eliks 07.11.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 W kotle na ekogroszek? No tak. Rodzice mają Defro Sigma Uni R - ta literka na końcu oznacza Rozpalanie. Sprawdza się genialnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 07.11.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) @darianusA w peleciaku nikt się nie boi. Przecież większości polskich kotłów na pellet to weglaki z dolozonymi palnikami. Edytowane 7 Listopada 2018 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 07.11.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 @darianus A w peleciaku nikt się nie boi. Przecież większości polskich kotłów na pellet to weglaki z dolozonymi palnikami. Masz rację, a ile jest zasypowców które wytrzymują po 20 lat codziennego rozpalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 08.11.2018 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 No tak. Rodzice mają Defro Sigma Uni R - ta literka na końcu oznacza Rozpalanie. Sprawdza się genialnie. A to nie wiedziałem coś kiedyś w temacie Skampa lub rbra pytałem czy byłaby taka możliwość aby taką zapalarkę wstawić ale coś chyba temat ucichł. Wydaje mi się, że tu może być problem jeśli ktoś wsypie bardziej wilgotny węgiel. Ale nie powiem opcja ciekawa. Jednak przy tej cenie węgla to już chyba podczas wymiany kotła zakupiłbym taki na pellet lub pompę ciepła powietrze-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zloty_66 08.11.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Rozpalanie to max 5 minut, Bardziej obawiam się trwałości pieca, ponoć lepiej jak jest ciepły cały czas. To jest chyba oczywiste nawet ludzki organizm źle zniesie częste zmiany temperatur a co dopiero będzie się działo z takim piecem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 08.11.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 To jest chyba oczywiste nawet ludzki organizm źle zniesie częste zmiany temperatur a co dopiero będzie się działo z takim piecem A po co rozpalać?. Teraz robię tak, o godzinie 22 wyłaczam kocioł. Wstaję o 6, właczam na godzinę, dwie. Przez te 8 godzin zachowuje trochę żaru. Wychodzę koło 8, wyłączam kocioł. Przyjeżdźam o 17, kocioł wstaje bez problemu. Wyłączam o 22 i tak w koło Macieju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 09.11.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 A po co rozpalać?. Teraz robię tak, o godzinie 22 wyłaczam kocioł. Wstaję o 6, właczam na godzinę, dwie. Przez te 8 godzin zachowuje trochę żaru. Wychodzę koło 8, wyłączam kocioł. Przyjeżdźam o 17, kocioł wstaje bez problemu. Wyłączam o 22 i tak w koło Macieju. Zrobiłem test,u mnie rano o 6 tej po 8 godzinach od wyłączenia, żaru już w kotle nie było, także taka opcja odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 09.11.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 wczoraj dotarła do mnie pogromczyni Floty Jej Królewskiej Mości mająca swój macierzysty port na Tortudze. nie paliłem jeszcze bo pale drewnem póki co, więc mogę się wypowiedzieć jedynie co do dostawy i wizualnych kwestii. zamówione 26/10, przyjechało 5/11, 2 palety, 40 worków, w tym jeden mokry reszta OK ( foto w załączniku) - wszystkie rozcinałem żeby się jeszcze dosuszyły w kotłowni. worki mocne, nic nie pękło przy przenoszeniu i rzucaniu, ostreczowane na palecie po bokach i od góry równiez dodatkowa folia, z tych 80 worków jeden był uszkodzony na samym dole pewnie gdzieś przy ładowaniu widlakiem był zahaczony. granulacja z tego co u góry w workach widać to jest OK, nie wiem jak na dnie bo nic nie wysypywałem. kupiłem w tej ostatniej "promocji" po 710zł/t póki co dam 9/10, byłaby 10 ale niestety przyjechał kurier z Poczty Polskiej a nie kapitan Jack Sparrow Zobaczymy jak będzie się paliło [ATTACH=CONFIG]421315[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]421316[/ATTACH] Hehe w zasadzie mogę skopiować Twój post i nic więcej nie dopisywać Też zamówiłem 2 tony 26.10 w promocyjnej cenie ale dostawa była już 2.11 Też jeden worek na spodzie z dziurą po paleciaku reszta bez zastrzeżeń. Nie widzę żadnych różnic ani w wyglądzie ani spalaniu między tą dostawą a poprzednimi, rok czy 2 lata temu. To chyba najbardziej "stabilny" groch na rynku a w promocyjnej cenie bezkonkurencyjny. Jak czytam o jakichś niby super grochach za 1200PLN to nie wiem czy to nieudolna próba reklamy czy faktycznie ktoś to kupił i za wszelką cenę stara się z tego zakupu wytłumaczyć Jeszcze kilka słów o wilgotności, oczywiście nie jest to suchy opał ale nie jest też błoto jakie nieraz ktoś na fotkach tu wrzuca. Taka dygresja, wrzuciłem ostatnio do zasobnika kilka worków Retopala kupionego 2 czy 3 lata temu, suchy niby jak pieprz, kurzyło się jak cholera a zasobnik i tak od środka mokry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 09.11.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Hehe w zasadzie mogę skopiować Twój post i nic więcej nie dopisywać Jeszcze kilka słów o wilgotności, oczywiście nie jest to suchy opał ale nie jest też błoto jakie nieraz ktoś na fotkach tu wrzuca. Taka dygresja, wrzuciłem ostatnio do zasobnika kilka worków Retopala kupionego 2 czy 3 lata temu, suchy niby jak pieprz, kurzyło się jak cholera a zasobnik i tak od środka mokry... palę CzP.... spieki bardzo miekkie, nie jest mokry zakupiony w lipcu. Ale mam to samo co bym nie wsypał to i tak się coś tam w podajniku wykropli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 09.11.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 To zrobić dosuszanie zbiornika i problem znika , pól godziny roboty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.11.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 To zrobić dosuszanie zbiornika i problem znika , pól godziny roboty . Dorobiłem po pierwszym sezonie i problem wkraplania znikł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 10.11.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Zrobiłem test,u mnie rano o 6 tej po 8 godzinach od wyłączenia, żaru już w kotle nie było, także taka opcja odpada. Dzisiaj kocioł wstał po 12h, ekomiał z PGG. Może przed wyłączeniem, trzeba byś podrzucił w trybie ręcznym trochę groszku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 10.11.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Pomału pomału , wszystko zależy jak kto ma palnik , jak jest palnik w którym połowa wiadra prawie się pali to może tak długo trzymać ,ja natomiast mam palnik któty ma otwór wylotowy wielkości denka od szklanki dosłownie i żaru jest tam 2 centymetry i trzeba dobrze kocioł ustawić bo lekkie odstepstwa nie pozwolą na pracę latem na CWU , widziałem palnik od sąsiada i on w kotle 12 kw ma palnik jak diabli duży u mnie w 10 kw maciupeńki jest , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAMAEL66 12.11.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Jak dla mnie taka pogoda jak teraz mogłaby być do samej wiosny Defro Sigma E 16kw jadę na ekogroszku Bobrek (Piekary Śląskie) i ostatnio spaliłem worek 25kg który starczył 52 godziny co daję niecałe 12kg na dobę. A ogrzewam 150 metrów, i chyba już po jednym sezonie nauki nauczyłem się jak ustawiać piec Ktoś napiszę że ten groszek jest drogi, a jest bo w workach równy tysiąc za tonę ale retopalu rok temu zchodziło mi przy takiej pogodzie 20kg na dobę i multum popiołu a tutaj sami popatrzcie. Kocioł idzie w PiDzie na 75% mocy kotła i -5% korekty powietrza. https://images92.fotosik.pl/72/212da814419b3550gen.jpg https://images90.fotosik.pl/73/0be3c5c9cc9de8fdgen.jpg Edytowane 12 Listopada 2018 przez SAMAEL66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 12.11.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Dorobiłem po pierwszym sezonie i problem wkraplania znikł Jakaś instrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 12.11.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 http://sklep.ogniwobiecz.com.pl/zestaw-do-napowietrzenia-zasobnika,3,2758,2608Na dole strony masz pdf z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.11.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Jak dla mnie taka pogoda jak teraz mogłaby być do samej wiosny Defro Sigma E 16kw jadę na ekogroszku Bobrek (Piekary Śląskie) i ostatnio spaliłem worek 25kg który starczył 52 godziny co daję niecałe 12kg na dobę. A ogrzewam 150 metrów, i chyba już po jednym sezonie nauki nauczyłem się jak ustawiać piec Ktoś napiszę że ten groszek jest drogi, a jest bo w workach równy tysiąc za tonę ale retopalu rok temu zchodziło mi przy takiej pogodzie 20kg na dobę i multum popiołu a tutaj sami popatrzcie. Kocioł idzie w PiDzie na 75% mocy kotła i -5% korekty powietrza. https://images92.fotosik.pl/72/212da814419b3550gen.jpg https://images90.fotosik.pl/73/0be3c5c9cc9de8fdgen.jpg Bobrek to nie to samo co Piekary, chociaż odkąd te 2 kopalnie są własnością Węglokoksu to można odnieść takie wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 12.11.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Jak dla mnie taka pogoda jak teraz mogłaby być do samej wiosny Defro Sigma E 16kw jadę na ekogroszku Bobrek (Piekary Śląskie) i ostatnio spaliłem worek 25kg który starczył 52 godziny co daję niecałe 12kg na dobę. A ogrzewam 150 metrów, i chyba już po jednym sezonie nauki nauczyłem się jak ustawiać piec Ktoś napiszę że ten groszek jest drogi, a jest bo w workach równy tysiąc za tonę ale retopalu rok temu zchodziło mi przy takiej pogodzie 20kg na dobę i multum popiołu a tutaj sami popatrzcie. Kocioł idzie w PiDzie na 75% mocy kotła i -5% korekty powietrza. https://images92.fotosik.pl/72/212da814419b3550gen.jpg https://images90.fotosik.pl/73/0be3c5c9cc9de8fdgen.jpg Niestety to żadna rewelacja, kulibob spala tyle przy ujemnych temperaturach, o ile dobrze pamiętam. Sam teraz tyle spalam, a mam palnik ekoenergii, który do oszczędnych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.11.2018 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Za chwilę będę kończył zasobnik "mokrej czarnej perły" z promocji jakość spalania nie odbiega od standardowej perły.Jeszcze z tydzień i pogoda znormalnieje jak na połowę listopada. Zobaczymy jak spanie w tym roku jeszcze zszedłem z mocą zobaczymy jak będzie. Obniżyłem tmep kotła do 50*C temperatura spalin 75-90*C zobaczymy jak komin to przyjmie:) Zresztą jak mrozy się zaczną to będzie co opowiadać. @SAMAEL66Co do 25kg na 52h przy tej pogodzie to dupy nie rwie ale domy są różne więc może rwie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 13.11.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Za chwilę będę kończył zasobnik "mokrej czarnej perły" z promocji jakość spalania nie odbiega od standardowej perły. Jeszcze z tydzień i pogoda znormalnieje jak na połowę listopada. Zobaczymy jak spanie w tym roku jeszcze zszedłem z mocą zobaczymy jak będzie. Obniżyłem tmep kotła do 50*C temperatura spalin 75-90*C zobaczymy jak komin to przyjmie:) Zresztą jak mrozy się zaczną to będzie co opowiadać. @SAMAEL66 Co do 25kg na 52h przy tej pogodzie to dupy nie rwie ale domy są różne więc może rwie:) Dokłądnie, tak jak kulibob pisze. Za chwile przyjedzie zimowa aura. Perła w cenie 710 zł jest ok no moze popiołu wiecej/. Ja workiem CZperły jadę chyba z 4 dni a ogrzewam ponad 200m2. Temperatura na piecu 45stC:) Spiek się robi taki do góry ale bardzo kruchy. W piecu jest szary nalot wiec chyba ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts