Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byłem dziś w kotłowni pelletowej u rodziny, dwa miechy chodzi nowy kocioł, czysto, pachnie w kotłowni drewnem, ciepło, kocioł hula, tylko jakoś tak wszyscy smutni siedzą.

Ludziom jak kupują nowy kocioł, wydaje się, że samym kotłem ogrzeją chałupę, dopiero po pewnym czasie oczy się otwierają i to szeroko. :(

Ale to jaki mają problem? Kocioł nie jest w stanie domu ogrzać czy źle rozumiem? Mam peleciaka i w domu ponad normę, bo mam min. 23 stopnie.

Podobnie jest u mnie i u sąsiada. Ja palę miałem i sezon wychodzi około 1400 zł a sąsiad podobny dom i palenie peletem wychodzi mu około 2500 zł.

To tragedii nie ma. Teraz palę groszkomiałem z PGG, ładnie mi wysechł przez lato i spala się całkiem nieźle. Zobaczymy czy będa się robić żużlowe kalafiory przy większym obciążeniu. Cenowo było też dobrze, bo 600 zl za tonę. Niestety już jest droższy a w 2019r. pewnie dojdzie do 800 zł.

Ceny węgla szybują w górę ale bez przesady. Ja ogarniajac rodzicom co roku groch mocno to obserwowałem ceny i można co roku było wyrwać Sztygara za 800-820zł. Teraz dojście mi się skończyło i cena jaką chcieli to 920zł więc wziąłem co innego, również sprawdzonego. Jak ktoś ma możliwośc dostania Sztygara Ultra w dobrej cenie to polecam. W rynnie Defro Sigmy spalał się na mialki popiół.

Teraz mam węgiel workowany ręcznie i nie mam pojęcia co to jest, ale palilem nim 4 lata w dużym składzie budowlanym więc znam ten towar. Cena 850zł.

Cześć,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu - palę CzP. Generalnie piec bez problemu osiąga zadaną temperaturę 60st, ale po jednej stronie paleniska robią się spieki (po stronie podajnika). Po drugiej stronie ładnie się spala, nie robią się spieki i popiół jest taki drobny. Utrudnia to szybsze dojście do zadanej temperatury. Gdy ładnie oczyszczę palenisko i płomień jest taki jak być powinien - w miarę szybko dochodzi do zadanej temp.

Z góry dziękuję za pomoc i radę.

Cześć,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu - palę CzP. Generalnie piec bez problemu osiąga zadaną temperaturę 60st, ale po jednej stronie paleniska robią się spieki (po stronie podajnika). Po drugiej stronie ładnie się spala, nie robią się spieki i popiół jest taki drobny. Utrudnia to szybsze dojście do zadanej temperatury. Gdy ładnie oczyszczę palenisko i płomień jest taki jak być powinien - w miarę szybko dochodzi do zadanej temp.

Spieki żużlowe czy koksowe?

Spieki wyglądają jak na zdjęciu - po lewej są miękkie i łatwo się rozpadają, po prawej twarde.

PART_1542622673436.jpg

Podawanie mam 6s,

Przerwa: 40s,

Dmuchawa na 20%

Przedmuch w stanie nadzoru co 8m,

Krotność podawania 3

Siła przedmuchu w stanie nadzoru - 50%

Edytowane przez MedaL3006

Spieki wyglądają jak na zdjęciu - po lewej są miękkie i łatwo się rozpadają, po prawej twarde.

[ATTACH=CONFIG]422054[/ATTACH]

Podawanie mam 6s,

Przerwa: 40s,

Dmuchawa na 20%

Przedmuch w stanie nadzoru co 8m,

Krotność podawania 3

Siła przedmuchu w stanie nadzoru - 50%

Jeśli to spieki żuźlowe, ze zdjęć niewiele mogę odczytać, to ujmij powietrza. Ten przedmuch w podtrzymaniu też może za częsty i za mocny. No i na spieki żuźlowe dobrze robi ponoć wapno, sam używam, choć przekonania o skuteczności do końca nie mam. Testuję na razie.

Jeśli to spieki żuźlowe, ze zdjęć niewiele mogę odczytać, to ujmij powietrza. Ten przedmuch w podtrzymaniu też może za częsty i za mocny. No i na spieki żuźlowe dobrze robi ponoć wapno, sam używam, choć przekonania o skuteczności do końca nie mam. Testuję na razie.

Właśnie też spróbowałem zmniejszenie nadmuchu w podtrzymaniu i trochę rzadziej. Zobaczymy czy to coś da.

Dzięki ;)

Cześć,

Masz pewnie przypchany palnik. Dookoła masz w nim otwory, od strony podajnika dmucha Ci powietrze i drobny popiół, który tam wpada przepycha dalej. W ten sposób zbiera to się z drugiej strony palnika i zmniejsza przepływ powietrza.

Dobrze jest przed sezonem wyczyścić i uszczelnić palnik wtedy przez jakiś czas jest OK.

Masz pewnie przypchany palnik. Dookoła masz w nim otwory, od strony podajnika dmucha Ci powietrze i drobny popiół, który tam wpada przepycha dalej. W ten sposób zbiera to się z drugiej strony palnika i zmniejsza przepływ powietrza.

Dobrze jest przed sezonem wyczyścić i uszczelnić palnik wtedy przez jakiś czas jest OK.

Dzięki za odpowiedź.

Z tym, że mam wrażenie, że od strony podajnika gorzej się pali (bo robią się te spieki).

Choć nie wyklucza to faktu, że może faktycznie być zapchany..

To mój 1 sezon, ale gdy nie było zimna, przepalałem drewnem, może wtedy się coś pozapychało.

Dzięki za odpowiedź.

Z tym, że mam wrażenie, że od strony podajnika gorzej się pali (bo robią się te spieki).

Choć nie wyklucza to faktu, że może faktycznie być zapchany..

To mój 1 sezon, ale gdy nie było zimna, przepalałem drewnem, może wtedy się coś pozapychało.

Bo od tej strony masz dużo więcej powietrza a spieki są właśnie od tego.