dylas 16.11.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 "Pomyśl o zrębkach lub drewnie kawałkowym z buforem, są kotły w 5 klasie też zasypowe, Np, MPM DS https://www.fuego.pl/mpm-ds-12-14-kw.html"Dlaczego Sam używasz kotła z podajnikiem a ludziom wmawiasz , że najlepsze są zasypowce, śmieciuchy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukasDoUrden 16.11.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Uff to już wiem o co Ci chodzi. Spoko zdjęcia były robione dość wcześnie, potem niestety musiałem poprawiać po murarzach i musiałem skuwać mur gdzieniegdzie (rany to skuwanie trwało tydzień, myślałem ze pozabijam tych murarzy, bo mówiłem im żeby na to uważali a i tak potem się machnęli i jak zobaczyłem było za późno)bo mi podmurowali pod same deski zamiast zostawić szczelinę na wełnę. Ostatecznie wszędzie mam ocieplenie dane i koło murłaty na pewno mostków nie ma. Czytanie forum wcześniejsze się przydało Murłata przykręcona jest do wieńca, ale mur miałem szeroki wiec, wieniec był obramowany pustakami porotherm cienkimi - dlatego wieńca nie widać z zewnątrz. Na murłatę krokwie i potem wszystko wełną obłożone a na zewnątrz wełna połączona ze styropianem. Oczywiście nad wełną pod deskami szczelina wentylacyjna jest. Do tych elementów jestem pewien że jest ok, bo widziałem jak na wsiach budują i sam na to zwracałem uwagę, ewentualnie sam poprawiałem. Wiec w domu jedyna ucieczka ciepła to wentylacja grawitacyjna. Okna mam 3 szybowe wszędzie, drzwi też ciepłe kupowałem, na podłodze 15 cm styro też jest. Największe dwa błędy tej budowy to brak rekuperacji i wentylacji mechanicznej no i brak podłogówki w całym domu - to by w przyszłości ułatwiło przesiadkę np na pompę. Co do zasypowych kotłów to odpada. Ja już miałem 3 lata palone w zasypowym u teścia i nigdy więcej. Bezobsługowe albo obsługa raz na parę dni jak w groskzu/pellecie przeżyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 16.11.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 "Pomyśl o zrębkach lub drewnie kawałkowym z buforem, są kotły w 5 klasie też zasypowe, Np, MPM DS https://www.fuego.pl/mpm-ds-12-14-kw.html" Dlaczego Sam używasz kotła z podajnikiem a ludziom wmawiasz , że najlepsze są zasypowce, śmieciuchy ? Nie tylko na tym forum poleca smieciuchy MPM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 16.11.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Spam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.11.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) Dlaczego Sam używasz kotła z podajnikiem a ludziom wmawiasz , że najlepsze są zasypowce, śmieciuchy ? To proste, paliwo i kotly są tańsze, a ekogroch i pellet będzie nadal drożał . Obawiam się, że ze względu na coraz droższy ekogroch ludzie zaczną spalać smieci na ruszcie awaryjnym. Te kotły dolnego spalania nie są złe, raz rozpalasz i tylko dokładasz, aż naładujesz bufor do pełna, jest większa wygoda i prawidłowe spalanie paliwa. W dodatku mają 5 klasę ECODESIGN i wychodzi o połowę taniej przy zakupie takiego zestawu jak w podajnikowcach. Edytowane 16 Listopada 2018 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.11.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Uff to już wiem o co Ci chodzi. Spoko zdjęcia były robione dość wcześnie, potem niestety musiałem poprawiać po murarzach i musiałem skuwać mur gdzieniegdzie (rany to skuwanie trwało tydzień, myślałem ze pozabijam tych murarzy, Wiec w domu jedyna ucieczka ciepła to wentylacja grawitacyjna. Największe dwa błędy tej budowy to brak rekuperacji i wentylacji mechanicznej no i brak podłogówki w całym domu Co do zasypowych kotłów to odpada. Bezobsługowe albo obsługa raz na parę dni jak w groskzu/pellecie przeżyję Sama ucieczka ciepła z braku rekuperatora to nie wszystko, kominy traktowane są jak mostki termiczne, nie masz też przekładki termicznej pod przyziemiem. Faktycznie przy podłogówce w całym domu można by spróbować założyć pompę. Zostało tylko paliwo stałe i gaz. To wina też naszych przepisów budowlanych, że pozwalają na popełnianie takich błędów przy budowie nowych domów, tak jakby na siłę wpychali nas w paliwa stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 16.11.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 "To proste, paliwo i kotly są tańsze"kotły TAK ale pokaż mi TANIE I SUCHE DREWNO W MAZOWIECKIM LUB W POLSCE, TANIE DREWNO OPAŁOWE SUCHE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 16.11.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 kotły TAK ale pokaż mi TANIE I SUCHE DREWNO W MAZOWIECKIM LUB W POLSCE, TANIE DREWNO OPAŁOWE SUCHE U nas gałęziówka jest bardzo tania, a jak sam ją zrobisz w lesie, to najdroższy jest jej transport. Pilą łańcuchową potniesz na drewno kawałkowe, wysezonujesz i masz opał bardzo tani do takiego kotła jak ulał, a na większe mrozy trochę węgla i tyle. Jak chcesz mechanizacji, to kupujesz rębak, pakujesz w niego te gałęzie, robisz zrębki, które potem spalasz w kotle na zrębki. Na takie rzeczy trzeba mieć kawałek podwórka i trochę czasu popracować, ale przy drogim opale i podajnikowcu też trzeba pracować i to siedzieć dłużej w zakładzie pracy, czyli zarobić więcej kasy. Ja w tym roku kupiłem 25m3 drewna z lasu i sezonuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 16.11.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) Wszystko O.K.tylko nie mam lasu, jak kupić to gdzie położyć 25m3 drewna , pociąć i posezonować , wiata, stodoła, miejsce i czas ? Gdy będę miał tartak Edytowane 16 Listopada 2018 przez dylas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 17.11.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 To proste, paliwo i kotly są tańsze, a ekogroch i pellet będzie nadal drożał . Obawiam się, że ze względu na coraz droższy ekogroch ludzie zaczną spalać smieci na ruszcie awaryjnym. Te kotły dolnego spalania nie są złe, raz rozpalasz i tylko dokładasz, aż naładujesz bufor do pełna, jest większa wygoda i prawidłowe spalanie paliwa. W dodatku mają 5 klasę ECODESIGN i wychodzi o połowę taniej przy zakupie takiego zestawu jak w podajnikowcach. Z całym szacunkiem ale jeśli mowa o kotłach na ekogroch 5-tej klasy to nie ma opcji spalania śmieci , nie ma rusztów awaryjnych i nie da się wstawić , w moim nawet pięści nie da się tam włożyć bo nie ma na to miejsca i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.11.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 U nas gałęziówka jest bardzo tania, a jak sam ją zrobisz w lesie, to najdroższy jest jej transport. Pilą łańcuchową potniesz na drewno kawałkowe, wysezonujesz i masz opał bardzo tani do takiego kotła jak ulał, a na większe mrozy trochę węgla i tyle. Jak chcesz mechanizacji, to kupujesz rębak, pakujesz w niego te gałęzie, robisz zrębki, które potem spalasz w kotle na zrębki. Na takie rzeczy trzeba mieć kawałek podwórka i trochę czasu popracować, ale przy drogim opale i podajnikowcu też trzeba pracować i to siedzieć dłużej w zakładzie pracy, czyli zarobić więcej kasy. Ja w tym roku kupiłem 25m3 drewna z lasu i sezonuję. Człowieku, mamy 21 wiek a ty sie cofasz z takim pieprzeniem. Dajesz przykład normy 5 klasy i co? Wkładając tam galeziowke będzie Ci te normy trzymał? Papier wszystko przyjmie, a Ty nie rób zamętu na forach tymi MPMami bo to jest śmieszne. Ok, są ludzie którzy mają swój las i lubią latać po nim z siekierą, bo innym razie to robienie z ludzi niewolników i cofanie się w rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.11.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Z całym szacunkiem ale jeśli mowa o kotłach na ekogroch 5-tej klasy to nie ma opcji spalania śmieci , nie ma rusztów awaryjnych i nie da się wstawić , w moim nawet pięści nie da się tam włożyć bo nie ma na to miejsca i tyle . Oglądałem kilka takich kotłów wewnątrz, wystarczy wyjąć deflektor i szamot, a robi się spora komora do palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.11.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Człowieku, mamy 21 wiek a ty sie cofasz z takim pieprzeniem. Dajesz przykład normy 5 klasy i co? Wkładając tam galeziowke będzie Ci te normy trzymał? Papier wszystko przyjmie, a Ty nie rób zamętu na forach tymi MPMami bo to jest śmieszne. Ok, są ludzie którzy mają swój las i lubią latać po nim z siekierą, bo innym razie to robienie z ludzi niewolników i cofanie się w rozwoju. Podejrzewam, że może wypaść lepiej na tym drewnie, od podajnikowca. A zrębki czy pellet to z czego się robi z węgla? Powiedz mi czy da się kupić węgiel do tego kotła 5 klasy, na którym osiągnął tą wątpliwą 5 klasę. Do kotłów pelletowych, czy na zrębki, takie paliwo jest ogólnie dostępne i jest największe prawdopodobieństwo, że te kotły w domowym zaciszu osiągają 5 klasę, w trakcie spalania pelletu i zrębków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 17.11.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Prawda jest taka, że 3/4 naszych kotłów 5 klasy w Niemczech dostałoby plomby za nietrzymanie norm, ja sobie z tego zdaję sprawę, ale nadal nie rozumiem, dlaczego mamy cofać się do czasów, gdzie trzeba było spędzać czas w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 17.11.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Co do zasypowych kotłów to odpada. Ja już miałem 3 lata palone w zasypowym u teścia i nigdy więcej. Bezobsługowe albo obsługa raz na parę dni jak w groskzu/pellecie przeżyję W przypadku kotła zasypowego z odpowiednio dobranym buforem ciepła, nie ma problemu codziennej obsługi. Sam bym tak zrobił gdyby można było w mojej kotłowni wstawić bufor min. 2000 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.11.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Jak juz wstawiać bufor to nie lepiej grzałkę i grzać w taniej taryfie. Lub bez bufora i PV. Dopóki kocioł na groch sprawny nic bym nie robił bo nie warto. Popali kilka lat zoczaczy ile dom potrzebuje. kocioł z 7-15lat się rozkraczy to zmieni.Mi w grochu przeszkadzają straty postojowe i to że węgiel zajmuje miejsce. Od przyszłego sezonu 0,5tony w kotłowni 0,5tony w garażu 1 tona na zewnątrz i kupa miejsca w garażu się zwolni (ustawność się poprawi) a cały sezon z zapasem obstawiony.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 17.11.2018 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Byłem dziś w kotłowni pelletowej u rodziny, dwa miechy chodzi nowy kocioł, czysto, pachnie w kotłowni drewnem, ciepło, kocioł hula, tylko jakoś tak wszyscy smutni siedzą. Ludziom jak kupują nowy kocioł, wydaje się, że samym kotłem ogrzeją chałupę, dopiero po pewnym czasie oczy się otwierają i to szeroko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 18.11.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 No dlatego ja jestem zadowolony że kupiłem po 3 letnim użytkowaniu zasypowca podajnikowy na ekogroszek , jest tanio , czysto , mało roboty , nie narzekam , na starość sprzedam chałupę i z powrotem na bloki pójdę .:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 No dlatego ja jestem zadowolony że kupiłem po 3 letnim użytkowaniu zasypowca podajnikowy na ekogroszek , jest tanio , czysto , mało roboty , nie narzekam , na starość sprzedam chałupę i z powrotem na bloki pójdę .:D Ja postawię miniaturowy około 60m2 coś w okolicach pasywnego(czy jaki tam będzie standard za 25-30lat) i jak najmniejsza działka i jak najmniej trawnika pomieszkam z 10-15lat i do grobu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 18.11.2018 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Też dobra myśl , byle się nie przejmować .:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts