubijania) a z innego 3, mówię o w miarę normalnych ekogroszkach, a nie skrajnościach - produkt węglopodobny vs. najdroższy... Oj zdziwiłbyś się. Kupiłem w tym roku paletę (i już zamówiłem następne na całą zimę) Karlik z PGG. Z poprzedniego sezonu jeszcze mam do spalenia zakichany ekogorszek z Tauronu (różowy). Spostrzeżenia: 1 rok - Kupiłem luzem jareta z kopalni. Ze spalaniem nie mogłem zejść poniżej 20 kg na dobę (może też przez to, że pierwszy rok sie pali a to zawsze więcej zużywa). W mroźne dni spalało 30 kg na dobe. 2 rok - Kupiłem różowy ekogroszek tauronu jak go dopiero wprowadzili. Jeszcze dostałem zwrot 15% za lipny eko. Spalanie zeszło do 13 kg na dzień a przy moźniejszych dniach max co wziął to 20kg. Popiołu, sadzy co nie miara. Same kalafory. Niedopalony ekogroszek (nie idzie go ustawić pod ten eko). Z worka mam całą szufladę popiołu!! 3 rok AKTUALNIE - Testuję karlika. Aktualnie spalam go 9kg/doba (jest różnica 4 kg do różowego taurona). Może zejdę na 8kg?. Popiół? Spaliłem Karlika prawie 3 worki czyli 75 kilo i myślę, że będzie pełna szuflada jak po 20 kg eko tauronu... Czyli Karlika spalę prawie 4x więcej a popiołu tyle samo co z worka tauronu (objętościowo) i to 20 kilogramowego!!. W tauronie kalafiory... Także warto dopłacić trochę i kupić coś lepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 25.10.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Witam,CzP u producenta w promocji za 710zł/t.Mimo różnych opinii na forum - zakupiłem, sprawdzę na swojej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.10.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Dobrze że piszesz kupie tone i będę miał cały następny sezon obstawiony:) Nie będę tego trzymał w garażu. Jak przechowywać taki groch na zewnatrz trzeba przykryć plandeką?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 25.10.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Witam, CzP u producenta w promocji za 710zł/t. Mimo różnych opinii na forum - zakupiłem, sprawdzę na swojej skórze. Super promocja tylko jak kupiłem 2T CZP jedną poprzez allegro, drugą bezpośrednio od KTK i tak jak pisałem wcześniej ten bezpośrednio był gorszy (mniejsze uziarnienie, wilgotniejszy, mniejsze worki które co trzeci był rozwalony), choć promocja super i w takiej cenie może nawet dla wcześniejszych niedogodności można zaryzykować bo cena nigdy nie była taka niska, a w przyszłym roku będzie można o takiej pewnie pomarzyć, a spaliłem już 1 zasobnik i dużej róźnicy do PGG nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.10.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Latem była mokra perła za 695zł kupiłem dwie tony. Teraz nie wiem czy kupić za rok pewnie będzie już tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 25.10.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 A ta czarna perła to czyj to wynalazek ? mam na mysli z jakiej kopalni ? a wiecie że da się normalnie spalać węgiel wysokokoksujący typ 34,2 z kop Rydułtowy bez najmniejszych spieków , pewnie nikomu to do głowy przyszło ale da się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 26.10.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Super promocja tylko jak kupiłem 2T CZP jedną poprzez allegro, drugą bezpośrednio od KTK i tak jak pisałem wcześniej ten bezpośrednio był gorszy (mniejsze uziarnienie, wilgotniejszy, mniejsze worki które co trzeci był rozwalony), choć promocja super i w takiej cenie może nawet dla wcześniejszych niedogodności można zaryzykować bo cena nigdy nie była taka niska, a w przyszłym roku będzie można o takiej pewnie pomarzyć, a spaliłem już 1 zasobnik i dużej róźnicy do PGG nie widzę. Jak przyjdzie moja dostawa, napiszę jak to wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 26.10.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Mam dylemat - co byście wybrali - Karlika z PGG czy Czarną Perłę teraz w promocji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 26.10.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Nie wiem czy w dalszej Polsce jest dostępny eko z kop Chwałowice ale zdecydowanie polecam bo mocny drań i mało popiołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 26.10.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Dobrze, że trochę przegapiłem temat zakupu bo załapałem się na CP po 710.Wziąłem 2 tony, w tej cenie jest bezkonkurencyjna jeśli oczywiście jakość się nie pogorszyła.Zobaczymy co przyjdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 26.10.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Dobrze, że trochę przegapiłem temat zakupu bo załapałem się na CP po 710. Wziąłem 2 tony, w tej cenie jest bezkonkurencyjna jeśli oczywiście jakość się nie pogorszyła. Zobaczymy co przyjdzie. Pozdrawiam Ja mam 2t po 730zł CZperły. ZObaczymy jak to bedzie bo narazie pali się Sztygar Ultra co było w podajnku od zeszłęj zimy z dosypką CZperły. Coś tam pewnie braknie wiec sie zastanawiam czy nie wziąć po 710 jeszcze jednej tony.... Edytowane 26 Października 2018 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesiaa1990 26.10.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Panowie, właśnie się zastanawiam nad tą Czarną Perłą, to bedzie nasza pierwsza zima w domu, mąż marynarz i dał mi za zadanie żeby węgiel kupić a ja się kompletnie na tym nie znam. Rodzice przeszli na gazowe już dawno temu. Myślicie że jak kupię sobie taką Czarną Perłę i do tego coś mocniejszego (bo tak piszą w internecie) to będzie ok? Myślałam o 2 tonach tej Perły po 710 zł i mają jeszcze jakiś Czarny Piorun 27 MJ, tak mnie przynajmniej Pani na infolinii zapewniała. Nie chcę żeby mnie maż z domu wyrzucił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.10.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Ten dom jest nowy??Jeśli w miarę dobrze ocieplony? nie potrzeba nic mocniejszego nawet ten jest za mocny:)Czarna perłą jest stosunkowo trudnym paliwem w spalaniu ale ja ja lubiię palę nią od początku jest tania i ma mało siarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 29.10.2018 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Nie wiem czy w dalszej Polsce jest dostępny eko z kop Chwałowice ale zdecydowanie polecam bo mocny drań i mało popiołu Właśnie nim palę i muszę z satysfakcją potwierdzić te rewelacje od kryzys.!!!;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 29.10.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Dzień dobry, cześć,Zamówiona przeze mnie CzP przyszła całkiem sucha w całych workach... poza czterema uszkodzonymi przy rozładunku (Poczta Polska).Jest to mój pierwszy sezon, w nowym domu, niestety jeszcze nie ocieplonym.Pierwszy dzień - poszło dużo za dużo węgla, drugi już trochę mniej - jakoś 20kg. Czy podpowie ktoś co zrobić aby jeszcze zmniejszyć to zużycie?Parter - ogrzewanie podłogowe, poddasze użytkowe grzejniki.Nastawa pieca:Program D/NObroty nadzór 50%,Obroty Dmuchawy 20%Czas pomiędzy przedmuchem 8minczas przedmuchu 25sKrotność podawania 3Czas pomiędzy podawaniem 48s.Czas podawania 6s.Tz kotła 55 dzień, 48 noc.Załączenie pompy co 47Tcwu 40Z góry dziękuję za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.10.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 I koniec promocji na perłę przestrzeliłem z czekaniem bo zależało mi aby węgiel przyszedł koniecznie po 2.11.Ciśnienie mi podnieść. A promocja miała trwać do 31X.Trudno w przyszłym roku znowu będziemy szukać jakiejś tanizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts