kryzys 18.11.2018 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Też dobra myśl , byle się nie przejmować .:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.11.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Byłem dziś w kotłowni pelletowej u rodziny, dwa miechy chodzi nowy kocioł, czysto, pachnie w kotłowni drewnem, ciepło, kocioł hula, tylko jakoś tak wszyscy smutni siedzą. Ludziom jak kupują nowy kocioł, wydaje się, że samym kotłem ogrzeją chałupę, dopiero po pewnym czasie oczy się otwierają i to szeroko. Ale to jaki mają problem? Kocioł nie jest w stanie domu ogrzać czy źle rozumiem? Mam peleciaka i w domu ponad normę, bo mam min. 23 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.11.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Ale to jaki mają problem? Kocioł nie jest w stanie domu ogrzać czy źle rozumiem? Mam peleciaka i w domu ponad normę, bo mam min. 23 stopnie.Dom ogrzany, kocioł ładnie ustawiony, popiołu jak na lekarstwo,ale szarpie kasę jak pies boczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.11.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Ja kupuję pelet za 680-700zł ale w kolo mam duży wybór. Gdybym miał kupować za 1000zł to palił bym gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 (edytowane) Zgadzam się jak miałbym zapłacić za groch 1000zł-1100zł dawno wsadziłbym grzałkę w baniak. Edytowane 18 Listopada 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.11.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Ja kupuję pelet za 680-700zł ale w kolo mam duży wybór. Gdybym miał kupować za 1000zł to palił bym gazem. No niestety, muszą kupować po 1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 18.11.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Podobnie jest u mnie i u sąsiada. Ja palę miałem i sezon wychodzi około 1400 zł a sąsiad podobny dom i palenie peletem wychodzi mu około 2500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 18.11.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Podobnie jest u mnie i u sąsiada. Ja palę miałem i sezon wychodzi około 1400 zł a sąsiad podobny dom i palenie peletem wychodzi mu około 2500 zł. To tragedii nie ma. Teraz palę groszkomiałem z PGG, ładnie mi wysechł przez lato i spala się całkiem nieźle. Zobaczymy czy będa się robić żużlowe kalafiory przy większym obciążeniu. Cenowo było też dobrze, bo 600 zl za tonę. Niestety już jest droższy a w 2019r. pewnie dojdzie do 800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 18.11.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Ceny węgla szybują w górę ale bez przesady. Ja ogarniajac rodzicom co roku groch mocno to obserwowałem ceny i można co roku było wyrwać Sztygara za 800-820zł. Teraz dojście mi się skończyło i cena jaką chcieli to 920zł więc wziąłem co innego, również sprawdzonego. Jak ktoś ma możliwośc dostania Sztygara Ultra w dobrej cenie to polecam. W rynnie Defro Sigmy spalał się na mialki popiół. Teraz mam węgiel workowany ręcznie i nie mam pojęcia co to jest, ale palilem nim 4 lata w dużym składzie budowlanym więc znam ten towar. Cena 850zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 19.11.2018 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Cześć,Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu - palę CzP. Generalnie piec bez problemu osiąga zadaną temperaturę 60st, ale po jednej stronie paleniska robią się spieki (po stronie podajnika). Po drugiej stronie ładnie się spala, nie robią się spieki i popiół jest taki drobny. Utrudnia to szybsze dojście do zadanej temperatury. Gdy ładnie oczyszczę palenisko i płomień jest taki jak być powinien - w miarę szybko dochodzi do zadanej temp. Z góry dziękuję za pomoc i radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 19.11.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Cześć, Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu - palę CzP. Generalnie piec bez problemu osiąga zadaną temperaturę 60st, ale po jednej stronie paleniska robią się spieki (po stronie podajnika). Po drugiej stronie ładnie się spala, nie robią się spieki i popiół jest taki drobny. Utrudnia to szybsze dojście do zadanej temperatury. Gdy ładnie oczyszczę palenisko i płomień jest taki jak być powinien - w miarę szybko dochodzi do zadanej temp. Z góry dziękuję za pomoc i radę. Spieki żużlowe czy koksowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 19.11.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Może trzeba by wyczyścić otworki napowietrzające lub dowiercić nowe , było o tym już \pisane , ja zresztą w moim palniku też nawiercałem w koronce dodatkowe dziurki wiertłem fi 8mm dodatkowe 8 szt i radykalnie poprawiło to spalanie .fabryka nie jest nieomylna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.11.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Przy CP raczej bym stawiał na za dużą moc i za dużo wiatru (60*C i szybkie dochodzenie do zadanej). Ale kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 19.11.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Spieki wyglądają jak na zdjęciu - po lewej są miękkie i łatwo się rozpadają, po prawej twarde. Podawanie mam 6s, Przerwa: 40s, Dmuchawa na 20% Przedmuch w stanie nadzoru co 8m, Krotność podawania 3 Siła przedmuchu w stanie nadzoru - 50% Edytowane 19 Listopada 2018 przez MedaL3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 19.11.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Spieki wyglądają jak na zdjęciu - po lewej są miękkie i łatwo się rozpadają, po prawej twarde. [ATTACH=CONFIG]422054[/ATTACH] Podawanie mam 6s, Przerwa: 40s, Dmuchawa na 20% Przedmuch w stanie nadzoru co 8m, Krotność podawania 3 Siła przedmuchu w stanie nadzoru - 50% Jeśli to spieki żuźlowe, ze zdjęć niewiele mogę odczytać, to ujmij powietrza. Ten przedmuch w podtrzymaniu też może za częsty i za mocny. No i na spieki żuźlowe dobrze robi ponoć wapno, sam używam, choć przekonania o skuteczności do końca nie mam. Testuję na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 20.11.2018 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Jeśli to spieki żuźlowe, ze zdjęć niewiele mogę odczytać, to ujmij powietrza. Ten przedmuch w podtrzymaniu też może za częsty i za mocny. No i na spieki żuźlowe dobrze robi ponoć wapno, sam używam, choć przekonania o skuteczności do końca nie mam. Testuję na razie. Właśnie też spróbowałem zmniejszenie nadmuchu w podtrzymaniu i trochę rzadziej. Zobaczymy czy to coś da. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 20.11.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Cześć, Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu - palę CzP. Generalnie piec bez problemu osiąga zadaną temperaturę 60st, ale po jednej stronie paleniska robią się spieki (po stronie podajnika). Po drugiej stronie ładnie się spala, nie robią się spieki i popiół jest taki drobny. Utrudnia to szybsze dojście do zadanej temperatury. Gdy ładnie oczyszczę palenisko i płomień jest taki jak być powinien - w miarę szybko dochodzi do zadanej temp. Z góry dziękuję za pomoc i radę. Masz pewnie przypchany palnik. Dookoła masz w nim otwory, od strony podajnika dmucha Ci powietrze i drobny popiół, który tam wpada przepycha dalej. W ten sposób zbiera to się z drugiej strony palnika i zmniejsza przepływ powietrza. Dobrze jest przed sezonem wyczyścić i uszczelnić palnik wtedy przez jakiś czas jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 20.11.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Masz pewnie przypchany palnik. Dookoła masz w nim otwory, od strony podajnika dmucha Ci powietrze i drobny popiół, który tam wpada przepycha dalej. W ten sposób zbiera to się z drugiej strony palnika i zmniejsza przepływ powietrza. Dobrze jest przed sezonem wyczyścić i uszczelnić palnik wtedy przez jakiś czas jest OK. Dzięki za odpowiedź. Z tym, że mam wrażenie, że od strony podajnika gorzej się pali (bo robią się te spieki). Choć nie wyklucza to faktu, że może faktycznie być zapchany.. To mój 1 sezon, ale gdy nie było zimna, przepalałem drewnem, może wtedy się coś pozapychało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 20.11.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedź. Z tym, że mam wrażenie, że od strony podajnika gorzej się pali (bo robią się te spieki). Choć nie wyklucza to faktu, że może faktycznie być zapchany.. To mój 1 sezon, ale gdy nie było zimna, przepalałem drewnem, może wtedy się coś pozapychało. Bo od tej strony masz dużo więcej powietrza a spieki są właśnie od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 20.11.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Właśnie też spróbowałem zmniejszenie nadmuchu w podtrzymaniu i trochę rzadziej. Zobaczymy czy to coś da. Dzięki Spory płomień, masz z czego zmniejszać. Na razie nie kombinuj z zalepianiem otworów, szczelin, bo to często ślepa uliczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts