Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sterownikto wylicza na podstawie czasu pracy ślimaka. Trzeba mu tylko wprowadzić na ile wystarcza zasyp.

Po zakupie węgla na zimę trzeba po skończonym pełnym zasypie odczytać ze sterownika na ile wystarczył zasyp wklepać to do stera. I co zasyp resetować licznik statystyki robią się same. Koszt, moc kotła, spalanie

Sterownikto wylicza na podstawie czasu pracy ślimaka. Trzeba mu tylko wprowadzić na ile wystarcza zasyp.

Po zakupie węgla na zimę trzeba po skończonym pełnym zasypie odczytać ze sterownika na ile wystarczył zasyp wklepać to do stera. I co zasyp resetować licznik statystyki robią się same. Koszt, moc kotła, spalanie

Dzięki za wyjaśnienie.

Mój 9-cio letni kocioł takich "fajerwerków" nie ma i stąd moje zdziwienie.

Pomału kociołek zaczyna się rozkręcać i zaczyna wciągać ok 10kg co mnie drażni:) A w ustawianiach grupowych nie mogę zejść niżej z mocą a potrzebuję ciągle dwa progi mocy czyli ręczny nie wchodzi w rachubę.

Próbował ktoś chrzcić czymś groch aby obniżyć koszty? Jakiś tani wypełniać o mniejszej kaloryczności. Jakie dodatki stosowaliście?

Pomału kociołek zaczyna się rozkręcać i zaczyna wciągać ok 10kg co mnie drażni:) A w ustawianiach grupowych nie mogę zejść niżej z mocą a potrzebuję ciągle dwa progi mocy czyli ręczny nie wchodzi w rachubę.

Próbował ktoś chrzcić czymś groch aby obniżyć koszty? Jakiś tani wypełniać o mniejszej kaloryczności. Jakie dodatki stosowaliście?

10 kg na dobę a ty jeszcze chcesz obniżać. Żeby cię nie pokarało 20 kg na dobę. Wypełniacze to trociny, zrębki, zboźe( dla mnie nie do zaakceptowania) ale to raczej by uniknąć spieków. Sam myślałem o szyszkach (z łuszczarni) ale boję się żywicy.

Póki co zmniejszyłem moc nawiewu do 15% i widać delikatną poprawę - spieki robią się mniejsze i bardziej kruche. A do zadanej temperatury piec dochodzi też bez problemów.

Zaślepiać nie będę, ale wezmę się raz jeszcze za sprawdzenie drożności.

Czy zmniejszenie nadmuchu do 10% będzie miało sens?

Ma sens poki nie zaczynasz wędzić i kisić. Zwróć uwagę, czy kocioł nie zaczyna smołować

Jak widzę dwie cyfry to mnie trzęsie :) Ale w marcu mi przejdzie:) Żeby słońce wyszło toby spalanie znormalniało.

Dalczego te dodatki są dla Ciebie nie do zaakceptowania??

Zrębki to pewnie często rwałby by zawleczkę

Tylko zboże, reszta jest ok. , wieksze zrębki rzeczywiście mogłyby blokowac podajnik