Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uff to już wiem o co Ci chodzi. Spoko zdjęcia były robione dość wcześnie, potem niestety musiałem poprawiać po murarzach i musiałem skuwać mur gdzieniegdzie (rany to skuwanie trwało tydzień, myślałem ze pozabijam tych murarzy, bo mówiłem im żeby na to uważali a i tak potem się machnęli i jak zobaczyłem było za późno)bo mi podmurowali pod same deski zamiast zostawić szczelinę na wełnę. Ostatecznie wszędzie mam ocieplenie dane i koło murłaty na pewno mostków nie ma. Czytanie forum wcześniejsze się przydało :) Murłata przykręcona jest do wieńca, ale mur miałem szeroki wiec, wieniec był obramowany pustakami porotherm cienkimi - dlatego wieńca nie widać z zewnątrz. Na murłatę krokwie i potem wszystko wełną obłożone a na zewnątrz wełna połączona ze styropianem. Oczywiście nad wełną pod deskami szczelina wentylacyjna jest.

Do tych elementów jestem pewien że jest ok, bo widziałem jak na wsiach budują i sam na to zwracałem uwagę, ewentualnie sam poprawiałem. Wiec w domu jedyna ucieczka ciepła to wentylacja grawitacyjna. Okna mam 3 szybowe wszędzie, drzwi też ciepłe kupowałem, na podłodze 15 cm styro też jest. Największe dwa błędy tej budowy to brak rekuperacji i wentylacji mechanicznej no i brak podłogówki w całym domu - to by w przyszłości ułatwiło przesiadkę np na pompę.

Co do zasypowych kotłów to odpada. Ja już miałem 3 lata palone w zasypowym u teścia i nigdy więcej. Bezobsługowe albo obsługa raz na parę dni jak w groskzu/pellecie przeżyję :)

Dlaczego Sam używasz kotła z podajnikiem a ludziom wmawiasz , że najlepsze są zasypowce, śmieciuchy ?

To proste, paliwo i kotly są tańsze, a ekogroch i pellet będzie nadal drożał .

Obawiam się, że ze względu na coraz droższy ekogroch ludzie zaczną spalać smieci na ruszcie awaryjnym.

Te kotły dolnego spalania nie są złe, raz rozpalasz i tylko dokładasz, aż naładujesz bufor do pełna, jest większa wygoda i prawidłowe spalanie paliwa.

W dodatku mają 5 klasę ECODESIGN i wychodzi o połowę taniej przy zakupie takiego zestawu jak w podajnikowcach.

Edytowane przez animuss

Uff to już wiem o co Ci chodzi. Spoko zdjęcia były robione dość wcześnie, potem niestety musiałem poprawiać po murarzach i musiałem skuwać mur gdzieniegdzie (rany to skuwanie trwało tydzień, myślałem ze pozabijam tych murarzy,

Wiec w domu jedyna ucieczka ciepła to wentylacja grawitacyjna.

Największe dwa błędy tej budowy to brak rekuperacji i wentylacji mechanicznej no i brak podłogówki w całym domu

Co do zasypowych kotłów to odpada. Bezobsługowe albo obsługa raz na parę dni jak w groskzu/pellecie przeżyję :)

Sama ucieczka ciepła z braku rekuperatora to nie wszystko, kominy traktowane są jak mostki termiczne, nie masz też przekładki termicznej pod przyziemiem.

Faktycznie przy podłogówce w całym domu można by spróbować założyć pompę.

Zostało tylko paliwo stałe i gaz.

To wina też naszych przepisów budowlanych, że pozwalają na popełnianie takich błędów przy budowie nowych domów, tak jakby na siłę wpychali nas w paliwa stałe.

kotły TAK ale pokaż mi TANIE I SUCHE DREWNO W MAZOWIECKIM LUB W POLSCE, TANIE DREWNO OPAŁOWE SUCHE

U nas gałęziówka jest bardzo tania, a jak sam ją zrobisz w lesie, to najdroższy jest jej transport.

Pilą łańcuchową potniesz na drewno kawałkowe, wysezonujesz i masz opał bardzo tani do takiego kotła jak ulał, a na większe mrozy trochę węgla i tyle.

Jak chcesz mechanizacji, to kupujesz rębak, pakujesz w niego te gałęzie, robisz zrębki, które potem spalasz w kotle na zrębki.

Na takie rzeczy trzeba mieć kawałek podwórka i trochę czasu popracować, ale przy drogim opale i podajnikowcu też trzeba pracować i to siedzieć dłużej w zakładzie pracy, czyli zarobić więcej kasy.

Ja w tym roku kupiłem 25m3 drewna z lasu i sezonuję.

To proste, paliwo i kotly są tańsze, a ekogroch i pellet będzie nadal drożał .

Obawiam się, że ze względu na coraz droższy ekogroch ludzie zaczną spalać smieci na ruszcie awaryjnym.

Te kotły dolnego spalania nie są złe, raz rozpalasz i tylko dokładasz, aż naładujesz bufor do pełna, jest większa wygoda i prawidłowe spalanie paliwa.

W dodatku mają 5 klasę ECODESIGN i wychodzi o połowę taniej przy zakupie takiego zestawu jak w podajnikowcach.

Z całym szacunkiem ale jeśli mowa o kotłach na ekogroch 5-tej klasy to nie ma opcji spalania śmieci , nie ma rusztów awaryjnych i nie da się wstawić , w moim nawet pięści nie da się tam włożyć bo nie ma na to miejsca i tyle .

U nas gałęziówka jest bardzo tania, a jak sam ją zrobisz w lesie, to najdroższy jest jej transport.

Pilą łańcuchową potniesz na drewno kawałkowe, wysezonujesz i masz opał bardzo tani do takiego kotła jak ulał, a na większe mrozy trochę węgla i tyle.

Jak chcesz mechanizacji, to kupujesz rębak, pakujesz w niego te gałęzie, robisz zrębki, które potem spalasz w kotle na zrębki.

Na takie rzeczy trzeba mieć kawałek podwórka i trochę czasu popracować, ale przy drogim opale i podajnikowcu też trzeba pracować i to siedzieć dłużej w zakładzie pracy, czyli zarobić więcej kasy.

Ja w tym roku kupiłem 25m3 drewna z lasu i sezonuję.

Człowieku, mamy 21 wiek a ty sie cofasz z takim pieprzeniem. Dajesz przykład normy 5 klasy i co? Wkładając tam galeziowke będzie Ci te normy trzymał? Papier wszystko przyjmie, a Ty nie rób zamętu na forach tymi MPMami bo to jest śmieszne. Ok, są ludzie którzy mają swój las i lubią latać po nim z siekierą, bo innym razie to robienie z ludzi niewolników i cofanie się w rozwoju.

Z całym szacunkiem ale jeśli mowa o kotłach na ekogroch 5-tej klasy to nie ma opcji spalania śmieci , nie ma rusztów awaryjnych i nie da się wstawić , w moim nawet pięści nie da się tam włożyć bo nie ma na to miejsca i tyle .

Oglądałem kilka takich kotłów wewnątrz, wystarczy wyjąć deflektor i szamot, a robi się spora komora do palenia.

Człowieku, mamy 21 wiek a ty sie cofasz z takim pieprzeniem. Dajesz przykład normy 5 klasy i co? Wkładając tam galeziowke będzie Ci te normy trzymał? Papier wszystko przyjmie, a Ty nie rób zamętu na forach tymi MPMami bo to jest śmieszne. Ok, są ludzie którzy mają swój las i lubią latać po nim z siekierą, bo innym razie to robienie z ludzi niewolników i cofanie się w rozwoju.

Podejrzewam, że może wypaść lepiej na tym drewnie, od podajnikowca.

A zrębki czy pellet to z czego się robi z węgla?

Powiedz mi czy da się kupić węgiel do tego kotła 5 klasy, na którym osiągnął tą wątpliwą 5 klasę.

Do kotłów pelletowych, czy na zrębki, takie paliwo jest ogólnie dostępne i jest największe prawdopodobieństwo, że te kotły w domowym zaciszu osiągają 5 klasę, w trakcie spalania pelletu i zrębków.

Co do zasypowych kotłów to odpada. Ja już miałem 3 lata palone w zasypowym u teścia i nigdy więcej. Bezobsługowe albo obsługa raz na parę dni jak w groskzu/pellecie przeżyję :)

W przypadku kotła zasypowego z odpowiednio dobranym buforem ciepła, nie ma problemu codziennej obsługi. Sam bym tak zrobił gdyby można było w mojej kotłowni wstawić bufor min. 2000 litrów

Jak juz wstawiać bufor to nie lepiej grzałkę i grzać w taniej taryfie. Lub bez bufora i PV.

Dopóki kocioł na groch sprawny nic bym nie robił bo nie warto. Popali kilka lat zoczaczy ile dom potrzebuje. kocioł z 7-15lat się rozkraczy to zmieni.

Mi w grochu przeszkadzają straty postojowe i to że węgiel zajmuje miejsce. Od przyszłego sezonu 0,5tony w kotłowni 0,5tony w garażu 1 tona na zewnątrz i kupa miejsca w garażu się zwolni (ustawność się poprawi) a cały sezon z zapasem obstawiony..

Byłem dziś w kotłowni pelletowej u rodziny, dwa miechy chodzi nowy kocioł, czysto, pachnie w kotłowni drewnem, ciepło, kocioł hula, tylko jakoś tak wszyscy smutni siedzą.

Ludziom jak kupują nowy kocioł, wydaje się, że samym kotłem ogrzeją chałupę, dopiero po pewnym czasie oczy się otwierają i to szeroko. :(

No dlatego ja jestem zadowolony że kupiłem po 3 letnim użytkowaniu zasypowca podajnikowy na ekogroszek , jest tanio , czysto , mało roboty , nie narzekam , na starość sprzedam chałupę i z powrotem na bloki pójdę .:D:D

Ja postawię miniaturowy około 60m2 coś w okolicach pasywnego(czy jaki tam będzie standard za 25-30lat) i jak najmniejsza działka i jak najmniej trawnika pomieszkam z 10-15lat i do grobu