Akrimka 21.11.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Czy zmniejszenie nadmuchu do 10% będzie miało sens? Próbuj nic nie tracisz. Jaki kolor osadu masz w piecu na sciankach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 21.11.2018 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Zasada jedna jak są spieki to , zmniejszamy nadmuch oraaz zwiększamy czas przerwy w podawaniu , kocioł ma dochodzić do tem włąsciwej dłużej a nie szybko , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.11.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Z tym dochodzeniem do zadanej to uważam inaczej. Wykres najbardziej weglożernego dnia tego sezonu spaliłem w nim 9,2kg kocioł palił tego dnia przez 10,5h(grzał dom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 21.11.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Próbuj nic nie tracisz. Jaki kolor osadu masz w piecu na sciankach? Osad jest bladoszary. Temperaturę zadaną mam 60st. Do zadanej dochodzi raczej spokojnie, na podtrzymaniu jest różnie, przeważnie około 20minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 21.11.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Z tym dochodzeniem do zadanej to uważam inaczej. Wykres najbardziej weglożernego dnia tego sezonu spaliłem w nim 9,2kg kocioł palił tego dnia przez 10,5h(grzał dom) [ATTACH=CONFIG]422165[/ATTACH] W jaki sposób robicie tak dokładne pomiary co do ilości spalonego eko w danym dniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.11.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Sterownikto wylicza na podstawie czasu pracy ślimaka. Trzeba mu tylko wprowadzić na ile wystarcza zasyp. Po zakupie węgla na zimę trzeba po skończonym pełnym zasypie odczytać ze sterownika na ile wystarczył zasyp wklepać to do stera. I co zasyp resetować licznik statystyki robią się same. Koszt, moc kotła, spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 21.11.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Sterownikto wylicza na podstawie czasu pracy ślimaka. Trzeba mu tylko wprowadzić na ile wystarcza zasyp. Po zakupie węgla na zimę trzeba po skończonym pełnym zasypie odczytać ze sterownika na ile wystarczył zasyp wklepać to do stera. I co zasyp resetować licznik statystyki robią się same. Koszt, moc kotła, spalanie Dzięki za wyjaśnienie. Mój 9-cio letni kocioł takich "fajerwerków" nie ma i stąd moje zdziwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.11.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Pomału kociołek zaczyna się rozkręcać i zaczyna wciągać ok 10kg co mnie drażni:) A w ustawianiach grupowych nie mogę zejść niżej z mocą a potrzebuję ciągle dwa progi mocy czyli ręczny nie wchodzi w rachubę.Próbował ktoś chrzcić czymś groch aby obniżyć koszty? Jakiś tani wypełniać o mniejszej kaloryczności. Jakie dodatki stosowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.11.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Pomału kociołek zaczyna się rozkręcać i zaczyna wciągać ok 10kg co mnie drażni:) A w ustawianiach grupowych nie mogę zejść niżej z mocą a potrzebuję ciągle dwa progi mocy czyli ręczny nie wchodzi w rachubę. Próbował ktoś chrzcić czymś groch aby obniżyć koszty? Jakiś tani wypełniać o mniejszej kaloryczności. Jakie dodatki stosowaliście? 10 kg na dobę a ty jeszcze chcesz obniżać. Żeby cię nie pokarało 20 kg na dobę. Wypełniacze to trociny, zrębki, zboźe( dla mnie nie do zaakceptowania) ale to raczej by uniknąć spieków. Sam myślałem o szyszkach (z łuszczarni) ale boję się żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.11.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Póki co zmniejszyłem moc nawiewu do 15% i widać delikatną poprawę - spieki robią się mniejsze i bardziej kruche. A do zadanej temperatury piec dochodzi też bez problemów. Zaślepiać nie będę, ale wezmę się raz jeszcze za sprawdzenie drożności. Czy zmniejszenie nadmuchu do 10% będzie miało sens? Ma sens poki nie zaczynasz wędzić i kisić. Zwróć uwagę, czy kocioł nie zaczyna smołować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.11.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Jak widzę dwie cyfry to mnie trzęsie Ale w marcu mi przejdzie:) Żeby słońce wyszło toby spalanie znormalniało. Dalczego te dodatki są dla Ciebie nie do zaakceptowania?? Zrębki to pewnie często rwałby by zawleczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 22.11.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 A zboże będzie śpiekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 22.11.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Ma sens poki nie zaczynasz wędzić i kisić. Zwróć uwagę, czy kocioł nie zaczyna smołować Dzięki. Jak mogę rozpoznać kiszenie się kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.11.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Jak widzę dwie cyfry to mnie trzęsie Ale w marcu mi przejdzie:) Żeby słońce wyszło toby spalanie znormalniało. Dalczego te dodatki są dla Ciebie nie do zaakceptowania?? Zrębki to pewnie często rwałby by zawleczkę Tylko zboże, reszta jest ok. , wieksze zrębki rzeczywiście mogłyby blokowac podajnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 22.11.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Dzięki. Jak mogę rozpoznać kiszenie się kotła? Kocioł zacznie smołować, ma to generalnie związek z niską temperaturą spalin. Stąd niektórzy zalecają montaź termometra na czopuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MedaL3006 22.11.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Kocioł zacznie smołować, ma to generalnie związek z niską temperaturą spalin. Stąd niektórzy zalecają montaź termometra na czopuchu. Niestety nie mam czujnika, który sprawdzi temperaturę spalin. Generalnie osad na ścianach pieca mam szary/bladoszary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 22.11.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Producenci garażowi peletu dodają zboże do lepszego lepienia tego paliwa. Po przegięciu z dodatkami powstają mocne spieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.11.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 W supermarketach w trójmieście najtańszy pellet jest po 14,99 za 15kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dylas 22.11.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 W supermarketach w trójmieście najtańszy pellet jest po 14,99 za 15kg. To lecimy bo zabraknie takiej taniochy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 23.11.2018 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 U mnie w okolicy nie ma problemu z peletem 680-750zł. Jeszcze stolarz grabarz u mnie teraz robi dobry pellet olcha dąb sosna w cenie 700zł. Testowałem i pewnie wezmę go w przyszłym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts